Ιστότοπος Κιατίπη / Συγγραφείς

Γράφει ο Νίκος Στέλγιας

Δημοσιογράφος, ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

 06.02.2012  -  Κουντρέτ Όζερσαϊ: Να βρούμε εκτός πλαισίου κοινό σχέδιο Β΄

Ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών, θα είναι το τέλος του ομοσπονδιακού μοντέλου λύσης, όμως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν…

Συνέντευξη Κ. Όζερσαϊ στον Νίκο Στέλγια

Ο βοηθός του Τ/Κ συνομιλητή Έρογλου, κ. Κουντρέτ Όζερσαϊ

 

 

"Εάν η τ/κ πλευρά αρχίσει να συνομιλεί με το Εθνικό Συμβούλιο, τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και των τ/κ πολιτικών κομμάτων στις συνομιλίες και έτσι θα διαιωνιστεί το Κυπριακό".

 

Λίγες ημέρες μετά την κρίσιμη συνάντηση του Greentree η «Κ» συνάντησε στο γραφείο του τον ειδικό εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Όζερσαϊ. Στόχος της «Κ» ήταν η αποσαφήνιση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στις συνομιλίες; Τέλος μιας εποχής στο Κυπριακό ή μια νέα φάση; Διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στο τέλος της άνοιξης ή έναρξη μιας τροποποίησης της βάσης των διαπραγματεύσεων; Ποιο είναι το μέλλον των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και η ποια η στάση της τ/κ πλευράς;

Ο κ. Όζερσαϊ απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα και ανέπτυξε το γενικό τουρκοκυπριακό πλαίσιο στις συνομιλίες.
 

 


–Μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης του Greentree, κατά τη γνώμη σας, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα στις διαπραγματεύσεις;
Στη Σύνοδο του Greentree ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τις πλευρές να διευθετήσουμε τρία ζητήματα: Της υπηκοότητας, το περιουσιακό και της σύνθεσης της εκτελεστικής εξουσίας. Οι δύο πλευρές μπορούσαν να διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα με μεγάλη ευκολία. Ο στόχος ήταν εφικτός. Γι’ αυτό άλλωστε, η τ/κ πλευρά έθεσε στο Greentree, ορισμένες προτάσεις. Ωστόσο, από ό,τι διαπίστωσε η δική μας πλευρά, εξαιτίας των αποφάσεων του ε/κ Εθνικού Συμβουλίου, ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας, Δημήτρης Χριστόφιας, δεν μετέβη στο Greentree αποφασισμένος να επιλύσει τις διάφορες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Συμμετείχε στη Σύνοδο με σκοπό να διαπραγματευτεί τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Όμως δεν είχε ως στόχο την τελική διευθέτηση. Παρόλα αυτά, όλες οι πλευρές γνώριζαν τις επίσημες θέσεις, καθώς και τα σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την τ/κ και την ε/κ πλευρά. Από αυτό το σημείο και έπειτα δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε. Θα πρέπει η κάθε πλευρά να ρωτήσει την άλλη αν αποδέχεται κάποια συγκεκριμένα σημεία και να αποφασίσει. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με βάση την πολιτική βούληση. Γι’ αυτόν τον λόγο, επισημαίνω ότι τα προαναφερθέντα τρία ζητήματα μπορούσαν να επιλυθούν στο Greentree. Όμως, η επίλυσή τους αναβλήθηκε και τα εν λόγω ζητήματα θα τεθούν προς συζήτηση σε κυπριακό έδαφος. Η δική μας πλευρά δεν διαφωνεί με τη θέληση της ε/κ να επιλύσει αυτά τα ζητήματα στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό. Ας τα επιλύσουμε στην Κύπρο. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ πίστευε ότι αυτά τα τρία ζητήματα ήταν δυνατόν να διευθετηθούν εντός δύο ημερών. Εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να τα επιλύσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

–Η ε/κ πλευρά τονίζει ότι σε ζητήματα όπως το περιουσιακό και το εδαφικό δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος και ότι στο ζήτημα της διακυβέρνησης βρισκόμαστε πιο πίσω από την περίοδο των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ. Δεν είναι, λοιπόν, κάπως πρόωρο να μιλάτε για τέλη Μαρτίου;
Επιμένω στην τοποθέτησή μου. Τα όσα αποδίδονται στην ε/κ πλευρά αποτελούν πολιτικά προϊόντα (σ.σ. Ο κ. Όζερσαϊ αναφέρει τον αγγλικό όρο «discourse») προς εσωτερική κατανάλωση. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτή την τακτική. Δεν αγνοώ την ύπαρξη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής της κάθε κοινότητας. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να βασιστούν στις εξελίξεις της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Κάθε κοινότητα έχει κάποιους φόβους. Στο τέλος κάθε ημέρας, ένας πολιτικός, ο οποίος «τροφοδοτεί» αυτούς τους φόβους και είναι μέλος μιας κοινότητας, φτάνει στο σημείο να συμμερίζεται αυτούς τους φόβους. Ένας ηγέτης δεν μπορεί να ηγηθεί της κοινότητάς του με αυτόν τον τρόπο. Ο ηγέτης θα πρέπει να δείξει τον δρόμο στην κοινότητά του για να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους. Ο ηγέτης πρέπει να αποδείξει ότι κάποιοι από αυτούς του φόβους δεν είναι πραγματικοί. Σε ό,τι αφορά την αναφορά σας στο περιουσιακό, αποδέχομαι ότι αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Ωστόσο, ερωτώ: Πρόκειται πραγματικά για ένα μη επιλύσιμο ζήτημα; Φυσικά και όχι. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2010 οι δύο πλευρές κατέθεσαν κάποιες αναλυτικές προτάσεις των πενήντα σελίδων για το περιουσιακό. Με βάση αυτές τις προτάσεις, σήμερα γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές τον τρόπο με οποίο θα επιλυθεί το περιουσιακό. Στο Greentree αυτό που μας ζητήθηκε δεν ήταν η συνολική επίλυση του περιουσιακού ζητήματος, αλλά η επίτευξη μιας συμφωνίας γύρω από τα γενικά κριτήρια (σ.σ. αναφέρεται στον αγγλικό όρο «guiding principles») στο περιουσιακό ζήτημα. Δεν ήταν δυνατόν να συμφωνήσουμε σε ένα γενικό πλαίσιο (framework) των δύο σελίδων; Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν, τότε αυτή η στάση δείχνει ότι εκείνη είναι η πλευρά, η οποία δεν πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτή. Τονίζω ότι αυτή η συμφωνία ήταν εφικτή. Αυτό το είχαν ξεκαθαρίσει οι δύο ηγέτες σε κάθε συνάντησή τους με τον γ.γ. Οι ηγέτες εγγυήθηκαν την επίλυση του Κυπριακού.

 

Εδαφικό και χάρτες λίγες ημέρες πριν από την πολυμερή

–Κατά τη γνώμη σας, εφόσον υπήρχε συμφωνία πιο θα ήταν το γενικό πλαίσιο στο περιουσιακό;
Πρώτον, θα πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον των «ισάξιων περιουσιών». Δηλαδή, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα διαπραγματευτούμε ή όχι την ανταλλαγή των τ/κ περιουσιών στο νότιο κομμάτι της νήσου με τις ε/κ στο βόρειο. Φυσικά, τονίζω ότι σε αυτή την ανταλλαγή μπορούν να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις. Η τ/κ πλευρά δεν αναφέρεται σε μια συνολική ανταλλαγή και αποδέχεται κάποιες εξαιρέσεις. Δεύτερον, θα πρέπει να αποφασίσουμε για τις περιουσίες οι οποίες θα επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους τους. Η δική μας πλευρά παρέδωσε στοιχεία (data) σχετικά με τις περιουσίες που αποδέχεται να επιστραφούν. Ξεκαθαρίσαμε ότι αποδεχόμαστε την επιστροφή περιουσιών οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν, όπως περιουσίες που βρίσκονται εντός στρατιωτικών ζωνών, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε δασικές περιοχές. Ακόμη, επισημάναμε ότι σε αυτές τις περιουσίες μπορούν να προστεθούν και άλλες. Δεν θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να καταγράψουν αυτές τις γενικές αρχές; Και φυσικά θα μπορούσαν. Με βάση το γενικό πλαίσιο θα έχουμε μια γενική εικόνα της επίλυσης του περιουσιακού. Στη συνέχεια θα διευθετήσουμε τις λεπτομέρειες. Τρίτον, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι κάτοχοι περιουσιών και με βάση ποια κριτήρια θα λάβουν αποζημίωση. Επισημαίνω, ότι οι δύο πλευρές έχουν κάποια κοινά κριτήρια. Τέλος, θα συμφωνήσουμε το ποσοστό των περιουσιών οι οποίες θα επιστραφούν. Τότε, θα συζητήσουμε και το εδαφικό. Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο τέλος των συνομιλιών.

–Εννοείτε ότι το εδαφικό μπορεί να συζητηθεί στη διεθνή διάσκεψη;
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το εδαφικό και τους χάρτες λίγες ημέρες πριν από τη διάσκεψη.

–Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι έχει οριστεί πλέον ένας οδικός χάρτης. Πιστεύετε ότι αυτός θα οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα;
Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τις συνομιλίες στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση των δύο ηγεσιών, που πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, θα πρέπει να τονίσω ότι η ε/κ πλευρά πιστεύει ότι το σχέδιο Ανάν επιβλήθηκε στους Κύπριους από τις ξένες δυνάμεις. Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Το 2004 οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη διαιτησία του γ.γ. Από την άλλη, από το 2004 στο Κυπριακό έχει οριστεί μια γενική αρχή: Κάθε λύση θα εξαρτάται από την έκφραση της βούλησης της κάθε κοινότητας στο δημοψήφισμα. Μια πρόταση λύσης, η οποία βασίζεται στη λαϊκή βούληση πώς αντιμετωπίζεται ως επιβολή από τις ξένες δυνάμεις; Αυτό δεν μπορώ να το κατανοήσω. Οι κοινότητες αποφασίζουν στο δημοψήφισμα. Αυτό δεν είναι επιβολή. Ακόμη, θα πρέπει να επαναλάβω κάτι που επισήμανα στη Νέα Υόρκη. Σε περίπτωση που μία πλευρά επιλέξει να αναβάλλει τη λύση του Κυπριακού εξαιτίας των γνωστών ενδοιασμών της περί ξένης παρέμβασης και επιβολής, ο χρόνος ενδέχεται να μας επιβάλει τη λύση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Χριστόφιας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μία λύση την οποία δεν επιθυμεί. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει η ε/κ πλευρά. Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του νέου δημοψηφίσματος, θα πρέπει να τονίσω ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την πρόοδο στις συνομιλίες μέχρι τον Μάρτιο, την έκθεση Ντάουνερ, την ανάλυση του γ.γ., καθώς και τη στάση των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη νέα σύνοδο. Ακόμη και αν αποφασιστεί η σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης, ενδέχεται αυτή να μην οδηγήσει στο δημοψήφισμα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη σχετικά με το νέο δημοψήφισμα. Ωστόσο, πιστεύω ότι σύμφωνα και με όσα επεσήμανε ο γ.γ. βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του Κυπριακού και ότι η πολυμερής διάσκεψη και το νέο δημοψήφισμα είναι δύο βασικά σημεία αυτής της φάσης. Εφόσον είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε το Κυπριακό, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διάσκεψη και στο δημοψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουμε αν είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού ή όχι. Όμως, εμείς ως τ/κ πλευρά έχουμε ένα βασικό προβληματισμό. Στο Greentree είδαμε ότι η ε/κ ηγεσία επηρεάζεται πολύ έντονα από τις εξελίξεις στο ε/κ πολιτικό πεδίο. Σε κάποια ζητήματα η ε/κ πλευρά είναι αναποφάσιστη. Αυτή η εξέλιξη μάς ανησυχεί. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο συνομιλητής του ηγέτη της τ/κ κοινότητας είναι ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας και όχι το Εθνικό Συμβούλιο. Εάν η τ/κ πλευρά αρχίσει να συνομιλεί με το Εθνικό Συμβούλιο, τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και των τ/κ πολιτικών κομμάτων στις συνομιλίες και με αυτό τον τρόπο θα διαιωνιστεί το Κυπριακό.

Αδιέξοδο και φυσικό αέριο δημιουργούν ρίσκο σύρραξης

–Πιστεύετε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες θα οδηγηθούμε στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας;
Ο γ.γ. έχει απευθυνθεί με μία επιστολή στους δύο ηγέτες στην οποία επισημαίνεται ότι η επίλυση του Κυπριακού μετά την 1η Ιουλίου 2012 δεν είναι εφικτή. Από την άλλη, ο ίδιος ο ε/κ ηγέτης μάς έχει επισημάνει ότι όταν ξεκινήσει η ε/κ προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η ίδια η ε/κ πλευρά έχει ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα και ο ΟΗΕ έχει καταγράψει το εν λόγω γεγονός.

–Θα πρέπει να επισημάνω ότι τη στιγμή που η δική σας πλευρά κάνει λόγο για «τερματισμό των συνομιλιών» η ε/κ πλευρά κάνει λόγο για «πάγωμα των διαπραγματεύσεων».
Να σας επισημάνω ότι εκτός από την ε/κ προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει και το ζήτημα των προεδρικών εκλογών στην ε/κ πλευρά, όπου η προεκλογική κούρσα μονοπωλεί πλέον την επικαιρότητα. Σε μία τέτοια περίοδο, κανένας δεν μπορεί να περιμένει από την ε/κ πλευρά να πραγματοποιήσει διάφορα ανοίγματα στις συνομιλίες. Άλλωστε, υπενθυμίζω ότι η σημερινή ε/κ ηγεσία θα αναγκαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ ώστε να επανεκλεγεί. Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ ότι μετά την 1η Ιουλίου οι διαπραγματεύσεις θα χάσουν το νόημά τους. Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να θέσω ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Γιατί η τ/κ πλευρά να συμφωνήσει με αυτή την πρόταση; Γιατί το πολιτικό μέλλον αυτής της κοινότητας και αυτής της χώρας να εξαρτηθεί από την εκλογή ενός ε/κ πολιτικού; Γιατί να παραμείνω σε εν αναμονή και καθεστώς αβεβαιότητας τη στιγμή που αντιμετωπίζω τόσα μεγάλα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα; Ακόμη, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι σε περίπτωση που διακοπούν οι συνομιλίες και συνεχίσει η αβεβαιότητα, στο πεδίο των ερευνών φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για μια ενδεχόμενη σύρραξη. Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο το οποίο δεν πρέπει να πάρουμε. Εφόσον δεν επιλυθεί το Κυπριακό (σ.σ. εννοεί μέχρι την 1η Ιουλίου) θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι εφικτή. Επί 44 χρόνια δοκιμάσαμε όλες τις μεθόδους. Τώρα δοκιμάζουμε την κυπριακή μέθοδο, την οποία προτιμά και ο Χριστόφιας. Σε περίπτωση που αποτύχουμε θα εξακριβώσουμε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με τη σημερινή βάση των διαπραγματεύσεων. Όπως επισημαίνει και ο κ. Ντάουνερ, σε περίπτωση αποτυχίας θα δημιουργηθούν μεγάλα ερωτήματα για το ομοσπονδιακό μοντέλο. Επιμένω και ρωτώ για μια ακόμη φορά: Γιατί να αναμένω τις εξελίξεις στην ε/κ πλευρά; Δεν αρκεί ότι τις αναμένω για 44 ολόκληρα χρόνια; Ως τ/κ κοινότητα, είτε θα επιλύσω αυτό το πρόβλημα και θα ενταχθώ στη διεθνή κοινότητα, είτε θα επικεντρωθώ στα εσωτερικά μου δρώμενα και θα ανασυγκροτήσω τις δικές μου δομές. Αυτό είναι δικαίωμά μου.

–Αναφερθήκατε στην πιθανότητα σύγκρουσης για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Υπενθυμίζω ότι στην πρόσφατη συνέντευξή μου με τον Ιρσέν Κιουτσούκ αναφέρθηκε το ενδεχόμενο της διχοτόμησης και στη θάλασσα. Ενδέχεται να οδηγηθούμε σε σύγκρουση και διχοτόμηση στη θάλασσα;
Σε περίπτωση που δεν σημειώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση εκτός πλαισίου (σ.σ. είπε out of the box). Αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών, θα έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις θέσεις μας για το μέλλον του Κυπριακού. Τότε, θα αναζητήσουμε νέες μεθόδους, για να εμποδίσουμε τη σύγκρουση στην θάλασσα. Ενδέχεται να επινοήσουμε νέα μοντέλα συνεργασίας ή να εμβολιάσουμε στο Κυπριακό διάφορους διεθνείς παράγοντες ή εταιρείες.

–Αναφέρεστε σε τροποποίηση της βάσης των διαπραγματεύσεων;
Ενδέχεται να αναγκαστούμε να πραγματοποιήσουμε νέες συνομιλίες για να εμποδίσουμε τη δημιουργία νέων κρίσεων. Υπογραμμίζω ότι σε καμία περίπτωση καμία πλευρά δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει στην άλλη το δικό της μοντέλο λύσης του Κυπριακού. Με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα και όχι ως εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη, τονίζω ότι η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει στην ε/κ πλευρά την λύση των δύο κρατών. Από την άλλη, και η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει στην τ/κ πλευρά την οντότητα που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Για αυτόν τον λόγο, στο Κυπριακό υπάρχουν δύο αρχές. Η λύση του προβλήματος εξαρτάται από τη βούληση των δύο πλευρών και τις διαπραγματεύσεις. Εφόσον τερματιστούν οι συνομιλίες θα έχουμε το τέλος της ιδέας της επίλυσης του Κυπριακού με βάση ένα ομοσπονδιακό μοντέλο. Όμως, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Θα συνεχίσουμε την αναζήτηση νέων τρόπων και μεθόδων για την εξασφάλιση του εμπορίου σε περιφερειακό επίπεδο, τη διευθέτηση του ζητήματος των φυσικών πόρων, καθώς και την εξασφάλιση μιας out of the box λύσης του Κυπριακού. Θα πρέπει να αναζητήσουμε δημιουργικές λύσεις. Ίσως σε αυτό να συμβάλλει η αποχώρηση του ΟΗΕ από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό το νησί είναι μικρό και πρέπει να δημιουργήσουμε μοντέλα συνεργασίας.

–Τα εναλλακτικά μοντέλα Ταϊβάν και Κοσόβου που συζητούνται στην τ/κ πλευρά είναι κομμάτι αυτών των δημιουργικών λύσεων στις οποίες αναφέρεστε;
Ως ακαδημαϊκός πιστεύω ότι οι ετικέτες είναι πολύ επικίνδυνες. Όροι όπως το μοντέλο Ταϊβάν δίνουν διαστάσεις στους ενδοιασμούς και τους προβληματισμούς της ε/κ πλευράς. Αυτό που έχει σημασία είναι η κοινή απόφαση και η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του σχεδίου Β΄ της τ/κ πλευράς, επαναλαμβάνω ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν ένα κοινό σχέδιο Β΄.

–Πρόσφατα ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά μελετά τη μετάβαση από το «μοντέλο της ΤΒΔΚ» σε ένα νέο «μοντέλο του Τουρκικού Κράτους της Κύπρου». Σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται αυτή η δήλωση;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τ/κ πλευρά σχετίζονται με δύο ζητήματα. Πρώτον, εξαιτίας των προβληματικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δομών η τ/κ κοινότητα αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο. Δεύτερον, αυτές οι προβληματικές δομές δημιουργούν προβληματισμό στις ξένες χώρες σε ό,τι αφορά τη σύναψη σχέσεων μαζί μας. Επισημαίνω ότι δεν αναφέρομαι στην αναγνώριση αλλά στη σύναψη διμερών σχέσεων. Εφόσον βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία, ως τ/κ πλευρά θα πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές και κοινωνικές μας δομές και να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Ο κύριος πρόεδρος αναφέρθηκε σε έναν όρο (σ.σ. στον όρο Τουρκικό Κράτος της Κύπρου) τον οποίο στο παρελθόν χρησιμοποίησε ο ΟΗΕ και σήμερα χρησιμοποιεί η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης. Δεν θα πρέπει να διαστρεβλώσουμε αυτή την τοποθέτηση. Διαφορετικά θα δώσουμε νέες διαστάσεις στους προβληματισμούς της ε/κ πλευράς. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αποφύγουμε τις ετικέτες και να επικεντρωθούμε στην ουσία του προβλήματος.

www.kathimerini.com.cy