Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

 

2006-07   Προετοιμασία συνάντησης μεταξύ Παπαδόπουλου και Ταλάτ

 

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Τάσσο Παπαδόπουλο

 

      

         Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

 

Μπορούμε να διατυπώσουμε μια πρόταση με δύο τύπους έκφρασης: τον παθητικό και τον ενεργητικό. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το θέμα: λύση του Κυπριακού Προβλήματος (Κ.Π.).

Ο παθητικός τύπος λέει: το Κ.Π. θα λυθεί ή θα πρέπει να λυθεί σύντομα ή σε βάθος χρόνου. Με τον τύπο αυτό δεν αναφέρονται οι παράγοντες που θα συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Αυτός που εκφράζεται με αυτό τον τρόπο δεν υπονοεί ότι θα υπάρξει και η δική του ενεργός συμμετοχή στη λύση του προβλήματος. Αφήνει το πρόβλημα να λυθεί από μια σειρά διεργασιών κατά το πέρασμα ακαθόριστης διάρκειας χρόνου.

Ο ενεργητικός τύπος λέει: θα πρέπει να λύσουμε το Κ.Π. σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι υπάρχει κίνδυνος να… Στην περίπτωση αυτή μιλά η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων (Ε-Κ) υποστηρίζοντας ότι θα λύσει το πρόβλημα σε συνεργασία με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων (Τ-Κ) και σε συνεργασία με τους ξένους παράγοντες, που για χρόνια τώρα είναι αναμεμειγμένοι στο πρόβλημα: άλλοι ως ενεργοί παράγοντες που συνέβαλαν με τη δράση τους στη δημιουργία του προβλήματος και άλλοι ως ανεξάρτητοι που ειλικρινά θέλουν να βοηθήσουν.

Υπάρχουν επίσης δύο βασικοί τρόποι που θα μπορούσε να λυθεί (ή να λύσουμε) το Κυπριακό Πρόβλημα (Κ.Π.). Ο ένας είναι ο βίαιος τρόπος, ήτοι με την χρήση στρατιωτικών μέσων (και όποιον πάρει ο χάρος) και ο δεύτερος ο ειρηνικός, που θα επιτευχθεί με συνομιλίες –διαπραγματεύσεις- και που θα αποδώσει λίγο δίκαιο και λίγο άδικο στις διάφορες πλευρές –εσωτερικές κι εξωτερικές- του προβλήματος.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μετά το Δημοψήφισμα του 2004, το Εθνικό Συμβούλιο μετά από κάποια συνεδρία του ανακοίνωσε ότι η Ε-Κ πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης λειτουργικής, μόνιμης (και δίκαιης λένε μερικοί) και ότι ετοίμασε τις θέσεις της επί του Κ.Π., τις οποίες ανέλαβε να μεταφέρει στον Γ. Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν ο έμπιστος του Προέδρου κύριος Τζιωνής. Ως γνωστό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μετά που παρέλαβε τις θέσεις της Ε-Κ πλευράς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωνε ότι ήταν αδύνατη η έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών καθότι τις απόψεις των δύο πλευρών χωρίζει μεγάλο χάσμα, υπονοώντας συνεπώς ότι θα καλούσε τις δύο πλευρές σε συνομιλίες όταν και αν εξαφανιζόταν αυτό το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών.

Συνεπώς από το 2004 μέχρι σήμερα δύο τόσα χρόνια ο ΟΗΕ περιμένει τις δύο πλευρές να εξαφανίσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις επιδιώξεις τους.

Για δύο τώρα χρόνια κύριε Παπαδόπουλε δεν έχετε κάνει τίποτε για να εξαφανιστεί αυτό το χάσμα. Εδώ και δύο χρόνια, στις εκκλήσεις τοπικών και ξένων δυνάμεων να συναντηθείτε με τον Ταλάτ μας επαναλαμβάνεται το ίδιο τροπάριο. Το τροπάριο αυτό λέει: μια συνάντηση ανάμεσα σε Εσάς και τον Ταλάτ θα πρέπει να προετοιμαστεί επαρκώς. Προσέξετε τον παθητικό τύπο διατύπωσης της πρότασης: θα πρέπει να προετοιμαστεί. Δεν λέτε θα πρέπει να την προετοιμάσουμε. Το ίδιο τροπάριο επανέλαβε στις 20 του μηνός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε δήλωσή του είπε τα ακόλουθα:

“Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συναντήσει τον κ. Ταλάτ. Αντιθέτως, επιθυμεί τη συνάντηση, η οποία βέβαια δεν μπορεί να αποβλέπει στην απλή δημιουργία εντυπώσεων, αλλά να είναι συνάντηση ουσίας. Για να είναι γόνιμη και παραγωγική μια τέτοια συνάντηση, θα πρέπει ασφαλώς να προετοιμαστεί επαρκώς ώστε να μην αποτύχει και να μην καταλήξει σε αδιέξοδο.

Και για να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές οι συνομιλίες, θα πρέπει εκ των προτέρων να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και οι απαραίτητες προεργασίες ώστε μια συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, να μην είναι συνάντηση προς το θεαθήναι, αλλά συνάντηση ουσίας και προοπτικής. Μια συνάντηση που θα αποκλείει την αποτυχία και το αδιέξοδο και θα υπόσχεται την επιτυχία και το αποτέλεσμα.»[i]

Ένας πολιτικός ή κρατικός ηγέτης που καίγεται για τη λύση ενός προβλήματος ανακινεί γην και ύδωρ για να επιτύχει τον σκοπό του. Αν κύριε Πρόεδρε επιθυμούσατε να βρείτε λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως λ.χ. οι προηγούμενοι πρόεδροι κ.κ. Βασιλείου και Κληρίδης θα το δείχνατε με τις πράξεις σας –και όχι να λέτε μόνο λόγια, όπως σας κατηγορεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Τοπικοί και διεθνείς αναλυτές λένε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις κύριε Πρόεδρε ότι δεν υποστηρίζετε την γενικά αποδεχτή στο εσωτερικό και εξωτερικό λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και γι’ αυτό δεν κάνετε τίποτε, δηλαδή δεν ενεργοποιείται διαδικασίες προς επίτευξη της πιο πάνω λύσης.

Όλοι γνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα είτε θα πρέπει να συνομιλήσουν οι αντίδικοι είτε θα πρέπει να συμφωνήσουν να προσφύγουν σε δικαστήριο κοινής αποδοχής. Στην περίπτωση του Κ.Π. δεν υπάρχουν τοπικά ή διεθνή δικαστήρια για να το λύσουν. Μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικές αποφάσεις των τοπικών ηγεσιών και των διεθνών πολιτικών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ.

Συνεπώς, η συνάντηση και συνομιλία ανάμεσα σε Εσάς και τον κ. Ταλάτ, τον αναγνωρισμένο ηγέτη της Τ-Κ κοινότητας και εκπρόσωπο της Τουρκικής Κυβέρνησης στα κατεχόμενα εδάφη (το δήλωση αυτό ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας όταν σας καλούσε να τον συναντήσετε, έστω και για ένα καφέ)[ii] είναι απολύτως απαραίτητη αν πρόκειται η διαδικασία λύσης να κάνει το πρώτο βήμα. Όσον δεν συναντάστε με τον Ταλάτ, το Κυπριακό θα παραμένει στάσιμο. Για να γίνει όμως η συνάντηση θα πρέπει, λέτε, να προετοιμαστεί επαρκώς.

Από ποιους θα πρέπει να προετοιμαστεί ή αλλιώς, ποιους περιμένετε να την προετοιμάσουν κύριε Πρόεδρε; Τους Εσκιμώους της Σιβηρίας και της Αλάσκας; Το Γ.Γ. του ΟΗΕ ή τον Πρόεδρο της Κομισιόν; Ούτε ο Θεός ούτε κάποιος επίγειος εκπρόσωπός του μπορεί να την προετοιμάσει. Μόνη της δεν πρόκειται να προετοιμαστεί κύριε Πρόεδρε. Γι’ αυτό αφήστε την παθητική φωνή και μιλήστε με την ενεργητική. Πάψετε επιτέλους να περιπαίζετε τον κόσμο!

Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας εκτός Κύπρου που έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει μια τέτοια συνάντηση. Από την άλλη, εδώ και χρόνια τώρα και μετά από δεκάδες συναντήσεις Τουρκοκυπριακά και Ελληνοκυπριακά κόμματα συναντώνται στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα του Πρεσβευτή της Σλοβακίας και καμιά προετοιμασία δεν επετεύχθη. Ηγέτες του ΑΚΕΛ υπαινίσσονταν ότι ενεργούσαν τα δύο τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπο και συναντούσαν εκπροσώπους της Τ-Κ κοινότητας, με σκοπό να προετοιμάσουν συνάντηση μεταξύ σας και του Ταλάτ. Τί έκαναν; Τί αποτελέσματα είχαν εκείνες οι συναντήσεις εκτός από του να αποκαλύψουν ότι οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και το ΡΤΚ όλο και διευρύνονταν; Κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Μια τρύπα στο νερό.

Μόνο Εσείς κύριε Πρόεδρε μπορείτε να προετοιμάσετε αυτή τη συνάντηση. Όταν ένας Πρόεδρος θέλει να συναντηθεί με κάποιον άλλο εχθρικό ή φιλικό Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό ή Πολιτικό Ηγέτη στέλνει τον υπουργό του επί των Εξωτερικών ή κάποιον άλλο εκπρόσωπό του (ανάλογα με τη φύση του προβλήματος που τον απασχολεί) με οδηγίες να προετοιμάσει το «έδαφος» όπως λένε στη γλώσσα της διπλωματίας.

Συνεπώς, και Εσείς κύριε Πρόεδρε, αν πραγματικά επιθυμείτε να συνομιλήσετε για να βρείτε λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας κι όχι λύση «ευρωπαϊκή», όπως πολλοί σας κατηγορούν, θα πρέπει να αρχίσετε να στέλνετε στην άλλη πλευρά διάφορους εκπροσώπους σας (Υπουργούς, Επιτρόπους, μέλη του Ε.Σ. κ.ά. ντόπιους ή ξένους έμπιστους παράγοντες) και να ζητάτε από τον Ταλάτ να στείλει κι αυτός εκπροσώπους του, ώστε να γίνονται συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο πλευρών που θα έχουν ως βασικό καθήκον να σμικρύνουν το χάσμα που υπάρχει και να προετοιμάσουν επαρκώς συνάντηση υψηλού επιπέδου. Θα μπορούσατε λ.χ. να αναθέσετε στον πιο δημοφιλή σας υπουργό, στον Υπουργό των Εσωτερικών να αρχίσει συνομιλίες με τον αντίστοιχο «Υπουργό» ή ακόμη και τον «Πρωθυπουργό» της άλλης πλευράς ή θα μπορούσατε να αναθέσατε την προετοιμασία της συνάντησής σας με τον κύριο Ταλάτ ακόμη και στους κυρίους Χριστόφια και Αναστασιάδη (γελάτε έ!). Θα μπορούσαν να δράσουν από κοινού εφόσον εκπροσωπούν πάνω από το 60% των ψηφοφόρων. Υπάρχουν, όμως, τόσοι άλλοι καλοί συνομιλητές και διαπραγματευτές.

.Αν, λοιπόν, δεν αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες Εσείς ο ίδιος σε συνεργασία με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες (γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και μέλη του Ε.Σ. που φανατικά εναντιώνονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης) και με πρακτικά μέτρα (π.χ. συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο) αρχίσετε να προετοιμάζετε ενεργητικά συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, τότε κατύσιη μας. Ούτε λύση ομοσπονδίας, ούτε λύση «ευρωπαϊκή», ούτε το στάτους κβο θα παραμείνει, ούτε το ενιαίο κράτος θα επανέλθει.  Βαθμιαία μεν σταθερά δε, θα οδηγηθούμε αρχικά στην Ταϊβανοποίηση και αργότερα στη λύση δύο κρατών, δηλαδή στη διχοτόμηση. Μήπως είναι λύση δύο κρατών που επιδιώκετε; Δηλαδή εμείς ποδά, τζιε τζιείνοι ποτζιή; (Εμείς απ΄ εδώ και εκείνοι απ΄ εκεί – για όσους δεν καταλαβαίνουν την κυπριακή διάλεκτο).

Αν δεν ακολουθήσετε τη συμβουλή μου για να αρχίσετε άμεσα ενεργά επαφές με το σύνοικο στοιχείο (αρχικά σε χαμηλότερο επίπεδο και μετά σε υψηλό επίπεδο) τότε θα πρέπει να πω ότι σας ταιριάζει απόλυτα η κυπριακή παροιμία που λέει ότι: «Όποιος έν θέλει να πα στο μύλο, πέντε μήνες κοσσιηνίζει!». Μερικοί πάντως λένε (και δεν θέλω το πιστέψω) ότι εσείς θα κοσσιηνίζετε όχι πέντε μήνες, αλλά πέντε χρόνια με την ελπίδα να κοσσιηνίζετε και για ακόμη πέντε.

Κλείνοντας την επιστολή μου κύριε Πρόεδρε θα πρέπει να σας υπενθυμίσω για ακόμη μια φορά ότι εκπρόσωπος-τοποτηρητής της Τουρκίας στην Κύπρο είναι ο Ταλάτ, και ότι η Τουρκία επιθυμεί να συνομιλήσετε μαζί του και όχι απ’ ευθείας με τον κύριο Ταγίπ Ερντογάν.

Εύχομαι να εισακουστούν (από εσάς) ή αλλιώς εύχομαι να υιοθετήσετε τις συμβουλές μου και από τα λόγια να περάσετε στην πράξη, όπως εξάλλου σας το ζητάνε και οι διεθνείς παράγοντες. Αν δεν έχετε τα κότσια, καλύτερα να παραιτηθείτε για να αναλάβει κάποιος άλλος που τα έχει.

Καλά κότσια!

Συναγωνιστικά,

 

(Υπογραφή)

 

Χαμπής Κιατίπης

23 Ιουνίου, 2006

 

 


Σημειώσεις:

 

[i]  Δηλώσεις  Κυβερνητικού Εκπροσώπου κύριου Χριστόδουλου Πασιαρδή στις 20 Ιουνίου 2006. Βλέπε ιστοσελίδα:

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/80B6EA2B711ABEB2C225719300377870?OpenDocument

 

[ii] Η απάντησή σας τότε ήταν ότι δεν αξίζει τον κόπο να συναντηθείτε με τον κύριο Ταλάτ, αφού δεν έχει τη δύναμη να ανοίξει έστω και ένα οδόφραγμα. Θυμάστε;