Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει ο Ανδρέας Ριρής

Δημοσιογράφος

Φιλιππίνες, Χιλή, ΗΠΑ και Κύπρος πιστεύουν βαθιά στον Θεό

19.04.2012  -  Παραμένουμε θρησκευόμενοι

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις πλέον θρησκευόμενες χώρες ψϊϊ- - Στον αντίποδα οι Σκανδιναβικές χώρες και αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ - Πιο πιστοί οι ηλικιωμένοι

 

Σε υψηλά ποσοστά παραμένουν τα ποσοστά πίστης στο Θεό στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι διεθνώς μειώνονται, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες των οποίων οι κάτοικοι πιστεύουν πιο πολύ στο Θεό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγου κατατάσσει ως πιο πιστούς στον κόσμο τους κατοίκους των Φιλιππίνων, αντίθετα με τους Σκανδιναβούς ή τους κατοίκους των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που πιστεύουν περισσότερο στο Θεό. Οι χώρες που πιστεύουν πιο πολύ στο Θεό είναι συχνά οι καθολικές, ειδικά οι αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτές προστίθενται οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κύπρος, αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Το 94% των Φιλιτπτινέζων πάντα πίστευε στο Θεό και ακολουθεί το 88% των Χιλιανών, το 81% των Αμερικανών, σε αντίθεση με το 13% των Γερμανών από την πρώην Ανατολική Γερμανία και το 20% των Τσέχων.

 

Μείωση πίστης

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερο... άθεες χώρες είναι οι Σκανδιναβικές και αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, με εξαίρεση την Πολωνία. Το μεγαλύτερο ποσοστό άθεων καταγράφεται στους κατοίκους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 59% των οποίων δηλώνει ότι δεν πίστευε ποτέ στο Θεό. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24%. Η πίστη στο Θεό μειώνεται παντού εκτός από τη Ρωσία, τη Σλοβενία και το Ισραήλ. Γενικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που πιστεύουν περισσότερο. Κατά μέσο όρο, το 43% των ανθρώπων άνω των 68 ετών είναι σίγουροι πως υπάρχει Θεός. Στους μικρότερους των 27 ετών το ποσοστό αυτό πέφτει στο 23%. Αντίθετα, οι νέοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουροι ότι υπάρχει Θεός σε ποσοστό 54%, έναντι 66% των μεγαλύτερων σε ηλικία. Στη Γαλλία το ποσοστό για τους νέους είναι 8% και για τους μεγαλύτερους 26%, ενώ στην Αυστρία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 8% και 32%.

 

Ο φόβος του τέλους

«Βλέποντας τις διαφορές στην πίστη στο Θεό ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες, εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στους ανθρώπους που έχουν περάσει τα 58 χρόνια», ανέφερε ο Τομ Σμιθ, συντάκτης της έρευνας με τίτλο «Πίστη στο Θεό σε διάφορες χώρες μέσα από το χρόνο». Πρόσθεσε ότι «αυτό υποδεικνύει ότι η πίστη στο Θεό παρουσιάζεται συ­χνότερα στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, ενδεχομένως λόγω της συνειδητοποίησης πως ο θάνατος πλησιάζει».

Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτες που έλαβαν χώρα το 1991, το 1998 και το 2008 σε 30 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, καθώς και στη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.