Ιστότοπος Κιατίπη Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών

20.02.2012 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση τονίζοντας ότι είναι δυνατό να διαφοροποιηθεί η διαδικασία επίλυσης παρά τα όσα αρνητικά πρόσφατα διαδραματίζονται γύρω από το κυπριακό πρόβλημα. Η ανακοίνωση καταδεικνύει ότι η τρέχουσα πρωτοβουλία του ΟΗΕ φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, χωρίς να τεκμηριώνεται στα μάτια των τρίτων η ευθύνη της Τουρκίας. Παράλληλα η εσωτερική πολιτική συμπεριφορά καταδεικνύει ότι ελάχιστοι κατανοούν τη σοβαρότητα των πραγμάτων και τις επαπειλούμενες εξελίξεις. 

H Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών πιστεύει ότι, έστω και την δωδεκάτη, οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη διαπραγματευτική λύση πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις, αξιοποιώντας ακόμα και πληθώρα θετικών στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Ο ΟΗΕ πρέπει να ενθαρρυνθεί να υποβάλει σε κάποια φάση γεφυρωτικές προτάσεις αντί να αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση και καχυποψία. Πάνω απ’όλα η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί σωστά για τις εφικτές προοπτικές και τους τεράστιους κινδύνους που η παράταση του αδιεξόδου εγκυμονεί. Μόνο η ανεπιφύλακτα θετική δική μας στάση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να αποτρέψει τους διαφαινόμενους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών οι Τάκης Χατζηδημητρίου, Μιχάλης Παπαπέτρου, Θέμος Δημητρίου, Τζιούς Παγιάτα, Γιάννης Η. Ιωάννου, Χρυσόστομος Περικλέους, Σταύρος Τομπάζος, Ζήνωνας Προφαΐδης και Αλέκος Τριγγίδης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ανακοίνωσης.

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Με αγωνία η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών παρακολουθεί τα όσα πρόσφατα διαδραματίζονται γύρω από το κυπριακό πρόβλημα. Η τρέχουσα πρωτοβουλία του ΟΗΕ φαίνεται να οδηγείται σε ένα νέο αδιέξοδο, χωρίς να τεκμηριώνεται στα μάτια των τρίτων η ευθύνη της Τουρκίας. Παράλληλα η εσωτερική πολιτική κατάσταση καταδεικνύει ότι ελάχιστοι κατανοούν τη σοβαρότητα των πραγμάτων και τις επαπειλούμενες εξελίξεις. 

 

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο να διαμορφώνει ομόφωνα τη γραμμή των τριών «όχι», λίγες μέρες πριν από την προσέλευση του προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση του Greentree με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο, ολόκληρη δηλαδή η πολιτική ηγεσία του τόπου, απέτυχε ή καλύτερα απέφυγε να ασχοληθεί με τις ουσιώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και περιορίστηκε σε μια αρνητική στάση απέναντι σε  διαπραγματευτικές διαδικασίες που ενδεχομένως θα ακολουθούσε η γραμματεία του ΟΗΕ. Με λίγα λόγια έστειλε ένα μήνυμα άρνησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, όπου  συστηματικά καλλιεργείται κλίμα φόβου για τo ενδεχόμενο επίτευξης λύσης.

 

Αν σ’ αυτά προστεθούν όσα καθημερινά διαδραματίζονται, όπως η δημοσιοποίηση του περιγράμματος λύσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και η δημόσια επίκριση διαφόρων προνοιών του, το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής για απομάκρυνση του εκπροσώπου του Γ. Γρ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, το αίτημα από την αντιπολίτευση για αντικατάσταση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας και πολλά άλλα, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του δεν επιθυμεί την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.  Οι ξένοι που ασχολούνται με το κυπριακό φαίνεται να σχηματίζουν πια την εντύπωση ότι η δική μας πλευρά επιδίδεται σε τακτική κωλυσιεργίας και είναι ανέτοιμη να προχωρήσει σε διευθέτηση πάνω στη διακηρυγμένη μέχρι σήμερα βάση.

 

Γενικότερα, αν κρίνει κανείς τις δηλώσεις των πολιτικών, τις κρίσεις των ΜΜΕ και τη στάση της κοινής γνώμης σχηματίζει την εντύπωση ότι η κοινωνία στην καταπληκτική πλειοψηφία απεύχεται την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης και επιλέγει την παράταση του αδιεξόδου που συνοδεύει το στάτους κβο. Το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται, όχι μόνο ανέτοιμο να προχωρήσει μπροστά αλλά και αδύναμο να κατανοήσει τις διεθνείς συγκυρίες και να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη.

 

Αξιοποιώντας την κατάσταση στην οποία από μόνη της έχει περιέλθει η ελληνοκυπριακή πλευρά, και στηριγμένη στο κεκτημένο αξιοπιστίας που κέρδισε με την αποδοχή από μέρους της του σχεδίου Ανάν, η Τουρκία εμφανίζεται ως υπέρμαχος της συμβιβαστικής λύσης, την οποία προσποιείται ότι επιθυμεί ως επείγουσα αναγκαιότητα. Ταυτόχρονα δεν κρύβει την πρόθεση της να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στο λεγόμενο σχέδιο Β, που συνίσταται στην αναβάθμιση της υποτελούς διοίκησης των κατεχομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσε μάλιστα τους ελληνοκυπρίους να εργαστούν και ο σύμβουλος του τουρκοκυπρίου ηγέτη Ντ. Έρογλου στις διακοινοτικές συνομιλίες Κ. Οζερσάϊ, εφόσον, όπως διατείνεται, οι δύο κοινότητες αδυνατούν να προχωρήσουν σε συνολική λύση του προβλήματος.

 

Η προοπτική αυτή μέσα στις σημερινές συνθήκες δεν είναι εξωπραγματική. Ήδη η  Ισλαμική Διάσκεψη έχει υιοθετήσει πλήρως τις τουρκικές θέσεις για δύο κράτη και την απαίτηση για την εξίσου εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που πρόσφατα ανακαλύφθηκε νότια της Κύπρου. Με ένα νέο αδιέξοδο στο κυπριακό και, μάλιστα χωρίς την προφανή  δική της ευθύνη, η Τουρκία έχει σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης του κυοφορούμενου στην Άγκυρα σχεδίου Β. Στηριγμένη στην αναβάθμιση της μέσα στον ισλαμικό κόσμο και στην κόπωση που έχει επέλθει στην διεθνή κοινότητα ύστερα από πενήντα χρόνια άκαρπης ενασχόλησης με το κυπριακό, αλλά και αξιοποιώντας την αρνητική εικόνα που εκπέμπει το ελληνοκυπριακό πολιτικό σύστημα, η Τουρκία δεν θα δυσκολευτεί πολύ να προωθήσει την αναβάθμιση της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή διμερών συμφωνιών με διάφορες χώρες, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η άμεση αναγνώριση από κάποια ισλαμικά κράτη.

 

Παράλληλα η επέκταση της τουρκοποίησης των κατεχομένων συνεχίζεται με τις επενδύσεις τουρκικών κεφαλαίων, την αξιοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών και τη διεύρυνση του εποικισμού. Η συνέχιση αυτών των διαδικασιών καθιστά σταδιακά την πιθανότητα επιστροφής εδαφών και την ανάκτηση περιουσιών από τους ελληνοκυπρίους ιδιοκτητες ολοένα και περισσότερο απομακρυσμένη.

 

Ενώ όλα αυτά ξεδιπλώνονται μπροστά μας, το πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με ασύγγνωστη αμεριμνησία τα παγιωνόμενα τετελεσμένα, βυθισμένο μέσα στον τακτικισμό και τη μικροπολιτική δημαγωγία. Όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού περιορίζεται στην αποφυγή χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο πολιτικός χρόνος του κυπριακού αδυσώπητα εξαντλείται.

 

H Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών πιστεύει ότι, έστω και την δωδεκάτη, οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη διαπραγματευτική λύση πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις, αξιοποιώντας ακόμα και πληθώρα θετικών στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Ο ΟΗΕ πρέπει να ενθαρρυθεί να υποβάλει σε κάποια φάση γεφυρωτικές προτάσεις αντί να αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση και καχυποψία. Πάνω απ’όλα η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί σωστά για τις εφικτές προοπτικές και τους τεράστιους κινδύνους που η παράταση του αδιεξόδου εγκυμονεί. Μόνο η ανεπιφύλακτα θετική δική μας στάση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να αποτρέψει τους διαφαινόμενους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

20-02-2012