2003-06  ΘΕΜΑ: ΝΑΙ στην Ειρήνη  -  ΟΧΙ στον Πόλεμο.

 

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας,

κ Κωνσταντίνο Σημίτη,

Αθήνα,

Ελλάς

 

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2003

 

ΘΕΜΑ: ΝΑΙ στην Ειρήνη  -  ΟΧΙ στον Πόλεμο.

 

 

Από την ημέρα που ο George Bush ο νεώτερος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, η εξέλιξη μιας σειράς γεγονότων σε παγκόσμια κλίμακα οδηγούν αναπόφευκτα τον κάθε παρατηρητή στο συμπέρασμα, ότι η πολιτική, βιομηχανική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ, μαζί με τους στενούς της συμμάχους - δηλαδή τη Μεγάλη Βρετανία, τη Τουρκία κ.ά. - ετοιμάζονται πυρετωδώς να εξαπολύσουν νέο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Πολλοί αναλυτές παραδέχονται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ο πιθανός αυτός πόλεμος να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της γεωγραφικής περιοχής της Μέσης Ανατολής και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μη αποκλειόμενης και της εξέλιξής του σε ένα νέο, τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πως σε μια τέτοια θλιβερή εξέλιξη πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής εξόντωσης ανθρώπινων ζωών καθώς και καταστροφές σε έργα του πανανθρώπινου πολιτισμού, την αξία των οποίων κανείς δεν θα είναι σε θέση να υπολογίσει.

Ο κίνδυνος καθολικής καταστροφής από ένα πυρηνικό πόλεμο είναι γενικά παραδεκτός. Θα πρέπει συνεπώς να παραδεχθούμε ότι καμιά χώρα δεν είναι απυρόβλητη.

Είναι πεποίθησή μου ότι η σημερινή ανθρωπότητα βρίσκεται σε τέτοιο ψηλό επίπεδο πολιτισμού, κατά το οποίο ενισχύονται όλο και πιο πολύ οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων σε διακρατικά, διεθνή και άλλα προβλήματα με ειρηνικές μεθόδους παρά με πόλεμο. Στις κρίσιμες αυτές ώρες για την ανθρωπότητα αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και επιμονή στην εξεύρεση λύσεων με ειρηνικές μεθόδους.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (και όχι μόνο), η Ελλάδα δυνατόν να υποστεί μεγάλες οικονομικές και οικολογικές ζημιές, έστω κι αν ακόμη ο πόλεμος δεν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εικάζεται ότι πάνω απ’ όλα θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό ο τουρισμός της.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Με αυτή την επιστολή, ενώνω και εγώ τη φωνή μου με εκείνη των εκατομμυρίων φιλειρηνικών ατόμων ανά τον κόσμο, και σας καλώ και Εσάς κ Πρόεδρε, όπως μεταφέρετε τόσον στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις σας με τους εκπροσώπους των ως άνω χωρών, όσο και στα διεθνή φόρα, [ΟΗΕ, ΕΕ κ. αλλού], τη θέση των εκατομμυρίων φιλειρηνικών πολιτών της Ελλάδας, που σίγουρα συμφωνείτε μαζί μου ότι, δεν είναι άλλη από την πιο κάτω:

 

ΝΑΙ στην Ειρήνη  -  ΟΧΙ στον Πόλεμο.

 

Χαμπής (Μπάμπης) Κιατίπης

Αγίου Δομετίου 48, Διαμ. 1

2373 Άγιος Δομέτιος, Κύπρος

Τηλ. (+357) 22770624