Τοποθεσία: Κείμενα για το Κυπριακό Πρόβλημα

 

Ένα γενικό σχόλιο για την αρθρογραφία του κ. Χρ. Τζιονή στον ΠΟΛΙΤΗ*

Του Χαμπή Κιατίπη

12-12-2009

 

 

Κατά την ταπεινή μου άποψη ο κ. Χριστόδουλος Τζιονής είναι ένας καλός γλωσσολόγος και φιλόλογος.

Διαβάζω συχνά τις κριτικές του για τα γλωσσικά λάθη στα οποία υποπίπτουν κυρίως οι δημοσιογράφοι του Φιλελεύθερου. Τις τελευταίες εβδομάδες πέραν της κριτικής επί γλωσσικών θεμάτων, με καθοδήγηση ίσως του αγίου πνεύματος της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, ανέλαβε το εθνοπρεπέστατο καθήκον να σώσει τον Ελληνισμό της Κύπρου από τους κινδύνους που ελλοχεύουν και από τους οποίους κινδυνεύει η Ελληνοκυπριακή κοινότητα κατά την περίοδο αυτήν. Για να επιτελέσει το θεάρεστο και εθνικό αυτό έργο επέλεξε προς τούτο τη μέθοδο συγγραφής άρθρων τα οποία φιλοξενεί η εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ.

Δυστυχώς, όμως γι’ αυτόν, παρόλο που χειρίζεται άψογα την Ελληνική γλώσσα, απέδειξε ότι στην αρθρογραφία, λόγω του πνεύματος που εκφράζει, αποτελεί ένα απλό γρανάζι στη εσκεμμένη διοργάνωση καμπάνιας δημιουργίας νέας απορρέουσας ατμόσφαιρας στην οποία ο κάθε εθνικιστής και απορριπτικός μπορεί να ρίχνει βρόμικη λάσπη στα μούτρα κάθε τίμιου πατριώτη που υποστηρίζει και επιζητεί την επανένωση των δύο Κυπριακών κοινοτήτων σε ένα κοινό κράτος. Βδομάδα με τη βδομάδα γράφει κι ένα άρθρο μέσα από το οποίο με μαεστρία επιτίθεται ενάντια στις προσπάθειες που καταβάλλονται την περίοδο αυτή προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα.

Είναι εξόφθαλμο το γεγονός πως ο κ. Τζιονής είναι ένας από νεαρής ηλικίας εθνικιστής και σήμερα ένας ακραίος απορριπτικός που ανερυθρίαστα κατηγορεί όσους υποστηρίζουν τις προσπάθειες που κάνουν οι δύο ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων - sorry, κ. Τζιονή, αλλά και οι Τούρκοι της Κύπρου συνιστούν Κυπριακή κοινότητα, έστω κι αν δεν το αναγνωρίζετε εσείς και οι ομοϊδεάτες σας- προς εξεύρεση λύσης.

Κατηγορεί επίσης και κάθε άλλο Ελληνοκύπριο ή Κύπριο Ελληνικής Καταγωγής ή Κύπριο Ελληνόφωνο, που υποστηρίζει τις προσπάθειες προς εξεύρεση λύσης ως ανθέλληνα.  Ο κ. Τζιονής έχει αναλάβει το ρόλο εθνοσωτήρα αυτού του τόπου και ως τέτοιος νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να κατηγορεί και να βρίζει όποιον θέλει επειδή διαφωνεί με τις δικές του πεποιθήσεις και αντιλήψεις, επικαλούμενος κατά κανόνα ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δεν θα κάνω κριτική των διαφόρων αστήρικτων και υβριστικών κατηγοριών του κ. Τζιονή. Ελπίζω να τον φωτίσει ο Θεός Του να καταλάβει ότι διανύουμε την εποχή της παγκοσμιοποίησης, κατά την οποία σύνορα γεωγραφικά, που διαχώριζαν τους ανθρώπους ανάλογα με επιμέρους χαρακτηριστικά (πνευματικά, εθνοτικά, φυλετικά, γλωσσικά, οικονομικά, κ.λπ.) ,  θα κρημνίζονται και θα αφανίζονται κατά το ιστορικό γίγνεσθαι και ότι θα επέρχεται μια όλο και πιο συνεκτική ολοκλήρωση της ουσίας της ανθρώπινης υπόστασης σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι κάθε προβολή των εθνικών ιδιοτήτων ενός επιμέρους λαού - που ταυτόχρονα τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τα άλλα έθνη- θα αποτελεί απαράδεκτο αναχρονισμό. Και ο κ. Τζιονής ζει δυστυχώς αναχρονισμένα, δηλαδή ζει στο παρελθόν, διαποτισμένος με το δηλητήριο του εθνικισμού που θεωρεί ότι κάθε τι που θεωρεί ως Ελληνικό είναι ιερό και όσιο, ανώτερο πάντων των άλλων και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ανεπηρέαστο από ξένες επιδράσεις εις τους αιώνας των αιώνων.

Κάθε άνθρωπος κ. Τζιονή που γεννιέται στην Κύπρο θα πρέπει να θεωρείται, λόγω αυτού και μόνο του γεγονότος, ως Κύπριος. Τώρα αν ο ίδιος κρίνει τον εαυτό του και με άλλα κριτήρια, όπως είναι η εθνοτική καταγωγή των γονιών του, τη γλώσσα που του έμαθαν να ομιλεί, λόγω των ηθών και εθίμων που του έμαθαν στον κοινωνικό του περίγυρο να ακολουθεί, λόγω των οικονομικών του διασυνδέσεων και συμφερόντων με ανθρώπους που έχουν τα ίδια μ' αυτόν χαρακτηριστικά κ.λπ. δυνατόν να χαρακτηρίσει τον εαυτό του και ως Έλληνα Κύπριο ή ως Τούρκο Κύπριο ή ως Αρμένιο Κύπριο ή ως Μαρωνίτη Κύπριο ή ως Λατίνο Κύπριο ή ως Πόντιο Κύπριο ή ως Ρώσο Κύπριο ή ως Άγγλο Κύπριο κ.λπ. και ούτε σε μένα ούτε σε σένα πέφτει λόγος.  Κανένας, μα κανένας κ. Τζιονή, δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί οποιοδήποτε που αυτοπροσδιορίζεται μόνο ως Κύπριος και δεν προσθέτει σ' αυτό οποιοδήποτε άλλο πολιτισμικό χαρακτηριστικό, όπως της Ελληνικής καταγωγής, ως ανθέλληνα ή ότι υποσκάπτει την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ή ότι κάνει προσπάθειες να αποπροσανατολίσει την Ελληνοκυπριακή κοινότητα.  Επαναλαμβάνω, πως θα πρέπει να γίνει γνωστό στον καθένα ότι ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται, δηλαδή να προσδιορίζει ο ίδιος για το τί θεωρεί τον εαυτό του τί είναι. Κανένας Τζιονής ή Αρχιεπίσκοπος ή οποιοσδήποτε άλλος εθνικιστής, δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τί είναι ένας άλλος άνθρωπος.

 Τέλος θα πρέπει να πω πως έχω συμπεράνει ότι ο κ. Τζιονής αποπνέει πνεύμα που δίνει την εντύπωση ότι ζει εδώ και 3500 χρόνια ως ένας αθάνατος, αναλλοίωτος ακραιφνής Έλληνας και πως έχει το δικαίωμα να ομιλεί εξ ονόματος όλων των Ελλήνων που έχουν ζήσει αυτά τα 3500 χρόνια όπου Γης. Αυτή η αυταπάτη που δυστυχώς διακατέχει ένα μεγάλο αριθμό εθνικιστών συμπατριωτών μας αν τύχει και επιβληθεί  κατά κράτος στο τόπο μας μόνο δεινά μπορεί να φέρει στο Κυπριακό λαό, Αμήν και μη. 

 

Χαμπής Κιατίπης

12/12/2009

 

Σημείωση: Το πιο πάνω σχόλιο απεστάλη και δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ προτού, αναρτηθεί εδώ.

Κωδικός άρθρου: 916895

ΠΟΛΙΤΗΣ - 16/12/2009, Σελίδα: 14

Εδώ αναρτήθηκε στις 16-12-2009

   *.  Τα άρθρα του κ. Χρ. Τζιονή που δημοσιεύτηκαν στην εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ και τα οποία σχολιάζω μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

http://kiatipis.org/Cyprus_problem_gr/aporriptikoi/index.htm