Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Αιμίλιος Λεμονάρης

Γράφει ο Αιμίλιος Λεμονάρης

Δικηγόρος, Λευκωσία

23.5.2012 - Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ

 

Η σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας είναι το ελάχιστο που δικαιούνται να αναμένουν από τον Πρόεδρο οι Κύπριοι πολίτες. Ο πρώτος πολίτης έχει ελάχιστη υποχρέωση προς το αξίωμα του και προς τους πολίτες να χρησιμοποιεί σωστά την Ελληνική γλώσσα. Η Ελληνική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους. Όταν ο Πρόεδρος κακομεταχειρίζεται την επίσημη γλώσσα η κρατική αξιοπρέπεια εξευτελίζεται. Το καθήκον του προέδρου είναι να υπερασπίζεται και όχι να εξευτελίζει την κρατική αξιοπρέπεια.

Ο Πρόεδρος αποφάσισε να μη διεκδικήσει επανεκλογή και ανακοίνωσε την απόφαση του με προεδρικό διάγγελμα. Στο διάγγελμα τονίζεται ότι η λύση του Κυπριακού είναι πάντοτε στη σκέψη του Προέδρου. Τώρα όμως τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Είναι δεδομένο ότι το Κυπριακό δεν έχει λυθεί. Στους επόμενους μερικούς μήνες δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει καθοριστική πρόοδος. Πρόκειται για σοβαρούς λόγους που οδήγησαν τον Πρόεδρο στην οριστική απόφαση να «τιμήσει την προεκλογική του δέσμευση και να μη επαναδιεκδικήσει εκλογή στο ανώτατο αξίωμα». Τα όπλα όμως δεν θα τα καταθέσει. Μέχρι την τελευταία του πνοή θα παραμείνει αγωνιστής για τη λύση και για την επανένωση της πατρίδας και του λαού. Προφανώς η απόφαση να μη επαναδιεκδικήσει εκλογή ήταν ακούσια και προκάλεσε κάποια σύγχυση η οποία αποδεικνύεται από το ίδιο το διάγγελμα. Στην σπαραξικάρδια απολογία του ο Πρόεδρος εκφράζει την ευχή «ο λαός να μας κληροδοτήσει νέο Πρόεδρο και νέα Κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις τομές και τις προσπάθειες για μια πιο δίκαιη κοινωνία και σωστή λύση του Κυπριακού».

Η χρήση από τον Πρόεδρο του ρήματος «κληροδοτώ» αποτελεί κακή χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Αποδεικνύει τη σύγχυση που προκάλεσε η ακούσια απόφαση να μη διεκδικήσει επανεκλογή για δεύτερη θητεία. Κληροδοτώ σημαίνει δίνω μετά το θάνατο μου σε κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο ένα μέρος της περιουσίας μου. Πρόκειται για καθαρά νομικό όρο που συνήθως χρησιμοποιείται σε διαθήκες. Κληροδότημα είναι κάποιο αντικείμενο όπως π.χ. χρήματα στην Τράπεζα, ζωγραφικοί πίνακες, οικογενειακά κειμήλια ή τιμαλφή που παραχωρούνται με τη διαθήκη αποθανόντος προσώπου. Το κληροδότημα παραχωρείται με διαθήκη και έχει ισχύ μετά το θάνατο του δωρητή. Ο λαός δεν κληροδοτεί νέο πρόεδρο και νέα Κυβέρνηση.

Ο λαός αναδεικνύει ή εκλέγει νέο πρόεδρο και νέα Κυβέρνηση. Όταν προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει νέο Πρόεδρο ή νέα Κυβέρνηση ή νέα Βουλή δεν έχει στο μυαλό του το θάνατο. Πρόκειται για ζωντανή πράξη με την οποία εκφράζει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Όχι για διευθέτηση της περιουσίας του επειδή περιμένει σύντομα το θάνατο. Οι εκλογές είναι ζωντανή κυριαρχική πράξη. Το κληροδότημα είναι διευθέτηση περιουσιακών στοιχείων εν αναμονή του θανάτου. Μεταξύ τους δεν υπάρχει καμιά σχέση. Πρόκειται για εντελώς αντίθετα πράγματα. Η αναφορά στο διάγγελμα ότι ο λαός θα κληροδοτήσει νέο πρόεδρο και νέα Κυβέρνηση δεν είναι μόνο ατυχής και άστοχή. Είναι μακάβρια. Υπονοεί ότι ο λαός πρόκειται να πεθάνει και ετοιμάζει τη διαθήκη του. Ο λαός όμως δεν σκοπεύει να πεθάνει. Δεν θα προσέλθει στις επόμενες εκλογές για να υπογράψει τη διαθήκη του και να κληροδοτήσει νέο Πρόεδρο. Θα προσέλθει στις επόμενες εκλογές για να ασκήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα να αναδείξει νέο πρόεδρο ο οποίος θα σχηματίσει νέα Κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της θητείας του ο νέος πρόεδρος μαζί με τη νέα του Κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να βγάλουν το Κυπριακό από το αδιέξοδο στο οποίο αποδεδειγμένα το οδήγησε ο απερχόμενος Πρόεδρος. Μπορεί να είναι δεδομένο ότι το Κυπριακό δεν έχει λυθεί και σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει καθοριστική πρόοδος στους επόμενους λίγους μήνες. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθοριστική πρόοδος και ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Εκείνο που χρειάζεται για να υπάρξει πρόοδος που θα οδηγήσει σε λύση είναι αποφασιστικότητα και πολιτικό θάρρος που αποδεδειγμένα δεν διαθέτει ο απερχόμενος πρόεδρος. Προσδοκώ ότι οι επόμενες εκλογές θα αναδείξουν πρόεδρο που θα χρησιμοποιεί σωστά τη γλώσσα και θα έχει το πολιτικό θάρρος να λύσει το πρόβλημα και να επανενώσει τη χώρα και το λαό.