Πολιτικός Πολιτισμός

 

Μια απάντηση στον κ. Χρύση Παντελίδη

Του Μιχάλη Παπαπέτρου

19.6.2011

 

Διάβασα την απάντηση του κ. Χρύση Παντελίδη, Διευθυντή του «Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος» στο απόσπασμα από την ομιλία που έκανα στην παρουσίαση του βιβλίου «Αδάμ Αδάμαντος και Τάσσος Παπαδόπουλος» του Λουκά Κακουλλή.  Αυτή η απάντηση δημοσιεύτηκε στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 11 Ιουνίου. Ως αντίδραση παραθέτω μόνο μερικές σκέψεις.

1.      Και μόνον το γεγονός ότι ο κ. Παντελίδης, ανέλαβε να υπερασπιστεί την πολιτική του ΑΚΕΛ υπέρ της Ένωσης και για την εκλογή του Τ. Παπαδόπουλου στην Προεδρία, αποδεικνύει αυτό που ήθελα να πω.  Την εκτροπή του ΑΚΕΛ από τις παραδοσιακές αρχές της Αριστεράς για την λύση του κυπριακού.  Όταν ο κ. Παντελίδης διαβάσει το βιβλίο, θα ανακαλύψει τα άρθρα του Τάσσου που εξωθούσε τους ελληνοκύπριους να δολοφονήσουν τον Ζιαρτίδη και τους άλλους ηγέτες της Αριστεράς και να απαλλάξουν τον τόπο από την βρομερή και προδοτική παρουσία τους, όπως έγραφε.

 

2.       Δεν ήταν ούτε ο Ζιαρτίδης, ούτε ο Δίγκλης, ούτε ο Παπαπέτρου που ξόρκιζαν τον Τάσσο μέσα στο ΑΚΕΛ.  Ήταν ο ίδιος ο Εζεκίας Παπαϊωάννου που διακήρυσσε ότι αν το ΑΚΕΛ του επιτρέψει να αναρριχηθεί στην εξουσία θα καταστρέψει και το κόμμα και την Κύπρο. (Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ)

 

3.      Συμφωνώ με τον κ. Παντελίδη ότι το πραξικόπημα ήταν προϊόν ενός άκρατου εθνικισμού και ενός άκριτου μαξιμαλισμού.  Δεν ήταν όμως το μόνο.  Το Σχέδιο Ακρίτας υπόσκαψε την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και οι αυτάδελφοι τους της ΤΜΤ στην τουρκική πλευρά.  Και ακόμα η εκ μέρους του Τάσσου (και όχι μόνον) απόρριψη ΟΛΩΝ των σχεδίων για λύση, αντανακλά ακριβώς αυτόν τον άκριτο μαξιμαλισμό που ξέρει μεν να λέγει όχι σε όλα, αλλά σιωπά όταν είναι να μας πει πως θα απελευθερώσουμε την Κύπρο.

 

4.      Ο Τάσσος, φανατικός πολέμιος της λύσης της Ζυρίχης, το 1959 έστελνε επιστολές στον Γρίβα για να τον διαβεβαιώσει ότι έκανε τα πάντα εναντίον αυτής της λύσης, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει την υπογραφή της από τον Μακάριο.  Μετά από 50 χρόνια ομολόγησε πως αυτή η λύση ήταν ευλογία!  Η ευκολία απόρριψης κάθε λύσης εμπεδώνει το στάτους κβο και ενισχύει την διχοτόμηση.  Ίσως μετά από 50 χρόνια οι ομοϊδεάτες του ανακαλύψουν ότι οι λύσεις που απέρριπτε ο Τάσσος, τελικά ήταν ευλογία.

 

5.      Για να εκλεγεί ο Τάσσος το 2003, κάθε βράδυ ορκιζόταν από τηλεοράσεως ότι θα λύσει το Κυπριακό στην βάση του Σχεδίου Ανάν.  Τον Δεκέμβρη του 2003 έστειλε επιστολή στον Ανάν και ……. κατήγγειλε τον Ντεκτάς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί στην βάση αυτού του Σχεδίου.  Και λίγους μήνες μετά το δημοψήφισμα, πρωτοστατούσε στην λεγόμενη «Σύνοψη» δηλαδή την αλλαγή πολύ περιορισμένων προνοιών του Σχεδίου, για να μπορέσει να γίνει δεκτό από τους Ελληνοκύπριους.  Τώρα οι επίγονοι του μας λένε ότι και απλή αναφορά στο Σχέδιο είναι προδοσία.  Τελικά τι συμβαίνει;  Μήπως πρόκειται για πολιτική απάτη ή όψιμη σοφία;

 

6.    Ο κ. Χρύσης Παντελίδης ακόμα ειρωνεύεται τις προειδοποιήσεις για το τι θα ακολουθούσε την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.  Ακόμα δεν κατάλαβε ότι αυτή η απόρριψη εμπέδωσε και τσιμέντωσε την διχοτόμηση και χάρισε την μισή Κύπρο στην Τουρκία.  Όμως, όπως φαίνεται, αυτό δεν είναι και τρομερό για ανθρώπους που δημόσια υποστήριξαν την λύση της διπλής ένωσης. Έστω κι αν τώρα μοιράζουν πιστοποιητικά πατριωτισμού.

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ