Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Αιμίλιος Λεμονάρης

Γράφει ο Αιμίλιος Λεμονάρης

Δικηγόρος, Λευκωσία

26.9.2012 - ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ

 

Η έκρηξη στο Μαρί ανάγκασε το ΔΗΚΟ να φύγει από την Κυβέρνηση. Το ΔΗΚΟ είναι κόμμα το οποίο από την ίδρυση του είτε είναι στην εξουσία είτε συμμετέχει σ’ αυτή. Η μόνη χρονική περίοδος που δεν μετείχε στην εξουσία ήταν η προεδρία του Γιώργου Βασιλείου. Κατά την περίοδο εκείνη το ΔΗΚΟ απείχε αναγκαστικά από την εξουσία. Την χρονική περίοδο που διανύουμε η αποχή του από την εξουσία είναι πράξη συνειδητή. Η έκρηξη στο Μαρί σφράγισε το αποκορύφωμα μιας αποτυχημένης διακυβέρνησης σ’ όλους τους τομείς.

Οι διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού προβλήματος κατέληξαν σε πλήρη αδιέξοδο. Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις η ελπίδα για λύση χάθηκε. Η οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το κράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Η ανεργία έφθασε σε πρωτόγνωρα ύψη. Οι νόμοι χλευάζονται. Δικαιοσύνη δεν απονέμεται.

Η φυγή του κόμματος της εξουσίας από μίαν πλήρως αποτυχημένη διακυβέρνηση που οι μέρες της είναι μετρημένες δεν ξενίζει κανένα. Εκείνο που ξενίζει είναι το γεγονός ότι ο άνθρωπος που μας έφερε σ’ αυτά τα χάλια εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και να εκπροσωπεί την Κυπριακή δημοκρατία. Τώρα είναι στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ταξίδεψε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με ιδιωτικό jet. Όλα τα έξοδα για τη διαμονή και τη διακίνηση του θα πληρωθούν από το κράτος. Όταν θα επιστρέψει θα απαιτήσει και θα πληρωθεί επίδομα εξωτερικού. Το επίδομα εξωτερικού περιλαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή σε ξενοδοχείο και όλα τα έξοδα διατροφής και διακίνησης.

Με τη φυγή του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση κάποια υπουργεία έμειναν δίχως υπουργούς. Ένα από τα υπουργεία που έμειναν δίχως υπουργό ήταν και του Υπουργείο Υγείας. Το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής κατελόγισε στον Πρόεδρο προσωπικές ευθύνες για την έκρηξη. Εκείνος προτίμησε να περιφρονήσει την καθολική απαξίωση και τις διαμαρτυρίες των οργισμένων πολιτών. Αποφάσισε να παραμείνει πρόεδρος μέχρι την ημέρα που θα λήξει η θητεία του. Προχώρησε στο διορισμό νέων υπουργών στα υπουργεία που έμειναν δίχως υπουργούς από τη φυγή του ΔΗΚΟ. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε με διάγγελμα από την τηλεόραση ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Το ΑΚΕΛ βγήκε σε αναζήτηση υποψηφίου και τελικά έδωσε το χρίσμα στον άνθρωπο που πήρε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου υγείας μετά από τη φυγή του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση σαν αποτελέσαμε της έκρηξης στο Μαρί. Προσωπικά δεν γνωρίζω τον άνθρωπο ούτε έχω τίποτε εναντίον του. Η απόφαση να δεχθεί υπουργικό χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο πρόεδρο είναι προσωπική υπόθεση που αφορά τον ίδιο. Όμως η εκλογή προέδρου είναι θέμα γενικού ενδιαφέροντος. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κάποια στοιχειώδη χαρακτηριστικά. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι η ηγετική φυσιογνωμία, η ικανότητα για αποφάσεις και η ορθή κρίση.

Η προεκλογική συμπεριφορά του εκλεκτού του ΑΚΕΛ για την προεδρία της δημοκρατίας δείχνει ότι δεν διαθέτει τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά. Σε πρόσφατες δηλώσεις έκαμε χρήση εμπιστευτικής στιχομυθίας που είχε με τον Alexander Downer για σκοπούς ψηφοθηρίας. Ο Alexander Downer του ανέφερε ότι η «η Τουρκία θα εμποδίσει με κάθε τρόπο την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή δημοκρατία». Εκείνος, για να αποδείξει τη μαγκιά του, απάντησε στον Downer ότι «Η Κύπρος δεν τρομάζει με απειλές και θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της». Αυτή η στιχομυθία έγινε θέμα προεκλογικής εκμετάλλευσης. Πιστεύω ότι η συνομιλία μεταξύ του υποψηφίου προέδρου και του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση. Η συνομιλία ήταν εμπιστευτική και η δημοσιοποίηση της για σκοπούς ψηφοθηρίας σίγουρα είναι πράξη ανέντιμη. Η Τουρκία είναι σοβαρό κράτος και έχει την ικανότητα να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Τα λεχθέντα από τον Downer αποτελούν προειδοποίηση την οποία ο υποψήφιος πρόεδρος έπρεπε να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του. Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει την εμπιστευτική συνομιλία για προεκλογική εκμετάλλευση αποδεικνύει έλλειψη σοβαρότητας και αδυναμία να εκτιμήσει σωστά πιθανές εξελίξεις στο μέλλον.