Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

 

2006-06  Είστε υπέρ ή κατά του διαζυγίου μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας;

 

Προς τους Ελεύθερα Σκεπτόμενους Κυπρίους

 

Την συνημμένη επιστολή (βλέπε πιο κάτω) την έχω στείλει με το Η/Τ στον Έπαρχο Λευκωσίας, με την παράκληση όπως αφαιρέσει το όνομά μου από τους εκλογικούς καταλόγους του κράτους, που θα παραδώσει προς την εκκλησία για σκοπούς εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου.

 Είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις που εκφράζω στην επιστολή ενδιαφέρουν κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο και κάθε άλλον που δεν έχει βαθιές θρησκευτικές προκαταλήψεις και δεν σκέπτεται με θρησκευτικές παρωπίδες.

  • Όσοι βρουν ενδιαφέρουσες τις απόψεις που εκφράζω στην επιστολή, παρακαλούνται όπως την προωθήσουν παραπέρα.

  • Όσοι επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να διαγραφεί το όνομά τους από τους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να αντιγράψουν την επιστολή και αντικαταστήσουν τα στοιχεία μου με τα δικά τους και αποστείλουν την επιστολή στον οικείο Έπαρχο της επαρχίας τους μέχρι τις 30 Ιουνίου τρέχοντος που λήγει η διορία που έχει δοθεί.

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Έπαρχων είναι οι ακόλουθες:

 

          Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας: nicosia.dao@nicda.moi.gov.cy

          Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας: larnaca.dao@lcada.moi.gov.cy

          Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού: limassol.dao@limda.moi.gov.cy

          Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου: famagusta.dao@famda.moi.gov.cy

          Επαρχιακή Διοίκηση Κερύνειας: aashiotis@moi.gov.cy

          Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου: paphos.dao@pafda.moi.gov.cy 

  • Όσοι, όμως, από Εσάς βαρύνονται με ασήκωτες θρησκευτικές προκαταλήψεις και δεν μπορείτε να σκεφτείτε χωρίς τις θρησκευτικές σας παρωπίδες, τότε μπορείτε να με ξητιμάσετε, (να με βρίσετε), να με καταραστείτε, να με εξαποστείλετε στο πυρ το εξώτερο, να με αφορίσετε, να μην με ξαναπαντρέψετε σε εκκλησία, να μη θάψετε το κουφάρι μου στα νεκροταφεία σας, να μην με μνημονεύσετε στα μνημόσυνά σας, να μη με θεωρείτε εν Χριστό αδελφό σας, να …

Κι όμως σας εύχομαι να ‘στε πάντα καλά!

 

Χαμπής Κιατίπης

 

 

Επιστολή προς τον Έπαρχο Λευκωσίας

 

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2006

 

Προς τον Έπαρχο Λευκωσίας,

Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας,

Αλκαίου 2,

1458  Έγκωμη,  Λευκωσία.

Email: nicosia.dao@nicda.moi.gov.cy

 

 

Έντιμε κύριε Έπαρχε,

 

Έχω διαβάσει στις εφημερίδες ότι θα παραδώσετε τους εκλογικούς καταλόγους του Κράτους στην Ελληνοκυπριακή Ορθόδοξο Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και Πάσης Ιουστινιανής για να τους χρησιμοποιήσει κατά τις εκλογές που θα διεξαγάγει εντός του θέρους για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Πάσης Ιουστινιανής.

Επιτρέψετέ μου να εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου ως προς αυτή την απόφαση της αρμόδιας αρχής, που υποθέτω είναι το Υπουργικό Συμβούλιο γενικά και το Υπουργείο Εσωτερικών ειδικά. Ο λόγος της διαφωνίας μου εστιάζεται στο γεγονός ότι Κράτος και Εκκλησία είναι δύο εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί και διαφορετικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, των οποίων τα συμφέροντα –οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά κ.ά. απλώς δεν ταυτίζονται, ενώ σε πλείστες όσες περιπτώσεις αλληλοσυγκρούονται.

Τα έξοδα καταρτισμού των εκλογικών καταλόγων του κράτους έχουν πληρωθεί από τους πολίτες-φορολογούμενους από το Κράτος, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Εξ άλλου η εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία και έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει δικούς της εκλογικούς καταλόγους με βάση τους πραγματικά πιστούς και τα πραγματικά μέλη της.

Αν παραδώσετε τους εκλογικούς καταλόγους στην εκκλησία, πιθανόν αύριο να έρθουν και άλλα σωματεία, σύλλογοι, οργανισμοί, συνδικάτα, τράπεζες κ.λπ. με παγκύπρια εμβέλεια και να απαιτήσουν, με το δίκιο τους, τους εκλογικούς καταλόγους του κράτους για να διεξαγάγουν εκλογές ή οτιδήποτε άλλο ανάμεσα στα μέλη τους. Με πια δικαιολογία θα αρνηθείτε να παραδώσετε τους εκλογικούς καταλόγους, λ.χ. στο αθλητικό σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ ή στον ΑΠΟΕΛ ή στην ΑΝΟΡΘΩΣΗ που αποδεδειγμένα διαθέτουν οπαδούς και μέλη σε ολόκληρη την Κύπρο;

 Σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σ’ όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες, η εκκλησία έχει προ πολλού διαχωριστεί από το κράτος. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί ο υφιστάμενος γάμος μεταξύ κυπριακού κράτους και κυπριακής εκκλησίας και θα πρέπει να πάρουν διαζύγιο.  Έστω κι αν η τεράστια πλειοψηφία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Το πιο πάνω γεγονός πρέπει να παραδεχτούμε ότι οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στο γάμο μεταξύ Κράτους και Ορθοδόξου Εκκλησίας, και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η θρησκεία αυτή διδάσκεται καταναγκαστικά στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από θεολόγους και ιερωμένους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι ώ τί σκάνδαλο, πληρώνονται από τη φορολόγηση όλων των φορολογουμένων ανεξαρτήτως του αν ανήκουν σε άλλες θρησκείες και εκκλησίες ή αν είναι άθρησκοι και δεν ανήκουν σε καμιά εκκλησία. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα το περιεχόμενο των διαφόρων μορφών της συνείδησής του. Αντί αυτού, το κράτος το ίδιο καταπατά αυτό το δικαίωμα των πολιτών, με το να τους εξαναγκάζει να πρεσβεύουν την Ορθόδοξη Χριστιανή θρησκεία και να γίνονται μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας από νηπιακής ηλικίας, δηλαδή προτού ακόμη συνειδητοποιήσουν τί σημαίνουν τα διδάγματα της θρησκείας.

Αν αφεθούν οι άνθρωποι ελεύθεροι να επιλέγουν το περιεχόμενο των διαφόρων μορφών της συνείδησής τους, θα επέλεγαν σίγουρα τις επιστημονικές αντιλήψεις και όχι τις θρησκευτικές που εμπεριέχουν πολλές μυθολογικές αντιλήψεις. Ας διδάσκονται στα σχολεία τα βασικά διδάγματα των διαφόρων παγκόσμιων θρησκειών και ας αφήνονταν ελεύθεροι να επιλέξουν θρησκεία, αν τελικά ένιωθαν την ανάγκη να θρησκεύονται. Η παροχή επιλογής αποτελεί βασική αρχή στους περισσότερους τομείς της κοινωνική ζωής, γιατί όχι και στο θέμα της θρησκείας; Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στην οικονομία γενικά και το εμπόρια ειδικά θα ήταν δυνατόν να επιτραπεί το μονοπώλιο οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας; Μπορείτε να φανταστείτε ότι θα ήταν δυνατόν να επιβληθεί στην πολιτική ο μονοκομματισμός; Μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι δυνατόν να επιβληθεί στην τέχνη μια μόνο τεχνοτροπία; Μπορείτε να φανταστείτε ότι μόνο τις τεχνολογίες που γνωρίζουμε σήμερα είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε και κάθε νέα τεχνολογία θα πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων;

Έντιμε κύριε Έπαρχε,

Σας δηλώνω με πάσα σοβαρότητα και ειλικρίνεια ότι είμαι ένας μη θρησκευόμενος άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζω στον καθένα το δικαίωμα να θρησκεύεται. Αν τελικά δώσετε τους εκλογικούς καταλόγους  στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, πράγμα που απεύχομαι, απαιτώ, σύμφωνα με τη δυνατότητα που μου δίδεται από το θεσμό της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων, όπως το όνομά μου διαγραφτεί (αφαιρεθεί) από τον εκλογικό κατάλογο.

Κλείνοντας θα πρέπει να εκφράσω την γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνει γνωστή αυτή τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες σ’ ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, ώστε ο καθένας να αποφασίσει ελεύθερα αν δέχεται ή όχι να παραμείνει το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους που θα δοθούν στην εκκλησία.

 

Με εκτίμηση,

 

Χαράλαμπος Κιαττίπης

Ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης

Αρ. Βιβλιαρίου 117873

Οδός Αγίου Δομετίου 48,

Ενορία Αγίου Γεωργίου,

2373 Άγιος Δομέτιος,

Επαρχία Λευκωσίας

 

 

Κοινοποίηση:

Έντιμο Υπουργό Εσωτερικών,

Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού,

Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, και

σ’ οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επιστολή αυτή είχε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αποκρίσεις.

                        Παραθέτω εδώ μια θετική απόκριση από γνωστό δικηγόρο της Λευκωσίας.

 

"Πες τα Χρυσόστομε!

Όπως μας έχουν καταντήσει με την θρησκεία-θρησκοληψία (βλέπε εκκλησάκια παντού, στο πανεπιστήμιο, στην αστυνομία, στα στρατόπεδα, στα camping, «διαλέξεις» του Λεμεσού κ.λπ.) όποιος εναντιωθεί πάει για λιθοβολισμό!!!! Πρέπει να βρεθούν και άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι να εναντιωθούν σε μια πιο οργανωμένη βάση και να ξεσκεπάσουν τα αίσχη και το φανταμεταλισμό των σύγχρονων Ρασπούτιν.

 

Περαιτέρω:

  • Να φορολογηθεί πλήρως η εκκλησιαστική περιουσία.

  • Να επανεξεταστεί το νομικό status του κληροδοτήματος Μποδοσάκη και το δικαίωμα της εκκλησίας να το καρπούται για λογαριασμό της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

  • Να γίνει υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος (και όποιος θέλει ας συνάψει και θρησκευτικό)

  • Να θεσμοθετηθεί η πολιτική κηδεία (και όποιος θέλει ας κάνει και θρησκευτική)

  • Να επιτραπεί η καύση των νεκρών."