Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Αιμίλιος Λεμονάρης

Γράφει ο Αιμίλιος Λεμονάρης

Δικηγόρος, Λευκωσία

9.11.2012 - ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Η οικονομία καταποντίζεται και οι δικηγόροι αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία. Οι λόγοι για τους οποίους προκηρύχθηκε η απεργία είναι ακατανόητοι. Απεργούν οι δικηγόροι επειδή καθυστερεί η πλήρωση μερικών κενών θέσεων Επαρχιακού Δικαστή που δημιουργήθηκαν με την πρόσφατη αφυπηρέτηση δύο δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αν απεργούσαν οι δικαστές επειδή καθυστερεί η πλήρωση κάποιων κενών θέσεων στη δικαστική υπηρεσία η απεργία θα ήταν κατανοητή. Ενδεχομένως να ήταν και δικαιολογημένη. Η απόφαση να απεργήσουν οι δικηγόροι με αφορμή την καθυστέρηση στην πλήρωση κενών θέσεων στη δικαστική υπηρεσία είναι ακατανόητη. Η απεργία που προκήρυξε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 και στην οποία κατήλθαν οι δικηγόροι είναι αδικαιολόγητη. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό επαγγελματικό κλάδο. Δεν είναι δυνατό για ασήμαντη αφορμή να κατέρχεται σε απεργία.

Η Κύπρος είναι στη μέση της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη ιστορία της. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την οικονομία στην κατηγορία «Σκουπίδια». Η Κυβέρνηση κάλεσε την Τρόικα να μελετήσει την κατάσταση και να υποβάλει εισηγήσεις. Υποβλήθηκε αίτηση για βοήθεια στο μηχανισμό στήριξης. Τα χρηματικά αποθέματα του κράτους εξαντλήθηκαν. Υπάρχει ορατός κίνδυνος στάσης πληρωμών αν το δάνειο το οποίο ζητήθηκε από το μηχανισμό στήριξης δεν εκταμιευθεί στην ώρα που πρέπει. Μεταξύ των μέτρων που εισηγήθηκε η Τρόικα για ανάκαμψη της οικονομίας είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στους μισθούς. Οι εισηγήσεις της Τρόικας δεν εξαιρούν τη δικαστική υπηρεσία. Πρόσφατα αφυπηρέτησαν δύο δικαστές από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στο διορισμό των δύο αρχαιοτέρων Προέδρων Επαρχιακού Δικαστηρίου σε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτή είναι η καθιερωμένη πρακτική η οποία ακολουθήται από την ανακήρυξη της δημοκρατίας. Όταν κενωθεί θέση δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον αρχαιότερο Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου στη θέση του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία κενώθηκε. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους δεκατρείς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε στην πλήρωση των δύο κενών θέσεων Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου που κενώθηκαν με την αφυπηρέτηση των δύο δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπάρχουν δύο ή τρείς κενές θέσεις Επαρχιακού Δικαστή στη δικαστική υπηρεσία. Το αρμόδιο σώμα για την πλήρωση των δύο κενών θέσεων είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο νοούμενου ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στον προϋπολογισμό. Εξ αιτίας της κρίσης προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα και η πλήρωση των κενών θέσεων καθυστερεί. Με δύο ή τρείς λιγότερους Επαρχιακούς Δικαστές μπορεί να δυσχεραίνεται σε κάποιο βαθμό η διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων αλλά δεν παραλύει το έργο της απονομής της δικαιοσύνης. Στις μέρες μας η σύνθεση των δικαστηρίων αποτελείται από περίπου σαράντα Επαρχιακούς Δικαστές, κάπου δεκαέξι Ανώτερους Επαρχιακούς Δικαστές και δεκατρείς πρόεδρους Επαρχιακού Δικαστηρίου. Παλαιότερα υπήρχαν μόνο τρείς Πρόεδροι Επαρχιακού Δικαστηρίου. Ανώτεροι Επαρχιακοί Δικαστές δεν υπήρχαν. Ο αριθμός των Επαρχιακών Δικαστών δεν ξεπερνούσε τους είκοσι. Όταν η σύνθεση της δικαστικής υπηρεσίας ήταν στο ένα τρίτο της σημερινής τα δικαστήρια λειτουργούσαν ομαλά και το έργο της απονομής της δικαιοσύνης δεν χώλαινε. Ο κόσμος εμπιστευόταν τα δικαστήρια και σεβόταν τις αποφάσεις τους. Μεταξύ των δικηγόρων και των δικαστών υπήρχε αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός. Οι υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων δεν καθυστερούσαν επειδή υπήρχε συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των δικαστών και των δικηγόρων.

Σήμερα που η χώρα διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ δικηγόρων και δικαστών φαίνεται ότι εξέλειπαν. Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης παρουσιάζει προβλήματα και η «Δημοκρατία κινδυνεύει». Οι δικηγόροι κατέρχονται σε απεργία για να στηρίξουν τη δικαιοσύνη και να σώσουν τη δημοκρατία. Απαιτούν την πλήρωση δύο ή τριών κενών θέσεων Επαρχιακού Δικαστή που δημιουργήθηκαν πρόσφατα στη δικαστική υπηρεσία. Το φαινόμενο αποδεικνύει απουσία επαγγελματισμού και έλλειψη σοβαρότητας. Στην Αγγλία και στην Αμερική που το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης είναι ώριμο οι δικηγόροι δεν απεργούν για ασήμαντη αφορμή. Στην Αγγλία που το επάγγελμα έχει ιστορία μεγαλύτερη των πεντακοσίων χρόνων οι δικηγόροι ουδέποτε κατήλθαν σε απεργία. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει στις χώρες αυτές γιατί το δικηγορικό σώμα συμπεριφέρεται με σοβαρότητα.