Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει η Μιράντα Λυσάνδρου

Δημοσιογράφος

31.05.2012  - Cyta: Μηχανισμός οδηγεί αναγκαστικά στις ιδιωτικοποιήσεις

Πωλήστε τη cyta οικειοθελώς παρά με τη βία, διαμηνύουν τρεις οικονομολόγοι

Και οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν ότι αποτελεί μονόδρομο για την cyta η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

 

Το χορό για τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών θα ανοίξει τυχόν προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης σε ημερίδα που διοργάνωσε η συντεχνία ΕΠΟΕΤ της cyta, με θέμα «το μέλλον του οργανισμού στο νέο οικονομικό περιβάλλον», επανέφερε μετά από 12 χρόνια το θέμα της μετοχοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών.

Το ερώτημα που κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της cyta, όπως αφέθηκε να αιωρείται κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι εάν είναι πια πολύ αργά για τη cyta να ιδιωτικοποιηθεί, δεδομένου ότι έχασε ήδη μερίδιο από την αγορά και συνεπώς μέρος της αξίας της, με αποτέλεσμα το κράτος να εισπράξει από μια ενδεχόμενη πώληση πολύ λιγότερα απ’ ότι η πραγματική αξία του οργανισμού.

Οι τρεις ομιλητές, Μιχάλης Σαρρής, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Σωφρόνης Κληρίδης, καθηγητής Οικονομικών και Πέτρος Δούκας πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Ελλάδας, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, τονίζοντας πως το μοντέλο κράτος – επιχειρηματίας δεν αποδίδει, αντίθετα επιφέρει στρεβλώσεις στον ελεύθερο ανταγωνισμό ενώ οδηγεί ακόμη και εύρωστους οργανισμούς, όπως η cyta, στη σταδιακή απώλεια των μεριδίων αγοράς και της αξίας τους. Τόνισαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις επιφέρουν στο κράτος έσοδα τα οποία μπορούν να επενδυθούν για την ευημερία των πολιτών, ωστόσο ανέφεραν πως όταν αυτό γίνεται «υποχρεωτικά» και «υπό την πίεση» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων δεν είναι καλό.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η λύση της μετοχοποίησης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια αποτελεί μία αυταπάτη καθώς τα κόμματα θα συνεχίζουν να κάνουν πάρτι σε βάρος των οργανισμών εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα. Εισηγήθηκε την άμεση εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ως πρώτη επιλογή και να γίνει ομαλή η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Ο κ. Κληρίδης συμφώνησε για την ανάγκη εξεύρεσης ιδιώτη επενδυτή διότι όπως είπε δεν εμπιστεύεται καθόλου τα κόμματα και τα διορισμένα από αυτά διοικητικά τους συμβούλια. Σημείωσε ότι είναι καλύτερα ένα κρατικό κεφάλαιο όπως η cyta να ρευστοποιηθεί και να επενδυθεί σε τομείς οφέλημους για την κοινωνία. Καλύτερα, σημείωσε ο στρατηγικός επενδυτής να είναι ξένος ώστε να φέρει στον τόπο και εμπειρίες και κεφάλαια.

Ο κ. Δούκας, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στη δραχμή, και μιλώντας με την εμπειρία της χώρας του, ανέφερε πως δύσκολα θα βρίσκονται πλέον ξένοι επενδυτές. Εισηγήθηκε την ένταξη της cyta στο Χρηματιστήριο και την πώληση μετοχών στο προσωπικό και στους Κύπριους πολίτες. Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση της Cyta είπε ότι, ακόμα και αν εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα, όταν οι πωλήσεις μειώνονται, πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά, αφού η πρώτη μεγάλη πρόκληση γι’ αυτήν είναι η συγκράτηση των πελατών της και η δεύτερη, η επίθεση στην αγορά, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ανάπτυξή της.

Είτε το θέλετε, είτε όχι
Παρόν στην εκδήλωση δήλωσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως άλλο η επένδυση και άλλο το ξεπούλημα. Επεσήμανε πως σε όλες τις χώρες οι οποίες εισήλθαν σε Μηχανισμό Στήριξης ζητήθηκε για την κάλυψη του ελλείμματος η ιδιωτικοποίηση των κρατικών οργανισμών. Ανέφερε πως είναι λάθος να πουλήσουμε τις κρατικές εταιρείες για να ξοφλήσουμε. Ο κ. Δούκας απαντώντας σε αυτό το σχόλιο επεσήμανε πως μπαίνοντας στον μηχανισμό «θα σας υποχρεώσουν να πουλήσετε την κρατική περιουσία. Αν πάτε στον «μηχανισμό αυτό θα γίνει. Όπως θέλετε πάρτε το. Είτε είναι ξεπούλημα, είτε όχι». Εδώ εξέφρασε και ο κ. Κληρίδης τη θέση πως η υπό πίεση πώληση των οργανισμών δεν είναι καλή. «Το σωστό», είπε, είναι να πουλήσουμε τις εταιρείες και να κάνουμε επενδύσεις για την κοινωνία».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος ανέφερε πως ούτε ο ίδιος εμπιστεύεται το όποιο κόμμα για να ασκεί ρόλο επιχειρηματία. «Ακόμα και Κυβέρνηση του δικού μου κόμματος να είναι δεν μπορώ να την εμπιστευτώ ότι έχει κριτήριο ιδιώτη manager».

Ένα δισ. το όφελος από το συνταξιοδοτικό
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta Φώτης Σαββίδης επισήμανε τη συνέχεια στην κερδοφορία του Οργανισμού, παρά την οικονομική κρίση, και την απώλεια μεριδίου της αγοράς, όπως επίσης και τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή του νέου Σχεδίου Συντάξεων, ως ένα μέτρο που θα αποφέρει εξοικονομήσεις εκατομμυρίων στο Ταμείο.

Όπως ανέφερε με το νέο σχέδιο συνταξιοδοτήσεων το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με τα πακέτα μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, θα υπάρξει όφελος στα επόμενα 35 χρόνια ύψους 1 δισ. ευρώ για τον οργανισμό. Μέχρι δηλαδή να αφυπηρετήσει και ο τελευταίος υπάλληλος η cyta θα εξοικονομήσει αυτό ο κονδύλι, είτε αυξάνοντας την κερδοφορία της, είτε επεκτείνοντας την διάρκεια ζωής της. Ουσιαστικά αυτό που έγινε είναι η μετάβαση σε Ταμείο Προνοίας αντί Συντάξεως όλων των νεοεισερχομένων υπαλλήλων, κάτι που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται. Υπό αυτά τα δεδομένα ο κάθε υπάλληλος θα κοστίζει στη cyta 100 ευρώ αντί 400 για κάθε 1000 ευρώ ακαθάριστου εισοδήματος για συντάξεις και κοινωνικές ασφαλίσεις. Ταυτόχρονα η cyta θα πρέπει να μειώσει τις προσλήψεις της.

Ο κ. Σαββίδης τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού στον εκσυγχρονισμό, στις αξιοκρατικές προαγωγές, στις διαδικασίες προσφορών, αλλά και στην αποκάλυψη των στρατηγικών σχεδιασμών της cyta, όταν συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Ο κύριος Σαββίδης εισηγήθηκε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και σταδιακή μετοχοποίηση του Οργανισμού. Σημείωσε τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η cyta, όπως η μείωση του κόστους, ιδιαίτερα του λειτουργικού, η εφαρμογή των δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς (οπτικές ίνες), η αλλαγή στα συστήματα Πληροφορικής και η συγκράτηση των πελατών της.