Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει ο Χρύσης Μιχαηλίδης

Κέντρο Πληροφόρησης

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΚΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΥΠΡΟΥ ( ΕΚΦΚ)»

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ                                                          ΚΙΝΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

 

 29.4.2012

ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ;

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ( ΚΥΠΡΙΟΥ & ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ)

 

Του Χρύση Μιχαηλίδη

 

Χάρη στην «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών», ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει μια νομοθετική πρόταση.

Maroš Šefčovič

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

 Μετά από την τελευταία ΕΠΙΤΥΧΙΑ των Ευρωπαίων πολιτών, είναι φανερό ότι ο ανοικτός και δημόσιος διάλογος, τουλάχιστον, με όλα τα δυνατά τεχνολογικά και μη  μέσα αποτελεί την ουσία της «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ» αλλά και κάθε προεδρίας, σε ένα Δημοκρατικά ευνομούμενο κράτος .Η κρατική αποκλειστικότητα και κρατιστική αντίληψη των διαφόρων σωμάτων λήψης αποφάσεων, ότι από μόνοι τους θα καθορίσουν το κυπριακό «ΘΕΛΩ», έρχεται σε άμεση ρήξη  ,με το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Κυπριακής προεδρίας θα επηρεάσουν άμεσα όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και τους κύπριους βέβαια.

Σε μια πραγματικά ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ όπου η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θεσμοποιείται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο  μέσω της «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών»,που παρέχει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στους πολίτες να ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ πέραν των κομμάτων, εμπλεκόμενοι έτσι μέσα στη όλη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της ίδιας της Ε.Ε. πως είναι δυνατόν η Κυπριακή Προεδρία να ζητά μόνο ... τη συνεργασία και την οργάνωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων … χωρίς να λαμβάνει υπόψη την υποχρεωτική πλέον παρουσία των ΠΟΛΙΤΩΝ στη όλη διαδικασία?

Πως γίνεται να λέγεται ότι  …μία από τις βασικές θεμελιώδεις αρχές της Κυπριακής Προεδρίας, είναι η προώθηση της βασικής αρχής της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ως φυσικό επακόλουθο  της επίτευξη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ σε όλα τα επίπεδα… τη στιγμή που μέχρι σήμερα οι κύπριοι πολίτες , η ίδια η κοινωνία της Κύπρου,  αγνοεί τα πάντα γύρω από την Κυπριακή Προεδρία, παραμένοντας ο «ΑΔΑΗΣ» συνεταίρος σε μια συνεργασία που το κράτος αρνείται να προσυπογράψει εμπράκτως.

«…φιλοδοξία μας είναι το έργο αυτό να αξιολογείται ευνοϊκά από όλους και να πιστώνεται στη χώρα μας ως σημαντική συνεισφορά στη εκπλήρωση των στόχων της ενωμένης Ευρώπης…»                  ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας www.cy2012.eu

 Θετική η φιλοδοξία της ευνοϊκής αξιολόγησης « από όλους» , πως όμως θα την έχετε από τους Κύπριους πολίτες, όταν αυτοί είναι θεσμικά εκτός παιγνιδιού? Εκτός αν λέγοντας «ΟΛΟΥΣ» εννοούμε τις άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις , από τις οποίες ζητούμε ως «φτωχοί συγγενείς « το χαμόγελό τους»  και τα καλά τους λόγια, για να χαρούμε όλοι μαζί ως τριτοκοσμικοί που είμαστε. 

 Η κίνησή μας αυτή δεν έχει στόχο να βλάψει κανένα, παρά μόνο να πιέσει προς Κυπριακή Προεδρία  την ορθή κατεύθυνση, δηλαδή την εμπλοκή των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και των εκπροσώπων τους ( ΜΚΟ) σε μια διαδικασία διαλόγου και συλλογικής στήριξης της  «Κυπριακή Προεδρία», με ψηλούς στόχους.

Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε επιστολές παροχής της βοήθειας μας, προς πολλές κατευθύνσεις , μέχρι τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τώρα παραθέτομε κάποιες ρεαλιστικές και ανέξοδες και προτάσεις προς τους διαχειριστές αυτής της σημαντικής Κυπριακής υπόθεσης όπως:

·         Κάθε Υπουργείο και Ανεξάρτητος Φορέας με τον συντονισμός της Κυπριακή Προεδρία  να καλέσει σε χρόνο βολικό όλες τις οργανώσεις που σχετίζονται μαζί  και δη επιχορηγούνται από αυτά.

·         Εκεί να προωθηθεί μια εθνική  δικτύωση τον ΜΚΟ και να δημιουργηθούν μικτές διαχειριστικές επιτροπές ( με λογικές αναλογίες κρατικών υπαλλήλων και πολιτών)  που θα προωθήσουν την Κυπριακή Πολιτική στα ανάλογα θεσμικά όργανα των Ευρωπαίων Ενεργών Πολιτών.

·         Να ανοίξει ένα τμήμα στη κυπριακή ιστοσελίδα www.cy2012.eu από όπου όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να επικοινωνούν τόσο με την κυπριακή προεδρία, όσο και με άλλος κύπριους πολίτες.

Μια έστω απάντηση στα θέματα που έχομε θίξει, θα μα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα.