Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

  Γράφει ο Λάκης Κούτζιουλας

Ψευδώνυμο Ιατρού, Λάρνακα

21.7.2012 - ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΛΥΣΗ

 

Με την ευκαιρία της 38ης παρακαλώ επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής της μισής μας πατρίδας, που με πείσμα και μεθοδικότητα προκαλέσαμε και σχεδόν νομιμοποιήσαμε με τις ηλιθιότητες, την επιπολαιότητα και την ανεπάρκειά μας, ακούστηκαν για μια ακόμη φορά πολλές στερεότυπες βλακείες, πατριωτικές κορώνες, εθνικόφρονα και εθνοπρεπή συνθήματα και μεγάλες κουβέντες.

Το πιο επώδυνο και το πιο προκλητικό είναι η υπόσχεση στους νεκρούς και εναπομείναντες απογόνους και συγγενείς τους, ότι θα πετύχουμε λύση βιώσιμη, λειτουργική, δίκαιη, διζωνική , δικοινοτική , χωρίς στρατεύματα, χωρίς έποικους και φυσικά την επιστροφή όλων των προσφύγων.

Αυτά όλα τα συνθήματα και τις προεκλογικές υποσχέσεις είναι άξιο απορίας γιατί δεν τις πήραν χαμπάρι περισσότεροι πολίτες, αφού αρκετοί τα τελευταία χρόνια άρχισαν να το χαμπαριάζουν, κάτι που εκδηλώνεται και με την απαξίωση στους πολικούς με ένα σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο ποσοστό αποχής από τις εκλογές.

Δυστυχώς το κυπριακό πρόβλημα δεν οδηγήθηκε σε λύση και πολύ πιο δύσκολα μπορεί να γίνει αυτό όσο περνούν τα χρόνια. Από τη μια υπάρχει η γνωστή και αδιάλλακτη, απαράδεκτη, κακομαθημένη και πανίσχυρη (αιωνία η μνήμη του Δούντα) Τουρκία, που θωπεύεται από τους αδιάφορους, άναρχους και απόλυτα συμφεροντολόγους ευρωπαίους, που εργάζονται με επιμονή και μεθοδικότητα για να ανοίξουν σταδιακά, έτσι που να είναι μια πράξη και κυρίως ένα αποτέλεσμα ευκολοχώνευτο, τα κεφάλαια της πορείας της προς την Ε.Ε. αντί να της ανοίξουν το κεφάλι που κατέχει για 38 χρόνια τη μισή έκταση μιας ευρωπαϊκής χώρας με τη δύναμη των όπλων.

Από την άλλη υπάρχει η δική μας επιπόλαιη πλευρά που παραδοσιακά και ιστορικά συμπεριφέρεται ως παιδική χορωδία και ποτέ δεν είχε ένα σταθερό ξεκάθαρο εθνικό στόχο αναφορικά με την πορεία της λύσης, ούτε φυσικά είχε σταθερή πορεία πριν το πραξικόπημα και την εισβολή.

Είναι ο χειρότερος συνδυασμός που θα μπορούσε να υπάρξει σε ένα πρόβλημα του δικού μας χαρακτήρα.

Τα σχέδια τελικά της Τουρκίας έστω και αν στο παρόν στάδιο, υπάρχουν παροδικά προβλήματα , υλοποιούνται αργά και σταθερά και εμπεδώνονται τα τετελεσμένα επί του εδάφους μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με δεκαετία… Οι Τούρκοι απέδειξαν στην πράξη ότι και όραμα και μεθοδικότητα και γινάτι διαθέτουν προκειμένου να πετύχουν τον σταθερό και προδιαγραμμένο τους στόχο.

Τα τελευταία χρόνια το νερό κυλά τόσο σταθερά , τόσο μοιραία, τόσο αναπόφευκτα και τόσο ήρεμα στο αυλάκι που οδηγεί στη διχοτόμηση, που εύλογα πια ένας κοινός θνητός διερωτάται κατά πόσο υπάρχει μυστική συμφωνία να καταλήξουμε εκεί. Κατά παρόμοιο τρόπο που υπήρξε μυστική συμφωνία για το πραξικόπημα και την επακόλουθη τουρκική εισβολή.

Αν τελικά αυτά που καταγράφω είναι ψέματα, είμαι έτοιμος να ανακαλέσω και μάλιστα θα χαρώ πολύ, που η ζωή θα συνεχίσει να τραβά την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα και κάθε χρόνο έτσι μέρες μέσα στον καύσωνα θα ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά ο υδράργυρος, αφού θα ακούμε τις ίδιες μαλακίες και πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά θα΄ναι!

 

Λάκης Κούτζιουλας