Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

 

2007-02  Για ποια λύση μιλάνε;

 

 

Σε προηγούμενο άρθρο μου (ΠΟΛΙΤΗΣ 3 Γεν.) είχα ισχυριστεί ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιδιώκει λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και υποσχέθηκα να εξηγήσω τι είδος λύση επιθυμεί. O κ. Πρόεδρος επιθυμεί και υποστηρίζει την λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Λύση». Τη μορφή αυτή λύσης υποστηρίζουν και επιδιώκουν οι ηγέτες των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ, Κόμμα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ, ΑΔΗΚ, ΕΛ.ΠΟΛ. Τους πιο πάνω σεκοντάρουν με εξαιρετική πολιτική μαεστρία ορισμένα στελέχη του ΑΚΕΛ.

Έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στο ευρύ κοινό η αντίληψη ότι με τον όρο «Ευρωπαϊκή Λύση» οι υποστηρικτές της υπονοούν ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στα πλαίσια των καταραμένων Ηνωμένων Εθνών. Διότι, όπως ισχυρίζονται τα τελευταία χρόνια, αρχίζοντας με το τρισκατάρατο Σχέδιο τους και ακολούθως με την προβολή του αιτήματος για την λεγόμενη «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» τα ΗΕ δεν αποτελούν πλέον ευνοϊκό πλαίσιο για να εξευρεθεί η επιδιωκόμενη λύση. Κι αυτό γιατί τα ΗΕ ποδηγετούνται από τον Αγγλοαμερικάνικο Ιμπεριαλισμό που υποτίθεται υποστηρίζει την Τουρκία και όχι τους Ε/Κ.

Η πιο πάνω εντύπωση είναι λανθασμένη. Δεν υπονοούν απλά τα πιο πάνω οι υποστηρικτές της «Ευρωπαϊκής Λύσης»

Με τον όρο «Ευρωπαϊκή Λύση» οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που την άκαναν παντιέρα τους και την εκστομίζουν στον αέρα με την κάθε δυνατή ευκαιρία εννοούν στην πραγματικότητα λύση Ενιαίου Κράτους. Δηλαδή μια μορφή κράτους που έχουν τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη.

Στα ενιαία κράτη και επίσης σε ορισμένες μορφές ομοσπονδίας, υπάρχει μια ενιαία εκλογική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Με βάση την εκλογική αυτή διαδικασία την εξουσία καταλαμβάνει και ασκεί το άτομο ή η οργανωμένη εκείνη δύναμη που πλειοψηφεί. Στους εκλογικούς καταλόγους της ενιαίας εκλογής εγγράφονται όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα εθνικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων, φυλετικής καταγωγής ή χρώματος και οποιοδήποτε άλλων ιδιαιτεροτήτων. Με κάποιο εκλογικό σύστημα αναδεικνύεται μια πλειοψηφία η οποία δικαιούται να κυβερνά. Στην περίπτωση Ευρωπαϊκής Λύσης για την Κύπρο, οι υποστηρικτές της προσμένουν ότι δεν θα αναγνωρίζονται ιδιαίτερα δικαιώματα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και ούτε στις άλλες λεγόμενες θρησκευτικές ομάδες.

Αυτή είναι η κύρια, η κεκαλυμμένη επιδίωξη των πολιτικών δυνάμεων που ανάφερα πιο πάνω. Δυστυχώς δεν έχουν το θάρρος και την ειλικρίνεια να το πουν καθαρά και ξάστερα στο λαό. Πεποίθησή μου είναι ότι ούτε η Τουρκία αλλ’ ούτε και οι Τουρκοκύπριοι θα αποδεχθούν ποτέ λύση ενιαίου κράτους ή αλλιώς την Ευρωπαϊκή λύση.

Η ΕΔΕΚ επιθυμεί να φέρει στην επιφάνεια τους απόκρυφους πόθους των υποστηρικτών της Ευρωπαϊκής Λύσης γι‘ αυτό και τελευταία απαιτεί όπως συμφωνήσουν και εξαγγείλουν τις βασικές αρχές της επιδιωκόμενης Ευρωπαϊκής λύσης, ώστε όλοι να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Μου φαίνεται ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Εξ όσων έχουν κατά καιρούς λεχθεί, θα μπορούσα να συναγάγω ότι οι λεγόμενες βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Λύσης περιλαμβάνουν τις πιο κάτω:

1.      Άμεση αποχώρηση όλων των Τούρκικων στρατευμάτων και εποίκων.

2.      Άμεση κατάργηση απ’ άκρου σ’ άκρο της πράσινης γραμμής ή νεκρής ζώνης που θα κάνει δυνατή την απρόσκοπτη, ελεύθερη διακίνηση.

3.      Επιστροφή όλων των προσφύγων – Ε/Κ και Τ/Κ -στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

4.      Ενιαία οικονομία και νόμισμα.

5.      Οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία με ορισμένα μειοψηφικά, όχι κοινοτικά, δικαιώματα.

6.      Οι εκλογή Προέδρου και άλλων κρατικών αξιωματούχων να διεξάγεται με βάση ενιαίο εκλογικό κατάλογο, στον οποίο να είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν τα πιο πάνω βλέπουν όνειρα θερινός νυκτός, λες και τίποτε δεν έχει συμβεί από το 1960 μέχρι σήμερα.

Ε, αγαπητοί συμπατριώτες, όσοι κοιμούνται και ξυπνούν με τον πιο πάνω πόθο, με το πιο πάνω όνειρο, θα το πάρουν μαζί τους στον τάφο. Θα κληρονομήσουν στους απογόνους τους την τωρινή κατάσταση, δηλαδή τη διχοτομημένη πατρίδα, και τον πόθο για τα πιο πάνω, αλλά ενωμένη πατρίδα γιοκ, δεν πρόκειται να κληροδοτήσουν.

 

Χαμπής Κιατίπης

2.1.2007

 

Σημείωση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ στις 8/1/2007 στη σελίδα 13