Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Συγγραφείς /Αρθρογράφοι

Ανδρέας Παράσχος

Γράφει ο Ανδρέας Παράσχος

Αρθρογράφος, Διευθυντής εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Έκδοση Κύπρου)

15.01.2012 - Το δέντρο που πληγώναμε

 

Πρόκειται για τον τίτλο μιας υπέροχης ταινίας παραγωγής του 1986, που μέσα από τη ζωή δύο φίλων, που πλήγωσαν ο ένας τον άλλο, αναφέρεται στο μαστιχόδενδρο, το οποίο ο παραγωγός πρέπει να πληγώνει για να παίρνει το δάκρυ του, το ρετσίνι δηλαδή της μαστίχας. Το Κυπριακό στην έσχατη εποχή του ταυτίστηκε με το Greentree της Νέας Υόρκης, το οποίο όμως όσο και να το πληγώνεις ρετσίνι ποτέ δεν θα δεις, όχι μόνο διότι δεν υπάρχει αλλά επειδή ούτε το δέντρο είναι πραγματικό.

Τι υπάρχει όμως; Υπάρχουν δύο ηγέτες, με περιορισμένες αντοχές, που πρέπει να διανύσουν, με ποδήλατα –όπως και οι προκάτοχοι τους– μια μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στο τέρμα. Τους βλέπουμε καθημερινά από τις τηλεοράσεις να ποδηλατούν, έχοντας δίπλα τους τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ και ξωπίσω τους κάμποσους συμβούλους. Ποδηλατούν τρία χρόνια χωρίς να φτάνουν στο τέρμα. Αν κάποιος ξεκολλήσει από την οθόνη του και πάει στον χώρο της ποδηλασίας, θα αντιληφθεί ότι τα ποδήλατα των συνομιλιών, δεν οδηγούν πουθενά διότι απλούστατα είναι βιδωμένα στο δάπεδο μιας αίθουσας γυμναστικής…
  
Εν όψει της τριμερούς Μπαν Κι Μουν, Χριστόφια και Έρογλου στο Greentree στις 23-24 Ιανουαρίου, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, είπε ότι τα Η.Ε. προετοιμάζουν τη συνάντηση, με στόχο «ένα καλό αποτέλεσμα» σε τρία ζητήματα: «Οι ηγέτες θα πρέπει να διευθετήσουν: τον τρόπο εκλογής του εκ περιτροπής Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου, τον τρόπο διευθέτησης της παραχώρησης ιθαγένειας και το περιουσιακό, το οποίο δεν μπορεί να καταλήξει μέχρι να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό». Κατά τον κ. Ντάουνερ, οι συμφωνίες του 1960 (Εγγυήσεων, Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης) είναι ένα κύριο θέμα, που θα πρέπει να διευθετηθεί με Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι δύο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να συζητήσουν το εδαφικό, χάρτες και αριθμούς, ενώ προετοιμάζεται η διεθνής διάσκεψη.

Δηλαδή ο κ. Ντάνουερ βρίσκει ότι είμαστε τόσο αφελείς ώστε να θεωρούμε ρεαλιστικό ότι οι δύο πλευρές μέσα σε δύο μόνο μέρες στο Greentree 2, θα συμφωνήσουν στη διακυβέρνηση, στην ιθαγένεια και στο περιουσιακό; Χάριν συζήτησης, ας δεχτούμε ότι μέσα σε δύο μέρες καταφέρνουν να συμφωνήσουν στη διακυβέρνηση. Για το περιουσιακό πώς θα συμφωνήσουν, όταν η ε/κ πλευρά το θεωρεί άρρηκτα δεμένο με το εδαφικό, η τ/κ πλευρά συνδέει το εδαφικό με την ασφάλεια, ενώ η ιθαγένεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο. Και γιατί ενώ στο Greentree 1 συμφωνήθηκε, όπως συσταθεί μία επιτροπή η οποία, με την επιστροφή στην Κύπρο, θα συζητήσει αριθμούς και χάρτες εμπιστευτικά, για να μην υποστεί πλήγμα ο κ. Έρογλου στην κοινότητά του αν μαθευτεί ότι συζητά επιστροφή εδαφών, ποτέ δεν συστάθηκε η συμφωνηθείσα επιτροπή;

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Ντάουνερ είτε άστοχα πορεύεται και κατευθύνει και τον γ.γ. του ΟΗΕ είτε έχει ανομολόγητη ατζέντα. Διότι αν μετά από τρία χρόνια συνομιλιών έχεις ακόμα εκκρεμούντα τα core issues της διακυβέρνησης, της ιθαγένειας, του περιουσιακού και του εδαφικού και περιμένεις ότι μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα τα συμφωνήσεις όλα, της ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης, και θα πας σε χωριστά δημοψηφίσματα και θα λύσεις το Κυπριακό ώστε την προεδρία της Ε.Ε. να την αναλάβει η ενωμένη Κύπρος, τότε με το συμπάθιο κ. Ντάουνερ είτε είστε αφελής, είτε ατζαμής και δεν έχετε αντίληψη τι συμβαίνει στην Κύπρο, την περιοχή, την Ευρώπη και τον πλανήτη.

Συμβαίνουν πράγματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ζήτημα της ασφάλειας της Κύπρου, που είναι το κυρίαρχο και για τις δύο κοινότητες, όπως καταδεικνύουν όλες οι επιστημονικές μετρήσεις που έγιναν ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ μετά το Σχέδιο Ανάν και που έχουν ως κοινό παρονομαστή ασφάλειας την Ε.Ε. Σήμερα που η Ε.Ε. κινδυνεύει να διασπαστεί όπως δηλώνει ο Μπαρόζο, πόσο αξιόπιστη είναι ως εγγυητής της ασφάλεια της Κύπρου;

Σήμερα που ένας σαρωτικός πόλεμος με το Ιράν μοιάζει αναπόφευκτος για την οικονομία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και όχι μόνο, πόση έγνοια έχει η Τουρκία για την ασφάλεια της Κύπρου; Σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας πόσο μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Κύπρου; Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον ποια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να γίνει αποδεκτή στα χωριστά δημοψηφίσματα; Γι’ αυτούς τους λόγους το κυπριακό πρόβλημα είναι «το πιο δύσκολο ζήτημα» που αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα κ. Ντάουνερ, όπως ο ίδιος είπατε και όχι επειδή δεν θα συμφωνήσουν στο Greentree 2, οι δυο ηγέτες.