2004-01 Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός βλάπτουν σοβαρά τον αθλητισμό

 

 

25 Αυγούστου 2004

 

Σήμερα, στο ένθετο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ «ΓΗΠΕΔΟ», ο αθλητικογράφος Πλουτής Αβραάμ γράφει ένα ρεπορτάζ για την κάθοδο της Αθηναϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού στην Κύπρο και τη τέλεση των εγκαινίων λέσχης των φίλων της ομάδας στην Κύπρο.

Ανάμεσα σ’ άλλα διαβάζουμε τα ακόλουθα:

 

«Εγκαίνια ΠΑΛΕΦΙΠ....


Με την ευκαιρία της παρουσίας στην Κύπρο, η αποστολή του Παναθηναϊκού, την Κυριακή το βράδυ παρευρέθηκε, στα εγκαίνια του νέου συνδέσμου της Παγκύπριας Λέσχης Φίλων Παναθηναϊκού, από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αργύρη Μήτσου. Τα εγκαίνια τελούσαν υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη, ο οποίος στην ομιλία του δεν έκρυψε ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού. Το παρών του έδωσε, ο επίσης... δηλωμένος "πράσινος», πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος. Αρκετοί ήταν και οι φίλοι του Παναθηναϊκού στην Κύπρο που έσπευσαν στα εγκαίνια και αποθέωσαν τους νταμπλούχους Ελλάδας με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να είναι το πρόσωπο της βραδιάς ενώ το σύνθημα «Μιχαλάκη, είσαι τρέλα...», δονούσε την ατμόσφαιρα.»

Ως εδώ πολύ ωραία. Το ρεπορτάζ, όμως, συνόδευαν και οι πιο κάτω φωτογραφίες:

 

Η λεζάντα του Πλουτή Αβραάμ λέει: «Φίλοι του Παναθηναϊκού με την κυπριακή σημαία».

 

Διερωτώμαι αν αυτός ο αθλητικογράφος ήρθε από κάποιον άλλον πλανήτη και δεν γνωρίζει ποια είναι η κυπριακή σημαία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μερικοί ανεγκέφαλοι παρουσιάζουν την Ελληνική σημαία με το χάρτη της Κύπρου και τα κλαδιά ελιάς ως τη ...σημαία της Κύπρου.

 

Προσεκτικοί τηλεθεατές είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να δουν πολλές παρόμοιες σημαίες στα στάδια όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα.

Η παρουσία, όμως, της πιο πάνω σημαίας έγινε μπροστά στα μάτια του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο.

Λέτε ο υπουργός να αντέδρασε στην παρουσία της πιο πάνω σημαίας. Αμφιβάλλω πολύ. Οι ιδέες του είναι γνωστές.

Όταν ο αθλητισμός σμίγει με την εθνικιστική συνείδηση, παράγεται μια «εθνικο-αθλητική σαλάτα», που αν επεκταθεί πέρα από κάποιο κρίσιμο όριο, θα αποβεί πολύ επικίνδυνη για την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνίας μέσα σε υγιείς συνθήκες. Τέτοιες ή παρόμοιες «σαλάτες» είχαμε αρκετές στο παρελθόν και όλοι γνωρίζουμε που είχαν οδηγήσει την Κύπρο.

Όταν τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών μιας επαρχίας, όπως εκείνης της Πάφου λόγου χάριν, σμίγουν με τον εθνικό φανατισμό και σοβινισμό και ιδιαίτερα όταν επικεφαλής αυτού του σοβινισμού-εθνικισμού βρίσκονται οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας, τόσο αυτοί που κυβερνούν όσο και αυτοί που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, τότε δεν πρέπει να διερωτάστε γιατί η τεράστια πλειοψηφία του λαού της Πάφου αντιστέκεται με νύχια και με δόντια στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεχτής λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα.

Και τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω τους υπεύθυνους:

Ø       Τί πράγματι θα πρέπει να σκέπτονται και να συμπεράνουν οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, ιδιαίτερα εκείνοι που αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μέσα σε στρατοκρατούμενες συνθήκες, όταν βλέπουν τους απ’ εδώ να κυματίζουν τέτοιες σημαίες και να τις παρουσιάζουν ως κυπριακές;

Ø       Μήπως οι επιδείξεις τέτοιων σημαιών ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τους Τουρκοκύπριους στο να συνεχίσουν το αγώνα τους για την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο;

Ø       Γιατί κε Υπουργέ και κε Πρέσβη ανεκτήκατε την παρουσία κι επίδειξη μιας τέτοιας σημαίας στην συγκέντρωση;

 

Εύχομαι ν’ ακούσω κι άλλες φωνές διαμαρτυρίας για τέτοιες και παρόμοιες εκδηλώσεις, ώστε να αποθαρρυνθούν και απομονωθούν αυτά τα στοιχεία, για να είναι η ζημιά που προκαλούν στο εθνικό μας πρόβλημα η μικρότερη δυνατή.

 

Χαμπής (Μπάμπης) Κιατίπης

 

Σημείωση: Η πιο πάνω επιστολή απεστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πολλούς και διάφορους.

 Εξ όσων γνωρίζω την έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ στις 27 Αυγ. 2004.

 Τη δημοσίευσε επίσης στο Διαδίκτυο ο Ιστότοπος Cyprus Indymedia στη διεύθυνση:

 http://cyprus-imc-ellinika.nysindy.org/newswire/display/896/index.php