Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει ο Παναγιώτης Τσαγγάρης

Αρθρογράφος, Ρεπόρτερ Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

3.5.2012 - «Έτοιμοι για συμμαχία με ή χωρίς το ΔΗΚΟ»

Με το βλέμμα στο ΑΚΕΛ ο Καρογιάν

Φόρμουλα Ομήρου για ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία)

Την ερχόμενη Παρασκευή (4.5.2012) αναμένεται να καταβληθεί και

η ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση σύγκλισης στο επίμαχο θέμα.

 

Ρητή πρέπει να είναι η αναφορά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δήλωσε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και εν δυνάμει συμμάχους του ο Μάριος Καρογιάν κατά τη συνάντηση της Τετάρτης. Από την άλλη, τα τρία κόμματα, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, εμφανίστηκαν απρόθυμα να υιοθετήσουν μια Διακήρυξη με ρητή αναφορά σε ΔΔΟ, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ να προτείνει μια «συμβιβαστική φόρμουλα», η οποία χαρακτηρίζεται από κομματικά στελέχη και ως «μια ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων». Οι τέσσερεις αρχηγοί θα τοποθετηθούν επί της πρότασης – Ομήρου κατά τη συνάντηση τους, την ερχόμενη Παρασκευή στα γραφεία των Οικολόγων.

Η φόρμουλα
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μετά από αρκετή ώρα συζητήσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και χωρίς να διαφαίνεται προοπτική για θετική κατάληξη, πρότεινε όπως η ορολογία «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία» ενταχθεί εντός μιας παραγράφου, η οποία να αναφέρει πως «η μορφή της λύσης μπορεί να γίνει αποδεκτή και ως Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ή και υπό άλλη ονομασία νοουμένου ότι το περιεχόμενο της λύσης είναι συμβατό με τις αρχές, όπως αυτές περιγράφονται στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009».
Πάντως ο Μάριος Καρογιάν σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι το ΔΗΚΟ επιδιώκει λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της «Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο», τονίζοντας παράλληλα πως «πρόκειται για μια διαχρονική θέση του ΔΗΚΟ και για μια διαχρονική πολιτική, της οποίας είμαστε κληρονόμοι από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο».

Με ή χωρίς το ΔΗΚΟ
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να καταβληθεί και η ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση σύγκλισης στο επίμαχο θέμα, μιας και σύμφωνα με τον Δημήτρη Συλλούρη, οι τέσσερεις αρχηγοί συμφώνησαν «σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα σημεία» της 11σέλιδης Διακήρυξης. Όπως πληροφορείται σχετικώς η «Κ» από κομματικά στελέχη, «κανένα από τα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να παίξει το όποιο παιχνίδι χρόνου, ενδεχομένως να έχει ο οποιοσδήποτε κατά νου». Ενώ κομματικός αξιωματούχος ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος, ως προς το ενδεχόμενο που ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα θέλει να δημιουργήσει έδαφος για ένταξη του ΑΚΕΛ στη συμμαχία: «Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα είναι βέβαιο. Κανένα από τα άλλα τρία κόμματα δεν θα ακολουθήσει το ΔΗΚΟ. Αν ο στόχος του Μάριου Καρογιάν είναι πρωτίστως η συνεργασία με το ΑΚΕΛ αντί η συμμαχία με τον κεντρώο χώρο, μπορεί να ακολουθήσει το δικό του δρόμο», ενώ το ίδιο ξεκάθαρος ήταν και ως προς το ενδεχόμενο να προχωρήσουν τα τρία κόμματα σε συμμαχία με ή χωρίς το ΔΗΚΟ λέγοντας πως «όπως σας είπα και προηγουμένως. Και σας επαναλαμβάνω με σαφή τρόπο. Εάν ο Μάριος Καρογιάν έχει το βλέμμα στραμμένο στο ΑΚΕΛ, κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τον ακολουθήσει».

Πολλά τα αγκάθια για ΑΚΕΛ
Πάντως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ούτε και για το ΑΚΕΛ να προσχωρήσει σε μια συμμαχία του ενδιάμεσου χώρου, έχοντας κατά νου την Κοινή Διακήρυξη που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο γγ του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του την Τετάρτη το πρωί στο ραδιόφωνο ΛΟΓΟΣ ήταν ξεκάθαρος. «Εάν η κοινή διακήρυξη είναι το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, τότε για το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας».

Όπως πληροφορείται η «Κ», στην Εζεκία Παπαιώαννου, δυσφορία δεν προκαλεί μόνο η αποφυγή αναφοράς σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά και διάφορα άλλα σημεία της διακήρυξης, τα οποία χαρακτηρίζονται «επιεικώς απαράδεκτα».

Τέτοια σημεία είναι αναφορές, όπως: «Δυστυχώς, η διακυβέρνηση που ολοκληρώνει σε μερικούς μήνες την πενταετή θητεία της δεν ανταποκρίθηκε με επάρκεια και επιτυχία σε αυτή την δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών».

Άλλο σημείο - αγκάθι για το ΑΚΕΛ είναι η αναφορά: «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική της λεγόμενης ευελιξίας και οι μονομερείς ‘γενναιόδωρες προσφορές’ της πλευράς μας, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν έστω στοιχειώδη ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά, ενώ, την ίδια ώρα, εγκλώβισαν την πλευρά μας σε προτάσεις που απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων και των πολιτικών κομμάτων».

Ένα τρίτο σημείο είναι: «Το ίδιο καταθλιπτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας» ενώ παράλληλα αναφέρεται πως «Απογοητευτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση σε μια σειρά από θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Επίσης δύσκολα τα πράγματα θεωρούνται και ως προς την προσέγγιση των τεσσάρων για τις προτάσεις Χριστόφια. Αναφέρεται στη Διακήρυξη: «Ζητούμε επιτακτικά την άμεση απόσυρση απαράδεκτων προτάσεων όπως είναι η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία με εκτελεστική εξουσία, η πρόταση παραμονή 50.000 εποίκων, οι προτάσεις στο περιουσιακό, η πρόταση για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, καθώς επίσης και απόσυρση του Περιγράμματος Λύσης που έχει καταθέσει πρόσφατα η πλευρά μας στις διαπραγματεύσεις».

Στο ΑΚΕΛ θεωρείται απίθανο να υπάρξει συνεργασία υπό τέτοιες προυποθέσεις. Κάτι που γνωρίζει ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος θεωρεί και ο ίδιος κάποιες αναφορές ως "υπερβολικές" και δεν αποκλείεται να προτείνει αλλαγές και επί αυτών των σημείων.