Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Αιμίλιος Λεμονάρης

Γράφει ο Αιμίλιος Λεμονάρης

Δικηγόρος, Λευκωσία

6.9.2012 - ΖΗΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Η Κυβέρνηση και η συμπολίτευση σχίζουν τα ιμάτια τους. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και εξέφρασε κάποιες ενδόμυχες σκέψεις αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος. Το αδιέξοδο οφείλεται στην απουσία οράματος εκ μέρους της συμπολίτευσης και του απερχόμενου προέδρου. Οι σκέψεις του Νίκου Αναστασιάδη εκφράστηκαν στην επικεφαλής της Επιτροπής Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο εδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Χουριέτ. Η Χουριέτ εκδίδεται και κυκλοφορεί στην Βόρεια Κύπρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως και κάθε ευσυνείδητος πολίτης, αγωνιά για το αδιέξοδο στο οποίο ο Πρόεδρος και η συμπολίτευση οδήγησαν τις προοπτικές για λύση. Το αδιέξοδο στο οποίο κατάφεραν να φέρουν το πρόβλημα σκότωσε τις προοπτικές και έσβησε όλες τις ελπίδες. Ακόμη και επί της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου δε χάθηκε εντελώς η ελπίδα.

Σήμερα οι πιθανότητες να βρεθεί λύση βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ προσπάθησε να αποκομίσει πολιτικά πλεονεκτήματα από το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας. Κάλεσε συνέντευξη τύπου για να εξαπολύσει επίθεση. Προφασίστηκε «ζήτημα αξιοπιστίας» και κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ «να δώσει απαντήσεις στον Κυπριακό λαό για τις πραγματικές του θέσεις». Στην αφέλεια του νόμισε ότι βρήκε ατράνταχτα επιχειρήματα για να ανακόψει την ακάθεκτη υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη προς την προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση και η συμπολίτευση βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Ο λόγος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ δεν διαπερνά τα κομματικά στεγανά και δεν αγγίζει την κοινωνία. Με αφορμή το δημοσίευμα της Χουριέτ ο εκπρόσωπος του κόμματος της εξουσίας κατηγορεί τον εν δυνάμει πρόεδρο για «αυτοαναίρεση, μεταλλάξεις και μεταμορφώσεις». Είναι αυταπόδεικτο ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να συντηρήσει τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται ότι είπε στην Ευρωπαία Ευρωβουλευτή ότι «τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων πρέπει να αφεθούν στα συνιστώντα κράτη». Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αφ΄ ότου άρχισαν οι συνομιλίες πριν σαράντα περίπου χρόνια επιδιώκει λύση ομοσπονδίας με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ παραμένει μέχρι σήμερα προσκολλημένος στην ίδια θέση. Κατηγορεί το Νίκο Αναστασιάδη για αναφορά σε χαλαρή ομοσπονδία. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο απερχόμενος Πρόεδρος επεδίωξε ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική Κυβέρνηση και κατάφερε να οδηγήσει τις συνομιλίες σε ναυάγιο. Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν σε λύση αυτής της μορφής. Υποψιάζονται ότι εμπεριέχει κάποια κρυφή προσπάθεια υποταγής τους στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Οι τουρκοκύπριοι ουδέποτε θα δεχθούν υποταγή στους Ελληνοκύπριους. Το πρόβλημα δε λύθηκε μέχρι σήμερα επειδή οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν να ιδρύσουν Ελληνικό κράτος. Πίσω από την πρόταση για ισχυρή κεντρική κυβέρνηση κρύβεται προσπάθεια για δημιουργία Ελληνικού κράτους. Εμμονή σε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ισοδυναμεί με άρνηση λύσης.

Το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του δεν θέλουν λύση. Στη διάρκεια των πέντε χρόνων που βρίσκονται στην εξουσία μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Αν ήθελαν λύση δεν θα έπνεαν μένεα στην αναφορά για λύση χαλαρής ομοσπονδίας. Ένας που θέλει λύση δεν παραμένει δογματικά αμετακίνητος. Αλλάζει συνεχώς θέσεις για να συναντηθεί με τον αντίδικο του. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να λυθεί ένα δύσκολο πρόβλημα. Τα ίδια ισχύουν και στο θέμα των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος και ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπριακών συνομιλούν χρόνια ολόκληρα. Ανταλλάσουν μονολόγους και καταλήγουν σε απανωτά αδιέξοδα. Αν θέλουμε λύση πρέπει να συμφωνήσουμε σε διεύρυνση των συνομιλιών. Δίχως διεύρυνση των συνομιλιών το ένα αδιέξοδο θα διαδέχεται το άλλο και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Μπράβο στο Νίκο Αναστασιάδη αν πράγματι είπε στην εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πράγματα που του καταλογίζουν. Ούτε ζήτημα αξιοπιστίας εγείρεται ούτε εξήγηση χρειάζεται να δώσει. Οι σκέψεις του μπορούν να δώσουν προοπτική και να ζεστάνουν ξανά την ελπίδα. Κάμνουν την Κυβέρνηση και τη συμπολίτευση να σχίζουν τα ιμάτια τους. Η πενταετής διακυβέρνηση που μετρά τις μέρες της επιβεβαίωσε την αναξιοπιστία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.