Τοποθεσία:  Άρθρα  και  Επιστολές  Χ. Κιατίπη

 

 

2006-02   Η Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου σταμάτησε στον Μεσαίωνα

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

χωρίς καμιά αλλαγή…

 

 

Δεν γνωρίζω ποιος έχει βγάλει τη φωτογραφία για να αναφέρω, σύμφωνα με τα θέσμια, το όνομά του.

Πηγή: Εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ, 11-05-2006.

 

Ιστορικοί που ειδικεύονται στην ιστορία του Μεσαίωνα εικάζουν ότι ο Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος θα πρέπει να είναι ο πρώτος εξ αριστερών, το πρόσωπο του οποίου δεν φαίνεται.

Οι κορώνες (τα στέμματα), τα αυτοκρατορικά σκήπτρα και οι ποιμαντορικές ράβδοι των Αυτοκρατόρων και των Αγίων Πατέρων της Ιεράς Ορθοδόξου Εκκλησιάς του Βυζαντίου (και της Κύπρου) κατασκευάζονταν από ατόφιο χρυσάφι, πλατίνα και πολύτιμες πέτρες (διαμάντια, ζαφείρια, σμαράγδια, αμέθυστους κ.ά.) από τους περίφημους τεχνίτες των παγκοσμίως γνωστών εργαστηρίων της οδού Μέσης στην Πόλη.

Οι μανδύες τους είναι κατασκευασμένοι από βαρύ μεταξένιο ύφασμα που εισήγαγαν αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό από την Κίνα, από ένα κρυφό μονοπάτι που ανακάλυψε μετά ο Μάρκο Πόλο. Τους μανδύες έχει σχεδιάσει και χρυσοκεντήσει με 10 περίπου κιλά χρυσαφένια κλωστή τον κάθε ένα, μια νεαρή Κυπρία που είχε σπουδάσει την τέχνη του χρυσοκεντήματος στο Λονδίνο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την εποχή εκείνη, δηλαδή τον Μεσαίωνα, οι Αυτοκράτορες και οι Αρχιερείς ήταν σχεδόν ισότιμοι, τόσο στη νομή του πλούτου, όσο και στη νομή της πνευματικής, της πολιτικής και της στρατιωτικής εξουσίας.

Σε πολλές περιπτώσεις ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας θεωρείτο και ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Βυζαντινής Χριστιανικής Εκκλησίας. Στην Κύπρο του 20 αιώνα (συγκεκριμένα το 1960), δηλαδή 1000 περίπου χρόνια μετά τον Αυτοκράτορα Βασίλειο το Β’, ο Αρχιερέας της Κύπρου αναδείχθηκε Αυτοκράτορας και κάθισε στον θρόνο της Κυπριακής Αυτοκρατορίας ή Δημοκρατίας αν προτιμάτε.  Ποια η διαφορά, πέστε μου!

Τα πλούτη του Αυτοκράτορα και των Ιεραρχών χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως αμύθητα.  Οι κακές γλώσσες (καταραμένες να ‘ναι) λένε, ότι ξεπερνούν ακόμη και τα πλούτη του Ουίλιαμ (Μπιλ) Γκέιτς! Μερικοί λένε, ότι οι ιεράρχες κατάφεραν να θέσουν υπό την ιδιοκτησία τους τεράστιες εκτάσεις εύφορης γης, πολλά κτίρια, εργοστάσια, τράπεζες, τουριστικές επιχειρήσεις, σχολεία μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης και εκατοντάδες ναούς για την τέλεση βαφτισιών, γάμων, τελετών, κηδειών και άλλων ιεροτελεστιών από τις οποίες μαζεύουν χρήματα με την σέσουλα (φασούλι, φασούλι γεμίζει το σακκούλι) από τους πιστούς και όχι μόνο, γιατί και μη-πιστεύοντες (οι άπιστοι δηλαδή) υποχρεώνονται πολλές φορές να παρευρίσκονται και να πληρώνουν τον οβολό τους.  Για την ακίνητη και την κινητή περιουσία (κυρίως χρήματα) που πρόσφεραν και προσφέρουν οι πιστοί (και οι άπιστοι) στην εκκλησία (και σ’ όλες τις εκκλησίες) άκουαν από τους ιερείς και ιεράρχες μύθους, παραμύθια, ψευτιές, δουλέματα και νουθεσίες όπως: «η γυνή να φοβείται τον άνδρα» και όλα τα άλλα δόγματα που επιβάλλουν την κυριαρχία των αντρών επί των γυναικών, τις οποίες θεωρούν ως δούλες τους.

Τόσο οι Αυτοκράτορες όσο και οι Ιεράρχες μεγάλωναν πάντοτε σε συνθήκες συνεχούς αντιπαράθεσης που συχνότατα κατέληγαν σε αιματηρές συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις στο Βυζάντιο δεν είχαν τελειωμό. Ως εκ τούτου γνωρίζοντας αυτή την ιστορική αλήθεια δεν πρέπει να παραξενεύεστε για τις συνεχείς αντεγκλήσεις και τσακωμούς και την αχαλίνωτη φιλοδοξία των Ιεραρχών της Κύπρου να συσσωρεύουν όλο και περισσότερα πλούτη και όλο και πιο ψηλές θέσεις εξουσίας, όπως είναι οι επισκοπικοί και ο αρχιεπισκοπικός θρόνος.

Για 1500 τόσα χρόνια, λες και τίποτε δεν άλλαξε, ρε παιδί μου, στα μυαλά των Κύπριων ιεραρχών και των πιστών τους επίσης.

Πάντα πιστοί στην παράδοση, δεν επιτρέπουν κανενός είδους εκσυγχρονισμό στα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά-θεολογικά θέματα.

Φοβούνται πως αν αρχίσουν να επιφέρουν και την παραμικρή θεμελιώδη αλλαγή, το όλο οικοδόμημα της πανένδοξης Αυτοκέφαλης (σήμερα ακέφαλης) Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου θα καταρρεύσει.

 

 

Χαμπής Κιατίπης

Ο ασυγχώρητος

 

Υ.Σ. Στο ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα θα βρείτε συνημμένες ακόμη δύο φωτογραφίες. Μια με τους ιεράρχες εν δράσει (εκτελούν τα ιερά τους καθήκοντα όπως ο χορός σε αρχαίο δράμα) και η άλλη με τον Αυτοκράτορα-Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Α' , καλυμμένο με τον πορφυρό, χρυσοκέντητο μανδύα του – χωρίς όμως το στέμμα του –και κρατώντας το αυτοκρατορικό του σκήπτρο, στέκεται αμίλητος μπροστά από τον εκπορθευούμενον» θρόνο του, από το σύγχρονο Νικηφόρο του Κυκ.

Ετεροχρονισμένη σημείωση: Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α' ουσιαστικά καθαίρεσε από τον θρόνο του μια Διευρυμένη Ιερά Σύνοδος υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που συνήλθε μια περίπου βδομάδα μετά το γράψιμο αυτού του μηνύματος, στο Σαμπεζί της Ελβετίας στις 17 Μαϊου.

 

 Σημείωση 1η: Κάθε ομοιότητα, πάντως, με τους σημερινούς ιεράρχες και οποιοδήποτε σχόλιο ή υπονοούμενο όσον αφορά την κοινωνική τους θέση και το ρόλο τους στην κοινωνία και όσον αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις είναι ατυχής, τυχαία, επιφανειακή και έγινε θελημένα χωρίς προκατάληψη.

Όλες οι «ξητιμασιές» που τυχόν θα θέλατε να μου εξακοντίσετε, μου αξίζουν και είναι καλοδεχούμενες. Ο αναμάρτητος τον πρώτο λίθο βαλέτω.

Ακόμη και ο αφορισμός είναι ευπρόσδεχτος. Προς πληροφορία σας έχω αφορίσει ο ίδιος τον εαυτό μου πριν από 50 ακριβώς χρόνια, όταν ήμουν 16 ετών.

 

Σημείωση 2η: Μετά από επίμονες προσπάθειες και προτού αποστείλω το μήνυμα αυτό βρήκα επιτέλους και τη φάτσα του Αυτοκράτορα Βασίλειου του Β’ του Βουλγαροκτόνου και σας την παραθέτω παρακάτω με ένα σύντομο σχόλιο.

 

 

 

Όπως θα προσέξετε ο Αυτοκράτορας φέρει φωτοστέφανο και ευλογείται από το Θεό των Χριστιανών (δηλαδή τον Πατέρα, τον υιό (Ιησού Χριστό) και το Άγιο Πνεύμα –και οι τρεις σε ένα) – με τους Αρχάγγελους (Αρχιστράτηγους εννοείται) Μιχαήλ και Γαβριήλ στην κάθε πλευρά να τον προστατεύουν. Ο ένας προστατεύει τη βιολογική του ύπαρξη κρατώντας μαζί του το όπλο (ακόντιο) και ο άλλος προστατεύει την εξουσία του κρατώντας στη θέση του το στέμμα να μην του το αρπάξει κανένας συγγενής του, (αδελφός, αδελφή, μητέρα, ξάδερφος που ήταν τότε το πιο συνηθισμένο έθιμο). Δεξιά και αριστερά του, παρατάσσονται έξι στενά οικογενειακά πρόσωπα ή 6 αυλικοί ή σύμβουλοι ή υπουργοί. Τέλος, στο κάτω μέρος, στα πόδια του Αυτοκράτορα βρίσκονται σκυφτοί ή υποκλινόμενοι ή γονατιστοί, δηλαδή σε στάση υποταγής, οι διάφορες κοινωνικές τάξεις και στρώματα της Αυτοκρατορίας: φεουδάρχες, έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δουλοπάροικοι, κατώτερος κλήρος, γραφιάδες και φοροεισπράκτορες.

 Ο θεός σ’χωρέσει τους! 

Ζωή σε λόγου σας, πολυχρονεμένοι μου!

 

Πάλι ο καταραμένος,

Χαμπής Κιατίπης

11 του Μάη, 2006

 

Σημείωση: Το πιο πάνω μήνυμα απεστάλη με το Η/Τ.  Μερικοί παραλήπτες του μηνύματος αυτού φαίνεται ότι δεν είχαν αντιληφθεί το ειρωνικό και σατυρικό πνεύμα του κειμένου και των λεζάντων που συνοδεύουν τις φωτογραφίες και μου έγραψαν ότι οι αναφορές μου δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα. Σ' αυτό έχουν απόλυτο δίκαιο. Συμφωνώ μαζί τους και αναφέρω ότι σκοπίμως έχω εισαγάγει όλα όσα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γνωρίζοντας ότι οι αναγνώστες θα το αναγνώριζαν αυτό και θα αντιλαμβάνονταν το σατυρικό πνεύμα που ήθελα να διαδώσουν.

Χ.Κ.

22 του Μάη, 2006