Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει ο Χρύσης Μιχαηλίδης

Κέντρο Πληροφόρησης

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΚΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΥΠΡΟΥ ( ΕΚΦΚ)»

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ                                                             ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΩΤΗ

 

 29.4.2012

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Του Χρύση Μιχαηλίδη

 

Η άσκηση της Προεδρίας αποτελεί ένα πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο έργο με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις, που προϋποθέτει τη συνεργασία και την οργάνωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στους διάφορους ρόλους και λειτουργίες που η Κύπρος, ως προεδρεύουσα χώρα, θα κληθεί να επιτελέσει

Ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας www.cy2012.eu

 

Πραγματικά άρχισα να ανησυχώ σε σχέση με τον τρόπο που θα χειριστούμε, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση,  την Ευρωπαϊκή Προεδρία και όλα όσα προϋποθέτει, όπως συναντήσεις με Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα των Ενεργών Πολιτών,  σε σχέση με μια σειρά από ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ που λειτουργούν σχεδόν θεσμικά σε αυτό το κράτος.

Όπως φαίνεται και από το  κείμενο με το οποίο και ξεκινήσαμε, παρμένο από την  Ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας www.cy2012.eu οι διαχειριστές τις προεδρίας αντιλαμβάνονται το θέμα αυτό ως ένα ακόμα ζήτημα απλής διαχείρισης ( management), που αφορά  αποκλειστικά τον κρατικό μηχανισμό, και ο οποίος είναι υπό εξέταση από κάποιους τρίτους και όχι τους πολίτες της Κύπρου και όλης της Ευρώπης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκτοπισμού της πολιτικής και των πολιτικών από τους τεχνοκράτες που γίνεται καθημερινά με τις ευχές όλων.

Σήμερα ακόμα  ήλθε στα χέρια μου μια ανακοίνωση του European Disable Forum  (EDF) η οποία αναφέρεται στη συνάντηση της Υπουργού Κυρίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με εκπροσώπους του EDF και της ΚΥΣΟΑ κατά την οποία η Κα Χαραλάμπους δήλωσε « Είναι πολύ σημαντικό για την Κυπριακή Προεδρία η ανάμιξη της Κοινωνίας των Πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των οργανώσεων ,  Ατόμων με Αναπηρίες»

Χαρήκαμε πραγματικά όλη μας για την δήλωση αυτή της εντίμου υπουργού μας διότι γνωρίζομε ότι η ίδια αυτό πιστεύει πραγματικά ως πρόσωπο και αυτό επιθυμεί, αναμένοντας τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση. 

Τέτοιες δηλώσεις ( και τις συνεπαγόμενες πράξεις βέβαια) αναμένομε και από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών  που είχαν και αυτοί τελευταία συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Fundamental Rights Agency (FRA) ένας άλλος σημαντικός Ευρωπαϊκός θεσμός της ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑΣ των Ευρωπαίων, αλήθεια πόσοι Κυπριακοί ΜΚΟ συμμετέχουν σε αυτά τα όργανα;

Το ερώτημα όμως είναι τι κάνομε τώρα και πως ξεκινούμε, σε κυπριακά πάντα δεδομένα, όπου η έννοια της ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑΣ είναι άγνωστη, αν και ξεπηδά κάποτε, κάποτε από κάποια στόματα κάποιων πολιτικών ηγετών, που ο βίος και τα έργα τους, ακριβώς το αντίθετο προβάλλουν.

Θα θέσω μόνο μερικά σχετικά με την ενεργό Πολιτότητα, ερωτήματα, τα οποία μπορούν να τροχοδρομήσουν κάποιες σκέψεις - διαδικασίες  προς τη ορθή κατεύθυνση.

Πρώτο:

  • Πόσες οργανώσεις γνωρίζομε στη Κύπρο Μη Κομματικού Χαρακτήρα, και αυτές που γνωρίζομε τι ρόλο παίζουν στη κοινωνία μας; 

  • Σε θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων π.χ. Οργανισμός Νεολαίας ποίες οργανώσεις ελέγχουν τη λήψη των αποφάσεων, οι κομματικές ή οι μη κομματικές;

  •  Στο κοινωνικό τομέα όπου οι Μη Κομματικές οργανώσεις κυριαρχούν         ( πέραν των 150 - 200 ΜΚΟ) ποίο όργανο τις εκφράζει και πως επικοινωνούν είτε με το κράτος ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε με την Ε.Ε.;

  • Ποία Υπουργεία και ποίες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις γνωρίζουν και εφαρμόζουν την Ανοικτή Μέθοδο Συντονισμού, που αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Το κυπριακό συγκεντρωτικό και αδιαφανές κράτος δεν έγινε χθες, δεν αποτελεί ευθύνη της σημερινής ή της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά είναι ευθύνη διαχρονική και συλλογική, όλων των σωμάτων που παίρνουν αποφάσεις και διαχειρίζονται τα λεφτά του κράτους, αλλά και της εκάστοτε αντιπολίτευσης που …αγρόν ηγόρασεν…που δεν θίγει ποτέ θέματα  « διαφάνειας και Δημοκρατίας» στο γενικό τους επίπεδο παρά μόνο στοχευόμενα και με πολλή και προκλητική σκοπιμότητα, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους.

Κάποιος φίλος, μου είπε ότι …ματαιοπονώ…ότι χάνω τον χρόνο μου, ότι απλά ως τριτοκοσμική χώρα π.χ. Μαρί, θέλομε ακόμα 50 χρόνια για να αντιληφθούμε στοιχειώδη θέματα Ενεργούς Πολιτότητας, Άμεσης και Συμμετοχικής Δημοκρατίας, Πολιτικής Διαφάνειας και της απλής πολιτικής συνεργασίας π.χ. από δύο υπηρεσίες από δύο διαφορετικά Υπουργεία.

Όχι, τα πράγματα αυτά πρέπει έστω να λέγονται, διότι αυτοί που τα αντιλαμβάνονται δεν είναι λίγοι και δη οι Υπουργοί μας, οι οποίοι με την ευκαιρία της  Ευρωπαϊκής Προεδρίας και τη δική μας ενεργό στήριξη, έστω εν μέσω «οικονομικής – τραπεζικής  κρίσης» έχουν την ευκαιρία να δράσουν προς τη ορθή κατεύθυνση.