Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

 

2006-05  Να επιτρέπεται τόσο η αποτέφρωση των νεκρών όσο και η ταφή !

 

Ο καθένας να επιλέγει ελεύθερα χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις

 

Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής.

 

  • Διανύουμε την περίοδο της πιο ραγδαίας μέχρι σήμερα άνθισης της ανθρώπινης διάνοιας...

  • Διανύουμε την περίοδο της αυτοματοποίησης της παραγωγής, οπότε σε λίγα χρόνια όλα σχεδόν τα προϊόντα θα παράγονται από αυτόματα μηχανήματα με ελάχιστη εργατική χειρωνακτική και πνευματική δύναμη. Το γεγονός αυτό θα έχει ως επακόλουθο την πραγματοποίηση του πανανθρώπινου οράματος: οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να εργάζονται πολλές ώρες χειρονακτικά και πνευματικά και κατ' επέκταση θα έχουν όλο σχεδόν το χρόνο στη διάθεσή τους για να ασχολούνται με δραστηριότητες κοινωνικά και ατομικά ωφέλιμες και που θα τους ευχαριστούν, όπως: λ.χ. διάφορες παραγωγικές εργασίες, δια βίου οργανωμένη εκπαίδευση, σπορ, τέχνες, χόμπι, παιχνίδια, εκδρομές, τουρισμό κ.λπ., κ.λπ....

  • Διανύουμε την περίοδο ανάπτυξης της διαστημικής και της κατάκτησης των μυστικών του συμπαντικού χώρου...

  • Διανύουμε την περίοδο κατά την οποία οι διάφορες επιστήμες βρίσκονται στα πρόθυρα εξήγησης και ερμηνείας και των πιο δύσκολων «μυστηρίων» που ταλάνιζαν την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια...

  • Διανύουμε την περίοδο της παγκοσμιοποίησης των πάντων –από την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, που είχε αρχίσει τον 19ο αιώνα και του κεφαλαίου και της εργασίας τελευταία – μέχρι και την παγκοσμιοποίηση των ιδεών, των επιστημονικών θεωριών, των διαφόρων αντιλήψεων, των τεχνικών νοοτροπιών, των αθλημάτων και παιχνιδιών και τη μετατροπή τους σε επαγγέλματα προς «τέρψιν των οφθαλμών και των ώτων» δισεκατομμυρίων άμεσων θεατών και τηλεθεατών. Σύντομα θα ολοκληρωθεί κι ο σχηματισμός ενός παγκόσμιου κράτους, στο οποίο όλοι οι άνθρωποι στο πλανήτη θα είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις...

  • Διανύουμε ...

 

Οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι θεολόγοι επιμένουν στα μη-αληθινά αρχαία δόγματα

Σύγκρουση ανάμεσα στις θρησκευτικές και τις επιστημονικές αντιλήψεις επί του θέματος

 

Κι όμως παρόλα ταύτα οι Κύπριοι ιερωμένοι και θεολόγοι, όπως ο χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος κ. Βασίλειος Καραγιάννης και ο θεολόγος Θωμάς Φ. Παπαθωμά, επιμένουν όπως ρυθμίζουμε «τα της ατομικής και κοινωνικής μας ζωής και τα του θανάτου μας» σύμφωνα με αντιλήψεις που είχαν διαμορφωθεί, με βάση τη μυθολογική-θρησκευτική μορφή κοινωνικής συνείδησης, από ανθρώπους που είχαν ζήσει πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες πρώιμης γεωργίας και νομαδικής κτηνοτροφίας.

Το περιεχόμενο της κοινωνικής συνείδησης των ανθρώπων που ζούσαν την εποχή εκείνη, και που αληθινά αντανακλούσε την πραγματικότητα, προερχόταν κυρίως από την εμπειρική μορφή κοινωνικής συνείδησης και εκπροσωπούσε μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του ολικού περιεχομένου της κοινωνικής τους συνείδησης. Το υπόλοιπο μέρος του περιεχομένου της κοινωνικής τους συνείδησης δεν αντανακλούσε αληθινά την αντικειμενική πραγματικότητα και προερχόταν κυρίως από τη μυθολογική-θρησκευτική μορφή κοινωνικής συνείδησης. Αυτές οι μη-αληθινές αντιλήψεις, απόψεις, κρίσεις, δόγματα, ιδέες, υποθέσεις, πιστεύω και θεωρίες αποτέλεσαν το βασικό περιεχόμενο της Χριστιανικής θρησκείας, το οποίο εμπλουτίστηκε αργότερα με νέες μη-αληθινές ιδέες, δόγματα κ.λπ. από τους διάφορους αποκαλούμενους «πατέρες της εκκλησίας».

Το γεγονός αυτό το ζούμε καθημερινά. Εμφανίζεται όμως πιο έντονα όταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσιάζονται νομοσχέδια που αντιβαίνουν προς αυτές τις πανάρχαιες μυθολογικές-θρησκευτικές αντιλήψεις και σε κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα της εκκλησίας, όπως για παράδειγμα την ελάττωση εισοδημάτων από εκτέλεση τελετουργιών, όπως βαφτίσια, γάμοι, διαζύγια, δοξολογίες, κηδείες κ.ά.

Παραδείγματα που αποδεικνύουν το αληθές του πιο πάνω ισχυρισμού μου, είχαμε πριν μερικά χρόνια κατά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου και επίσης στο θέμα αναγνώρισης από την πολιτεία ορισμένων δικαιωμάτων στους ομοφυλόφιλους, τα οποία αναγνωρίζουν κι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Ένα νέο παράδειγμα είχαμε με την υποβολή νομοσχεδίου από τον βουλευτή κ. Μάριο Ματσάκη, (τώρα Ευρωβουλευτή) το οποίο προνοούσε όπως η αποτέφρωση ή καύση αν προτιμάτε, των νεκρών επιτρέπεται και στην Κύπρο. Το θέμα αυτό άπτεται άμεσα των αντιλήψεων που εμπεριέχονται στο περιεχόμενο της ατομικής συνείδησης του καθενός σχετικά με τη ζωή και το θάνατο των ανθρώπων, και όχι των άλλων ζωντανών οργανισμών.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα διακινούνται ανάμεσα στην ατομική και την κοινωνική συνείδηση και αντίστροφα, διαφορετικές αντιλήψεις, μερικές εκ των οποίων είναι διαμετρικά αντίθετες, σχετικά με τους ζωντανούς οργανισμούς και το θάνατό τους, ήτοι τον τερματισμό της ζωής και κατ’ επέκταση τον τερματισμό της ύπαρξής τους ως ζωντανών οργανισμών, των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων, στο ατομικό επίπεδο.

Οι μυθολογικές-θρησκευτικές αντιλήψεις λ.χ. είναι αντίθετες προς τις επιστημονικές αντιλήψεις όσον αφορά τη ζωή και το θάνατο. Οι σημερινές επιστημονικές αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα δύο και πλέον χιλιάδων τρακοσίων χρόνων επιστημονικών μελετών, αρχίζοντας με τον Αριστοτέλη και τελειώνοντας με τα σύγχρονα επιτεύγματα στον τομέα της μοριακής βιολογίας και της κλωνοποίησης, είναι βασικά αληθινές αντιλήψεις. Αντίθετα οι μυθολογικές-θρησκευτικές αντιλήψεις που είχαν διαμορφωθεί πριν μερικές χιλιάδες χρόνια και διασώζονται αναλλοίωτες από τους εκκλησιαστικούς παράγοντες μέχρι σήμερα, δεν είναι αληθινές αντιλήψεις, είναι μη-αληθινές.

 

Οι θρησκευτικές αντιλήψεις είναι αναληθείς, μη-αληθινές, λανθασμένες

 

Μερικές απ’ αυτές τις μη-αληθινές αντιλήψεις αναφέρει και ο θεολόγος Θωμάς Θ. Παπαθωμά σε άρθρο του στην εφημ. Ο Φιλελεύθερος της 11 Απριλίου 2002. Τις απαριθμεί από το 1 ως το 8. Εδώ θα εξετάσουμε μόνο την πρώτη στη σειρά και θα αποδείξουμε ότι δεν είναι αληθινή αντίληψη,

1.   Στον αριθμό ένα ο θεολόγος Θ. Θ. Παπαθωμά αναφέρει ότι «το σώμα των ανθρώπων είναι καμωμένο από χώμα (γη, πυλό) και ότι όταν πεθάνει ο άνθρωπος το σώμα του θα πρέπει να επιστρέψει εκεί απ’ όπου προήλθε, δηλαδή στο χώμα, στη γη».

Μ' άλλα λόγι, θα πρέπει οπωσδήποτε να ταφεί. Αυτή είναι μια από τις μυθολογικές-θρησκευτικές αντιλήψεις των αρχαίων λαών, όπως αυτές καταγράφηκαν στο βιβλίο της Γένεσης πριν από τρεις και πλέον χιλιάδες χρόνια. Η αντίληψη αυτή των αρχαίων και που επαναλαμβάνεται αναλλοίωτη για τρεις χιλιάδες τώρα χρόνια από τους ιερωμένους, τους θεολόγους και τους πιστούς στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία είναι λανθασμένη, δηλαδή δεν είναι αληθινή αντίληψη.

Θα πρέπει να δηλώσουμε με έμφαση ότι το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελείται από χώμα, ούτε έχει γίνει ούτε και γίνεται από πυλό.

 

Οι επιστημονικές αντιλήψεις είναι αληθινές και πρέπει να γίνουν σεβαστές από το κράτος και τα όργανά του

 

Οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις θεωρούν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια πολύ πολύπλοκα οργανωμένη υλική έμβια μορφή, που είναι το αποτέλεσμα 4 περίπου δισεκατομμυρίων ετών πορείας ανάπτυξης της έμβιας ύλης στη γη. Το ανθρώπινο σώμα ή αλλιώς ο ανθρώπινος οργανισμός είναι κατασκευασμένος από άβιες και έμβιες υλικές μορφές που ανήκουν σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης της ύλης:

·    στο επίπεδο οργάνωσης των στοιχειωδών σωματιδίων: φωτόνια, ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια κ.ά.,

·    στο επίπεδο οργάνωσης των πυρήνων και των ατόμων των στοιχείων: άτομα άνθρακα, υδρογόνου, οξυγόνου, αζώτου, θείου, φωσφόρου κ.ά. στοιχεία σε χαμηλότερα ποσοστά: άτομα  μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου, κ.λπ.,

·    στο επίπεδο οργάνωσης των απλών ανόργανων και οργανικών μορίων των χημικών ουσιών (μονομερών): (νερό (H2O), διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αμμωνία (NH3), διφωσφoρική αδεvoσίvη (ADP) και τριφωσφορική αδενοσίνη ATP), αμινοξέα, λιπίδια, απλά σάκχαρα (πεντόζες κ.ά), αζωτούχες ετερoκλυτικές βάσεις (λ.χ. oι πoυρίvες και oι πυριμίδες), άλατα και άλλα,

·    στο επίπεδο οργάνωσης των οργανικών μακρομορίων και ινιδίων (πολυμερών): πολυπεπτίδια, πρωτεΐνες, νουκλεϊνικά οξέα, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, πολυμερή και άλλα,

·    στο επίπεδο οργάνωσης των οργανιδίων και των ινών: ριβοσώματα, πυρηνική και κυτταρική ή πλασματική μεμβράνη, ενδοπλασματικό δίκτυο, λυσοσώματα, μιτοχόνδρια, πυρήνες, πυρηνίσκοι, κεντροσωμάτια, συσκευή Γκόλγκι, κολλαγόνο,

·    στο επίπεδο οργάνωσης των κυττάρων: στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν κάπου 200 διαφορετικοί τύποι ευκαρυωτικών κυττάρων,

·    στο επίπεδο οργάνωσης των αγγείων: (π.χ. αιμοφόρα) και των ιστών: νευρικός, επιθηλιακός, ερειστικός και μυϊκός,

·    στο επίπεδο οργάνωσης των οργάνων: στομάχι, έντερο, συκώτι, πάγκρεας, νεφροί, ουροδόχος κύστη, γεννητικά όργανα, εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, γάγγλια, αισθητήρια όργανα, καρδία, πνεύμονες, και άλλα, και τέλος

·    στο επίπεδο οργάνωσης των οργανισμικών συστημάτων: πεπτικό, κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, αναπνευστικό, μυϊκό, νευρικό, ουροποιητικό και άλλα.

 

Οι υλικές μορφές ή τα συστήματα ενός επιπέδου οργάνωσης σχηματίζονται με βάση υλικές μορφές ή συστήματα που ανήκουν σε απλούστερα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργούν με βάση την ανασύνθεση μορφών κίνησης ή ενέργειας αν προτιμάτε, που διαθέτουν οι απλούστερες απ’ αυτές υλικές μορφές από τις οποίες σχηματίζονται.

Το χώμα γενικά και ο πυλός ειδικά έχουν ως βασικά συστατικά χημικές ενώσεις (ορυκτά) που σχηματίστηκαν με βάση άτομα και απλά μόρια από πυρίτιο, οξυγόνο, σίδηρο, ασβέστιο, άργιλο και άλλα μέταλλα και αμέταλλα.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πορεία ανάπτυξης των μορίων στην Γη, που ξεκίνησε πριν από πάνω από 5 δισεκατομμύρια χρόνια, άρχισε με την δημιουργία διατομικών, τριατομικών και ολιγοατομικών μορίων και από κάποιο σημείο και μετά ακολούθησε δύο ξεχωριστές πορείες:

1.  Η πρώτη πορεία ανάπτυξης των μορίων, είχε ως βάση το πυρίτιο και οδήγησε στη διαμόρφωση των υλικών μορφών που ανήκουν στο μαγματικό (μάγμα, λάβα), το υγροσφαιρικό ή υδροσφαιρικό (νερό), το ατμοσφαιρικό (αέρας) το κρυοσφαιρικό (πάγοι, παγετώνες) και το λιθοσφαιρικό (χώμα, πετρώματα κ.λπ.) επίπεδο οργάνωσης  της άβιας ύλης στη Γη.

2.  Η δεύτερη πορεία ανάπτυξης των μορίων που είχε ως βάση τον άνθρακα, οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων ζωντανών οργανισμών.

Συνεπώς ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως και κάθε άλλος ζωντανός οργανισμός είναι αποτέλεσμα της δεύτερης πορείας ανάπτυξης των μορίων στη Γη, και όχι της πρώτης, παρόλο που η δεύτερη πορεία ανάπτυξης των μορίων αποτέλεσε μέρος της πρώτης και χωρίς την πρώτη δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

 

   Απαιτείστε να έχετε επιλογή!

 

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πολλές χώρες όπου κυριαρχεί η Χριστιανική θρησκεία με τη μορφή του Καθολικισμού ή του Προτεσταντισμού επιτρέπεται η καύση (αποτέφρωση) των νεκρών. Είναι, λοιπόν, καιρός να επιτραπεί και στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και η γη θα μπορούσε να χρησιμεύσει για πολλούς άλλους σκοπούς (τουρισμό, γεωργία, οικισμούς, βιομηχανίες κ.λπ.) παρά να γεμίσει σε λίγα χρόνια με νεκροταφεία. Δεν λέμε να καταργηθεί ο θεσμός της ταφής, αλλά να μην είναι ο μοναδικός και αναγκαστικός τρόπος κατάληξης του νεκρού ανθρώπου. Να υπάρχει επιλογή! Η επιλογή αποτελεί μια αρχή, ένα ανθρώπινο δικαίωμα, γενικά αναγνωρισμένο στις σύγχρονες κοινωνίες.

Θέλουμε, λοιπόν, να έχουμε επιλογή! Εγώ, λ.χ. διακηρύττω ότι επιθυμώ το νεκρό μου σώμα να αποτεφρωθεί και οι στάχτες του πεταχτούν οπουδήποτε βολεύει αυτόν που θα τις ξεφορτωθεί. Απαιτώ να έχω αυτή την επιλογή εδώ στην Κύπρο, ώστε να μην υποχρεωθούν οι οποιοιδήποτε αναλάβουν την αποτέφρωσή μου να καταφύγουν σε άλλη χώρα.

Και ερωτώ: γιατί να μου στερεί το κράτος αυτή την επιλογή?

Το κράτος που στερεί από τον πολίτη αυτή την επιλογή, σημαίνει ότι υποκύπτει στις απαιτήσεις της εκκλησίας (στα δόγματα μιας συγκεκριμένης θρησκείας) και δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως κράτος στο οποίο κυριαρχεί η θρησκευτική φονταμενταλιστική ιδεολογία.

Θα πρέπει τέλος να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει και η κατάψυξη των νεκρών. Δεν νομίζω όμως ότι σύντομα θα δημιουργηθεί στην Κύπρο κατάλληλη γι' αυτό το σκοπό μονάδα, ώστε να μπορούν οι "επίσημοί" μας να διατηρούν το σώμα τους σε κατάψυξη, προσμένοντας πως κάποτε η τεχνολογία θα τους επαναφέρει στη ζωή για να συνεχίσουν τους άθλους τους υπηρετώντας και τις γενιές των ανθρώπων του κοντινού ή απώτερου μέλλοντος όπως υπηρέτησαν και τις σύγχρονές τους γενεές.

 

Χαμπής Κιατίπης

Λευκωσία, Κύπρος,

12 Ιουνίου, 2006

 

Σημείωση: Επιτέλους το αίτημα μας γίνεται αποδεχτό από την πολιτεία

Δημοσιεύτηκε σήμερα, 24 Απριλίου 2009, στον τύπο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε απόφαση όπως ετοιμαστεί νομοσχέδιο το οποίο σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, με βάση το οποίο θα επιτρέπεται και στην Κύπρο η αποτέφρωση και ταρίχευση νεκρών. Έτσι θα παρέχεται και στους Κύπριους η επιλογή της αποτέφρωσης. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.