Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Δημοσιεύματα σε Εφημερίδες

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ελλάδα, Κύπρος

  • 25.09.2012 - Αυτή είναι η συμφωνία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ

  • Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Σε 17 σελίδες κατέγραψαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ τις κοινές τους θέσεις για Κυπριακό και Οικονομία. Η «Κ» εξασφάλισε τα έγγραφα των δύο κομμάτων και ακολουθούν παρακάτω αυτούσια.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθούν τα κύρια σημεία του πλαισίου κοινών θέσεων των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Ομόφωνες αποφάσεις ή θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν το 75% των εκλογέων, θα θεωρούνται για τον Ν. Αναστασιάδη δεσμευτικές.

 

Ως προς το κυπριακό, τα δύο κόμματα αποφάσισαν όπως:

 

- Τη δημιουργία Συμβουλίου Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
- Το Εθνικό Συμβούλιο αποκτά πλέον και ουσιαστικό ρόλο αφού ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύεται ότι ομόφωνες αποφάσεις ή θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν σε ποσοστά βάσει των τελευταίων βουλευτικών εκλογών το 75% των εκλογέων, θα θεωρούνται για τον Πρόεδρο δεσμευτικές.
- Θα διοριστεί διαπραγματευτής στο κυπριακό και στο έγγραφο αναφέρεται ρητά πως «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παύει να είναι ο κατά αποκλειστικότητα συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής πλευράς».
- Σύσταση Ομάδων Εργασίας με εμπειρογνώμονες για κάθε κεφάλαιο του κυπριακού.
- Καταγράφεται το Συνολικό Πλαίσιο Λύσης καθώς και τα χαρακτηριστικά λύσης, τα που παραπέμπει στην Ομόφωνη Απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του ’09 καθώς και στην Διακήρυξη του ενδιάμεσου χώρου.
- Νέος κύκλος συνομιλιών στο κυπριακό θα αρχίσει κατόπιν αποφάσεως του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Για την Οικονομία, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αποφάσισαν όπως:

- Μεικτό Οικονομικό Μοντέλο. Τα δύο κόμματα απορρίπτουν: «τόσο το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο όσο και το μοντέλο του κρατισμού».
- Σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, με αναβάθμιση / ενίσχυση Τουρισμού, Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, Εμπορικής Ναυτιλίας και ανάδειξη της Κύπρου σε κέντρο εκπαίδευσης, σύγχρονης τεχνολογίας και σε ενεργειακό κόμβο.
- Σταδιακή μείωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας
- Κατάρτιση ενός νέου οργανογράμματος για την δημόσια υπηρεσία και τη συνένωση συναρμοδίων και ομοειδών υπηρεσιών (π.χ. πολλαπλές τεχνικές υπηρεσίες)
- Οριστική αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού
- Ημικρατικοί Οργανισμοί που είναι εθνικά και κοινωνικά επωφελείς, πρέπει να στηριχθούν, να εξυγιανθούν και να καταστούν πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και όχι να ιδιωτικοποιηθούν.
- Όχι σε νέες φορολογίες
- Δημιουργία Μηχανισμού Εντόπισης και Προώθησης Επενδυτικών Ευκαιριών
- Πολεοδομικά κίνητρα για ανάπτυξη / Φορολογικά κίνητρα
- Δημιουργία ενός Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου

Κλικ για τα έγγραφα κοινών θέσεων των δύο κομμάτων