Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Ο Χαμπής το 2007 σε ηλικία 67 ετών

Ο Χαμπής το 2007 σε ηλικία 67 ετών

Ο Χαμπής το 2020 σε ηλικία 80 ετών

Χαμπής Κιατίπης

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 

 

Χαμπής Κιατίπης αποτελεί το συγγραφικό ψευδώνυμο του Χαράλαμπου Αναστασίου Κιαττίπη. Ο Χαμπής γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου. (Η Κοντέα είναι από το 1974 ανάμεσα στα κατεχόμενα από τις Τουρκικές δυνάμεις κατοχής χωριά της Κύπρου).

Το 1951, η οικογένεια του μετοικεί στη Λευκωσία. Το 1952 τελειώνει το δημοτικό σχολείο και το 1958 αποφοιτά από το Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο Λευκωσίας (γνωστό ως Λύκειο Νεοκλέους). Το 1957 εντάσσεται στις γραμμές της Αριστερής Μαθητικής Οργάνωσης ΠΕΟΜ και εκλέγεται μέλος της Γραμματείας της. Το Γενάρη του 1959 γίνεται μέλος του παράνομου τότε ΑΚΕΛ. Το ίδιο έτος γίνεται μέλος της Νεολαίας του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ. Εκλέγεται στο Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ Λευκωσίας και μέλος του μορφωτικού γραφείου της.

Επειδή τότε στην Κύπρο δεν υπήρχε πανεπιστήμιο για να σπουδάσει κανείς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έπρεπε να εγγραφεί σε ξένο πανεπιστήμιο. Η Ελλάδα και η Αγγλία πρόσφεραν τις πιο ελκυστικές συνθήκες σπουδών. Βαθμιαία οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού φιλοξενούσαν όλο και περισσότερους Κύπριους φοιτητές, τους περισσότερους με πλήρη υποτροφία.

Τον Οκτώβρη του 1960 ο Χαμπής μετανάστευσε στην Αγγλία με την κρυφή ελπίδα να μπορέσει να σπουδάσει εργαζόμενος, αφού δεν είχε οικονομική στήριξη από πουθενά. Δυστυχώς οι εργασιακές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να σπουδάσει στην Αγγλία. Έτσι, ουσιαστικά από το 1960 αρχίζει η μεταναστευτική περίοδος στη ζωή του που διάρκεσε μέχρι το τέλος του 1978. Κατά την περίοδο αυτή έζησε, εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, σπούδασε και αυτομορφώθηκε σε πολλές και διαφορετικές χώρες. Μετά τη Μεγάλη Βρετανία πήγε στη Γαλλία και απ’ εκεί ξανά στη Βρετανία. Απ’ εκεί στην Νότιο Αφρική και μετά στην Ελλάδα. Το Δεκέμβρη του 1966 μεταβαίνει στη Τσεχοσλοβακία για σπουδές. Κάνει αίτηση και εξασφαλίζει μερική υποτροφία. Το 1967-1968 ήταν η χρονιά εκμάθησης της γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της 17ης Νοεμβρίου. Το 1968-69 παρακολουθεί μαθήματα στο τμήμα ψυχολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Το 1968 παντρεύεται την έγκυο φίλη του Věra Kiatipisová. Την ίδια χρονιά γεννιέται η κόρη του Κλώντια. Το 1969 εγκαταλείπει προσωρινά τις σπουδές και τη Τσεχοσλοβακία λόγω οικονομικών και οικογενειακών υποχρεώσεων και πολιτικών αιτιών και επιστρέφει στην Κύπρο. Δεν κατάφερε όμως να επιστρέψει στις σπουδές του και αντ’ αυτού, αφού εργαστεί για λίγο διάστημα στην Κύπρο, το 1971 μεταναστεύει για να εργαστεί στον Καναδά. Εργάζεται σε εστιατόρια στο Τορόντο για ένα χρόνο και μετά μεταβαίνει στη Γερμανία (Κολωνία) όπου εργάζεται ως ανειδίκευτος εργάτης, βοηθός του τεχνίτη αδελφού του Ανδρέα σε χημικό εργοστάσιο. Το 1973 μετά από κοινή προσφυγή του Χαμπή και της συζύγου του σε οικογενειακό δικαστήριο της Πράγας αποφασίζεται η διάλυση του γάμου του Χαμπή με τη Věra Kiatipisová. Το 1973 επιστρέφει στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Μόντρεαλ, όπου εγγράφεται σε κρατική σχολή για την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας. Μετά την άφιξή του στο Μόντρεαλ εντάσσεται στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος του Κεμπέκ (ΚΚΚ) και στις γραμμές του αντιδικτατορικού κινήματος των Ελλήνων στο Μόντρεαλ "Μακρυγιάννης".

Αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', δραστηριοποιείται μαζί με τις ελληνικές αντιδικτατορικές δυνάμεις της ελληνικής παροικίας στο Μόντρεαλ πρωτοστατώντας στην οργάνωση εκδηλώσεων καταδίκης του πραξικοπήματος. Την επόμενη της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο πρωτοστατεί στη δημιουργία της Ελληνοκαναδικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο, της οποίας εκλέγεται Γενικός Γραμματέας. Από τη θέση του αυτή εργάστηκε ανιδιοτελώς (αμισθί) ένα ολόκληρο χρόνο για την Επιτροπή Αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Από το 1975 μέχρι το τέλος του 1978 εργάζεται ως έμμισθος στο μηχανισμό του Κ. Κ. του Κεμπέκ, με κύριο καθήκον την οργάνωση και λειτουργία μεγάλου βιβλιοπωλείου (Éditions et Librairie Nouvelles Frontières) στο Μόντρεαλ. Κατά την ίδια περίοδο εκλέγεται γραμματέας της κομματικής οργάνωσης των Ελλήνων στο Κεμπέκ «Νίκος Μπελογιάννης» και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος του Κεμπέκ (συστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά).

Το Δεκέμβρη του 1978 επιστρέφει στην Κύπρο και εργάζεται ως συνέταιρος στη μικρή επιχείρηση του πατέρα του ως μεσίτης φθαρτών και φρούτων στη Δημοτική Αγορά Χονδρικής Πωλήσεως της Λευκωσία. Το 1979 επανεντάσσεται στις γραμμές του ΑΚΕΛ ως απλό μέλος.

Το 1991, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Σοβιετική Ένωση και αδυνατώντας να κατανοήσει και εξηγήσει τους λόγους της κατάρρευσης υποφέρει από κρίση συνειδήσεως που τον οδηγεί στην απόφαση να πωλήσει το μερίδιο που κατείχε στην επιχείρηση του και να αφοσιωθεί στην μελέτη των αιτιών που είχαν οδηγήσει στην κατάρρευση του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού».

Μελετά φιλοσοφία, κοσμολογία, φυσική, λίγη χημεία, βιολογία, παλαιοντολογία, παλαιο-ανθρωπολογία, αρχαιολογία και ιστορία. Κατά τις μελέτες του προσπαθεί να διαμορφώσει ορθολογικές αντιλήψεις σ’ ότι αφορά τις φάσεις δημιουργίας, τις φάσεις εξέλιξης και τις φάσεις καταστροφής των υλικών μορφών και συστημάτων των διαφόρων επιπέδων οργάνωσης της ύλης στο σύμπαν, στην γη και στην ανθρώπινη κοινωνία. Κατά το ίδιο διάστημα μαθαίνει επίσης τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και διάφορα λογισμικά προγράμματα. Μεγάλο μέρος από το χρόνο του διαθέτει στη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα την ηλεκτρονικών υπολογιστών και ορισμένων λογισμικών προγραμμάτων. Παρακολουθεί αδιαλείπτως και τις εξελίξεις στην κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο, ιδιαίτερα τις εξελίξεις όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή πολιτική ηγεσία για την εξεύρεση μιας περιεκτικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα.

To 1994 διακριτικά τερματίζει την ενεργό συμμετοχή του στο ΑΚΕΛ και έκτοτε ιδιωτεύει.

Το 1998 ο Χαμπής ιδρύει τον Ιστότοπο Κιατίπη όπου ανεβάζει διάφορα ενδιαφέροντα άρθρα, βιβλία, μελέτες, οπτικοακουστικά κ.λπ. τόσο δικά του όσο και τρίτων.

Μετά από 8 χρόνια εντατικών μελετών, αρχίζει να παρουσιάζει το αποτέλεσμα των μελετών του στο συγγραφικό του έργο με το γενικό τίτλο «Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ».

Ο Πρώτος Τόμος της "Ο.Κ.", που τιτλοφορείται «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ» είχε κυκλοφορήσει το Δεκέμβρη του 1999 από τις Εκδόσεις Εξέλιξη στην Κύπρο.

Ο Δεύτερος Τόμος, που τιτλοφορείται «ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ» κυκλοφόρησε πάλι από τις Εκδόσεις Εξέλιξη το Φθινόπωρο του 2000.

To 2013 αρχίζει να γράφει τον Ενδέκατο Τόμο της Ο.Κ. με τίτλο: "Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"  Ή «ΠΩΣ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Ο Ενδέκατος Τόμος εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου το 2018.

Οι Τόμοι από 4 μέχρι 10 δεν έχουν κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή. Όλοι όμως οι Τόμοι της Ο.Κ. βρίσκονται στον Ιστότοπο Κιατίπη σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 στην Κύπρο πήρε μέρος σε πολλές δικοινοτικές εκδηλώσεις και μαζί με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους συμπατριώτες του αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση και την επαναπροσέγγιση των δύο κυπριακών κοινοτήτων και για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες όσον αφορά το Κυπριακό Πρόβλημα για την επανένωση και ανοικοδόμηση στην κοινή πατρίδα Κύπρο μιας Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας.

 

Ο Χαμπής έχει δύο παιδιά. Μια θυγατέρα και ένα γιο.

Η θυγατέρα του Κλώντια ή Κλαούντια Κιατιπήσοβα (Claudia Kiatipisová) γεννήθηκε το 1968 στην Πράγα. Μεγάλωσε και ζει μόνιμα στην Πράγα, Τσεχίας και είναι αυτοεργοδοτούμενη. Η μητέρα της είναι η πρώην σύζυγος του Χαμπή, Věra Kiatipisová από την Πράγα. Η Κλώντια συζεί με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ivan Adamovič. Έχουν 3 παιδιά, δύο αγόρια και μια θυγατέρα. Η οικογένεια της Κλώντιας επισκέπτεται συχνά την Κύπρο όπου περνάει τις διακοπές της με την οικογένεια του πατέρα της.

Ο γιος του Χαμπή Ανδρέας Κιατίπης γεννήθηκε το 1983 στις Φιλιππίνες. Το 1987 ο Χαμπής και η μητέρα του Ανδρέα, Regina συνήψαν γάμο στην Κύπρο και έφεραν τον Ανδρέα από τις Φιλιππίνες στην Κύπρο και τον υιοθέτησαν. Το 1987 η σύζυγος του Χαμπή Ρεγγίνα (Νίνα) (Regina (Nena) Sayas) πηγαίνει σε ιδιωτικό κολλέγιο προς εκμάθηση της Ελληνικής. Αφού μάθει βασικά στοιχεία της γλώσσας αρχίζει το 1988 να εργάζεται ως γραφέας στην επιχείρηση του Χαμπή. Μετά την πώληση της επιχείρησης η Ρεγγίνα συνέχισε να εργάζεται στην επιχείρηση. Συνολικά εργάστηκε από το 1988 μέχρι το 2010, δηλαδή για 22 συναπτά χρόνια. Το 2010 απολύθηκε και έκτοτε παραμένει άνεργος. Ο Ανδρέας σπούδασε γραφίστας στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ Λευκωσίας και εργάζεται σε διαφημιστικό γραφείο. Από το 1993 ο Χαμπής διαμένει μαζί με τη σύζυγό του στο Δήμο Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία.

 

 Σημείωση: Πέραν από το καταγεγραμμένο όνομά του στο μητρώο πληθυσμού των χωρών στις οποίες έζησε, δηλαδή το Χαράλαμπος Αναστασίου Κιαττίπης [Charalambos Anastasiou Kiattipis] ο συγγραφέας έγινε γνωστός στις διάφορες χώρες με τα πιο κάτω ονόματα:
  • Στο χωριό του ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Τσιάρλης από το αγγλικό όνομα Charlie κι αυτό από το Charles. Στην Αγγλία και τη Γαλλία τον φώναζαν συνήθως Charlie ή Charles.
  • Στην Νότιο Αφρική, και συγκεκριμένα στο Port Elizabeth όπου μετοίκησε οι εκεί Έλληνες και Κύπριοι φώναζαν Charlie όσους είχαν το Ελληνικό/Κυπριακό όνομα Κυριάκος. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αδελφός του ονομαζόταν Κυριάκος. Είχε μεταναστεύσει στην Νότιο Αφρική το 1959 και ως εκ τούτου έφερε το όνομα Τσιάρλη [Charlie], ενώ σε όσους έφεραν το όνομα Χαράλαμπος έδινα το όνομα Χάρρυ ή Χάρη από το αγγλικό Harry. Στην Τσεχοσλοβακία συνέχισε να φέρει το όνομα Χάρη ή Χάρρυ και στα τσέχικα Harry.
  • Τόσο στο Τορόντο όσο και στο Μοντρεάλ του Καναδά ζούσε ανάμεσα σε Έλληνες και Ελληνοκύπριους οι οποίοι τον ονόμαζαν Μπάμπη. Μπάμπη τον ονόμαζαν και οι Γαλλόφωνοι και Αγγλόφωνοι σύντροφοι και φίλοι του.