Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Ανδρέας Παράσχος

Γράφει ο Ανδρέας Παράσχος

Αρθρογράφος, Διευθυντής εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Έκδοση Κύπρου)

04.03.2012 - Προς πολιτικούς αρχηγούς ενταύθα

 

Αγαπητοί κύριοι. Γνωρίζω ότι το θέμα των αγνοουμένων, με την πάροδο του χρόνου, έχει γίνει πολύπλοκο και για πολλούς εξ υμών δυσνόητο στις λεπτομέρειες του. Γνωρίζω ακόμα ότι όλοι επιθυμείτε όπως η διαδικασία των ερευνών εκταφών και ταυτοποιήσεων, που άρχισε το 2005 υπό τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), έχει αίσια κατάληξη, με την ελπίδα υμών και ημών να ολοκληρωθεί εν ευθέτω χρόνω για να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων και να ησυχάσουν οριστικά και οι τραγικοί συγγενείς τους που για δεκαετίες ταλαιπωρούνται, ζώντας ο καθένας το δικό του προσωπικό δράμα. Ακόμα γνωρίζω ότι στο παρελθόν, πλείστοι εξ υμών, συμπράξατε ακόμα και σε πολιτικούς δικολαβισμούς στην προσπάθεια προώθησης και διεθνοποίησης του ζητήματος, ακολουθώντας την επίσημη πολιτική γραμμή που ήταν αντί της εις βάθος διερεύνησης τής κάθε ξεχωριστής υπόθεσης, μιας μάταιης όπως αποδείχθηκε πολιτικής εκστρατείας και προπαγάνδας.

Παράλληλα, για να μη βγείτε από την επίσημη πατριωτική γραμμή, βγήκατε πολλάκις εκτός πλαισίων, αναγκάζοντας στην ουσία πολλούς εκ των συγγενών να γίνουν «πελάτες» των κομμάτων σας, εκλιπαρώντας για πράγματα που αυτονόητα η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε προνοήσει. Ωστόσο, δέχομαι ότι ουδείς μπορεί να είναι άμωμος και αναμάρτητος.

Όμως, μου φαίνεται πολύ περίεργη η σιωπή σας μετά το τέλμα που παρατηρείται στις διαδικασία εκταφών και ταυτοποιήσεων από τον περασμένο Μάιο και εξαιρετικά ακατανόητη ύστερα και από τις αποκαλύψεις της «Κ» της περασμένης Κυριακής. Αποκαλύψαμε απαράδεκτους χειρισμούς και σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις της ΔΕΑ. Ενημερώσαμε ότι το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων αγνοουμένων, έχει βαλτώσει εξαιτίας κακής διαχείρισης, ανυπαρξίας προγραμματισμού και απουσίας οποιουδήποτε ελέγχου, ακόμα και στη διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων που δωρίζουν 11 χώρες και η Κομισιόν. Δώσαμε συγκεκριμένα στοιχεία αναφέροντας ότι μέσα σε επτά και πλέον χρόνια έχουν αποδοθεί στους οικείους τους 314 λείψανα από τις 1.995 υποθέσεις αγνοουμένων. Παράλληλα, πέραν των 500 λειψάνων βρίσκονται στοιβαγμένα στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ, ενώ από τον περασμένο Μάιο δεν έχουν σταλεί δείγματα στο Ινστιτούτο Γενετικής για ταυτοποιήσεις. Υποδείξαμε ότι με αυτούς τους ρυθμούς, η ολοκλήρωση του προγράμματος θα χρειαστεί άλλα 45 τουλάχιστον χρόνια. Αποκαλύψαμε ότι ανάμεσα στις μεθοδεύσεις της ΔΕΑ, κυρίαρχη φαίνεται να είναι η προσπάθεια αποξένωσης από το Ινστιτούτο Γενετικής της τράπεζας δειγμάτων DNA, 7.000 συγγενών αγνοουμένων, και η αποστολή τους σε εργαστήριο στο εξωτερικό, με τον Επίτροπο Προεδρίας, Γιώργο Ιακώβου, να είναι αναμεμιγμένος στο όλο εγχείρημα!

Παρόλα αυτά ουδείς εξ υμών αντέδρασε. Ουδείς διερωτήθηκε αν όλες αυτές οι αποκαλύψεις ευσταθούν ή αν είναι κακεντρέχειες του γράφοντα. Και πάνω απ’ όλα ουδείς διαμαρτυρήθηκε έστω για την τιμή των όπλων. Μπορεί εσείς να μη βρήκατε τον χρόνο να διαβάσετε εφημερίδες την περασμένη Κυριακή αλλά δεν είναι δυνατόν, έστω ένας εκ των συνεργατών σας ή των βουλευτών των κομμάτων σας, να μη διάβασε. Μάλιστα, από τη στιγμή που εκ των στοιχείων μένει εκτεθειμένος ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου, το γεγονός ότι εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ουδείς εξ υμών έρριψε έστω και ένα αντιπολιτευτικό πυροβολισμό, καθιστά τη συμπεριφορά σας έως και ύποπτη. Δεν θέλω να υποψιάζομαι ότι υπάρχει συνωμοσία σιωπής, διότι κάτι τέτοιο αυτονόητα οδηγεί σε συνενοχή. Δεν θέλω ακόμα να πιστεύω ότι τους συγγενείς των αγνοουμένων τους έχετε μόνο για να σας χειροκροτούν σε εκδηλώσεις αποκαλυπτηρίων ή όταν εκφωνείτε επικήδειους λόγους σε κηδείες λειψάνων αγνοουμένων.
Θέλω να πιστεύω ότι η πολυπλοκότητα του ζητήματος, όπως εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σάς δημιουργεί τον φόβο ότι η μη κατανόησή του σας δυσκολεύει να τοποθετηθείτε δημόσια και να είστε «πολιτικά ορθοί», γι’ αυτό δεν το αγγίζετε. Όμως, είναι πεποίθησή μου ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα εγερθεί ζήτημα από πλευράς των χωρών, δωρητών κονδυλίων, για το πρόγραμμα εκταφών και την Ε.Ε. Επίσης, θεωρώ ότι δεν θα αργήσει πολύ η ώρα που η Τουρκία θα θέσει ζήτημα για τη συμπεριφορά της ε/κ πλευράς στο πρόγραμμα.

Ο χειρότερός σας όμως εφιάλτης θα είναι όταν οι συγγενείς των αγνοουμένων καταλάβουν, με τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν, ότι όλοι είστε για χρόνια εμπλεκόμενοι σε αυτό το φιάσκο που παίζεται εις βάρος τους και φέρετε ευθύνη. Επομένως, οι διάφοροι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα άμεσα ή έμμεσα, δηλαδή κυβέρνηση και Βουλή, γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν τι διαδραματίζεται γύρω από την πιο ανθρωπιστική πτυχή της σύγχρονης κυπριακή τραγωδίας. «Στον βαθμό όμως (συμφωνά με το Πόρισμα Πολυβίου για το Μαρί) που δεν έπραξαν ή παρέλειψαν να πράξουν το οφειλόμενο ή επέδειξαν αδράνεια ή ολιγωρία ή αμέλεια, προκύπτει ευθύνη και δεν μπορεί η υποκειμενική έλλειψη γνώσης ή η μη αντίληψη και κατανόηση των κινδύνων να θεωρηθεί ως επαρκής υπεράσπιση ή άλλοθι»…