Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει ο Κώστας Κωνσταντίνου

Δημοσιογράφος

7.4.2012 - His People's Voice

 

Η δεοντολογία μάς καλύπτει απόλυτα στα ΜΜΕ, να μην δημοσιεύουμε και να μην σχολιάζουμε επιστολές που λαμβάνουμε εάν δεν είναι ενυπόγραφες. Και αυτό κάνει και η Στήλη. Επειδή όμως και την προηγούμενη φορά που χρησιμοποίησα τον όρο είχα γίνει δέκτης (ενός) παραπόνου κι αυτό επαναλήφθηκε χθες με ανώνυμη επιστολή, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι.

Δεν θεωρώ ότι ο όρος «Τράουλλος» (ή «Αρχιτράουλλος» εάν μιλάμε για τον Αρχιεπίσκοπο) είναι βρισιά. Κάθε άλλο. O όρος προέρχεται από τη διαλεκτό μας, είναι παμπάλαιος και έχει να κάνει με την εμφάνιση των παπάδων. Κυρίως, τη γενειάδα τους η οποία παραπέμπει σε «τράουλλο», σε τράγο δηλαδή στην καθομιλουμένη.

Για αυτό και αυτός ο χαρακτηρισμός, το «τράγος», υπάρχει και στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται και από τους Έλληνες, όπως το «τράουλλος» από τους Κύπριους, μαζί με διάφορα άλλα επίθετα, όπως «τραγόπαπας», «τραγοσίναφο» κ.τ.λ. Αντίστοιχα των δικών μας «τραουλλόπαπας» κ.ο.κ. Γιατί είναι βρισιά; Τι λέει η λέξη «τράγος» που μπορεί να πει κάποιος ότι συνιστά ύβρη; Οι τράγοι είναι συμπαθέστατα όντα. Όλοι ανεξαιρέτως. Οι 4ποδοι. Μπορεί κανείς να πει το ίδιο και για τους 2ποδους αλήθεια; Άρα, αν θα έπρεπε να είχε κάποιος πρόβλημα, θα έπρεπε λογικά να ήταν τα 4ποδα. Διότι για αυτά, αν φέρει κανείς στο μυαλό πολλούς 2ποδους τράγους, σίγουρα μιλάμε για προσβολή. Και μάλιστα μεγάλη! Όσο για τον νυν Αρχιεπίσκοπο, είμαι της άποψης πως η παρομοίωση με οτιδήποτε άλλο, πλην αυτού που είναι, δεν μπορεί παρά να συνιστά... κομπλιμέντο υπό τις περιστάσεις. Για εκείνον. Ύβρη για το «οτιδήποτε άλλο». Χώρια που εγώ, χωρίς να έχω κάποιο συμφέρον, δεν τον... υποβίβασα χαρακτηρίζοντας τον απλώς «τράουλλο». Τον είπα «ΑΡΧΙτράουλλο». Σεβάστηκα την ιεραρχία. Και προσέδωσα ένα άλφα κύρος στο σχήμα του. Ο ίδιος με όσα λέει και κάνει πότε το έκανε; Αυτό είναι το ευχαριστώ λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη; Τέλος πάντων. Σας συγχωρώ...

Ουδέν μεμπτόν λοιπόν, στην καθαρά εμφανιασικά περιγραφική λέξη «τράουλλος» όσον αφορά τους παπάδες. Ευτυχώς, οι κανονικοί «τράουλλοι» οι 4ποδοι, δεν καταλαβαίνουν. Αλλιώς θα μας είχαν πλακώσει στις μηνύσεις. Για τα καημένα τα «χτηνά», είναι, είναι κάπως βαρύ. Όμως, αρκετά με τον «Αρχιτράουλλο» για σήμερα. Δεν θέλω να του χαλάσω το πανηγυρικό κλίμα που πρέπει να επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή τώρα που, όλο περηφάνια, είδαν το βλαστάρι τους (από μεταφύτευση μεν αλλά εκεί τουλάχιστον, φύτρωσε..,) να ανακοινώνει χθες την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Πασχαλίδης, σόρι Λιλλήκας, αφού άκουσε λέει χιλιάδες Κύπριους σε συζητήσεις που είχε (λέει...) και αποφάσισε να κατέλθει. “Bypopulardemand” που λένε και οι Εγγλέζοι.

Από το ΑΔΗΣΟΚ, στον Βασιλείου, στο ΑΚΕΛ, στον Τάσσο, σε ένα φλερτ με την ΕΔΕΚ (μέσω Λυσσαρίδη) που δεν έκατσε (σ.σ. επτά καρέκλες έχουν όλες κι όλες και τις έξι τις κρατούν η Ρούλα Μαυρονικόλα, ο Κούλης Μαυρονικόλας, η Κούλλα Μαυρονικόλα, ο Ρούλης Μαυρονικόλας, η Μαυρούλα Κουλονικόλα και ο Κουλός Ρουλανικόλας), πέρασε τώρα στον Μπαshτραούλ Β'. Ανέλιξη δεν θα το έλεγα, όχι. Αλλά, παρά να πάει στο ΔΗΚΟ λ.χ. Έτσι δεν είναι; Πού αλλού να πάει; Στους Οικολόγους; Εδώ ο άλλος έβαλε εκείνη την καημένη την Παναγιώτα Χρυσοστόμου, πώς τη λένε, «Γενική Γραμματέα» (ιμίσιη μου, αλλά μην της το πείτε, είναι κρίμα) για να κινεί εκείνος τα νήματα. Και θα αφήσει τον Λιλλήκα να πλησιάσει;

Που να πάει, λοιπόν; Στο ΕΥΡΩΚΟ; Εκεί δεν πλησιάζει άνθρωπος μέχρι να βρεθεί το αντίδοτο σε ένα ενδεχόμενο δάγκωμα του Συλλουρουθκιού. Προχώρησε η επιστήμη μεν, αλλά όχι τόσο... Και στο κάτω — κάτω, νέος άνθρωπος είναι ο Γιώργος. Έχει χρόνια μπροστά του να περάσει και από αυτά. Σιγά — σιγά!

Απορία τελευταία αλλά σημαντική: Η Ελένη εν καλά;