Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει ο Στέφανος Στεφάνου

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος

26.2.2012 - Πίσω ξανά στο 1992

 

Την περίοδο αυτή ζούμε συνθήκες του 1992. Ήταν τότε που ο ΔΗΣΥ αποφάσιζε να αλ­λάξει ρότα, να μεταλλάξει πλήρως τις θέσεις του στο Κυπριακό, για να διεκδικήσει ο Γλαύκος Κληρίδης την προεδρία του κράτους τον Φλεβάρη του 1993. Μέχρι τον Αύγου­στο του  1992,  ο Γλαύκος Κληρίδης επαναλάμβανε ότι ο Πρόεδρος της Δη­μοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ακολου­θούσε τη δική του πολιτική. Αίφνης, όλα άλλαξαν! Η πο­λιτική Βασιλείου, από πολιτική του Κληρίδη έγινε πο­λιτική αποτυχημένη, καταδικαστέα και .απορριπτέα.

Την επιστροφή στο 1992, υπενθυ­μίζει η στροφή του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό. Ο λό­γος των μεταλλάξεων είναι γνωστός. 0 πρόεδρος του ΔΗΣΥ δημοσιοποί­ησε την από καιρού ληφθείσα από­φαση του να διεκδικήσει την προε­δρία του κράτους. Για να υλοποιή­σει τον στόχο του, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που το κόμμα του ακο­λούθησε το 1992, πιστεύοντας ότι θα έχει το ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα με τότε. Φυσικά, η νίκη του κ. Κληρίδη τότε στις εκλογές είχε συνοδευτεί με οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό. Από τη συζήτηση της ουσίας και την τουρκοκυπριακή πλευρά να βρίσκεται στη γωνιά, βρεθήκαμε να συζη­τούμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστο­σύνης, αφού ο κ. Κληρίδης είχε δε­σμευτεί να ενταφιάσει τις Ιδέες Γκάλι. Ακολούθως, αφού η κυβέρνηση Κληρίδη περιπλανήθηκε στην πυραυλολογία και την ηφαιστειολογία, κατέληξε με το όλα στο τραπέζι και το σχέδιο Ανάν.

Τώρα ακολουθείται μια παρόμοια πορεία από τον κ. Αναστασιάδη. Από τη στήριξη στην πολιτική του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης βρέθηκε στην άλλη όχθη, επιμερίζοντας σ' αυτόν ευθύ­νες για τη μη εξεύρεση λύσης.

Από τις συνεχείς παραινέσεις και αναφορές του κ. Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο να κινηθεί γρήγορα και να αγνοεί τις επικρίσεις που διατυ­πώνονται στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Αναστασιάδης πέρασε στις κατη­γορίες εναντίον του Προέδρου ότι δήθεν δεν εργάζεται συλλογικά και αγνοεί τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι συνηθισμένος να εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες ο κ. Αναστασιάδης. Τα ίδια έλεγε για τον Τάσσο Παπαδό­πουλο αποχωρώντας από το Εθνικό Συμβούλιο, τα ίδια είπε ακόμα και για τον Γλαύκο Κληρίδη.

Ενώ προηγουμένως ο κ. Αναστα­σιάδης συνεχώς υπογράμμιζε ότι ο χρόνος εξαντλείται και γι' αυτό δεν θα πρέπει να ψηλώνουμε πολύ τον πήχη, τώρα ο ίδιος βάζει τον πήχη πολύ ψηλά και υιοθετεί φρασεολο­γία περί δήθεν παραχωρήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυ­πριακό.

Προηγουμένως ο κ. Αναστασιάδης είχε τη σαφή θέση ότι το Κυπριακό είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλη­μα, τώρα αναζητεί νομική αυθεντία για διαπραγματευτή, ο οποίος θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Δικαίωμα του κ. Αναστασιάδη να προβαίνει σε όποιες μεταλλάξεις επιθυμεί αν έτσι νομίζει ότι προωθεί την υποψηφιότητα του. Πρέπει όμως να υπολογίσει τις παράπλευρες συνέπειες από τις μεταλλάξεις του. Και πρώτα απ' όλα την έλλειψη αξιοπιστίας και συνέπειας την οποία οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς.

 

 

Σύντομο σχόλιο Χαμπή Κιατίπη: Γράφει ο κος Στεφάνου: "Πρέπει όμως να υπολογίσει τις παράπλευρες συνέπειες από τις μεταλλάξεις του. Και πρώτα απ' όλα την έλλειψη αξιοπιστίας και συνέπειας την οποία οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς." Αυτά είναι σοφά λόγια και τα επικροτώ.

Δυστυχώς όμως τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και το ΑΚΕΛ του οποίου ο κ. Στεφάνου αποτελεί ανώτατο στέλεχος δεν είχαν πολιτευτεί με συνέπεια όσον αφορά το Κυπριακό. Ενώ έδιναν την εντύπωση πως ήταν σθεναροί υποστηρικτές της λύσης με βάση το σχέδιο των Η.Ε. το 2004, για την καρέκλα άφησαν άλυτο το Κυπριακό με την άλογη δικαιολογία "λέμε ΟΧΙ για να τσιμεντώσουμε το ΝΑΙ" , ατάκα που θυμίζει τις άλλες άλογες ατάκες όπως: "κάνουμε πόλεμο για να εδραιώσουμε την ειρήνη" ή ότι "το γαμίσι προστατεύει την παρθενία."

Οι μεταλλάξεις, ο λαϊκισμός και ασυνέπειες είναι "έμφυτα" χαρακτηριστικά όλων των πολιτικών στην Κύπρο και όχι μόνο.