Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

 

Γράφει ο "Κοριός"

Ψευδώνυμο δημοσιογράφου στην εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ, Κύπρου

               22.04.2012 -  Δόγμα Ενιαίας Αμυντικής Μάσας

Αχ και να ήταν η προεδρία χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Τι καλά που θα 'τανε!

Δυστυχώς (για σένα) σύντροφε και ευτυχώς για μας, το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικότατο και η επιδιαιτησία των ψηφοφόρων αναπόφευκτη.

Σε δέκα μήνες ακριβώς σε βλέπω στο Κελλάκι.[1] Χωρίς εξουσία, χωρίς αλεξίσφαιρη λιμουζίνα, χωρίς τζετ και χωρίς χειροκροτητές.

Όλα μπορεί να τα αντέξεις, αλλά το τελευταίο, κομμάτι δύσκολο το βλέπω.

Αύριο που θα σβήσει το φως της εξουσίας, θα σε γδάρουν ζωντανό, πρώτοι και καλύτεροι οι γλείφτες της εξουσίας, που δεν θα έχουν τίποτε άλλο να βγάλουν από πάνω σου.

Τότε θα καταλάβεις, αλλά θα είναι αργά. Ήδη είναι αργά, κι όπως λένε οι πηγές είσαι στεναχωρημένος, διότι η απόσυρση χωρίς μάχη, το να φεύγει η μια μέρα μετά την άλλη χωρίς ελπίδα ανανέωσης καμιά, είναι πολιτικός θάνατος.

***

Τη Δευτέρα, λένε οι εφημερίδες, θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις σου στην Ελίτα.[2]

Προς Θεού, μην πιάσεις τα κλάματα.

Ναι, είμαστε για κλάματα, όχι όμως σε δημόσια θέα.

Please!

Αλλά ξέρω. Θα διατηρήσεις ακόμα λίγο το σασπένς. Μπορεί και να ονειρεύεσαι μια ολόκληρη Κεντρική Επιτροπή να κλαίει αυτή και να σε παρακαλεί να μείνεις.

***

Έμαθα πάντως ότι το κόμμα έκαμε δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές που έδινε στον Χριστόφια 20%. Οπόταν του τέθηκε το δίλημμα: θέλεις να κατέβεις υποψήφιος και να εξευτελιστείς ή να σε βοηθήσουμε να σώσεις -όσο σώζεται- την πολιτική σου και να πάεις στο καλό χωρίς να ρεζιλευτείς; Μα η άτακτη οπισθοχώρηση και η συνθηκολόγηση είναι λιγότερο ρεζιλίκι; Από την άλλη, άλλο να σε λένε κερατά κι άλλο να τα φοράς τα κέρατα και να περιφέρεσαι.

***

Αχ, σύντροφε, αχ, από πού ξεκίνησες και πού κατάντησες. Από το 80% αποδοχής στο 20%, από το 60% πίστη στη λύση του Κυπριακού στο 6%. Από Πρόεδρος λύσης, Πρόεδρος διάλυσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

***

Δεν χρειάζεται να σας το πω, το έχετε ήδη καταλάβει, δεν τον λυπούμαι καθόλου. Χίτσι! [3]

Δέκα χρόνια στην εξουσία "έκαψεν μας τζι εκαούρτισεν μας". Επούλησεν όλες τις προσδοκίες μας, στραγγάλισε τις ελπίδες μας, επρόσβαλεν μας στην Ευρώπη, επροκάλεσεν μας με τα δόντια του φίλου του, επάττισεν μας, έκαμε τα πάντα για να μας πείσει ότι είναι πιο λλίος απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί ο πιο προκατειλημμένος αντιακελικός.

***

Δίδαγμα προς Νίκο Αναστασιάδη: Μην αγχώνεσαι για το πώς θα πάεις στο Προεδρικό. Μην γελοιοποιείσαι υποκλινόμενος στον Αρχιεπίσκοπο και τη Φωτεινή σε εγκαίνια πάρκων: Το στοίχημα πλέον είναι πώς θα φύγεις...

***

Την Τρίτη έχουμε και επέτειο. Τι επέτειο, μνημόσυνο έχουμε, του τρισάθλιου Σχεδίου Ανάν και του "ΟΧΙ" που έσωσε τη μισή Κυπριακή Δημοκρατία και χάρισε την άλλη μισή στους Τούρκους.

Σήμερα θα είχαμε το Βαρώσι να σφύζει από ζωή, άλλη μία πόλη από τη Μόρφου μέχρι τον Αστρομερίτη.[4] Οι απόγονοι 100.000 προσφύγων θα έπαιρναν πίσω τις περιουσίες τους. Θα έμεναν 3.000 στρατιώτες[5] στους στρατώνες τους και σε έξι χρόνια θα μειώνονταν στους 650 [6], με ανοικτή την προοπτική πλήρους αποστρατιωτικοποίησης. Και θα είχαμε μια οικονομία που θα πετούσε, ενώ τώρα σέρνεται.

Αυτά είναι τα έργα σου, σύντροφε, η διχοτόμηση. Χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες θα μας τα λύσουν όλα οι Τούρτζοι. Με τους χειρότερους όρους. Κι εσύ, ο πάλαι ποτέ Κομουνιστής, να ψάλλεις το Χριστός Ανέστη στο Κελλάκι και να κάνεις κηρύγματα ως Χριστιανοκομουνιστής για τον Γολγοθά της Κύπρου.

Μα ποιο Γολγοθά και ποιο σταυρό του Μαρτυρίου, σιορ. Θωρείς κανέναν να μαραζώνει που τούρτζεψεν η χώρα μας; Ξεκίνα 'που τον εαυτό σου.

***

Σήμερα που βγάζω τα σώψυχά μου για τον Χριστόφια, θα σας υπενθυμίσω τις μας έλεγε στις 14 Απριλίου 2004, στην εκπομπή του Καρεκλά [7] στο ΡΙΚ:

Χριστόφιας: Εδημιουργήθηκε μια κατάσταση που το "όχι" έγινε κάτι σαν καμικάζι. Δεν σταματά με τίποτε αυτό το "όχι".

Καρεκλάς: Βάλτε το χέρι σας στο ευαγγέλιο.

Χριστόφιας: Άσε τα ευαγγέλια, διότι όταν μιλούμε για ευαγγέλια...

Εάν θέλει ο διεθνής παράγοντας ν' ακούσει, ναι, ν' αναβάλει αυτά τα δημοψηφίσματα για να δοθεί η δυνατότητα να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις εφαρμογής της λύσης, μαζί με ένα-δυο πράγματα που είναι παρεμφερή, για να δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσουμε στον κόσμο αντικειμενικά τα καλά και τα κακά αυτού του σχεδίου για να πει ο κόσμος ένθεν και ένθεν "ναι" και να ριχτεί στη δουλειά για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Αυτό το σχέδιο, με μια-δυο προϋποθέσεις, αξίζει το δημιουργικό ρίσκο.

Καρεκλάς: Θα επαναδιαπραγματευτούμε...

Χριστόφιας: Επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου δεν μπορεί να γίνει. Αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη μας. Ή θα ξεχωρίσουμε δύο-τρία ζητήματα τα οποία θα είναι έτοιμοι και οι άλλοι να τα συζητήσουν, ή δεν θα γίνει τίποτα στο τέλος της ημέρας.

***

Το καλό του που ήξερε τι θα γίνει στο... τέλος της ημέρας. Τίποτε. Αντί να διαπραγματευτεί πέντε-δέκα πράγματα, πήγε στη μηδενική βάση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και με κυπριακές ιδιοκτησίες με σκοπό να βγάλει τη θητεία, να γλείφει με εφτά γλώσσες το μέλι της εξουσίας και να μας ζητήσει μετά να τον εκλέξουμε ξανά για επιδόρπιο, με την υπόσχεση ότι θα μας λύσει το Κυπριακό.

Μια του κλέφτη, θκυο του κλέφτη, οι μάσκες έπεσαν. Το περιπαίξιμον ετέλειωσε και το πουλλίν επέτασεν.

 

 

***

Ως δαμαί ήταν, σύντροφε. Είχες την ευκαιρία να γράψεις Ιστορία, επέλεξες να γράψεις ιλαροτραγωδία. 0 καθένας με τις δυνατότητες, και τις αδυναμίες του. Αυτό θα αφήσεις πίσω σου, το "όχι" για να τσιμεντώσεις το "ναι", το Μαρί, τη χρεοκοπία της χώρας και τη σφραγίδα σου στην οριστική διχοτόμηση.

Τι παιχνίδια παίζει η μοίρα. Τριάντα χρόνια ξητιμάζει την ΕΟΚΑ Β για το πραξικόπημα τζι εκατάφερεν τα να ολοκληρώσει το έργο της.

Μπράβο του, αυτό ήταν επίτευγμα!

***

Μεθαύριο Τρίτη τα κόμματα της αντίστασης θα μας φλομώσουν στις διακηρύξεις για το ηρωικό τους "όχι", που αν τα καταφέρουν και πείσουν τον Αναστασιάδη να απολογηθεί για το "ναι" του, θα εκτιναχθεί στο 90%.

Λένε ότι η πλειοψηφία έχει δίκαιο, ενώ η Ιστορία είναι γεμάτη με κραυγαλέα λάθη.

Το πιο πρόσφατο και το πιο καταστροφικό ήταν η ετυμηγορία της πλειοψηφίας που έστειλε τον Χριστόφια στο Προεδρικό...

***

Η Πλειοψηφία, και μάλιστα με 90%, ήταν υπέρ του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και των 5-300. Όμως, σήμερα, με αφορμή τη φυλάκιση του Άκη, μαθαίνουμε ότι το μόνο δόγμα που ήταν σοβαρό και υπαρκτό ήταν εκείνο της Ενιαίας Αμυντικής Μάσας.

Αγόρασαν πυραύλους για να μας προστατεύσουν από την Τουρκία και είναι 12 χρόνια μέσα στις κάσιες διότι δεν ξεχωρίζουν τα ελληνικά από τα τουρκικά αεροπλάνα.

Και γιατί να τα ξεχωρίζουν; Θα γίνει ποτέ πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας; Άμα δεν έγινε το 1974, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ο μόνος πόλεμος που διεξάγεται είναι αυτός της μίζας, που άφησε πίσω του ακόμη και νεκρούς.

Η ιστορία ξεκίνησε με δικαστική διαμάχη μεταξύ Ρώσων μεγιστάνων που ήθελαν να ελέγξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας που κατασκεύαζε τους S-300 και τους TOR-MI,. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ιγκόρ Κλίμοφ δολοφονήθηκε το καλοκαίρι το 2003 εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του, μόλις γύρισε από την Αθήνα όπου πήγε για να ερευνήσει τη διαδρομή των προμηθειών των TOR-MI,.

Είναι μέσα από αυτή την κόντρα που βγήκαν τα στοιχεία που έκαψαν τον Άκη. Αν βγουν καμιά φορά στη φόρα και τα δικά μας, θα πνιγούμε στην μπόχα. Τουλάχιστον, όλοι αυτοί που λεηλάτησαν τον εθνικό μας πλούτο και τον έκαναν παλιοσιδερικά έχουν μια δικαιολογημένη αγωνία να μην κοιμούνται το βράδυ, αν όχι από τύψεις, τουλάχιστον από φόβο.

***

Πάντως, όταν συζητείτο στην Κύπρο η λήψη απόφασης για τη μεταφορά των πυραύλων στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας του Κληρίδη, Γιαννάκης Ομήρου [8], επέμενε στο να εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο και επικαλέστηκε προσωπική διαβεβαίωση από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος συμπαρατασσόταν στο αδελφό κόμμα [9], ενάντια στις αποφάσεις που είχε πάρει ο "προδότης" Σημίτης για αποθήκευση των πυραύλων στην Κρήτη.

Στην πραγματικότητα, ο μπαγάσας είχε συμφωνήσει για τη μεταφορά των S-300 στην Κρήτη και υπέγραψε σύμβαση για την αγορά μικρότερων πυραύλων, των TOR-MI, για την Κύπρο, έναντι δαπάνης 250 εκατ. και μίζας 10%, εισπράττοντας 25 εκατ. στον αγώνα υπέρ βωμών και εστιών.

Τουτέστιν, και πατριώτης για την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο και λωποδύτης 25 καρατίων ή εκατομμυρίων!

***

Ζήτω η επέτειος του "ΟΧΙ" της 24ης Απριλίου 2004. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι.

***

Και κάτι τελευταίο, εκτός κλίματος. Την Παρασκευή ο Καρογιάν πήγε στη Γαλάτα για να μιλήσει. Τον άρπαξαν κάτι δικοί του και τον έκαναν του αλατιού, γιατί όλα αυτά τα χρόνια συμπορευόταν με τον Χριστόφια. Και το κερασάκι. Ένας θαμώνας τού έβαλε τις φωνές γιατί εκάπνιζε.

 

 

Πηγή: Εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ, 22.04.2012

 
Σημειώσεις Χαμπή Κιατίπη

[1]     Κελλάκι: Χωριό της Κύπρου όπου ο Χριστόφιας έχει κτίσει εξοχικό.

[2]     Ελίτα: Όνομα δημοσιογράφου-τηλεπαρουσιάστριας που ξεκινάει νέο πρόγραμμα στον τηλεοπτικό σταθμό της εκκλησίας Μέγκα στις 22 Απριλίου 2012 με πρώτο φιλοξενούμενο τον πρόεδρο Χριστόφια.

[3]      Χίτσι: λέξη κυπριακής διαλέκτου που σημαίνει: τίποτε (επίσης για έμφαση: χίτσι κουτσιή)

[4]      Αστρομερίτης: Μεγάλο γειτονικό χωριό της μεγάλης κωμόπολης Μόρφου.

[5]      Εννοεί Τούρκοι στρατιώτες.

[6]     Την παραμονή 650 Τούρκων στρατιωτών προνοούσαν οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου με βάση τις οποίες εγκαθιδρύθηκε το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία.

[7]     Καρεκλάς: Ελληνοκύπριος τηλεπαρουσιαστής, διευθυντής τμήματος ειδήσεων στο ΡΙΚ.

[8]     Γιαννάκης Ομήρου: Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής κατά την τρέχουσα σύνοδο.

[9]     Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ και το ΠΑΣΟΚ αλληλοθεωρούνταν αδελφά κόμματα.