Τοποθεσία: Εμπορία Προσώπων

(Σωματεμπόριο ή η διακίνηση  προσώπων στην Κύπρο και αλλού.)

09.04.2012 - Οργιάζει στην Κύπρο η σωματεμπορία

Της Μιράντας Λυσάνδρου

Μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας διαπιστώνει η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας

 

Στην πρώτη σελίδα της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η οποία θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2012 και θα εστιάζεται στην πρόληψη, στη δίωξη αλλά και στη στήριξη και προστασία των θυμάτων, θα γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Κύπρου. Όχι ως παράδειγμα προς μίμηση. Ούτε επειδή η κατάργηση της βίζας για καλλιτέχνιδες έκλεισε μεν τα καμπαρέ αλλά δεν κατάφερε να περιορίσει και το trafficking και ουσιαστικά μετέφερε απλώς τα θύματα από τα κακόφημα μπαρ στα καφενεία και τα μπούκικα.

Η Κύπρος θα αναφέρεται, λοιπόν, ως παράδειγμα προς αποφυγή. Στην πρώτη σελίδα της νέας στρατηγικής θα καταγράφεται η απόφαση ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τον θάνατο της Oxana Rantseva. Αυτό αποκάλυψε η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας Προσώπων στην Κομισιόν, Δρ Μύρια Βασιλειάδου, η οποία μίλησε τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Στις 7 Ιανουαρίου 2010 το ΕΔΑΔ βρήκε την Κυπριακή Δημοκρατία ένοχη γιατί δεν διερεύνησε επαρκώς το θάνατο της Ρωσίδας Oxana Rantseva. Η γυναίκα αυτή 21 ετών τότε όταν ήρθε στο νησί με βίζα καλλιτέχνιδας τον Μάιο του 2001, βρέθηκε νεκρή μετά από πτώση από μπαλόνι λίγες μέρες μετά την άφιξή της. Η Oxana εργάστηκε σε καμπαρέ έξι μέρες. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας την οδήγησαν να εγκαταλείψει την εργασία της. Ο εργοδότης της την εντόπισε ωστόσο και την κατήγγειλε στην αστυνομία η οποία την συνέλαβε και μετά την παρέδωσε πίσω στον ιδιοκτήτη της. Μία ώρα μετά ήταν νεκρή ύστερα από πτώση από το μπαλκόνι.

«Αυτή είναι μία απόφαση ορόσημο και για αυτό την αναφέρω», επεσήμανε η κ. Βασιλειάδου. «Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε οποιαδήποτε χώρα πάω. Γιατί είναι η πρώτη και η μόνη φορά που καταδικάστηκε κράτος σε διάφορα επίπεδα. Το πιο σημαντικό είναι πως η απόφαση καταμαρτυρεί την αποτυχία του κράτους να προσφέρει πρακτική και αποτελεσματική προστασία σε άνθρωπο που ήταν θύμα εμπορίας. Που ήταν δηλαδή εξαναγκασμένο να προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες το άτομο δεν ήθελε. Αυτή η υπόθεση που απασχόλησε τα ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη θα αναφέρεται και στην πρώτη σελίδα της στρατηγικής της ΕΕ».

Η κ. Βασιλειάδου ανέφερε πως η εμπορία προσώπων αποτελεί για μία από τις σοβαρότερες μορφές εγκλημάτων με το 80% των θυμάτων να είναι γυναίκες και ανήλικα κορίτσια. Οι μορφές της σωματεμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, η καταναγκαστική εργασία, η εμπορία οργάνων, η επαιτεία, οι καταναγκαστικοί γάμοι, οι παράνομες υιοθεσίες. Στην Κύπρο υπάρχουν παραδείγματα για την κάθε μορφή σωματεμπορίας, επεσήμανε η κ. Βασιλειάδου. Θύματα εμπορίας στην Ευρώπη πέφτουν και Ευρωπαίοι υπήκοοι. Η Κύπρος φαίνεται μέσα από πρόσφατες εκθέσεις ότι έχει θύματα σωματεμπορίας από χώρες της ΕΕ σε μεγαλύτερους αριθμούς απ’ ότι πριν από μερικά χρόνια.

Η αναγνώριση των θυμάτων σωματεμπορίας είναι τρομερά δύσκολο έργο. Η Κομισιόν μαζί με τη Eurostat έχουν αρχίσει για πρώτη φορά τη συλλογή στοιχείων. Η έκθεση θα δει το φως της δημοσιότητας εντός των επόμενων δύο μηνών. Σε αυτήν θα υπάρχουν στατιστικές και για την Κύπρο. Πάντως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μιλά για 2,5 εκατ. άτομα που πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε στιγμή στον κόσμο. Πολύ συντηρητικοί αριθμοί κατά την κ. Βασιλειάδου. Εκθέσεις των ΗΠΑ μιλούν για μέχρι και 27 εκατ. θύματα το χρόνο. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία υπολογίζεται πως 1,5 εκατ. παιδιά εξωθούνται στην πορνεία διεθνώς. Ο διεθνής οργανισμός εμπορίας μιλά για 4 εκατ. παιδιά.

Σύμφωνα με την Europol η βιομηχανία εμπορίας προσώπων φέρει ετήσια κέρδη που φτάνουν μέχρι και 32 δις. δολάρια. «Μια τόσο επικερδής δραστηριότητα με λίγο ρίσκο είναι δύσκολο να περιοριστεί», ανέφερε η Ευρωπαία Συντονίστρια, σημειώνοντας πως με τόσο ψηλές αποδόσεις οι σωματέμποροι κινούνται γρήγορα και αλλάζουν τους τρόπους που λειτουργούν για να μπορούν να παραμένουν άπιαστοι.

Σε ότι αφορά στην Κύπρο η κ. Βασιλειάδου ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να τεθεί σε εφαρμογή το Κεκτημένο. Επικαλούμενη την έκθεση «Greta» του Συμβουλίου της Ευρώπης, επεσήμανε πως η Κύπρος δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για μείωση της ζήτησης υπηρεσιών που προσφέρουν τα θύματα εμπορίας προσώπων. «Στην Κύπρο μπορούν να ληφθούν καλύτερα μέτρα για την προστασία και την αναγνώριση των θυμάτων. Εάν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία θα έχουμε αποτέλεσμα», κατέληξε.

 
www.kathimerini.com.cy