Ιστότοπος Κιατίπη

Kiatipis Website

Ελεύθερη Νόηση Free Thinking

Άρθρα, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, γνωμικά, κ.λπ.

Χριστός Ανέστη, ρεεεε!  Όι άππαρον με την βάκλα. 1

(Το κάτωθι μήνυμα με τον πιο πάνω τίτλο απέστειλα στους παραλήπτες μου)

Του Χαμπή Κιατίπη

15-4-2010

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Ο κύριος Αντώνης Μακρίδης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, όπως πέρσι έτσι και φέτος, εκφράζει στην εφημερίδα του σφοδρά παράπονα γιατί πολλοί Κύπριοι δεν αντιχαιρετούν τις ημέρες του ΠΑΣΧΑ στο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» (δηλαδή ο Χριστός αναστήθηκε) με τον παραδοσιακό χαιρετισμό: «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος» (δηλαδή Είναι αλήθεια ότι αναστήθηκε).

Τα επαναλαμβανόμενα παράπονά του είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Για το περσινό σημείωμα κάντε κλικ εδώ. Το φετινό σημείωμά του θα το βρείτε πιο κάτω.

Το θέμα είναι κατά πόσο αληθεύει ή όχι η αντίληψη ότι υπήρξε πριν 2010 τόσα χρόνια κάποιος «θεάνθρωπος» με το όνομα Ιησούς Χριστός και ότι τον σταύρωσαν και πέθανε στο σταυρό και μετά αναστήθηκε, δηλαδή ξαναζωντάνεψε και μετά ξαναπέθανε και πήγε λένε στους ουρανούς κοντά στον πατέρα του το θεό, τον πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, τον βασιλιά των ουρανών, του παραδείσου και της κόλασης.

Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Μακρίδης ζει στο δικό του κόσμο, τον κόσμο των βαθιά θρησκευόμενων χριστιανών και δεν αντιλαμβάνεται ότι έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές τόσο στα πιστεύω όσο και στις συνήθειες των ανθρώπων.

 Διαβάστε εδώ το φετινό κείμενο του κ. Αντώνη Μακρίδη (ΑΝΤ. ΜΑΚ.) και συγκρίνετε το με το περσινό που βρίσκεται στο συνημμένο φάκελο.

 

«Χριστός Ανέστη, ρεεεε!!!

 

Χριστός Ανέστη, του λέγεις και απλώνεις το χέρι σου για τη χειραψία. Κι αυτός είτε σου απαντά πάλι με "Χριστός Ανέστη", είτε χωρίς ομιλία είτε, τέλος, με το τετριμμένο "επίσης". Τι "επίσης", ρε φίλε; Μήπως εννοείς να αναστηθώ κι εγώ; Ρε, φίλοι μου, δεν ακούσατε ποτέ ότι υπάρχει εκείνο το πατροπαράδοτο "αληθώς Ανέστη ο Κύριος"; Ναι, αυτό που έλεγαν και οι παππούδες μας οι βρακάδες. Αμ, το άλλο. Του λέγεις "Χριστός Ανέστη" και σου απαντά "χρόνια πολλά". Όι άππαρον με την βάκλα. Σε λίγο, όπως πάμε, θα λέμε κι ένα θένκιου κι άσ' τα να πάνε στο διάτανο.

ΑΝΤ. ΜΑΚ. (Αντώνης Μακρίδης)

Κωδικός άρθρου: 940195

ΠΟΛΙΤΗΣ - 14/04/2010, Σελίδα: 12»

 

Αγαπητέ κ. Μακρίδη,

 

Θα πρέπει να καταλάβετε κ. Μακρίδη ότι στις μέρες υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο μύθο της λεγόμενης Ανάστασης, όχι μόνο της «Ανάστασης του υποτιθέμενου θεανθρώπου Χριστού», αλλά δεν πιστεύουν σε ανάσταση οποιουδήποτε άλλου θνητού. Θεότητες δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν όπως τις περιγράφουν οι άνθρωποι – είναι κατασκευάσματα του ανθρώπινου μυαλού, της ανθρώπινης φαντασίας.

Κύριε Μακρίδη ισχυρίζεστε ότι οι πατροπαράδοτες ευχές είναι μέλος του πολιτισμού μας. Αν το να λέμε ο ένας του άλλου αναλήθειες, ψέματα, παραμύθια και μύθους (π.χ. «χριστός ανέστη – αληθώς ανέστη») θεωρείται μέρος πολιτισμού μας, καλύτερα είναι να επανεξετάσουμε τα στοιχεία του πολιτισμού μας και να εξαλείψουμε απ’ αυτόν κάθε αναλήθεια, κάθε ψευτιά και κάθε λανθασμένη αντίληψη και να ζούμε μόνο με αλήθειες. Και υπάρχουν πολλοί που έπαυσαν από καιρό να πιστεύουν σ’ αυτές τις αναλήθειες, σ’ αυτά τα ψέματα. Δυστυχώς όμως οι αναλήθειες, το ψέμα και τα παραμύθια κυριαρχούν ακόμη στον πνευματικό και όχι μόνο πολιτισμό μας, καθώς οι πιο πολλοί δημοσιογράφοι, οι πιο πολλοί πολιτικοί, οι πιο πολλοί εκπαιδευτικοί και όλοι οι θεολόγοι και παπάδες τα διασπείρουν καθημερινά με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Καλές γιορτές της Άνοιξης σε όλους!

Φιλικά,

 Χαμπής Κιατίπης

_1  'όι άππαρον με την βάκλα' = κάτι τι που αναφερόμαστε είναι τόσο άπιαστο ..... όπως δηλαδή το άλογο με βάκλα (ουρά αρνιού). (wikipriaka - κυπριακό λεξικό - σελ. 2)

 

Υπάρχει και συνέχεια

16/4/2010

Δύο μέρες αργότερα, δηλαδή στις 16/4/2010, ο κ. Αντώνης Μακρίδης απαντώντας προφανώς σε ερώτηση συναδέλφου του έγραψε ένα σημείωμα στην εφημερίδα με το οποίο δίνει οδηγίες ως προς τί πρέπει να απαντούν όσοι δεν πιστεύουν στην ανάσταση σε πασχαλινούς χαιρετισμούς που τους απευθύνουν οι πιστοί!

Διαβάστε και θαυμάστε!

 

"Το "Χριστός Ανέστη"

 

Με το διάταγμα των Μεδιολάνων, το οποίο υπογράφτηκε* στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., διασφαλίστηκε το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Σε όποιο θεό επιθυμείς πιστεύεις ή ακόμα μπορείς κάλλιστα να δηλώσεις και άθεος. Υπάρχει ακόμα η κατοχυρωμένη νομοθετικά δυνατότητα του καθενός να φτιάξει τον δικό του θεό και να δηλώνει πίστη μόνο σ' αυτόν. Τίποτε το μεμπτό και κατακριτέο, λοιπόν, αν πιστεύεις ότι δεν υπήρξε Χριστός ή ακόμα έστω και αν υπήρξε δεν ανεστήθη. Γι' αυτό και ως απάντηση στο συνάδελφο ΧΡΥΜΑ που ερωτά, τι να απαντούν στην ευχή "Χριστός Ανέτη" αυτοί που δεν πιστεύουν ή έχουν αμφιβολίες αν ανεστήθη πραγματικά ο Ιησούς, αναφέρω ότι μπορούν κάλλιστα να το δηλώνουν και να μην ανταλλάζουν πασχαλινές ευχές όταν τους προτάσσουν το χέρι. Καθαρά κι εξηγημένα πράγματα.

ΑΝΤ. ΜΑΚ.

Κωδικός άρθρου: 940585

ΠΟΛΙΤΗΣ - 16/04/2010, Σελίδα: 12?


 

Σχόλιο Κιατίπη: Ο κ. Αντ. Μακρίδης δεν αρκείται στο να συμβουλεύει τους πιστούς χριστιανούς για το τί πρέπει να πιστεύουν και τί να πράττουν, τι να λένε όταν χαιρετούν και τι να λένε όταν αντιχαιρετούν, αλλά έχει και το θράσος να δίνει οδηγίες στους άπιστους, δηλαδή τους άθεους, και τους αμφισβητίες για το τί πρέπει να απαντούν σε περίπτωση που οι πιστοί τους προβάλλουν το χέρι απευθύνοντάς τους το χαιρετισμό "Χριστός Ανέστη". 

Τώρα ξέρετε αγαπητοί άπιστοι τί να κάνετε, για να μην σας ξαποστείλει ξανά στο διάτανο ή καλύτερα στο διάβολο με νέο κείμενο που θα γράψει στην εφημερίδα του το επόμενο και κάθε μελλοντικό ΠΑΣΧΑ.

Αγαπητέ κ. Μακρίδη, οι άπιστοι σ' ευχαριστούν!

Εγώ τουλάχιστον, που δεν επιθυμώ να με ξαποστείλεις στο διάβολο, δηλώνω υποταγή και υπόσχομαι να ακολουθώ πιστά τις οδηγίες σας. Καθαρά κι εξηγημένα πράγματα.

 

Σημείωση:

*  Τί σημαίνει υπογράφτηκε; Και από ποιον;

Απάντηση: Το διάταγμα εκδόθηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Με το διάταγμα αυτό σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ. Με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική Εκκλησία ως «επιτρεπομένη θρησκεία», οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στον δικό τους θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς.

(Βλέπε: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%9C%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD)

Τώρα τί σχέση έχει το διάταγμα των Μεδιολάνων με το θέμα των πασχαλινών χαιρετισμών και με τα παράπονα, τις οδηγίες και συμβουλές του προς πιστούς και άπιστους, μόνο ο κ. Μακρίδης γνωρίζει.