Άρθρα και Επιστολές Κιατίπη

2003-07   ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Κύριο Άνθο Λυκαύγη

Διευθυντή

Έφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"

Λευκωσία, Κύπρος

 

 

Αγαπητέ κ Λυκαύγη,

 

Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο εκτιμώ τη προσπάθεια της εφημερίδας που διευθύνετε να απεικονίζει όσο το δυνατό πιο πιστά τις πραγματικότητες και να μην πέφτει θύμα στις ραφιναρισμένες προσπάθειες που κάνουν τρίτοι για να προωθούν ιδιοτελείς σκοπούς.

Σας είναι γνωστές, σίγουρα, οι προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η προ πολλού ληφθείσα απόφασή τους να εξαπολύσουν ένα κατακτητικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ είναι δικαιολογημένη. Με χίλιους δύο τρόπους προσπαθούν να μας πείσουν ότι μόνο με την ένοπλη βία, και δη χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο στρατιωτικό μηχανισμό στο κόσμο και με τα πιο σύγχρονα και πανίσχυρα όπλα θα εξαναγκάσουν το δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν και την υπόλοιπη Ιρακινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να παραδώσει το Ιράκ στους σύγχρονους πλανητάρχες.

Δεν θα προχωρήσω σε εμβάθυνση επί του θέματος. Εκείνο που θέλω να θίξω με το σημείωμα αυτό είναι το γεγονός ότι σήμερα στο Φιλελεύθερο (σελ. 16) δημοσιεύεται κείμενο άγνωστης πηγής με τίτλο:

Ενοχοποιούν τον Σαντάμ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ,

και υπότιτλο:

Ανοίγει ο δρόμος στις ΗΠΑ για κήρυξη πολέμου.

 

Δεν γνωρίζω από που ο συντάκτης σας Γιάννης Αντωνίου πήρε (και μετάφρασε;) το σημείωμα αυτό και από που και πως έβγαλε (ή βρήκε έτοιμο μήπως;) τον τίτλο και τον υπότιτλο και απλά, ως απλό μηχάνημα αντιγραφής, το αντίγραψε και το παράθεσε με μιαν τεράστια φωτογραφία των επιθεωρητών.

Θα πρέπει να σας γνωρίσω, αγαπητέ Λυκαύγη, ότι παρακολουθώ αρκετά καλά την εξέλιξη της όλης υπόθεσης και πουθενά δεν βρήκα ότι μπορεί κανείς να βγάλει το πιο πάνω καταδικαστικό συμπέρασμα που έβγαλε ο συντάκτης σας και ότι οποιοδήποτε όργανο του ΟΗΕ ή οποιοσδήποτε στο στον Κόσμο υποστήριξε ότι "άνοιξε ο δρόμος στις ΗΠΑ για κήρυξη πολέμου."

Μόνο όσοι ενδιαφέρονται να οδηγήσουν την κοινή γνώμη στην αποδοχή της πολεμοκάπηλης πολιτικής των ΗΠΑ και Βρετανίας μπορούν να δημοσιεύσουν ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Για περισσότερη πληροφόρηση επί του θέματος, παραπέμπω τόσο εσάς όσο και το συντάκτη σας στα σχετικά με το θέμα δημοσιεύματα του ΟΗΕ, στην ιστοσελίδα: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=5873&Cr=iraq&Cr1=inspect

 

Chambis (Bambis) Kiatipis

Γενάρης, 2003