Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Γράφει ο Ανδρέας Παράσχος

Αρθρογράφος, Διευθυντής εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Έκδοση Κύπρου)

10.04.2012 - Παραπλάνησε Καρογιάν και κοινή γνώμη ο Ν. Σεργίδης

Ερωτηματικά από την ΕΔΕΚ και ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Γενετικής για τους αγνοούμενους

Νίκος Σεργίδης,

 

O κ. Σεργίδης εμφανίζεται σαν συνήγορος του Χρ. Ζιρόντ ακόμα και όταν πρόκειται για ζητήματα υπερτιμολογημένων αποδείξεων για τις εκταφές αγνοουμένων

 

Η στάχτη που έριξε στα μάτια της κοινής γνώμης αλλά προφανώς και του προέδρου του ΔΗΚΟ, χθες ο Γραμματέας της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων (ΠΕΣΑΑΑ) Νίκος Σεργίδης, προκάλεσε την αντίδραση σήμερα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) αλλά και της ΕΔΕΚ.

Συγκεκριμένα μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ αντιπροσωπεία της ΠΕΣΑΑΑ, ο κ. Σεργίδης ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο θέμα, του τέλματος στο πρόγραμμα ταυτοποιήσεων, είπε ότι βάσει της πληροφόρησης που έχει, το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΕΑ και του ΙΝΓΚ δεν έχει υπογραφεί ακόμη, γεγονός που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι υπάρχουν δυσκολίες. Ερωτηθείς σε ποια πλευρά εντοπίζεται το πρόβλημα, ο κ. Σεργίδης είπε ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε ή θα δικάσουμε. Πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές και επιτέλους να πάψει το θέμα των αγνοουμένων να είναι όμηρος στα χέρια κάποιων». Σε ερώτηση για το ποιούς εννοεί, είπε ότι «όποιοι και αν είναι αυτοί, θα πρέπει να καταλάβουν ότι και η υπομονή και τα όρια των συγγενών εξαντλούνται».

 

Ο Σεργίδης σιγοντάρει τον Ζιρόντ
Με τις πιο πάνω δηλώσεις ο κ. Σεργίδης, συνειδητά αφήνει εκτεθειμένο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ο ίδιος «πυροβολούσε» στη συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 28 Μαρτίου 2012. Και το έπραξε αν και γνώριζε ότι το ΙΝΓΚ, με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου μια βδομάδα πριν είχε αποδεχθεί το συμβόλαιο που η ΔΕΑ επέμενε να υπογραφεί ως έχει. Το ΙΝΓΚ αποδέχθηκε το σχετικό συμβόλαιο χωρίς μάλιστα να απαλειφθούν όροι απαράδεκτοι, όπως η εκχώρηση της Τράπεζας DNA από το Ινστιτούτο (που δεσμεύεται βάσει σύμβασης που υπέγραψε με τους συγγενείς) και την επαναβεβαίωσε και μια βδομάδα μετά με δεύτερη απόφαση του δ.σ.. Η ΠΕΣΑΑΑ και ο κ. Σεργίδης την ώρα που ο τελευταίος έκανε τις σχετικές δηλώσεις (09/04/2012) (ενώπιον του κ. Καρογιάν), γνώριζαν ότι αν και παρήλθαν 11 μέρες από τη δεύτερη φορά που το δ.σ. δέχθηκε να υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο, η ΔΕΑ δεν απάντησε. Και όχι μόνο δεν απάντησε αλλά έθεσε και νέους όρους, πράγμα που έχει κάμει μερικές φορές στο πρόσφατο παρελθόν στην προσπάθεια της τουμπάρει την επίτευξη συμφωνίας. Η ΠΕΣΑΑΑ και ο κ. Σεργίδης, γνώριζαν ότι η ΔΕΑ υπό την πλήρη σύνθεση της μετά το διορισμό του νέου Ελληνοκύπριου μέλους της, του κ. Άριστου Αριστοτέλους, συνήλθε πριν από μια βδομάδα αλλά δεν συζήτησε το πλέον φλέγον ζήτημα που απασχολεί όλη την Κύπρο, την αποτελμάτωση του προγράμματος ταυτοποίησης των αγνοουμένων! Κι όμως δήλωνε αόριστα ότι «υπάρχουν δυσκολίες».

 

Το ΙΝΓΚ δηλώνει έτοιμο
Η ΠΕΣΑΑΑ και ο κ. Σεργίδης γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ, ο εκπρόσωπος των Η.Ε. κ. Χριστόφ Ζιρόντ, στους επιπρόσθετους όρους που έθεσε ήταν η απομάκρυνση του μοριακού βιολόγου Δρ. Μάριου Καρυόλου από το πρόγραμμα των ταυτοποιήσεων του οποίου ηγείται, ώστε με την προσπάθεια παρέμβασης και στα εσωτερικά του Ινστιτούτου να επιτύχει να ναυαγήσει η σύναψη συμφωνίας. Στη σημερινή ανακοίνωση (10/04/2012) του ΙΝΓΚ, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι:
«Μέχρι αυτής της στιγμής, η ΔΕΑ/UNDP παρ’ όλες τις υπενθυμίσεις δεν έχει ξεκάθαρα απαντήσει αν είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία που η ίδια έχει στοιχειοθετήσει. Είναι καιρός πια η Ελληνοκυπριακή πλευρά να καλέσει τη ΔΕΑ/UNDP να δεχθεί να υπογράψει και αυτή. Η δομή, οργάνωση και ιεραρχία εντός του Ινστιτούτου, για τη διεκπεραίωση της εργασίας του για την ταυτοποίηση λειψάνων των αγνοουμένων/πεσόντων, αλλά και γενικότερα, είναι αποκλειστική ευθύνη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Πρέπει να το αντιληφθούν αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να μπορέσουμε να πάμε πιο μπροστά. Το Ινστιτούτο είναι άρτια στελεχωμένο και είναι έτοιμο να ξεκινήσει εργασία και να συνεχίσει το έργο του με πολύ γοργούς ρυθμούς για να τερματιστεί το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων/πεσόντων το συντομότερο δυνατό. […] Στέλλουμε μήνυμα εκτίμησης, αγάπης και ελπίδας σε όλους τους συγγενείς των αγνοουμένων/πεσόντων και την πίστη ότι το πρόγραμμα θα γίνει κατορθωτό να επανέλθει στους γοργούς ρυθμούς του 2007/8.»

 

Παραπληροφόρηση Καρογιάν
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν παραπληροφορήθηκε από τον κ. Σεργίδη, είναι εμφανές από τη δήλωση Καρογιάν μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΠΕΣΑΑΑ υπό τον Νίκο Σεργίδη:
«Θα έρθω σε επαφή τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και με το ΙΝΓΚ και τους άλλους εμπλεκόμενους ώστε να ολοκληρωθεί το ζήτημα θετικά και χωρίς παλινδρομήσεις. Εντός της ημέρας θα κάνω κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση του να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Είναι σε βάρος μας και ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό». Τουτέστιν από την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο κ. Καρογιάν αντιλήφθηκε ότι το πρόβλημα είναι στο ΙΝΓΚ και στην Κυβέρνηση ενώ η ΔΕΑ μένει στο απυρόβλητο.

Η ΕΔΕΚ πληροφορημένη
Αντίθετα με το ΔΗΚΟ και τα άλλα κόμματα που αποφεύγουν να αγγίξουν το φλέγον ζήτημα, η ΕΔΕΚ εμφανίζεται πληροφορημένη. Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος σήμερα (10/04/2012) μεταξύ άλλων σημειώνεται:
«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία και ερωτηματικά για την παρατηρούμενη καθυστέρηση από πλευράς Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων της συμφωνίας για τη συνέχιση του έργου των ταυτοποιήσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Ποιος ο λόγος της καθυστέρησης αυτής από τη στιγμή που το Ινστιτούτο έχει αποδεχθεί να συνεχίσει το έργο των ταυτοποιήσεων; Δεν μπορεί το μέγα ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων να αποτελεί αντικείμενο αδικαιολόγητων και απαράδεκτων καθυστερήσεων.»

 

Σεργίδης συνήγορος Ζιρόντ
Είναι φυσικά άξιο απορίας το γεγονός ότι ενώ η ΔΕΑ έχει ανοικτό ενώπιον της το ζήτημα της υπογραφής του συμβολαίου με το ΙΝΓΚ για να βγει το πρόγραμμα από το τέλμα, δεν το συζήτησε. Είχαν προφανώς πιο επείγοντα ζητήματα να συζητήσουν μεταξύ τους τα τρία μέλη της, όπως οι καταγγελίες της «Καθημερινής» για την αδιαφάνεια που υπάρχει στη διαχείριση των 12 εκατομμυρίων δολαρίων που εισέρρευσαν στη ΔΕΑ από το 2005 μέχρι σήμερα ή τις υπερτιμολογήσεις για ενοικιάσεις εκσκαφέων για εκταφές που έφταναν μέχρι και τα 1.500 ευρώ τη μέρα! Ο κ. Ζιρόντ, ο οποίος τηρεί σιγήν ισχύος βρήκε τη Δευτέρα συνήγορο στο πρόσωπο του κ. Σεργίδη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης, δήλωσε ότι είναι ιεροσυλία να αμαυρώνεται το θέμα των αγνοουμένων με τέτοια δημοσιεύματα, ενώ πρόσθεσε ότι η ΠΕΣΑΑΑ έχει ζητήσει στο παρελθόν από τη ΔΕΑ και τους εμπλεκόμενους να απαντήσουν… Μάλιστα ανερυθρίαστα ο κ. Σεργίδης είπε ότι η «Καθημερινή»,
«έχει εργολαβικά ξεκινήσει μια προσπάθεια καθύβρισης και λασπολογίας των μελών της ΔΕΑ και αυτού ακόμη του εκπροσώπου του Γ.Γ.» και ευχήθηκε αυτό να μην αποβεί σε βάρος του θέματος των αγνοουμένων.

Από τη στιγμή που η «Κ» δημοσίευσε υπερτιμολογημένα τιμολόγια, επιταγές με υπογραφή του κ. Ζιρόντ και του πρώην μέλους στη ΔΕΑ Ηλία Γεωργιάδη και άλλα έγγραφα που καταμαρτυρούν ατασθαλίες σε κονδύλια, λογικά ο εκπρόσωπος των συγγενών θα έπρεπε να απαιτήσει να δοθούν εξηγήσεις και να απομακρυνθούν οι εμπλεκόμενοι και όχι να εμφανίζεται ως συνήγορος τους. Εμείς ως «Κ» δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σπουδή του κ. Σεργίδη να προστατεύσει τον κ. Ζιρόντ και από πότε η διερευνητική δημοσιογραφία, με στοιχεία ονόματα και αποδείξεις είναι λασπολογία και καθύβριση, την ώρα μάλιστα που ο συνήγορος του κ. Ζιρόντ παραπληροφορεί συνειδητά μέχρι και πολιτικούς αρχηγούς…


www.kathimerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα λόγια να γίνουν πράξη» ζητούν οι συγγενείς
Παράπονα Τουρκοκυπρίων για την Επιτροπή Αγνοούμενων
ΙΝΓΚ: Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Αγνοουμένων/Πεσόντων
Στεφάνου: Καμία νύξη για τις υπερτιμολογήσεις
Επίθεση Σεργίδη κατά «Κ»
Μεσολάβηση Καρογιάν για τις ταυτοποιήσεις αγνοουμένων

Αγνοούμενοι: Εκσκαφείς από τα Κατεχόμενα για 1.500 ευρώ τη μέρα!