Ιστότοπος Κιατίπη / Πολιτικά και Οικονομικά Θέματα

Γράφει ο Χαμπής Κιατίπης

Το συνολικό μέγεθος της Αποχής και της Λευκής Ψήφου στις πρόσφατες εκλογές για εκλογή Δημάρχων, Δημοτικών συμβούλων και Κοινοταρχών και Κοινοτικών Συμβουλίων στην Κύπρο

18.12.2011

 

Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα παρουσιάζει με παραστατικό τρόπο το μέγεθος της Αποχής κατά επαρχία στις πρόσφατες εκλογές, δηλαδή το ποσοστό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν αξιωματούχους για την τοπική διοίκηση. Σύμφωνα με τον Χρύσανθο Μανώλη της εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ (19.12.2011), "το γενικό ποσοστό άγγιξε στις δημοτικές περιοχές το 33.5% και στις κοινοτικές το 23.4%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε τοπικές εκλογές (το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό στις ευρωεκλογές ήταν 40.6%. Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου η αποχή ήταν 21% και στις προηγούμενες δημοτικές ήταν 17,5%."...  "Το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι ότι η αποχή είναι η επιλογή με τη σταθερά μεγαλύτερη αύξηση απ' όλες τις άλλες που προσφέρονται."

 

 

Έχοντας υπόψη μας και το ποσοστό αποχής σε προηγούμενες εκλογές αποφαινόμαστε με βεβαιότητα ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους υπάρχει μια αυξητική τάση να επιλέγουν την αποχή από τις διαδικασίες εκλογής κρατικών και τοπικών αξιωματούχων.

Το μέγεθος της Λευκής ψήφου ήταν κοντά στο 4%. Έτσι αν το ποσοστό αυτό προστεθεί στο ποσοστό της Αποχής μας δίνουν το άθροισμα για το ποσοστό σε παγκύπρια κλίμακα του 37,5%.

Εικάζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των απεχόντων και των λευκών προέρχεται από τις νεαρές ηλικίες.

Η ψηλή Αποχή και η Λευκή ψήφος έχουν συνταράξει τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που, παρ' όλες τις προσπάθειες να πείσουν ψηφοφόρους να ψηφίσουν τις απογευματινές ώρες, δεν πέτυχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η Αποχή και η Λευκή ψήφος δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί σε μονοσήμαντη αιτία. Αντίθετα θα μπορούσε κανείς να πει με βεβαιότητα ότι  οφείλονται σε πολλές και διάφορες αιτίες. Όπως ηγετικοί παράγοντες από όλα σχεδόν τα κόμματα καθώς και δημοσιογράφοι ανέφεραν ανάμεσα στις αιτίες και τις πιο κάτω:

  1. Η απαξίωση του πολιτικού -κομματικού συστήματος εκ μέρους των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία.

  2. Η απόρριψη της τάσης των πολιτικών κομμάτων να ρυθμίζουν τα πάντα στην δημόσια ζωή με ύποπτες συμφωνίες και συνδιαλλαγές που συνομολογούν στο παρασκήνιο. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία ο καιροσκοπισμός ήταν εμφανής: συνεργασίες των δύο μεγάλων κομμάτων με τα μικρότερα κόμματα για υποστήριξη του ίδιου υποψηφίου.

  3. Η προώθηση από τις κομματικές ηγεσίες και ανακύκλωση των ίδιων προσώπων ή συνταξιούχων σε εκλέξιμες θέσεις και η παραγκώνιση νέων με επιστημονική και κοινωνική μόρφωση.

Η δική μου, ατεκμηρίωτη πάντως, άποψη είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες ενώ ενδιαφέρονται για τις δημόσιες υποθέσεις και ιδιαίτερα για τις τοπικές, το πολιτικό - κομματικό σύστημα όπως είναι οργανωμένο και όπως λειτουργεί δεν τους δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες όπου πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά ούτε και να εκφράσουν την άποψή τους πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η ουσία της δημοκρατίας είναι να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να παίρνουν μέρος στις διαδικασίες παρσίματος αποφάσεων και όχι στις διαδικασίες εκλογής ενός ή μερικών για να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις για λογαριασμό των υπόλοιπων. Με το να τους αποστερεί το σύστημα το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τις κοινές τους υποθέσεις,  νιώθουν αποξενωμένοι από την πολιτική, κοινωνική και δημόσια ζωή και ως εκ τούτου σου λένε γιατί να πάω να ψηφίσω κάποιους άλλους για να παίρνουν τις αποφάσεις εκ μέρους μου χωρίς εμένα για μένα! Με την αποχή μου από τις εκλογές τους στέλνω το μήνυμα ότι δεν εγκρίνω το πολιτικό τους σύστημα, τη ψευδοδημοκρατία τους.

Βασικό μέλημα του ΔΗΣΥ είναι να επιφέρει τέτοιες αλλαγές στο πολιτικό - κομματικό σύστημα ώστε να δίνονται σε νέους ανθρώπους περισσότερες ευκαιρίες να εκλέγονται ή να διορίζονται σε δημόσιες θέσεις, με το να περιορίσει τις θητείες που δικαιούνται οι εκλεγμένοι να επαναδιεκδικούν τις ίδιες θέσεις. Η ανακύκλωση των ιδίων προσώπων σε θέσεις εξουσίας αποτρέπει τους νέους να τις διεκδικήσουν, εφόσον υπό τις περιστάσεις νιώθουν ότι δεν έχουν ελπίδα να εκλεγούν. Οι αλλαγές που προτείνει ο ΔΗΣΥ δυνατόν να ικανοποιήσουν 50-100 φιλόδοξους νέους ανθρώπους. Από τη στιγμή όμως που δεν ικανοποιηθούν οι δεκάδες χιλιάδες που απέχουν από τις εκλογές δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν μόνο και μόνο επειδή θα υπάρχουν νέοι υποψήφιοι.

Πάντως τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών αποτέλεσαν κίνητρο για να αρχίσουν εντός των κομμάτων προβληματισμοί.

Η δική μου συμβουλή στα κόμματα είναι να αρχίσουν να επιφέρουν πραγματικές δημοκρατικές αλλαγές στις δομές και λειτουργίες των κομμάτων τους, έτσι ώστε σιγά, σιγά όλο και περισσότερα μέλη να παίρνουν μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες όπου πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις. Είναι ο μόνο τρόπος για να κάνουν τα μέλη τους να νιώθουν πραγματικά ενεργά μέλη και όχι παθητικοί υποστηρικτές ή πελάτες της ηγεσίας τους, μόνη έγνοια της οποίας είναι να τους εκμεταλλεύεται πολιτικά και να τους "γαλεύκει" οικονομικά.

Όσον αφορά το νόημα των εκλογών και της αποχής διαβάστε το άρθρο που είχα γράψει πριν τις βουλευτικές εκλογές που έγινα φέτος: Είπα κι ελάλησα, αμαρτίαν ουκ έχω

 

Χαμπής Κιατίπης

21.12.2011

 

 

Διαβάστε ακολούθως το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τσαγγάρη στην Καθημερινή

για τις τελευταίες προτάσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.