Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Ανδρέας Παράσχος

Γράφει ο Ανδρέας Παράσχος

Αρθρογράφος, Διευθυντής εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Έκδοση Κύπρου)

25.03.2012 - Όλοι επιδιώκουν συνεννόηση με Καρογιάν

Πρώτος ο ΔΗΣΥ, συνεχίζονται οι επαφές με ΑΚΕΛ

Η συνέντευξη Τύπου Χριστόφια, δεν ανέτρεψε τη στρατηγική Καρογιάν

για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συνασπισμού εξουσίας με

πρόγραμμα και υποψήφιο που να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο.

 

Απεναντίας μετά την αποκάλυψη της «Κ» της περασμένης Κυριακής για τη διαβίβαση από πλευράς Καρογιάν προς τον Άντρο Κυπριανού του μηνύματος ότι ένας εν δυνάμει κοινός υποψήφιος μπορεί να είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, εντάθηκαν οι κινήσεις προσέγγισης του προέδρου του ΔΗΚΟ από όλες τις πλευρές. ΔΗΚΟϊκή πηγή, είπε στην «Κ» ότι «αυτή τη στιγμή επιδιώκουν όλοι μία συνεννόηση με τον κ. Καρογιάν. Πρώτος ο Νίκος Αναστασιάδης, φυσικά το ΑΚΕΛ αλλά ιδιαιτέρως όλες οι συνιστώσες του Κέντρου». Η εκτίμηση της ίδιας πηγής, είναι ότι ο Δ. Χριστόφιας την Τετάρτη απευθύνθηκε κυρίως προς τους φίλους τού ΑΚΕΛ και δεν πρόκειται να επιχειρήσει να οδηγήσει το κόμμα σε μια επισφαλή προεκλογική πορεία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο διάδρομος συνεννόησης μεταξύ Μάριου Καρογιάν και Άντρου Κυπριανού είναι ανοικτός και οι επαφές συνεχίζονται. Παράλληλα διευρύνεται ο κύκλος των επαφών του κ. Καρογιάν, «μέχρι σ’ εκείνο το σημείο που θα βρεθεί ο μέγιστος κοινός παρονομαστής», όπως μας ελέχθη.

Ο ίδιος ο Μάριος Καρογιάν δεν ανοίγει τα χαρτιά του και κινείται γύρω από το βασικό του επιχείρημα ότι το κρίσιμο δεν είναι να υπάρξει καταγραφή των συσχετισμών δυνάμεων, αλλά ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός συνασπισμός εξουσίας. Στη βάση ενός συγκεκριμένου και με ιεραρχημένες προτεραιότητες προγράμματος διακυβέρνησης. Αυτό εν ολίγοις προέβαλε και ως βασικό επιχείρημα στις συναντήσεις που είχε τις περασμένες μέρες με ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, λέγοντας περίπου, «ελάτε μεν να δούμε επιτέλους πότε και με ποια βήματα μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της ομογενοποίησης των δυνάμεων του Κέντρου απέναντι στους δύο πόλους. Όμως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να είναι θεωρητική ούτε αποπροσανατολιστική. Διότι το πρόγραμμα της συνεργασίας με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι μέρος της στρατηγικής του πρώτου γύρου. Αν δεν εφαρμοστεί η στρατηγική αυτή θα επιστρέψουμε στα γνωστά παζάρια του δευτέρου γύρου και ούτε προγραμματικές συγκλίσεις μπορούν να επιτραπούν ούτε να υπάρξει σαφής λαϊκή εντολή ως προς τις εναλλακτικές λύσεις για μία εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Ο κ. Ομήρου επέμεινε στη λογική του τρίτου πόλου και προσπάθησε να πιέσει για άμεση τριμερή συνάντηση των κομμάτων του Κέντρου. Το ίδιο και ο κ. Συλλούρης.

Τελικά και οι δύο συμφώνησαν να δοθεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσει ο κ. Καρογιάν τις επαφές του και προβληματίστηκαν για την πρόταση του για στρατηγική πρώτου γύρου.

Πάντως, τη στρατηγική Καρογιάν για εκλογές ενός γύρω φέρεται να συμμερίζεται και η Αρχιεπισκοπή, η οποία, σύμφωνα με ΔΗΚΟϊκή πηγή αναγνωρίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη λύση ερήμην του κ. Καρογιάν και του ΔΗΚΟ», και σε αυτό σίγουρα συνέβαλε η επιλογή Κεραυνού.

Ο Μάριος Καρογιάν δεν κινείται γύρω από το βασικό του επιχείρημα, ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός συνασπισμός εξουσίας.