Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

 

2006-04   Μόνιμη ταχτική η διαστρέβλωση δηλώσεων των αντιπάλων

 

 

Tην Κυριακή 4 Ιουνίου η εφημ. Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δημοσίευσε συνέντευξη που πείρε από τον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις ή τοποθετήσεις του δημοσιογράφου Ανδρέα Πιμπίσιη ο κ. Ταλάτ απάντησε και στις πιο κάτω:

«Φιλελεύθερος: Ποια θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν αυτές τις επιτροπές; Είναι αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως θέματα καθημερινότητας;

Ταλάτ: Ας πάρουμε την περίπτωση της μη λύσης, την υφιστάμενη κατάσταση, όπου χρειάζεται βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μας. Αυτός είναι ο στόχος των τεχνικών επιτροπών. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα θα είναι να αρχίσουμε να κατανοούμε ο ένας τον άλλο, να υπάρχει σεβασμός των ανησυχιών και των ευαισθησιών του ενός από τον άλλο σ' αυτή τη διαδικασία. Τότε θα δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και θα δώσει ζωή στις συζητήσεις για τη λύση του προβλήματος

Φιλελεύθερος: Κάποιος μπορεί να πει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας.

Ταλάτ: Αυτό δεν είναι ορθό. Και ξέρεις γιατί; Γιατί όλα τα προβλήματα θα είναι εκεί. Πρώτο και κύριο η διαίρεση, εκεί θα είναι. Εκεί θα είναι και το πρόβλημα των περιουσιών. Δεν θα αναγνωριστούμε. Θα συνεχίσουμε να μην αποδεχόμαστε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εκπροσωπεί το σύνολο της νήσου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να μην μας αναγνωρίζει ως κράτος και ως κυβέρνηση. Όμως τα προβλήματα θα είναι εκεί.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων πιστεύω είναι πολύ σημαντική. Σήμερα έχουμε σημεία διέλευσης και οι άνθρωποι πάνε από τη μια πλευρά στην άλλη και μεταφέρουν τα μυαλά τους, μεταφέρουν τις προθέσεις και αν υπάρχουν εγκληματίες τότε ενεργούν ως τέτοιοι. Γι' αυτό και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τους εντοπίζουμε. Υπήρξε και η περίπτωση της γρίπης των πτηνών όπου και πάλι δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Αλλά αν βρούμε μια λύση και πάλι θα ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα ως δύο λαοί, ως δύο κοινότητες, δύο πλευρές.

Ένα πρόσφατο θέμα είναι οι συχνότητες των τηλεπικοινωνιών. Αν βρούμε λύση δεν θα χρειάζεται να βρούμε λύση στο πρόβλημα των συχνοτήτων; Η απάντηση φυσικά είναι, ναι. Γιατί τότε να μην αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε από τώρα. Μα, θα πείτε αυτό σημαίνει καλή γειτονία. Ναι, καλή γειτονία, καλή φιλία και καλή συνεργασία μεταξύ δύο κοινοτήτων. Αυτό δεν είναι κάτι οδυνηρό, είναι κάτι καλό για όλους τους Κύπριους. Δεν αποζητούμε τη διαίρεση. Τόσο εγώ όσο και η κυβέρνησή μου είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού. Γιατί να προωθούμε την καλή γειτονία ή να έχουμε δύο χωριστά κράτη; Δεν έχουμε τέτοιο στόχο. Γι' αυτό και δεν πρέπει να θεωρείται ως κίνδυνος.»

 

Ο κ. Κλεάνθους διαστρεβλώνει τις πιο πάνω δηλώσεις-1-

 

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όλες οι εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές και κρατικές δυνάμεις (εκτός από μερικά μικρά κόμματα στην Κύπρο) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Κυπριακό θα λυθεί στη βάση της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας. Γι’ αυτό ας ξεχάσουμε τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης ενιαίου κράτους όπως εκείνο της Ελλάδας λ.χ. ή άλλων χωρών, στο οποίο, υπονοείται ότι, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν στάτους μειονότητας. Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να συναινέσουν σ’ αυτό, τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον. Και επίσης ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι δεν έχουμε τις δυνάμεις για να τους εξαναγκάσουμε να δεχθούν το ενιαίο κράτος, με την πιο πάνω έννοια.

Η λύση της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας σημαίνει ότι οι δύο κοινότητες θα κατοικούν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στο νησί και θα έχουν το δίκαιο να εκλέγουν πολιτειακά όργανα που θα είναι υπεύθυνα να ρυθμίζουν τις δημόσιες υποθέσεις τους.

Μου φαίνεται αναπόφευκτο πως με την πάροδο του χρόνου είτε εξευρεθεί συνολική λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας είτε όχι, άτομα και οικογένειες από την μια κοινότητα να μεταβαίνουν για να εργαστούν ή και να ζήσουν στη γεωγραφική περιοχή που θα οριστεί για την άλλη κοινότητα.

Η επανένωση του λαού, η επανένωση του χώρου, η επανένωση της οικονομίας και πολλών άλλων πτυχών που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη κοινωνία, καθώς και η ύπαρξη μιας κρατικής οντότητας αναγνωρισμένης από όλα τα άλλα κράτη, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και λειτουργοί από τις δύο κοινότητες, δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο προβλεπτό τουλάχιστον μέλλον στην κατάργηση της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας, που θα αναγνωριστούν τόσο από τις δύο πλευρές όσο και από τις ξένες χώρες, ως ουσιαστικά συστατικά μιας συνολικής λύσης.

Συνεπώς και πριν και μετά τη συνολική λύση θα υπάρχει η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα. Οι δύο κοινότητες θα ζουν η μια δίπλα στην άλλη σε ξεχωριστές γεωγραφικές περιοχές. Μ’ άλλα λόγια θα ζουν ως γείτονες. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το γεγονός αυτό;

Ο δημοσιογράφος υπαινίχθηκε ότι με τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα πάρουν οι «τεχνικές επιτροπές» για τη λύση προβλημάτων της καθημερινότητας θα δημιουργηθούν λέει «συνθήκες καλή γειτονίας», λες και η καλή γειτονία είναι κάτι το απεχθές, κάτι το κακό, κάτι το διαβολικό. Ο Ταλάτ κατανοώντας το πνεύμα που έδωσε ο δημοσιογράφος στη φράση αυτή, αρνήθηκε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Το ουσιαστικό, όμως, μέρος της απάντησης του κ. Ταλάτ δεν είναι η άρνηση του για την καλή γειτονία, αλλά το πιο κάτω μήνυμα:

«Δεν αποζητούμε τη διαίρεση. Τόσο εγώ όσο και η κυβέρνησή μου είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού. Γιατί να προωθούμε την καλή γειτονία ή να έχουμε δύο χωριστά κράτη; Δεν έχουμε τέτοιο στόχο. Γι' αυτό και δεν πρέπει να θεωρείται ως κίνδυνος.»

Η ουσία της υπόθεσης δεν είναι αν εγώ θεωρώ ότι η διζωνικότητα σημαίνει έτσι είτε αλλιώς γειτονία. Η ουσία βρίσκεται στο νόημα που εξέπεμψε γενικά ο λόγος του Ταλάτ και ειδικά το νόημα της πιο πάνω φράσης. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο άνθρωπος δεν υποστηρίζει ως μόνιμη λύση την ούτω καλούμενη «καλή γειτονία», που πιθανώς κάποιοι να της αποδίδουν το νόημα δύο ξεχωριστών κρατών.  Δεν έχει στόχο δύο χωριστά κράτη, λέει, αλλά την επανένωση του νησιού.

Μερικοί, όμως, Ελληνοκύπριοι πολιτικοί παράγοντες, όπως ο κ. Νίκος Κλεάνθους φέρει πειν, χωρίς προφανώς να διαβάσουν τη συνέντευξη, αμέσως άρχισαν το ίδιο τροπάριο που επαναλαμβάνουν κάθε φορά που παίρνουν μικρόφωνο στα χέρια τους: να κεραυνοβολούν τον Ταλάτ, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι Κύπριοι δεν θα είχαν διαβάσει την συνέντευξη και δεν θα γνώριζαν τί ακριβώς είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

Ο Ταλάτ, είπε ο κ. Κλεάνθους υποστηρίζει την καλή γειτονία, ήτοι τη διχοτόμηση, τα δύο ξεχωριστά κράτη, ενώ εμείς, εννοεί το ΔΗΚΟ, επιδιώκουμε μια λύση που να ενώνει το λαό και το τόπο, για μια ενιαία οικονομία κ.λπ.

Κύριε Νίκο Κλεάνθους, με τις δηλώσεις σας έχετε διαστρεβλώσει το νόημα των δηλώσεων του κ. Ταλάτ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Διερωτώμαι δε τί κερδίζετε με το να διαστρεβλώνεται τις δηλώσεις του και τί κερδίζει η Κύπρος στο σύνολό της από τέτοιες δηλώσεις σας. Ο κ. Ταλάτ είτε το θέλετε είτε όχι είναι ο ηγέτης της Τ/Κ κοινότητας με τον οποίο η πλευρά μας θα πρέπει κάποτε να συνεννοηθεί για να βρει λύση. Αν δεν κατανοεί η μια πλευρά τί λέει η άλλη, οπωσδήποτε συνεννόηση δεν θα υπάρξει. Γι’ αυτό σας συμβουλεύω, τόσο εσάς όσο και όλους τους άλλους πολιτικούς να κάτσετε και να μελετήσετε και να κατανοήσετε πλήρως τις απόψεις της άλλης πλευράς πάνω στα διάφορα θέματα, ώστε όταν κάποτε ελπίζουμε να αρχίσουν οι συνομιλίες να υπάρξει δυνατότητα συνεννόησης. Αλλιώς με την ταχτική της διαστρέβλωσης καήκαμε.

Αν συνεχίσετε με την ταχτική που ακολουθείτε χαϊριν και λύση ο τόπος δεν πρόκειται να δει.

Κλείνοντας θα πρέπει να σας εξομολογηθώ κάτι: Έχω διαμορφώσει βαθειά την εντύπωση ότι τόσο το ΔΗΚΟ, όσο και η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ δεν αποδέχονται τη λύση δικοινωνικής, διζωνικής ομοσπονδίας και δεν το λένε ξεκάθαρα στο λαό, και από την άλλη δεν λένε και ξεκάθαρα τί ακριβώς λύση υποστηρίζουν, πέρας της αορίστου και ακαθορίστου ευρωπαϊκής λύσης, που ο καθένας την περιγράφει ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.

Μόνο με έργα μπορούν να μου αλλάξετε γνώμη κύριε Κλεάνθους. Όπως λ.χ. να δω τον Πρόεδρο μας να παρακάθηται σε συνομιλίες με τον Ταλάτ, και ο καθένας να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να βρουν σύντομα λύση. Αλλιώς θα ροκανίζετε το χρόνο για να απολαμβάνετε τους γλυκούς καρπούς της εξουσίας και η πολιτική ταχτική σας θα στοχεύει όχι στην εξεύρεση λύσης λειτουργικής, αλλά την εξασφάλιση της κρατικής εξουσίας για ακόμη μια πενταετία. Αμήν, και να μην το δώσει!

 

Χαμπής Κιατίπης

5 Ιουνίου 2006

 

1. Σημείωση Χ.Κ. No1: Τις δηλώσεις του κ. Κλεάνθους είχα ακούσει σε εκπομπή της τηλεόρασης. Τις δημοσίευσε όμως την επομένη (5-6-06) και η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. Παραθέτω το απόσπασμα των δηλώσεων Κλεάνθους για τις οποίες κάνω αναφορά στο άρθρο.

Επίθεση Νίκου Κλεάνθους στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

"Φερέφωνο της Άγκυρας"

"Φερέφωνο της Άγκυρας" χαρακτήρισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αφορμή την αναφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο" για μέτρα καλής γειτονίας. Ο αξιωματούχος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε πώς εννοεί ο κ. Ταλάτ την "καλή γειτονία" και πώς εννοεί την επανένωση. "Επανένωση τι; Της καλής γειτονίας;", διερωτήθηκε. Ο κ. Κλεάνθους υπογράμμισε ότι η δική μας πλευρά προσβλέπει σε επανένωση όλου του λαού, της πατρίδας, των θεσμών και της οικονομίας. "Εδώ μιλούν για καλή γειτονία και αυτή είναι η διαφορά μας", υποστήριξε."

Σημείωση Χ.Κ. No2: Θα πρέπει να σημειώσω επίσης ότι κι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ πιάνεται αδιάβαστος. Σίγουρα δεν έχει διαβάσει τη συνέντευξη Ταλάτ, γιατί αν τη διάβαζε δεν θα έγραφε ότι ο Ταλάτ έκανε δήλωση υποστηρίζοντας τη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας. Είναι σύνηθες φαινόμενο στον Κυπριακό και γενικότερα στον Ελληνικό τύπο να λαμβάνεται κάτι που λέει ένας δημοσιογράφος ή ένας πολιτικός ως αληθινό, χωρίς τη βάσανο της επαλήθευσης και να αναμεταδίδεται και να ξαναμεταδίδεται μέχρι που να δημιουργείται αχρείαστα ή σκόπιμα μια νέα τεχνητά διαμορφωμένη "περιρρύουσα ατμόσφαιρα" (Χ.Κ.)

Σημείωση Χ.Κ. No3:  Το άρθρο μου αυτό απέστειλα αυθημερόν (5-6-06) στις Κυπριακές καθημερινές πρωινές εφημερίδες. Δεν γνωρίζω αν το έχει δημοσιεύσει κάποια απ' αυτές. Την επομένη, πάντως, (6-6-06) η εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ δημοσίευε σημείωμα του αρχισυντάκτη Α. Παράσχου το πιο κάτω σημείωμα στο ΠΑΡΤΕΡΙ. Τις δηλώσεις του κ. Λιλλίκα δεν είχα υπόψη μου όταν έγραφα το άρθρο μου. Φαίνεται ότι τα αυτιά του κ. Παράσχου και τα δικά μου πιάνουν και καταγράφουν τα ίδια μηνύματα από διαφορετικούς πομπούς.

 

Και ο Γιώργος Λιλλήκας διαστρεβλώνει τις πιο πάνω δηλώσεις

 

Ταλάτ, Λιλλήκας, Λένιν...

Δεν έχει -στην προκειμένη περίπτωση- σημασία αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις θέσεις που διατυπώνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Έχει όμως σημασία, όταν οι θέσεις που διατυπώνονται γραπτώς σε μια συνέντευξη, διαστρεβλώνονται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Σε τέτοιο βαθμό που να προκύπτει σαφέστατα παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Γιατί όμως να γίνεται αυτό; Ποιο σκοπό υπηρετεί; Την προσέγγιση των δύο πλευρών ώστε να υπάρξει αλληλοκατανόηση με στόχο την εξεύρεση λύσης ή μήπως το αντίθετο; Εκτός πια κι αν δεν πρόκειται περί διαστρέβλωσης κι εμείς έχουμε αντιληφθεί λάθος τα όσα διαβάσαμε.

Για να αποκτήσετε ιδίαν αντίληψη παραθέτουμε επακριβώς τα όσα ελέχθησαν. Συγκεκριμένα ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης του "Φ" ρώτησε τον κ. Ταλάτ:

 Ποια θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν αυτές τις (τεχνικές) επιτροπές; Είναι αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως θέματα καθημερινότητας;

Και η απάντηση: "Ας πάρουμε την περίπτωση της μη λύσης, την υφιστάμενη κατάσταση, όπου χρειάζεται βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μας. Αυτός είναι ο στόχος των τεχνικών επιτροπών. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα θα είναι να αρχίσουμε να κατανοούμε ο ένας τον άλλο, να υπάρχει σεβασμός των ανησυχιών και των ευαισθησιών του ενός από τον άλλο σ' αυτή τη διαδικασία. Τότε θα δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και θα δώσει ζωή στις συζητήσεις για τη λύση του προβλήματος. "

Και ο δημοσιογράφος ξαναρώτησε: "Κάποιος μπορεί να πει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας."

Και η απάντηση Ταλάτ: "Αυτό δεν είναι ορθό. Και ξέρεις γιατί; Γιατί όλα τα προβλήματα θα είναι εκεί. Πρώτο και κύριο η διαίρεση, εκεί θα είναι. Εκεί θα είναι και το πρόβλημα των περιουσιών. Δεν θα αναγνωριστούμε. Θα συνεχίσουμε να μην αποδεχόμαστε ότι η ε/κ πλευρά εκπροσωπεί το σύνολο της νήσου. Η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να μην μας αναγνωρίζει ως κράτος και ως κυβέρνηση. Όμως τα προβλήματα θα είναι εκεί. Η καθημερινότητα των ανθρώπων πιστεύω είναι πολύ σημαντική (και δίνει και σχετικά παραδείγματα)."

 Ας δούμε τώρα τι είπε ο κ. Λιλλήκας για τα λεγόμενα Ταλάτ: "Επιδιώκει συζήτηση μόνο για θέματα καθημερινότητας τα οποία ο ίδιος συνδέει άμεσα με πολιτικές σκοπιμότητες όπως είναι η αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους και η τροχιοδρόμηση μιας πορείας καλής γειτονίας. Αυτή η προσέγγιση του κ. Ταλάτ βρίσκεται σε διάσταση με την άποψη και τη θέση του Γ.Γ. των ΗΕ για καλή προετοιμασία μιας νέας προσπάθειας συνομιλιών έτσι ώστε να υπάρχουν συνθήκες και προϋποθέσεις για να καταλήξει αυτή η προσπάθεια σε συμφωνημένη λύση".

Τα συμπεράσματα δικά σας. Εμείς απλώς θα υπενθυμίσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Ιλίτς Λένιν ήταν αυτός που είπε ότι:

"Ένα ψέμα ειπωμένο πολλές φορές γίνεται αλήθεια".

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

Κωδικός άρθρου: 635859

ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/06/2006, Σελίδα: 2

 Σχόλιο Κιατίπη: Ντροπή σας κ. Λιλλήκα!