Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΑΚΕΡΗ

 

Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συντελείται βήμα, βήμα με βάση τις αποφάσεις

που παίρνει μια δράκα πολιτικών στην απουσία των λαών της Ευρώπης

 

 

Του Χαμπή Κιατίπη

04-07-2008

 

Πριν μερικά χρόνια[1] μια συντακτική επιτροπή με επικεφαλής των πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν ανέλαβε την διαμόρφωση ενός Συντάγματος[2] για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το οποίο θα προνοούσε ουσιαστικά τη δημιουργία μιας μορφής Ομοσπονδίας στην ΕΕ. Μετά την διαμόρφωση του Συντάγματος από την επιτροπή και μια συνδιάσκεψη αυτό έγινε δεχτό από τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων μελών της ΕΕ. Για να εφαρμοστεί όμως το Σύνταγμα που συντάχθηκε έπρεπε να επικυρωθεί είτε από τα Κοινοβούλια είτε από τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ με δημοψηφίσματα. Σε δύο δημοψηφίσματα, που διεξήχθηκαν, το ένα στη Γαλλία και το άλλο στην Ολλανδία, τα αποτελέσματα ήταν απορριπτικά και έτσι το Σύνταγμα απερρίφθη στον κάλαθο των αχρήστων και πέρασε στην ιστορία, ως ιστορικό ντοκουμέντο. Αυτό τουλάχιστον νόμιζε ο κόσμος.

Σε σύντομο όμως χρονικό διάστημα μετά την απόρριψή του από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας, το Σύνταγμα άλλαξε μορφή και όνομα, έγιναν σ’ αυτό μερικές μετατροπές και παρουσιάστηκε ως μια Νέα Συνθήκη, ως η Συνθήκη της Λισσαβώνας ενώ στην ουσία παρέμεινε το ίδιο. Η νέα Συνθήκη υπογράφτηκε στη Λισσαβώνα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου 2007 και υποβλήθηκε προς υιοθέτηση στα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ, ως η Συνθήκη της Λισσαβώνας, με το αίτημα να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών μελών πριν τις Ευρωεκλογές του 2009. Στην Ιρλανδία όμως αποφασίστηκε να γίνει δημοψήφισμα, το οποίο αφού έγινε πριν μερικές βδομάδες απέρριψε τη Συνθήκη.

Την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008 η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου ψήφισε την υιοθέτηση της Συνθήκης. Υπέρ της Συνθήκης ψήφισαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, εναντίον ψήφισε το ΑΚΕΛ ενώ το Κόμμα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κράτησε αποχή. Το ΚΟΠ είχε προτείνει όπως διεξαχθεί ένα ενιαίο δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες κράτη της ΕΕ ώστε να αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός λαός ως σύνολο, ως ενιαία οντότητα. Το αίτημα του ΚΟΠ απερρίφθη.

Είκοσι Κοινοβούλια επικύρωσαν την Συνθήκη της Λισσαβώνας μέχρι σήμερα (4/7/08). Θα πρέπει να αποφασίσουν ακόμη 6 χώρες, εκ των οποίων όπως φαίνεται η Πολωνία και η Τσεχία θα την απορρίψουν.

Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες όταν μια Συνθήκη απορριφθεί έστω και από ένα Κράτος μέλος της ΕΕ καθίσταται ανεφάρμοστη. Παρόλο ότι η Συνθήκη έχει ήδη απορριφθεί από την Ιρλανδία οι ηγέτες των υπόλοιπων κρατών μελών που υπερψήφισαν την Συνθήκη πιέζουν τα κράτη που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης. Πρώτη που ψήφισε υπέρ, μετά την απόρριψή της από την Ιρλανδία ήταν η Κυπριακή Βουλή. Οι υποστηρικτές της Συνθήκης αισιοδοξούν πως αν τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης, τότε τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα επαναφέρει το θέμα προς επικύρωση είτε από τη βουλή της χώρας είτε ξανά με δημοψήφισμα. Γνωρίζοντας πως τα κοινοβούλια των 26 κρατών μελών θα έχουν ήδη επικυρώσει τη Συνθήκη, τότε υποθέτουν πως θα είναι δύσκολο για την Ιρλανδία να την απορρίψει ξανά.

Από τις τελευταίες συζητήσεις που έγιναν τόσο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας[3] όσο και στη Βουλή έχω σημειώσει δύο αξιοσημείωτα γεγονότα:

1. Λέχθηκε πως ακόμη και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που υπόγραψαν τη Συνθήκη της Λισσαβώνας στις 13 Δεκεμβρίου 2007 δεν την είχαν διαβάσει και δεν γνώριζαν το περιεχόμενό της.

2. Η Συνθήκη είναι τόσο δυσνόητη που χρειάστηκε να την μελετούν στο ΑΚΕΛ για μήνες ολόκληρους μέχρι να την κατανοήσουν. Το δυσκολονόητο της Συνθήκης επιβεβαίωσε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ατταλίδης.

 

Το έλλειμμα δημοκρατίας που θέσαμε ως τίτλο της παρούσης συνίσταται στο γεγονός πως τόσο κατά την προσχώρησή της Κύπρου στην ΕΕ, όσο και κατά τις συζητήσεις που έγιναν για τη διαμόρφωση του Συντάγματος όσο και κατά την περίοδο που πέρασε από την συνομολόγηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας μέχρι την επικύρωσή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, για όλα αυτά ο λαός ήταν και συνεχίζει να είναι απών, να βρίσκεται στο σκοτάδι. Κανείς δεν τον λαμβάνει υπόψη. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδόπουλου ούτε η παρούσα κυβέρνηση Χριστόφια, ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε καμιά άλλη οργάνωση ή ΜΜΕ διανοήθηκε να ενημερώσει το λαό για όλα όσα τεκταίνονται πίσω από την πλάτη του.

Είμαι σίγουρος ότι ούτε τα μέλη των κομμάτων δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της Συνθήκης.

Ο Ευρωπαίος πολίτης αφήνεται να ενημερωθεί μόνος του. Η ΕΕ καταχώρησε τις συνθήκες στο Διαδίκτυο ή τις πουλάνε ως βιβλία και όποιος τύχει να ενδιαφερθεί μπορεί με λίγη προσπάθεια να τις ανακαλύψει και είτε να τις κατεβάσει σε κάποια ηλεκτρονική μορφή ή να τις αγοράσει ως βιβλία. Δεν γνωρίζω να έχει κάνει η ΕΕ άλλες προσπάθειες ή να έχει πάρει άλλα μέτρα για να ενημερώσει με οργανωμένο τρόπο τους λαούς της Ευρώπης γι’ αυτή ή για οποιαδήποτε άλλη Συνθήκη. Όλα συνομολογούνται από μερικούς πολιτικούς για τους πολιτικούς, ενώ ο λαός κρατείται σε άγνοια. Είναι γι’ αυτό το λόγο που σε κάθε δημοψήφισμα το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Ο λαός αρνείται να ψηφίσει υπέρ μιας Συνθήκης για την οποία δεν γνωρίζει τίποτε ή μέσες άκρες, αυτά δηλαδή που του λένε οι πολιτικοί.

Έλα όμως που είναι δυσνόητες και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και νομικές και πολιτικές γνώσεις για να κατανοηθούν!  Τι πρέπει να γίνει;

Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να θυσιάσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ ώστε τόσο με έντυπο υλικό όσο και με διαλέξεις από ειδικούς μελετητές να τις επεξηγήσουν στο λαό και να το βοηθήσουν να κατανοήσει το τι πάει να γίνει στην πράξη με την τελευταία συνθήκη-σύνταγμα. Κι αυτό έπρεπε να γίνει προτού ακόμη υπογράψουν τη συνθήκη. Όχι να αφήνουν το λαό στο σκοτάδι με αποτέλεσμα να παραμένει δέσμιος στις αποφάσεις μιας δράκας επαγγελματιών πολιτικών που ψηφίζουν στη βάση των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Κομμάτων στα οποία ανήκουν.

Για όποιον ενδιαφέρεται να κατεβάσει και να μελετήσει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας από το Διαδίκτυο θα τη βρει σε δύο ηλεκτρονικές μορφές (html και pdf ) στις πιο κάτω τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Διερωτώμαι όμως πόσοι από εσάς έχουν τη διάθεση να κατεβάσουν ένα πολύπλοκο έγγραφο 274 σελίδων και να το μελετήσουν είτε αφού το τυπώσουν είτε απ’ ευθείας από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Συνθήκη της Λισσαβώνας για την τροποποίηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπογράφηκε στη Λισσαβώνα στις 13 Δεκεμβρίου 2007

 

HTML FORMAT:

http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:EL:HTML

PDF FORMAT:

http://bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/FXAC07306ELC/FXAC07306ELC_002.pdf

 

«Κάλιον αργά παρά ποτέ».Καλή μελέτη!

 

Χαμπής Κιατίπης

4/7/2008

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[3]  Στη συζήτηση που έγινε την Ιη Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πήραν μέρος εκ μέρους του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης κ. Μιχάλης Ατταλίδης, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Νίκος Κατσουρίδης και εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Αναστασιάδης.

 

Σημείωση: Το πιο πάνω άρθρο αποστάληκε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 4 Ιουλίου 2008.