Ιστότοπος Κιατίπη / Πολιτικά και Οικονομικά Θέματα

Γράφει ο Χρύσης Μιχαηλίδης

Για το Κέντρο Πληροφόρησης «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΚΩΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΥΠΡΟΥ ( ΕΚΦΚ)»

 

ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Τ.Α.)

19.12.2011

 

Έχουν υλοποιηθεί και φέτος στη  Κύπρο  «χωρίς πολιτικά προβλήματα» αλλά με σημαντική ΑΠΟΧΗ ( 33%) και ΛΕΥΚΟ ( 7%) οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως των πολλών παραπόνων για τη ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ πολλών εκλογικών κέντρων.

Έχομε λοιπόν νέες ηγεσίες στους Δήμους και στις Κοινότητες όπως και στις Σχολικές Εφορείες. Το ερώτημα εδώ είναι …ΤΙ ΝΕΟ ΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ; Τι πρέπει εμείς οι δημότες να αναμένομε από αυτούς;

Προσωπικά δεν αναμένω και πολλά πράγματα για τρεις βασικούς λόγους:

·     Το επίπεδο του προεκλογικού λόγου ήταν πολύ φτωχό, χωρίς πολιτική σκέψη, όραμα, και κυρίως μακριά από τον πυρήνα της  Τ.Α. που είναι η ίδια η Δημοκρατία, και οι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θεσμοί που θα δίδουν το δικαίωμα του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ να εμπλέκεται στη λήψη των αποφάσεων της Τ.Α.

·     Το γεγονός της «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» με τις πολλές κοινωνικές της συνέπειες και η οικονομική εξάρτηση της Τ.Α. από την κεντρική Κυβέρνηση.

·     Και τέλος, το τραγικό γεγονός που παρουσίασαν σχεδόν όλοι υποψήφιοι (Δήμαρχοι , Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα υποψήφια μέλη των σχολικών εφορειών)  να παρουσιάζονται ως καλοί MANAGERS  και όχι πολιτικοί, λες και η Τ.Α. είναι μια απλή διαχείριση θεμάτων και προβλημάτων και όχι ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ και άποψης όπως και λήψης ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

Μετά από αυτά, αναμένω στη καλύτερη περίπτωση ένα από τα ίδια, δηλαδή ο ρόλος των δημάρχων να ταυτίζεται με τον ρόλο των «μουκταρέων» και των διορισμένων εκπροσώπων των Τοπικών Εξουσιών. Δηλαδή η Τ.Α. στη Κύπρο να συνεχίζει να είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής συγκεντρωτικής εξουσίας του κράτους (γεγονός που τα κόμματα επιθυμούν να συνεχιστεί) . 

Γεγονός που όπως φαίνεται βολεύει και τα αμφισβητούμε πλέον κυπριακά κόμματα και όλους τους πολιτευτές  που απλά βλέπουν μια θέση στους  θεσμούς αυτούς ως ένα προστάδιο  για μια βουλευτική έδρα η κάποια μελλοντική δέσμευση των κομματαρχών προς τον υποψήφιο ( η αγάπη για την Τ.Α. ανύπαρκτη).

Σε ένα πράγμα πρέπει να είμαστε βέβαιοι, όλες οι «νέες» ηγεσίες  θα συνεχίσουν ασχολούνται με την καθαριότητα, τις καμένες λάμπες των δρόμων, και κάποια έργα υποδομής (καλά είναι αυτά) αν ο υπουργός οικονομικών το εγκρίνει και ο υπουργός εσωτερικών δίνει το πράσινο φως.     

Ως προς τα άλλα όλοι οι «πολιτικοί ηγέτες» μας μιλούν για      ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – υποκρισίες-  αδιαφορώντας για την αυξανόμενη ΑΠΟΧΗ και την οργανωμένη πλέον ΠΑΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.