Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

  Γράφουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

 

Γράφει η Ένωση Συντακτών Κύπρου

Απαντούν Δ.Σ. και επίτιμος πρόεδρος ΕΣΚ

 

7 Ιουλίου 2011 - Πόλεμος ανακοινώσεων στην Ένωση Συντακτών μετά τις καταγγελίες Μακρίδη

 

Μέλη του προηγούμενου ΔΣ της ΕΣΚ, με τον επίτιμο πρόεδρο Ανδρέα Καννάουρο. Στην ένθετη φωτογραφία ο νυν πρόεδρος της ΕΣΚ Αντώνης Μακρίδης.

Μέλη του προηγούμενου ΔΣ της ΕΣΚ, με τον επίτιμο πρόεδρο Ανδρέα Καννάουρο.

Στη διπλανή φωτογραφία ο νυν πρόεδρος της ΕΣΚ Αντώνης Μακρίδης.

 

Λευκωσία: Πόλεμο ανακοινώσεων είχαμε χθες με αφορμή τις σοβαρότατες καταγγελίες που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Αντώνης Μακρίδης εναντίον μελών του Δ.Σ. και ιδιαίτερα κατά του επίτιμου προέδρου Ανδρέα Καννάουρου.
Χθες, η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. αποφεύγοντας να απαντήσει στις σοβαρές αιχμές και τα υπονοούμενα του Αντώνη Μακρίδη, προσπάθησε να στείλει μήνυμα συναίνεσης.

Μέλη του Δ.Σ. συνήλθαν σε σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης, και ακολούθως με γραπτή ανακοίνωση εξέφρασαν τη θλίψη τους για την ενέργεια του προέδρου της οργάνωσης Αντώνη Μακρίδη να δημοσιοποιήσει θέματα, τα οποία συζητήθηκαν σε συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα μέλη που υπογράφουν τη σχετική ανακοίνωση είναι οι Λένια Καρατζιά, αντιπρόεδρος, Μαρία Φράγκου, γενική γραμματέας, Χρίστος Γεωργίου, ταμίας, Ζωή Τηλεγράφου, μέλος, Κωστάκης Πούλλος, μέλος, Χριστόφορος Παπαστυλιανού, μέλος, Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος, Πέτρος Πετρίδης, αναπληρωματικό μέλος και Χρήστος Μαυρής, αναπληρωματικό μέλος. Καρατζιά και Φράγκου απουσίαζαν στο εξωτερικό και εξουσιοδότησαν τα υπόλοιπα μέλη να υπογράψουν για λογαριασμό τους. Αντίθετα, το μέλος Γιώργος Θεοδούλου διαχώρισε τη θέση του με ξεχωριστή επιστολή του, σημειώνοντας ότι δεν ευσταθεί η αναφορά περί «ομοφωνίας» των μελών του Δ.Σ.

Τονίζεται ότι μέλη του Δ.Σ. στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του φίλου προέδρου μάς προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη, γιατί είχαμε αποφασίσει να μην υπάρξει διαρροή της, προκειμένου να δοθεί στα μέλη ο χρόνος να τη μελετήσουν και να συζητήσουν μαζί το περιεχόμενό της. Ωστόσο, αμέσως μετά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου η ανακοίνωση στάληκε ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη της ΕΣΚ».

Αναφέρουν, επίσης, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία, η οποία είναι η βάση της δημοκρατίας και στην οποία όλοι οφείλουν να πειθαρχούν. Τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρονται και στο θέμα που θίγει ο Αντώνης Μακρίδης για τον επίτιμο πρόεδρο Ανδρέα Καννάουρο. «Επισημαίνουμε ότι ο Ανδρέας Καννάουρος ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος από τη Γενική Συνέλευση ύστερα από εισήγηση και του Αντώνη Μακρίδη και του ανατέθηκε η διαχείριση των δύο μεγάλων έργων της Ένωσης, δηλαδή της Δημοσιογραφικής Εστίας και του Δημοσιογραφικού Χωριού, με απόφαση του νυν Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναφέρουν, επίσης, ότι ο κ. Μακρίδης «ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ανάθεση καθηκόντων διαχειριστή στον κ. Καννάουρο και έντονα αντέδρασε στην αξιοποίηση της εμπειρίας και των γνώσεών του σε πλείστα θέματα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις αρμοδιότητές του στο επίπεδο εργασίας παιδιού για θελήματα».

Τα μέλη σημειώνουν ότι «η μόνη μεγάλη αγορά που έγινε αφορούσε πέντε τηλεοράσεις για το Δημοσιογραφικό Χωριό, η οποία μάλιστα έγινε ύστερα από μακρές διαβουλεύσεις και με βάση προσφορές». Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΚ, τέλος, απευθύνουν έκκληση στον κ. Μακρίδη, «στα πλαίσια της συναίνεσης, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του πάντοτε στα πλαίσια της δημοκρατίας και των προνοιών του καταστατικού, σεβόμενος τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου».

Ο Αντώνης Μακρίδης στην απάντησή του προς τα μέλη του Δ.Σ. παραπέμπει σε νέες εκλογές στην ΕΣΚ. «Μιας και στην ανακοίνωσή σας επικαλείστε τη δημοκρατία. Ορίστε λοιπόν. Να προσφύγουμε στα μέλη μας και αυτοί να δώσουν τη λύση. Αυτοί έχουν και πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο», προσθέτει. Στην απάντησή του ο κ. Μακρίδης αναφέρει ακόμη ότι τα μέλη του Δ.Σ. αποφεύγουν να απαντήσουν στις καταγγελίες του και συμπληρώνει «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν με πειστικότητα στα όσα εγώ καταγγέλλω, γι’ αυτό και παραλείπουν να το πράξουν, οι αγαπητοί συνάδελφοι».

Παράλληλα, ο κ. Μακρίδης αναφέρει ότι τα μέλη του Δ.Σ. που υπογράφουν την εν λόγω απάντηση ψεύδονται λέγοντας ότι στη Γενική Συνέλευση ήταν ένας εξ εκείνων που πρότειναν όπως αναγορευτεί ο κ. Καννάουρος σε επίτιμο πρόεδρο. Υπενθύμισε ότι την εισήγηση τη διατύπωσε ο τότε αντιπρόεδρος της Ένωσης, Κορνήλιος Χατζηκώστας.

«Βγάζουν μαχαίρια» νυν και τέως


Απογοητευμένος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο τέως πρόεδρος της ΕΣΚ και νυν επίτiμος πρόεδρος της Οργάνωσης, Ανδρέας Καννάουρος, δηλώνει έτοιμος να «περιοριστεί» στο σπίτι του, δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι θα προσπαθεί να είναι παρών στους αγώνες της Ένωσης Συντακτών και του δημοσιογραφικού κόσμου.

«Αισθάνομαι ψυχική οδύνη επιχειρώντας να υπερασπίσω τον εαυτό μου μπροστά σε μια βίαιη επίθεση που δέχθηκαν οι ενέργειες, η υπευθυνότητα, η αξιοπιστία και η εργασία μου στη Δημοσιογραφική Εστία και στο Δημοσιογραφικό Χωριό με την πολυσέλιδη επιστολή του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου συναδέλφου Αντώνη Μακρίδη προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης - μια επιστολή που διαστρέφει και κακοποιεί την αλήθεια και την πραγματικότητα», αναφέρει ο κ. Καννάουρος.

Σύμφωνα με τον κ. Καννάουρο, αν και το σαφέστατο πνεύμα και νόημα της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και η σχετική συζήτηση σ’ αυτήν ήταν ότι ο επίτιμος πρόεδρος θα είχε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προσκαλείται σε συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου, να ενημερώνεται και να εκφράζει, εφ’ όσον το επιθυμεί ή του ζητηθεί, τις απόψεις και σκέψεις του, ουδέποτε προσκλήθηκα σε συνεδρία του Δ.Σ.προφανώς με βάση την τοποθέτηση του προέδρου.

Ο κ. Καννάουρος αναφέρεται και στη μισθοδοσία του. «Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. μου προσέφεραν μηνιαία αμοιβή πέραν των €1.500. Η δική μου θέση ήταν ότι αρκούσε μια αμοιβή €1.300, από την οποία - με δική μου θέληση, εφ’ όσον θεωρώ την εργασία μου αυτή περισσότερο ως εθελοντική προσφορά και ζώντας τα οικονομικά προβλήματα και δυνατότητες Εστίας και Χωριού - διαθέτω σχεδόν το μισό ποσό σε δαπάνες για τα δύο Έργα, όλες τις φιλοξενίες που προκύπτουν από τις δραστηριότητές τους και το κόστος της διακίνησης προς το Δημοσιογραφικό Χωριό κάθε Σάββατο και, όχι σπάνια, ακόμη μια ημέρα της εβδομάδας. Η οποιαδήποτε εναπομένουσα αμοιβή μου συμπληρώνει τη μηνιαία κρατική σύνταξή μου των €830 - για 60 χρόνια στην εργασία».

Απαντώντας στον κ. Καννάουρο, ο κ. Μακρίδης αφού κάνει λόγο για ανακρίβειες σε σχέση με τις εξουσίες του επίτιμου προέδρου όπως της αναφέρει ο κ. Καννάουρος, επισημαίνει ότι ο τίτλος επίτιμος πρόεδρος είναι τίτλος τιμής και ασύμβατος με οποιαδήποτε εκτελεστικά καθήκοντα ή εξουσίες.
Καταλήγοντας, ο κ. Μακρίδης αναφέρει ότι «ο αγαπητός Ανδρέας Καννάουρος δεν απαντά στα όσα εγώ κατάγγειλα, με συγκεκριμένες αναφορές σε διενέργεια αγορών, οι οποίες γίνονταν μετά από προσφορές που ο ίδιος προκήρυσσε εν αγνοία του Δ.Σ. της ΕΣΚ».

 

Σχετικά άρθρα:

 

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/73434