Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Λεξικό Κοινωνικών Επιστημών

Glossary of Social Sciences

ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Στρατηγική-τακτικές,

σκοπός-στόχοι

 1.

Στρατηγική (η) το σύνολο των σχεδιασμένων χειρισμών για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου: η ~ τού κόμματος || ακολουθώ / εφαρμόζω ορισμένη ~ ΣΥΝ. τακτική.

Στρατηγική-τακτικές, σκοπός-στόχοι. Η σημασιολογική σχέση στρατηγικής με τακτικές είναι σχέση όλου και επιμέρους, γενικού και ειδικού.

Στρατηγική είναι ο γενικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός θέματος, για την επίλυση προβλήματος κ.λπ., ενώ τακτικές είναι οι συγκεκριμένες εφαρμογές τής στρατηγικής, τα επιμέρους σχέδια, στάδια κινήσεις κ.λπ., που επιτελούνται μέσα στο γενικό πλαίσιο τής στρατηγικής.

Αυτή η σημασιολογική χρήση αποτελεί απόδοση ξένων όρων (πβ. αγγλ. Strategy-Tactics), η όλη δε εννοιολογική διάκριση έχει ξεκινήσει από την Ελληνική και ειδικότερα. από την αρχαία στρατιωτική ορολογία. Αντίστοιχη σημασιολογική σχέση παρατηρείται και στο σημασιολογικό ζεύγος σκοπός-στόχοι:

Σκοπός είναι η γενική επιδίωξη, Στόχοι είναι οι επιμέρους εφαρμογές, στάδια που οδηγούν στην επίτευξη τού γενικού σκοπού. Οι στόχοι δηλ. εξειδικεύουν και συγκεκριμενοποιούν σε διακεκριμένες βάσεις τη γενική έννοια τού σκοπού. Και αυτή η σημασιολογική διάκριση αποτελεί απόδοση στην Ελληνική νεότερης διακρίσεως, που γίνεται σε ξένες γλώσσες, πβ. Aim-Target.[1]

 

2.

Στρατηγική και τακτική στην αρχαία Ελλάδα: οι έννοιες σε σχέση με τους Αθηναίους και τον Φίλιππο – Σαράντου Ι. Καργάκου.

Καταχωρήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014 στην ιστοσελίδα: http://www.orp.gr/?p=6755

Στο φετινό μου μάθημα (2008) για τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο, στη Σχολή Πολέμου του Ναυτικού, ορίζοντας τις έννοιες στρατηγική και τακτική, είπα στους μαθητές ότι, grosso modo,

στρατηγική είναι να ξέρεις τι έχεις, τι μπορείς και τι θέλεις, και

τακτική το π ω ς μπορείς να το πετύχεις.

Στο πεδίο της θεωρίας οι έννοιες έχουν διαφορετική νοηματοδότηση: στον τομέα της δράσης συνάπτονται. Χωρίς ανθρώπους ικανούς να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να στοχοθετήσουν, ακόμη και οι πλέον άριστοι στην τακτική, θα μοιάζουν με καλό κολυμβητή που δεν θα ξέρει προς ποιο σημείο να κατευθυνθεί, για να «πιάσει στεριά». Κι από την άλλη, χωρίς επιδεξιότητα σε θέματα τακτικής, και η πλέον έξοχη στρατηγική «est currus sine axe» (= είναι άμαξα χωρίς άξονα).


 

[1]     Γιώργου Μπαμπινιώτη: Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, σελ. 1683.