Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Σχολιάζει ο Χαμπής Κιατίπης

 

Ιάμβουλου: Η Πολιτεία των Νήσων του Ήλιου

 

Διαβάζοντας κανείς τις περιγραφές για τη συγκρότηση και τις σχέσεις που επκρατούσαν στην κοινωνία της "πολιτείας των νήσων του ήλιου", που όταν απορρίψει τα μερικά ολοφάνερα μυθικά στοιχεία, δεν μπορεί παρά να αποφανθεί ότι ο Ιάμβουλος περιγράφει μιαν πραγματική κοινωνία και όχι φανταστική όπως ισχυρίζονται μερικοί κριτικοί. Μια πραγματική κοινωνία που υπήρξε στο παρελθόν ή μια πραγματική κοινωνία που υπήρχε ακόμη κατά την εποχή του, δηλαδή μια κοινωνία οργανωμένη στη βάση των γενών ή φυλών (400 άτομα η κάθε μια λέει) που ζούσαν σε μια πρωτόγονη κατάσταση που σήμερα αποκαλούμε Αρχαϊκή Αταξική Κοινωνία (άλλοι την λένε Πρωτόγονη Κομμουνιστική Κοινωνία).

Η αρχαϊκή αταξική κοινωνία ήταν το βασικό κοινωνικό σύστημα που εγκαθιδρύθηκε αυθόρμητα με βάση τη φυσική εξέλιξη της ανθρωπότητας από την ομόαιμη οικογένεια μέχρι την κατάργησή της και αντικατάστασή της από το ταξικό σύστημα της δουλείας.

Αρχαϊκές αταξικές κοινωνίες υπάρχουν ακόμη και στον 21ο αιώνα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Υπάρχουν φυλές πρωτόγονων που ζουν στις ζούγκλες του Αμαζωνίου και του Βόρνεο. Οι ολιγάριθμες κοινωνίες φυλών αυτών λειτουργούν με βάση το Αρχαϊκό Αταξικό Κοινωνικό Σύστημα. Πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια ήταν διάρπαστες σε πολλά απομονωμένα νησιά ανά την υφήλιο και σε πολλά μέρη της Αφρικής. Όπως ανέφερα και αλλού οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ταξιδευτές. Την ελληνιστική περίοδο είχαν κατά τις κατακτητικές εξορμήσεις του Αλέξανδρου του Μακεδόνα φτάσει μέχρι τις μακρινές Ινδίες. Έμποροι όπως ο Ιάμβουλος είχαν την πραγματική δυνατότητα τότε να ταξιδεύουν σε μακρινές χώρες όπως οι Ινδίες για να πωλούν δικά τους εμπορεύματα και να αναζητούν ντόπια για να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους. Πολύ πιθανόν σε μια τέτοια εξόρμηση ο Ιάμβουλος να ήρθε σε επαφή με κάποιες Ινδικές φυλές που ζούσαν ακόμη σε πρωτόγονη κατάσταση αρχαϊκής αταξικής κοινωνίας. Μέχρι πρι 10 χιλιάδες χρόνια οι αρχαϊκές αταξικές κοινωνίες δεν παρήγαγαν το είδη διατροφής τους, αλλά ζούσαν μαζεύοντας έτοιμες φυτικές τροφές και κυνηγώντας ή ψαρεύοντας όπου ήταν δυνατόν. Το μόνο που παρήγαγαν ήταν πέτρινα και λίθινα εργαλεία - απλά και σύνθετα - παγίδες, καλύβες και ζούσαν όπως τους περιγράφουν πολλοί εξερευνητές που πρωτοήλθαν σε επαφή μαζί τους. Αρχαϊκές αταξικές κοινωνίες επέζησαν και τις αρχικές τρεις τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά την έναρξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας (10 000 χρ.πριν μέχρι 6-7 χιλ. χρ. πριν). Κατά την περίοδο της πρώτης βαθμίδας ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ήταν υποχρεωμένοι να ζουν κοντά στα χωράφια που καλλιεργούσαν και κοντά στα ζώα που ανάτρεφαν. Η μόνιμη κατοίκηση σε μια τοποθεσία σε πλινθόκτιστες κατοικίες διαμόρφωσε νέες πρωτοφανέρωτες συνθήκες. Η κοινωνία που διαμορφώθηκε λέγεται αρχαϊκή αταξική κοινότητα γεωργών και κτηνοτρόφων. Αυτή άντεξε, όπως αναφέραμε τρεις τέσσερις χιλιάδες χρόνια μέχρι που αναπτύχθηκε αρκετά για να παράγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα περισσότερα απ' ό,τι είχε ανάγκη για να επιζήσει, να αναπαραχθεί και να αναπτυχθεί περεταίρω. Το περίσσευμα που παρήγαγε - το λεγόμενο Υπερπροϊόν - υπήρξε η αιτία για να αντικατασταθεί από την ταξική κοινωνία των δουλοκτητών. Οι ελεύθεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι μετατράπηκαν σε δούλους. Για πολλά χρόνια θα έμενε βαθιά στη συλλογική τους μνήμη η αρχαϊκή αταξική κοινωνία στην οποία έζησαν οι πρόγονοί τους και αν ήταν οι ίδιοι φρέσκοι δούλοι, που την είχαν ζήσει οι ίδιοι.