2003-03 Ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου

 

Θέμα: τηλεοπτικό πρόγραμμα για να αναλυθεί και ερμηνευθεί το Σχέδιο Ανάν

 

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2003

 

 

Αξιότιμε κύριε,

    

     Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες στις 30 Μαρτίου 2003 ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, οι Ελληνοκύπριοι που έχουν δικαίωμα ψήφου [1] να καλεστούν από την πολιτική ηγεσία της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας να λάβουν μέρος και να ψηφίσουν σε Δημοψήφισμα όσον αφορά το Κυπριακό Πρόβλημα. Υποθέτω ότι στο Δημοψήφισμα αυτό το πιο πιθανό ερώτημα που θα καλεστεί να απαντήσει ο ψηφοφόρος θα είναι:

·       «Λέτε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο Σχέδιο που πρότεινε ο ΟΗΕ για μια οριστική και λειτουργική Λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα, που συνομολογήθηκε με βάση τις θέσεις και τις απαιτήσεις που προέβαλαν οι ηγέτες των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών τα τελευταία 39 χρόνια;»

 

     Κύριε Γ.Δ.,

     Υπενθυμίζω ότι το Σχέδιο Ανάν είχε προταθεί στις δύο κοινότητες στις 11 Νοεμβρίου 2002 με την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα το υπέγραφαν πριν από τις 12 Δεκεμβρίου 2002, δηλαδή πριν την Διάσκεψη της Κοπενχάγης, στην οποία θα αποφασιζόταν αν θα εντασσόταν η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με άλλες εννέα Ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ζήτησαν από τον ΟΗΕ να επιφέρει τροποποιήσεις σε ορισμένες πρόνοιες του Σχεδίου. Ο ΟΗΕ έλαβε υπόψη τις προτεινόμενες από τις δύο πλευρές τροπολογίες και παρουσίασε στους ηγέτες των δύο πλευρών το Πρώτο Αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν και κάλεσε τις δύο ηγεσίες να το υπογράψουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003.  Οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων υποστήριξαν ότι και το Πρώτο Αναθεωρημένο Σχέδιο χρήζει περαιτέρω διαπραγμάτευσης και περαιτέρω τροποποιήσεων.

     Ο ΟΗΕ έδωσε τότε στις ηγεσίες των δύο πλευρών την ευκαιρία να διαπραγματευτούν και να επιφέρουν στο Πρώτο Αναθεωρημένο Σχέδιο περαιτέρω τροποποιήσεις. Αφού ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και οι τροποποιήσεις, ο ΟΗΕ παρουσίασε στα δύο μέρη το Δεύτερο και Τελικό Αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν και κάλεσε τους ηγέτες των δύο πλευρών να το υπογράψουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, στην παρουσία μάλιστα του Γ.Γ του ΟΗΕ κ Κόφι Ανάν, που πέρασε μια βδομάδα σχεδόν στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ελπίζοντας ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών θα το υπέγραφαν στην παρουσία του και θα έβαζε κι αυτός την υπογραφή του ως μάρτυρας.

     Οι ηγέτες των δύο πλευρών αρνήθηκαν να υπογράψουν το Σχέδιο Ανάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να συναγάγει κανείς, ότι ο ΟΗΕ είχε χάσει κάθε ελπίδα ότι θα μπορούσαν οι ηγεσίες των δύο πλευρών να αναλάβουν ποτέ την ευθύνη και να υπογράψουν την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν ως την οριστική ΛΥΣΗ του Κυπριακού Προβλήματος, ενός προβλήματος που για τον ΟΗΕ υπάρχει εδώ και 39 χρόνια (από τότε δηλαδή που διατηρεί με μεγάλο κόστος ειρηνευτική δύναμη στο νησί) και αποτελούσε το αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους εκάστοτε ηγέτες της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και στον Ραούφ Ντενκτάς ή εκπρόσωπό του. Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν θα υπέγραφαν ποτέ το Σχέδιο Λύσης που ετοίμασαν τα ανώτατα όργανά του αποφάσισε να αλλάξει ταχτική:

Ø     Αποφάσισε να καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να πάνε στη Χάγη της Ολλανδίας στις 10 Μαρτίου 2003 για να του απαντήσουν κατά πόσον θα αναλάμβαναν να διοργανώσουν, (η κάθε ηγεσία στην κοινότητά της), Δημοψήφισμα, στο οποίο να καλούν τα μέλη της κοινότητάς τους που έχουν δικαίωμα ψήφου, να αποφασίσουν κατά πόσο αποδέχονται το Σχεδίου Ανάν ως τη ΛΥΣΗ στο Κυπριακό Πρόβλημα ή Όχι.

     Από τις 11 Νοεμβρίου 2002 μέχρι σήμερα καμιά υπηρεσία του Κράτους δεν ανέλαβε την ευθύνη να εξηγήσει με συστηματικό τρόπο στον Κυπριακό Λαό τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν.

     Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δημοσίευσε το Αρχικό Σχέδιο τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά, ενώ το Β’ Αναθεωρημένο Σχέδιο δημοσίευσε μόνο στα Αγγλικά. Γιατί;

     Κατά καιρούς υπεύθυνοι και ανεύθυνοι καλούνταν σε προγράμματα τηλεοράσεων και ραδιοφώνων για να συζητήσουν το Σχέδιο.

     Κατά την άποψή μου, και πιστέψετέ με έχω παρακολουθήσει πολλά τέτοια προγράμματα, δεν διαφώτισαν επαρκώς και διαυγώς το λαό για το περιεχόμενο του Σχεδίου. Όταν καλούνταν οι επίσημοι να αναλύσουν και ερμηνεύσουν τις διάφορες πρόνοιες του Σχεδίου αρνούνταν να το πράξουν με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν γιατί θα αποκάλυπταν δήθεν στην άλλη πλευρά τις θέσεις μας και τις απαιτήσεις μας.

     Ως εκ τούτου, είμαι σίγουρος ότι η τεράστια πλειοψηφία του λαού, ιδιαίτερα οι χειρωνακτικά εργαζόμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να μελετούν και να κατανοούν πολύπλοκα και δυσνόητα συγγράμματα, και τέτοιο είναι το Σχέδιο Ανάν, δεν θα είναι σε θέση, αν τελικά καλεστούν να ψηφίσουν σε Δημοψήφισμα, να διαμορφώσουν πριν ψηφίσουν, ελεύθερα και συνειδητά ιδίαν άποψη και να πάρουν μόνοι τους απόφαση, αλλά θα σέρνονται ως άλογα υπό ζυγό από τον κάθε «ηγέτη» που για ιδιαίτερους ατομικούς λόγους θα επιλέξει την μια από τις δύο διαζευκτικές απαντήσεις.

     Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως το καθήκον της για πλήρη πληροφόρηση, για διαφώτιση και για μετάδοση αληθινής γνώση στο λαό, εξαντλείται με την αποφοίτηση από το δημόσιο σχολείο και ότι μετά από το σχολείο, το καθήκον αυτό το αναλαμβάνουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να περιμένουμε απ’ αυτή καμιά πρωτοβουλία για τη διαφώτιση του λαού επί του προκειμένου.

     Το μέγιστο κατά την άποψή μου καθήκον των ΜΜΕ, ιδιαίτερα όμως της  «ραδιοτηλεόρασης που ανήκει στο λαό» από σήμερα μέχρι το Δημοψήφισμα, είναι να αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις στο να ενημερωθεί ο λαός με συστηματικό τρόπο, το τονίζω αυτό – με συστηματικό τρόπο - και όχι αποσπασματικά και περιστασιακά) από γνώστες που πραγματικά γνωρίζουν πολύ καλά τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, ώστε οι ψηφοφόροι να διαμορφώσουν πραγματικά αληθινή γνώση προτού πάνε να ψηφίσουν.

     Το προτεινόμενο από τα ΗΕ Δημοψήφισμα δυνατόν να θεωρηθεί ως το μοναδικό λειτούργημα της πραγματικής, της άμεσης δημοκρατίας που προσφέρεται υπό τις περιστάσεις,. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε Παγκύπρια κλίμακα. Είναι η μοναδική φορά που προσφέρεται στο λαό να λειτουργήσει με μιαν από τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της πραγματικής δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί η λεγόμενη αντιπροσωπευτική ή αστική δημοκρατία είναι ο αντίποδας της πραγματικής, της άμεσης δημοκρατίας, επειδή αποστερεί από το λαό το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για τα ζητήματα που τον απασχολούν και το μεταφέρει σε ένα άτομο, που ονομάζει ηγέτη.

      Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός, να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για τη λύση του πιο βασανιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει εδώ και 45 σχεδόν χρόνια (από το 1958 που έγιναν οι πρώτες βιαιοπραγίες από μέλη της ΤΜΤ και οι Βρετανοί επέβαλαν την πρώτη διαχωριστική γραμμή – που έγινε γνωστή ως πράσινη γραμμή).

     Είμαι σίγουρος ότι ο λαός δεν πιστεύει πλέον ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν την ικανότητα και τη θέληση να υπογράψουν μια συμφωνία με βάση την οποία θα λύνεται μια και καλά το Κυπριακό Πρόβλημα και ότι θα διαμορφώσουν εκείνες ακριβώς τις συνθήκες που θα εγγυώνται στην πράξη μόνιμη ειρηνική συμβίωση, συνεργασία, πρόοδο και ευημερία στις δύο κοινότητες και όχι μόνο.

 

     Αξιότιμε κύριε Γ.Δ.,

     Έχω διαπιστώσει ότι το ΡΙΚ στην προσπάθειά του να συναγωνιστεί τα τηλεοπτικά κανάλια που εξειδικεύονται στην προβολή αθλητικών εκδηλώσεων, αφιερώνει υπέρ το δέον τηλεοπτικό χρόνο για παρόμοια προγράμματα, ιδιαίτερα δε για το ποδόσφαιρο. Καθημερινά, λοιπόν, αφιερώνονται μερικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ώρες για το ποδόσφαιρο και κάποτε, κάποτε και για άλλα σπορ. Οι ιθύνοντες στο ΡΙΚ (και ιδιαίτερα οι αθλητικογράφοι για κατανοητούς λόγους) αποδίδουν στο ποδόσφαιρο πολύ μεγαλύτερη αξία από ότι πραγματικά, κατά τη γνώμη μου, του αξίζει.

     Συνεπώς, τελειώνοντας θα πω ότι, το ίδρυμα θα μπορούσε να ελαττώσει κατά μερικές ώρες τη βδομάδα τις ποδοσφαιρικές εκπομπές ή και κάποιες άλλες εκπομπές, και στη θέση τους να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας-μιάμισης ώρας, τρεις τέσσερις φορές τη βδομάδα, στο οποίο γνώστες του Σχεδίου Ανάν, να αναλύουν και να ερμηνεύουν με συστηματικό και ευκολονόητο τρόπο τις πρόνοιες του, ώστε να τις κατανοήσουν και οι ψηφοφόροι που θα καλεστούν να πουν σ’ αυτό το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ τους. Για την επιτυχία αυτού του προγράμματος είμαι πρόθυμος να σας παράσχω οποιαδήποτε βοήθεια μου ζητηθεί – εντελώς αφιλοκερδώς.

     Με εκτίμηση,

Χαμπής (Μπάμπης) Κιατίπης

 Τρίτη, 4 Μαρτίου 2003

 

C.c.: Προς τον κ Άντρο Παυλίδη,

Πρώτο Λειτουργό Τηλεοπτικών Προγραμμάτων,

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ)

Λευκωσία – Κύπρος

Τηλ. 22862419

 

Σημείωση: Η ανοιχτή αυτή επιστολή γνωστοποιείται επίσης στα ΜΜΕ και σ’ όσους, νομίζω, ενδιαφέρει το θέμα.


[1]     Όσον αφορά την Ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτοί που έχουν δικαίωμα ψήφου βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που διατηρεί το Υπουργείο των Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι σαφές. Λέγεται ότι λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού εποίκων από την Τουρκία υπάρχει πρόβλημα. Δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα αυτό αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και αν ναι, κατά πόσο είναι σε θέση να το λύσει, ώστε στο Δημοψήφισμα να ψηφίσουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι και όσοι άλλοι έχουν πραγματικά πολιτικά δικαιώματα.