Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

2007-01  Για το διάγγελμα του Προέδρου 

 

 

Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Προέδρου κ. Τ. Παπαδόπουλου. Διάβασα αποσπάσματά του στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. Εξ όσων έχω αντιληφθεί το πρωτοχρονιάτικο αυτό μήνυμα απευθύνεται κυρίως προς τους ξένους, ήτοι προς την κυβέρνηση της Τουρκίας και προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ενωμένου Βασιλείου και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και λιγότερο προς τον κυπριακό λαό.

Διαβάζοντας κανείς τα αποσπάσματα που παραθέτει η εφημερίδα δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει δύο βασικές αντικρουόμενες πολιτικές θέσεις ή ιδέες του κ. Παπαδόπουλου.

Από τη μια αναφέρει ότι «Από την Άγκυρα εξαρτάται, τώρα, η προώθηση της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στην οποία η δική μας πλευρά παραμένει δεσμευμένη και συνεπής. Και όσοι, για τους δικούς τους έστω λόγους, ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού, στην Άγκυρα πρέπει να στραφούν και από την Άγκυρα οφείλουν να απαιτήσουν».

Από την άλλη ισχυρίζεται ότι «Μπορούμε, Ε/Κ και Τ/Κ, να πετύχουμε τη λύση. Μόνοι και απερίσπαστοι από έξωθεν κρατικές επεμβάσεις, μπορούμε να γκρεμίσουμε τα τείχη του διαχωρισμού…».

Από τη μια μας λέει ότι το κλειδί για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα το κρατάει η Άγκυρα και καλεί τον κόσμο να την πείσει να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και

Από την άλλη μας λέει ότι τη λύση μπορούν να την βρουν οι δύο κυπριακές κοινότητες σε συνομιλίες χωρίς έξωθεν κρατικές επεμβάσεις.

Αν το κλειδί για την εξεύρεση λύσης το κρατάει η Άγκυρα, δηλαδή μια έξωθεν κρατική οντότητα, αυτό σημαίνει ότι για να εξευρεθεί η λύση θα πρέπει αυτή η έξωθεν κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το κλειδί που κρατά για να βοηθήσει τις δύο κοινότητες να εξεύρουν λύση.

Ένα άλλο βασικό σημείο του μηνύματος του Προέδρου είναι η αναφορά του σε όσους από τους ξένους ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού να απευθυνθούν στην Άγκυρα. Μ’ άλλα λόγια, λέει στους ξένους, αν θέλετε λύση του Κυπριακού πηγαίνετε στην Άγκυρα… και αφήστε μας ήσυχους. Εμείς, λέει ο κ. Παπαδόπουλος, υποστηρίζουμε ότι για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Μα για να πετύχουν θα πρέπει να προετοιμαστούν δεόντως. Δεν μας λέει από ποιους πρέπει να προετοιμαστούν!

Ο κ. Παπαδόπουλος κάκισε όσους ισχυρίζονται πως η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την λύση, λέγοντας πως "δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι εμείς δεν θέλουμε λύση", διότι, όπως προσθέτει "όλη η πολιτική μας και όλες οι ενέργειές μας, σε αυτό κατατείνουν».

Κύριε Παπαδόπουλε, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όπως ισχυρίζεστε βοηθήσατε στη διαμόρφωσή του το 1960, δεν σας αναγνωρίζει το δικαίωμα να μην επιτρέπετε να λέει ο καθένας την άποψή του επί παντός επιστητού. Εξασφαλίζει στον καθένα τη ελευθερία έκφρασης και κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα καταπατάει ή να αφαιρεί αυτή την ελευθερία από οποιονδήποτε.

Αναγνωρίζω ότι όσοι σας κατηγορούν ότι δεν θέλετε λύση κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαι σίγουρος ότι θέλετε λύση. Το θέμα δεν είναι αυτό όμως. Το θέμα είναι τι είδους λύση θέλετε. Εγώ πάντως έχω πεισθεί ότι, παρ’ όλες τις επανειλημμένες διακηρύξεις σας ότι επιθυμείτε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, στην πράξη «όλη η πολιτική σας και όλες οι ενέργειές σας κατατείνουν» στην άρνηση μιας τέτοιας λύσης. Αν επιθυμούσατε και επιδιώκατε λύση δικοινοτικής, διζωνική ομοσπονδίας θα αναλαμβάνατε κάθε δυνατή πρωτοβουλία και με ενεργητικότητα θα προωθούσατε αυτό το στόχο. Περιμένετε όλους τους άλλους να ενεργοποιηθούν και να σας φέρουν ένα σχέδιο λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας… για να το απορρίψετε!

Όσον αφορά το είδος της λύσης που υποστηρίζετε θα γράψω σε μελλοντικό μου άρθρο.

Καλή χρονιά!

 

Του Χαμπή Κιατίπη

Κωδικός άρθρου: 684413

ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/01/2007, Σελίδα 12

 

Kiatipis1@spidernet.com.cy