2004-03  - Συζήτηση στην τηλεόραση για τη Διακίνηση και το Εμπόριο Κοριτσιών

 

Θ. Θεοδωρίδης, πατήρ Σάββας Μιχαηλίδης και Δ. Πολυκάρπου

 

Την Τρίτη 28/09/2004, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μάμας του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα παρουσίασε το πρόγραμμά του «Επ’ αυτοφώρω» με θέμα τη διακίνηση και εμπορία νεαρών αλλοδαπών γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση στα διάφορα πορνομάγαζα της Κύπρου. (Καμπαρέ, μπαρ, μπυραρίες, μασαντίδικα, στιπτιζάδικα κ.ά.).

Συνομιλητές του κυρίου Μάμα ήταν ο κύριος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Βοηθός Αρχηγός Διοίκησης, ο πατήρ Σάββας Μιχαηλίδης, ιερέας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Λεμεσό και ιδρυτής καταφυγίου, στο οποίο μπορούν να βρουν βοήθεια αλλοδαπές κοπέλες που έχουν πέσει θύματα σωματεμπόρων και αναζητούν απεξάρτηση από τα κυκλώματα που τις καταδυναστεύουν, και ο κύριος Δώρος Πολυκάρπου, Πρόεδρος του ΚΙΣΑ (Κίνημα για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό), που επίσης συμπαραστέκεται και βοηθά αλλοδαπούς εργαζόμενους και όχι μόνο.   

Στη συζήτηση πήραν μέρος μέσω τηλεφώνου μερικοί ιδιοκτήτες καμπαρέ, αλλοδαπές γυναίκες που είχαν προσωπικές εμπειρίες ως εργαζόμενες σε πορνομάγαζα, καθώς και «πελάτες» των πορνομάγαζων, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους μαρτυρίες όσον αφορά τις αγοραπωλησίες κοριτσιών.

Διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ιδιαίτερα ανάμεσα στον πατέρα Σάββα και τους ιδιοκτήτες των καμπαρέ. Ένας απ’ αυτούς υποστήριξε ότι το σεξ είναι ωραίο και ότι δεν πρέπει να απαγορευθεί. Όλοι συμφώνησαν μαζί του, επεσήμαναν όμως ότι δεν ζητούν την απαγόρευση του σεξ, αλλά την απαγόρευση της εμπορίας του σεξ από τους ιδιοκτήτες των καμπαρέ, γιατί ακριβώς αυτό κάνουν όλοι στα καμπαρέ. Πωλούν τα νεαρά κορίτσια συνήθως σε ηλικιωμένους παντρεμένους άντρες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται σεξουαλικά τις νεαρές κοπέλες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι νεαρότερες σε ηλικία από τις θυγατέρες τους ή και τις εγγόνισσες τους ακόμη.

Ο πατήρ Σάββας, μάλιστα, προκάλεσε τους ιδιοκτήτες των καμπαρέ αν θεωρούν ότι οι καταγγελίες του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα να του κινήσουν αγωγή. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να του κινήσει αγωγή κανένας καμπαρετζής, γιατί, εξ όσων και εγώ γνωρίζω, δεν υπάρχουν στην Κύπρο καμπαρέ που να μπορούν να επιβιώσουν προσφέροντας μόνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και χωρίς να πωλούν τις νεαρές αλλοδαπές «καλλιτέχνιδες» για κονσομασιόν και για ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις με πελάτες τους.

Ο πατήρ Σάββας υποστήριξε ότι για να σταματήσει το κακό, η πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση της Επιτρόπου Διοικήσεως και να απαγορεύσει πάραυτα την εισαγωγή «καλλιτέχνιδων» και αντί η νομοθεσία να τιμωρεί τις νεαρές καλλιτέχνιδες, τις οποίες μετέτρεψαν με διάφορες μορφές βίας οι σωματέμποροι σε πόρνες, και τις οποίες θα πρέπει μάλλον να θεωρεί θύματα, να τιμωρεί τους σωματέμπορους και τους πελάτες, δηλαδή τα δύο συναλλαττόμενα μέρη στη αγοραπωλησία της  ξένης νεαρής γυναικείας σάρκας και ψυχής, όπως έκανε η Σουηδία και όπως προτίθενται να κάνουν σύντομα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στη δική μου παρέμβαση είχα εκφράσει την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει κατ’ αρχή να απαγορεύσει την κονσομασιόν, δηλαδή το «κέρασμα» από πελάτες σε αρτίστες ή μπάρμειτς κ.λπ., διότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το όλο κακό ξεκινάει με αυτό το δήθεν «αθώο κέρασμα», που δεν είναι τίποτ’ άλλο από σκέτη κονσομασιόν (ποτοκατανάλωση) κατά την οποία ένας πελάτης μπορεί να ξοδεύσει λ.χ. μέχρι και 200 ΛΚ για να κάνει συντροφιά με μια αλλοδαπή κοπέλα για μισή περίπου ώρα. Όταν αγοράζεις τη δεκάλεπτη συντροφιά μιας νεαρής κοπέλας και πληρώνεις 20 μέχρι 40 ΛΚ αυτή η πράξη είναι μια μορφή πορνείας, που θα πρέπει να είναι εξίσου καταδικαστέα, όπως και η περίπτωση που πληρώνει κανείς τα ίδια χρήματα σε μαστροπό για να του προμηθεύσει νεαρή κοπέλα για να έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις μαζί της. Στην περίπτωση αυτή ο μαστροπός κατηγορείται με την στερεότυπη κατηγορία του «αποζήν από κέρδη πορνείας» και μέχρι να τελειώσει η δίκη, η κοπέλα εξαναγκάζεται να επαναπατρισθεί και η υπόθεση να ξεχαστεί.

Στο πιο πάνω στιγμιότυπο, που πήραμε από το πρόγραμμα «Επ’ αυτοφώρω», ο πατήρ Σάββας επιδεικνύει το βιβλίο «Εμπόριο Κοριτσιών» που έχουν εκδώσει πρόσφατα οι Εκδόσεις Εξέλιξη της Λευκωσίας. Ο πατήρ Σάββας θεωρεί το βιβλίο «Εμπόριο Κοριτσιών» ως βιβλίο αναφοράς στο οποίο προσφεύγει κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να ενισχύσει τα επιχειρήματά του και να δώσει στοιχεία στον αγώνα του ενάντια στο αίσχος της διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης αθώων νεαρών κοριτσιών.  

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Κυπριακή κοινωνία κυριαρχεί η εντύπωση ότι τα 17χρονα και 18χρονα κορίτσια που έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν στα καμπαρέ, στα μπαρ και τις μπυραρίες ήταν ανέκαθεν πόρνες και ως εκ τούτου δεν είναι ανήθικο να τις αγοράζει κανείς από τους μαστροπούς για να ικανοποιήσει τις όποιες σεξουαλικές του ορέξεις. Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Είναι γενικά παραδεχτό ότι τα νεαρά κορίτσια εξαπατώνται: τους λένε ότι θα εργαστούν ως χορεύτριες ή και πως θα κάνουν «αθώα παρέα» σε πελάτες και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Τους αποκρύβουν ότι η συντροφιά που θα κάνουν στους πελάτες συνοδεύεται από κονσομασιόν (ποτοκατανάλωση) και ότι την ποτοκατανάλωση ακολουθεί κατά κανόνα η υποχρέωση να κάνουν σεξ με τον πελάτη, όποιος κι αν είναι αυτός.

Όπως αναφέραμε, η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών είναι παντρεμένοι και κάποιας ηλικίας. Διερωτάται κανείς κατά πόσο οι σύζυγοί τους γνωρίζουν που πάνε και περνούν τα βράδια και τις άλλες ελεύθερές τους ώρες οι σύζυγοί τους και αν ναι, κατά πόσο το ανέχονται και το θεωρούν ηθικά παραδεχτό οι σύζυγοί τους να αγοράζουν νεαρές αλλοδαπές κοπέλες για να τους συντροφεύουν και ίσως και για να κάνουν έρωτα μαζί τους.

Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Το βιβλίο «Εμπόριο Κοριτσιών» θα πρέπει να θεωρηθεί ως η αφετηρία για την έναρξη μιας σε βάθος συζήτησης, ώστε η Κυπριακή κοινωνία να απαλλαχθεί το συντομότερο δυνατό από το μίασμα αυτό. Δυστυχώς κυριαρχούν πολλές προκαταλήψεις, λανθασμένες ιδέες και αντιλήψεις και ατομικές και συλλογικές στάσεις ανοχής στην ύπαρξη οίκων ανοχής, με βασικό ισχυρισμό ότι το «επάγγελμα» είναι τόσο παλιό όσο και η κοινωνία και δεν πρόκειται να εξοστρακισθεί ποτέ.

Αυτή η αντίληψη είναι τελείως λανθασμένη. Για να απαλλαχθείτε από τις όποιες λανθασμένες αντιλήψεις και στάσεις σας θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο «Εμπόριο Κοριτσιών». Τότε θα καταλάβετε πως φθάσαμε σ’ αυτή την απαίσια κατάσταση και γιατί μας κατηγορούν ξένοι δημοσιογράφοι, ξένες οργανώσεις και ξένες κυβερνήσεις.   

Ζητήστε και διαβάστε το «Εμπόριο Κοριτσιών» από κάποια βιβλιοθήκη ή από κάποιο βιβλιοπωλείο ή παραγγείλετε το από τον Εκδότη στα τηλέφωνα:

22 77 06 24 και 99 46 86 47.

(Τιμή από τον εκδότη £12 ΛΚ, λιανική τιμή στα βιβλιοπωλεία £14.90 ΛΚ)

Έξοδα πακεταρίσματος και αποστολής στην Κύπρο δεν χρεώνονται!  

 

Τηλεφωνήστε τώρα και παραγγείλετε το «Εμπόριο Κοριτσιών» για να μορφωθείτε και στον τομέα αυτό.

 

Χαμπής (Μπάμπης) Κιατίπης

Μελετητής, Συγγραφέας, Εκδότης

29/09/2004

 

 

Πληροφορίες για το «Εμπόριο Κοριτσιών» μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα «Εμπόριο Κοριτσιών». 

 

 

Πέστε το στους φίλους σας, παρακαλώ!