Ιστότοπος Κιατίπη / Πολιτικά και Οικονομικά Θέματα

Ο λόγος στον Εισαγγελέα

Του Ανδρέα Παράσχου

12.07.2011 | 08:37

 

Μια ολόκληρη ναυτική στρατιωτική βάση, με το προσωπικό και το υλικό της καθώς και ο ηλεκτροπραγωγός σταθμός του Βασιλικού, για 28 μήνες, δηλαδή από τις 14 Φεβρουαρίου 2009 μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2007, κάθονταν κυριολεκτικά σε μια τεράστια βόμβα 98 εμπορευματοκιβωτίων γεμάτων πυρομαχικών χωρίς η Κυβέρνηση να υποψιάζεται τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη έκρηξη. Και πως να τον υποψιαστεί όταν ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωνε κατά τη διαδικασία μεταφοράς των πυρομαχικών από το πλοίο στη ναυτική βάση, ότι το υλικό είναι απολύτως ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και τόνιζε ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.
 

Το φορτίο ως γνωστόν βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο «Monchegorsk», το οποίο είχε αποπλεύσει από το Ιράν με άγνωστη κατεύθυνση. ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν καταγγείλει ότι προορισμός του πλοίου ήταν η Συρία και παραλήπτης του στρατιωτικού υλικού η Χαμάς. Η απόφαση για εκφόρτωση, του υπό κυπριακή σημαία πλοίου, λήφθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2009 σε σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας το οποίο χειρίστηκε τη διαδικασία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε, «η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε για την απόφασή της να εκφορτωθεί και να φυλαχτεί στην Κύπρο το φορτίο του πλοίου τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ενώ στην σχετικη επίσημη ανακοίνωση τονίστηκε παράλληλα ότι «η φύλαξη του φορτίου δεν εμπερικλείει κανένα κίνδυνο».

Το φορτίο μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" και έκτοτε, ως φαίνεται, ο πονοκέφαλος για τη φύλαξη αλλά και οι ανησυχίες για τους κινδύνους που υπήρχαν για τη βάση και το προσωπικό της, μεταφέρθηκαν στους ώμους των αξιωματικών της. Ο διοικητής Ναυτικού πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο οποίος έχασε τη ζωή του συνεπεία της φοβερής έκρηξης, με γραπτά του υπομνήματα ενημέρωνε το Υπουργείο Άμυνας , μέσω του ΓΕΕΦ, για τους κινδύνους που υπήρχαν από το επικίνδυνο υλικό που αφέθηκε στο ύπαιθρο και κάτω από πολύ ψηλές, τους θερινούς μήνες, θερμοκρασίες. Αυτό μαρτυρείται από δηλώσεις του γιού του εκλειπόντος 25χρονου Νικόλα Ιωαννίδη, χθες στο ΡΙΚ και επιβεβαιώνεται και από σχετική αναφορά σε έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας.

Ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παραιτήθηκαν στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου μερικές ώρες μετά την έκρηξη και οι παραιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό όμως ολίγον ενδιαφέρει τον κάθε νουνεχή πολίτη, των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών, περιλαμβανομένων. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να αποδοθούν ευθύνες στους αυτουργούς της καταστροφής και της τραγωδίας, διότι είναι εμφανές ότι υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες για την ολιγωρία που επιδείχθηκε, ευθύνες για την αμέλεια και την αδιαφορία που επιδείχθηκε, παρά τις προειδοποιήσεις και τις απέλπιδες προσπάθειες του αείμνηστου πλοιάρχου Ανδρέα Ιωάννιδη. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν η πολιτειά δεν εμπιστευόταν την κατάρτιση και την στρατιωτική γνώμη του διοικητή του Ναυτικού της χώρας, γιατί δεν κάλεσε εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσουν κατά πόσον όλα όσα καταγγέλλονταν είχαν έστω ψίγμα αληθείας. Διότι δεν είχε να κάμει με μόνο με εγκαταστάσεις αλλά έπρεπε να σκεφτεί ότι η κάθε ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη και ανεπανάληπτη και χάθηκαν δώδεκα. Ωστόσο τα πράγματα αφέθηκαν να φτάσουν στην ανείπωτη τραγωδία και καταστροφή που βιώνει ο τόπος.

Αν δε αληθεύουν τα όσα καταγγέλονται, ότι η Κυβέρνηση δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Συρία και γι αυτό αρνήθηκε προτάσεις όπως της Γαλλίας και των ΗΠΑ για να παραλάβουν και να καταστρέψουν το υλικό, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εμφανιστεί στα κανάλια και να δώσει εξηγήσεις, αν όχι να αναλάβει την ευθύνη.
 Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα και ό,τι κι αν αποφασίσει να κάμει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εμείς στην «Κ» θεωρούμε ότι ο λόγος ανήκει πλέον στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα πρέπει να συλλέξει όλα τα στοιχεία από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι και την ώρα της τραγωδίας και να οδηγήσει τους αυτουργούς, πολιτικούς, διοικητικούς, διπλωμάτες και όποιους άλλους, ενώπιον της δικαιοσύνης.    

  

www.kathimerini.com.cy