Επεξηγηματικό Σημείωμα

 

Το 1998 είχα δημιουργήσει την Τοποθεσία για την Αταξική Κοινωνία. (WebSite For a Classless Society). Βασική της γλώσσα ήταν η αγγλική. Διατηρήθηκε στο Διαδίκτυο κάπου ενάμισι χρόνο και λόγω οικονομικών δυσκολιών τερμάτισα την παρουσία της. Τότε ήταν πολύ ακριβή η αγορά "μνήμης" από παρέχοντες Διαδικτυακών τόπων.

Μαθαίνοντας για το νέο, δωρεάν, σύστημα τοποθέτησης ιστοσελίδων, αποφάσισα να επαναλειτουργήσω τις Ιστοσελίδες, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που προσφέρει το νέο σύστημα, βασική ιδιομορφία του οποίου είναι η περιορισμένη μνήμη των 15 ΜΒ που παραχωρεί η εταιρεία Yahoo GeoCities για κάθε Τοποθεσία.

Αρχές του 2008 μεταπήδησα από τις δωρεάν Ιστοσελίδες που διατηρούσα στο Geocities.com της Yahoo! σε πληρωμένο Website της Yahoo! (www.ch-kiatipis.com/)

Είχα γράψει τότε ένα Εισαγωγικό Άρθρο για την Τοποθεσία για την Αταξική Κοινωνία και που αναφερόταν κυρίως στο θέμα οργάνωσης ενός Παγκόσμιου Κινήματος για την Αταξική Κοινωνία. Το άρθρο αυτό παραθέτω κι εδώ χωρίς καμιά μεγάλη τροποποίηση. Απλά πρόσθεσα ένα σημείωμα στην Εισαγωγή το οποίο και βρίσκεται ανάμεσα στα σύμβολα [ ]. 

Χαμπής Κιατίπης

Ιούλης, 2001

 

Για τη Δημιουργία ενός Παγκοσμίου Κινήματος 

για την Αταξική Κοινωνία και την Άμεση Δημοκρατία

 

Περιεχόμενα

  1. Προοίμιο

  2. Εισαγωγή.

  3. Ταξικό "Versus" Aταξικό Κοινωνικό Σύστημα.

  4. Για Ένα Κίνημα για μιαν Αταξική Κοινωνία.

  5. Για τα Βασικά Καθήκοντα και Υποχρεώσεις του Κεντρικού Οργάνου του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία.

  6. Για τα Μέλη του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία.

  7. Για τις Ανάγκες Οργάνωσης και Λειτουργίας του Κινήματος.

  8. Γιατί η Μετάβαση από την Ταξική στην Αταξική Κοινωνία είναι Αναγκαία και Δυνατή;

  9. Δυσκολίες για το Πάρσιμο Προσωπικής Απόφασης.

 

1. Προοίμιο

 

[Σήμερα οι περισσότερες υπάρχουσες κοινωνικές οργανώσεις - συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου κράτος - έχουν ταξικό χαρακτήρα γιατί είναι οργανωμένες με ένα πυραμιδικό ιεραρχικό σύστημα κατοχής και άσκησης εξουσίας και επειδή λειτουργούν με βάση τις αρχές της αστικής δημοκρατίας ή αλλιώς με βάση τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. 

Έχουν ταξικό χαρακτήρα για ένα ακόμα λόγο: δημιουργούν διαφορετικές τάξεις ανθρώπων: ανώτατη ηγεσία, μεσαία στελέχη, κατώτερα στελέχη, απλά μέλη.  

Με βάση το οργανωτικό αυτό σύστημα και με βάση τις πιο πάνω αρχές λειτουργίας, γίνεται δυνατή η συγκέντρωση και μεταφορά οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής και άλλων μορφών δύναμης, με θεσμοθετημένες διαδικασίες και με διάφορα τεχνάσματα και δολοπλοκίες, από τους πολλούς (τα απλά μέλη και κατώτερα στελέχη) σε ένα ή σε μερικά άτομα, με αποτέλεσμα ο λαός (σε γενικό επίπεδο οργάνωσης - Κράτος) ή τα απλά μέλη (σε μερικό επίπεδο οργάνωσης -π.χ. πολιτικό κόμμα) να μένουν χωρίς αποτελεσματική πολιτική δύναμη. Η ανώτατη ηγεσία έχοντας στη διάθεσή της τη συσσωρευμένη πολύμορφη δύναμη, δύνανται να τη χρησιμοποιεί για να αποφασίζει αυτή για λογαριασμό των πολλών και έτσι να εξουσιάζει όλους αυτούς που της είχαν παραχωρήσει τη δύναμή τους,  και όχι μόνο, αλλά και να εξουσιάζει άμεσα ή έμμεσα και πολλούς άλλους που δεν είναι μέλη της παραγωγικής ή άλλης μονάδας ή της κοινωνικής οργάνωσης ή του κόμματος ή του κράτους που ηγείται.

Θεωρητικά, η δημιουργία μιας αταξικής οργάνωσης ή η μετατροπή μιας υπάρχουσας ταξικής οργάνωσης σε μια οργάνωση που να λειτουργεί με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας είναι ουσιαστικά  μια απλή ανατρεπτική διαδικασία: αυτό μπορεί να γίνει αν απλώς τα μέλη δεν παραχωρούν σε τρίτους το δικαίωμα του αποφασίζειν, αλλά το διατηρούν  για τον εαυτό τους και ορίζουν σε θέσεις που δημιουργούν σε κεντρικά και άλλα ειδικά σώματα και όργανα, τα κατάλληλα άτομα για να τους βοηθούν με πληροφορίες και άλλως πως, για να παίρνουν οι ίδιοι σωστές αποφάσεις. Επίσης διορίζουν με αμεσοδημοκρατικό τρόπο άτομα στα οποία ανατίθεται το καθήκον προόθησης και υλοποίησης των αποφάσεων που παίρνουν.

Για να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολα κατανοητό, ας φέρουμε στη σκέψη μας το σημερινό σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των ταξικών οργανώσεων, όπως το περιγράψαμε πιο πάνω. Με την κατάργηση της ταξικής οργάνωσης για τη δημιουργία μη-ταξικής οργάνωσης, οι θέσεις των "αξιωματούχων" ουσιαστικά δεν καταργούνται. Απλώς καταργείται το δικαίωμα των "αξιωματούχων" που θα κατέχουν αυτές τις θέσεις από του να αποφασίζουν για λογαριασμό των μελών. Τώρα αν αυτά τα άτομα που χάνουν αυτό το δικαίωμα θα αποκαλούνται "αξιωματούχοι" ή όχι είναι ένα άλλο θέμα. Το ουσιώδες είναι ότι τα μέλη διατηρούν  το δικαίωμα του αποφασίζειν για τον εαυτό τους. Μ' άλλα λόγια αλλάζει ο ρόλος, αλλάζουν τα καθήκοντα των "αξιωματούχων". Βασικά καθήκοντα πλέον των "αξιωματούχων" είναι να προμηθεύουν στα μέλη όλες εκείνες τις αναγκαίες πληροφορίες, γνώσεις κ.λπ., και να οργανώνουν με τα σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και μεθόδους τις κατάλληλες διαδικασίες, ώστε να μπορούν ν' αποφασίζουν τα ίδια τα μέλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι "αξιωματούχοι" ή αλλιώς αυτοί που θα αναλαμβάνουν τα καθήκοντα να βοηθούν τα μέλη ν' αποφασίζουν, δεν θα παίρνουν μέρος στις διαδικασίες στις οποίες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θα παίρνουν κι αυτοί μέρος, αλλά, όπως όλοι, ως απλά μέλη πλέον.

Τώρα θα μου πείτε: ποιος είναι αυτός που κατέχει μια θέση εξουσίας και είναι διατεθειμένος να την απαρνηθεί και να αναλάβει καθήκοντα όπως τα έχω περιγράψει; Απάντηση: Ίσως κανείς!  Αντίθετα το πιο πιθανό είναι να καταπολεμήσουν μια τέτοια ιδέα με όλες τους τις δυνάμεις, που ουσιαστικά αυτές οι δυνάμεις ανήκουν στα απλά μέλη, στον απλό λαό, που τους τις είχε παραχωρήσει είτε χωρίς τη θέλησή του λόγω ιστορικών αιτιών, είτε με κάποιο εκλογικό τέχνασμα.

Συνεπώς, ενώ από θεωρητικής άποψης το θέμα φαίνεται απλό, από πρακτικής άποψης, δηλαδή το να υλοποιηθεί, δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα φανταζόταν κανείς. 

Ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να λύσουν οι υποστηρικτές της αταξικής κοινωνίας και της άμεσης δημοκρατίας για να αρχίσουν να πείθουν τους απλούς ανθρώπους ότι υπάρχουν οι δυνατότητες εφαρμογής των αρχών της Άμεσης Δημοκρατίας και για τη θεμελίωση της Αταξικής Κοινωνίας, έχει τεχνολογικό χαρακτήρα:

  • χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία θα πρέπει να εξεύρουν τον τρόπο εκείνο με βάση τον οποίο θα μπορούν οι χιλιάδες ή τα εκατομμύρια μέλη μιας κοινωνικής οργάνωσης ή ενός σύγχρονου κράτους να πληροφορούνται σωστά και γρήγορα και να παίρνουν μέρος σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και στις διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων. 

Μερικοί υποστηρίζουν ότι, η χρήση μαγνητικών καρτών, στις οποίες θα καταχωρούνται τα στοιχεία του δικαιούχου, δυνατόν να κάνει δυνατή τη οργάνωση διαδικασιών λήψης αποφάσεων από όλα τα μέλη, με τη βοήθεια βέβαια ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφώνων και πιθανώς και της τηλεόρασης. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας μπορεί να βγει σε μερικές ώρες μόνο μετά το πέρας της ψηφοφορίας. 

Από τη στιγμή που αποδειχθεί ότι σε μια και μόνο οργάνωση έχουν εγκαθιδρυθεί όλα τα μέσα και ακολουθούνται όλες οι σύγχρονες ταχείς διαδικασίες κατά τις οποίες όλα τα μέλη λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων, τότε νά 'στε σίγουροι ότι η μια οργάνωση μετά την άλλη θα απαιτήσουν να εφαρμοστούν οι διαδικασίες αυτές και στη δική τους οργάνωση. Το επόμενο, όμως, βήμα, είναι το πιο δύσκολο: Είναι το θέμα της υλοποίησης των αποφάσεων. Το ερώτημα πως, πότε και από ποιους υλοποιούνται οι αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην αρχική απόφαση.

  • Αυτός (άτομο ή ομάδα) που θα επινοήσει τον τρόπο με βάση τον οποίο θα γίνεται δυνατή η διαδικασία λήψης αποφάσεων από όλα τα μέλη μιας μεγάλης κοινωνικής οργάνωσης ή ενός Κράτους, αυτός και μόνο θα προσφέρει την μεγαλύτερη υπηρεσία στην πορεία ανάπτυξης της ανθρωπότητας κατά τη μετάβασή της από την ταξική στην αταξική κοινωνία. 

  • Μήπως θα είστε Εσείς (το άτομο ή η ομάδα);]


 

2. Εισαγωγή

 

Οι ιστοσελίδες αυτές έχουν δημιουργηθεί με Ένα και Μοναδικό Σκοπό, ο οποίος όμως έχει αντιθετικό χαρακτήρα:

από τη μια σκοπεύουν στο να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση αληθινού περιεχομένου κοινωνικής συνείδησης με φιλοσοφική και επιστημονική μορφή, όσον αφορά τον Κόσμο γενικά και την Ανθρωπότητα ειδικά (αυτή είναι η θεωρητική πλευρά του σκοπού), και

από την άλλη, να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στη δημιουργία ενός Πανανθρώπινου Μεταρρυθμιστικού και Επαναστατικού Κοινωνικού Κινήματος Για Μιαν Αταξική Κοινωνία. (αυτή είναι η πρακτική πλευρά του σκοπού).

Προϋποθέτουμε ότι το Κίνημα για μιαν Αταξική Κοινωνία, ως κλειστό σύστημα, θα οργανωθεί και θα λειτουργεί με βάση τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μιας αταξικής κοινωνίας και ως ανοιχτό σύστημα, θα παρεμβαίνει με τις αποφάσεις και τις δραστηριότητές του στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με σκοπό να συμβάλει στην ανοδική πορεία ανάπτυξης όλης της ανθρώπινης κοινωνίας προς την κατεύθυνση όμως της βαθμιαίας εφαρμογής των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας στη μια επιμέρους κοινωνική οργάνωση μετά την άλλη μέχρι και την εφαρμογή τους στο καθολικό επίπεδο οργάνωσης της κοινωνίας, δηλαδή σ' ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Για να εφαρμοστούν βαθμιαία οι αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας στη μια επιμέρους κοινωνική οργάνωση μετά την άλλη και τελικά σ' όλη την ανθρωπότητα, προϋποτίθεται λογικά ότι οι επιμέρους οργανώσεις θα πρέπει να αρνηθούν και καταργήσουν τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας με βάση τις οποίες είναι σήμερα οργανωμένες και με βάση τις οποίες λειτουργούν. Είτε οι μεν αρχές μπορεί να εφαρμοστούν είτε οι δε. Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στην στην ίδια οργάνωση.

 

3.  Ταξικό "versus" Aταξικό Κοινωνικό Σύστημα

Άρνηση: Είμαστε ενάντια, απορρίπτουμε και αρνούμαστε να δεχόμαστε και να υποστηρίζουμε το Ταξικό Κοινωνικό Σύστημα, επειδή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη των πιο κάτω αντίθετων και από τα πιο κάτω ουσιώδη χαρακτηριστικά γνωρίσματα:

  • ανταγωνιστικές κοινωνικές τάξεις που συγκρούονται μεταξύ τους με διάφορες μορφές βίας και εξαναγκασμού,

  • ανταγωνιζόμενα Κράτη, που συγκρούονται μεταξύ τους με διάφορες μορφές βίας και εξαναγκασμού (θερμούς και ψυχρούς πολέμους, επεμβάσεις, εκβιασμούς, κλπ),

  • ανταγωνιζόμενα οργανωμένα κοινωνικά στρώματα, που συγκρούονται μεταξύ τους για να επικρατήσει το ένα πάνω στο άλλο,

  • ανταγωνιζόμενα επαγγέλματα, που συγκρούονται μεταξύ τους λόγω των ανταλλαγών υλικών αγαθών και υπηρεσιών (του εμπορίου) που επικρατούν στην ταξική κοινωνία,

  • ανταγωνιζόμενα άτομα που συγκρούονται μεταξύ τους στην προσπάθειά τους όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και για να επικρατήσει το ένα πάνω στο άλλο και στην κοινωνία,

  • ανταγωνιζόμενα έθνη,

  • έχοντες και μη-έχοντες,

  • δουλοκτήτες και δούλοι,

  • φεουδάρχες και δουλοπάροικοι,

  • βιομήχανοι κεφαλαιοκράτες και εργάτες,

  • εργοδότες γενικά και μισθωτοί υπάλληλοι (εργοδοτούμενοι),

  • εκμεταλλευτές και εκμεταλλευομένοι,

  • χειρωνακτικά εργαζόμενοι και πνευματικά εργαζόμενοι,

  • προνομιούχοι και μη-προνομιούχοι,

  • πλούσιοι και φτωχοί,

  • πλούσια έθνη και φτωχά έθνη,

  • εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι,

  • κυρίαρχα Κράτη και υποτελή Κράτη,

  • ανταγωνισμοί και συγκρούσεις όλων των μορφών,

  • πόλεμοι και καταστροφές,

  • καταστροφές αβιοσφαιρικών και βιοσφαιρικών περιβαλλόντων και δημιουργία μιας σειράς από οικολογικά προβλήματα,

  • εμπόριο σαρκός (όλων των χρωμάτων), παιδιών, ανθρώπινων οργάνων και ψυχών,

  • πείνα και αθλιότητα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων,

  • χλιδή από τη μια και μιζέρια από την άλλη,

  • παραγωγή ενός τεράστιου πλήθους υλικών και καλλιτεχνικών πολιτισμικών προϊόντων, το περιεχόμενο και η μορφή των οποίων δεν συμβάλλουν στην ανοδική πολιτισμική ανάπτυξη των ανθρώπων, αλλά στην ανάπτυξη ενός αχαλίνωτου καταναλωτισμού, που έχει ως αποτέλεσμα, από τη μια, την κερδοσκοπία από μερικούς, και από την άλλη, τη δημιουργία προτύπων ανθρώπων χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου,

  • και μια σειρά άλλα γνωστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των διαφόρων μορφών οργάνωσης της ταξικής κοινωνίας, πρακτικών και συμπεριφορών που για να τα καταγράψει κανείς θα χρειαστούν πολλές ιστοσελίδες.

Θέση: Είμαστε υπέρ ενός Αταξικού Κοινωνικού Συστήματος και υπέρ του αγώνα για την εγκαθίδρυσή του σε πανανθρώπινη κλίμακα. Οραματιζόμαστε δηλαδή ένα αταξικό κοινωνικό σύστημα όχι μόνο για μια Χώρα, όχι μόνο για ένα Έθνος, αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Προϋποθέτουμε ότι οι βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του Αταξικού Κοινωνικού Συστήματος θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε, από τη μια, να αρνούνται και να καταργούν όλα τα πιο πάνω αναφερθέντα ουσιώδη χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ταξικής κοινωνίας, και, από την άλλη:

  • θα εξασφαλίζουν στην πράξη για τον κάθε άνθρωπο, χωρίς εξαίρεση, από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τον θάνατό του, ολόπλευρη και ομαλή ανοδική βιολογική και πολιτισμική ανάπτυξη.

  • θα εξασφαλίζουν στην πράξη, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, την αμοιβαία συνεργασία, την ανιδιοτελή αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη, τόσον ανάμεσα στα άτομα όσο και ανάμεσα στις επιμέρους κοινωνικές οργανώσεις.

  • θα εξασφαλίζουν στην πράξη για όλα τα μέλη των επιμέρους κοινωνικών οργανώσεων, ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, όσο και στις διαδικασίες κατά τις οποίες θα υλοποιούνται οι αποφάσεις.

  • θα απαγορεύουν την συσσώρευση και τη συγκέντρωση οποιασδήποτε μορφής δύναμης (οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτικής κλπ) στα χέρια ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων, που θα σκοπεύουν να την χρησιμοποιήσουν ως δύναμη εξουσίας για να εκμεταλλεύονται και ή να εξουσιάζουν άλλους ανθρώπους.

Πιστεύουμε ότι, η μετάβαση από την Ταξική στην Αταξική κοινωνία δεν θα επιτευχθεί αυθόρμητα, αλλά με συνειδητό τρόπο, αφού οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της και οργανωθούν και αγωνιστούν γι' αυτή την μετάβαση. αφού οι άνθρωποι μάθουν και συνηθίσουν να συνδιαλέγονται, να αποφασίζουν και να δρουν από κοινού για τα κοινά τους ζητήματα, στη βάση των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας της Αταξικής Κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι, κατά τον αγώνα για την μετάβαση από την Ταξική στην Αταξική κοινωνία, οι οργανωμένα αγωνιζόμενοι άνθρωποι θα περάσουν σε ένα ανώτερο πολιτισμικό επίπεδο, θα γίνουν πραγματικά ανώτεροι άνθρωποι, θα γίνουν οι άνθρωποι που θα γράψουν τα πρώτα κεφάλαια ενός νέου, ανώτερου σταδίου της ιστορίας της Ανθρωπότητας.

 

4.  Για ένα παγκόσμιο κίνημα "Για Μιαν Αταξική Κοινωνία"

 

Οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός Πανανθρώπινου Μεταρρυθμιστικού και Επαναστατικού Κοινωνικού Κινήματος, βασικός σκοπός του οποίου θα είναι ο αγώνας για την υιοθέτηση και την εφαρμογή στην πράξη των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας της Αταξικής Κοινωνίας από όλα τα άτομα, από όλες τις κοινωνικές οργανώσεις και τέλος απ' όλη την Ανθρωπότητα.

Το Κίνημα αυτό, ενώ θα δημιουργηθεί μέσα στα πλαίσια του ταξικού συστήματος, απορρίπτοντας ή αλλιώς αρνούμενο τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας, θα υιοθετήσει για τον εαυτό του σαν αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του, τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της Αταξικής Κοινωνίας και θα αγωνίζεται για να εφαρμοστούν αυτές οι αρχές και στις άλλες κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα. Αυτό σημαίνει ότι στις γραμμές του Πανανθρώπινου Κινήματος "Για Μιαν Αταξική Κοινωνία" δεν θα υπάρχουν, από τη μια, αρχηγοί και μικροί και μεγάλοι αξιωματούχοι με ειδικά προνόμια και δικαιώματα και, από την άλλη, απλά υποτελή μέλη, αλλά όλα τα μέλη θα είναι ισότιμα τόσον όσον αφορά τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις.

Ανάμεσα στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μιας Αταξικής Οργανώσεις ξεχωρίζουμε τις πιο κάτω, τις οποίες θεωρούμε ως θεμελιώδεις:

  • Την Αρχή οργάνωσης και λειτουργίας που θα εξασφαλίζει στην πράξη ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του Κινήματος στις διαδικασίες για το πάρσιμο αποφάσεων και ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών στις διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων.

  • Την Αρχή της παροχής σε όλα τα μέλη ίσων δυνατοτήτων για απόκτηση αληθινών γνώσεων για τον Κόσμο γενικά και για τα Νοοσφαιρικά ζητήματα ειδικά, και για αληθινή πληροφόρηση για τα τρέχοντα συμβάντα, έτσι ώστε όλα τα μέλη να μπορούν να συμβάλλουν ισότιμα στις πιο πάνω διαδικασίες.

Για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη ενός Μεταρρυθμιστικού και Επαναστατικού Κοινωνικού Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία, θεωρούμε αναγκαία την οργάνωση Περιφερικών ή αλλιώς Επιμέρους Οργανώσεων, αλλά και ενός Κεντρικού Οργάνου ή Σώματος.

Στις Περιφερικές Οργανώσεις και στο Κεντρικό Όργανο θα πρέπει να παρέχονται από τα μέλη οι αναγκαίοι πόροι και μέσα, έτσι ώστε τα άτομα που θα κατέχουν θέσεις σ' αυτά τα όργανα να ζουν με κάποιο βαθμό άνεσης για να μπορούν να ασκούν με επιτυχία τα καθήκοντά τους. Αντίθετα όμως μ' αυτό που συμβαίνει στις κοινωνικές οργανώσεις που λειτουργούν με βάση τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας, τα μέσα και οι πόροι που θα συγκεντρώνονται στο Κεντρικό Όργανο, δεν θα χρησιμοποιούνται από τα άτομα που θα κατέχουν υπεύθυνες σ' αυτό θέσεις για την άσκηση εξουσίας πάνω στα μέλη, με το να βγάζουν οι ίδιοι αποφάσεις και να υποχρεώνουν άλλους να τις εφαρμόσουν ασκώντας κάποια μορφή βίας ή εξαναγκασμού, αλλά για να εξασφαλίζουν στην πράξη την εφαρμογή των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία.

 

5.  Για τα βασικά καθήκοντα και υποχρεώσεις

του Κεντρικού Οργάνου του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία

 

  • Η εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας και ομαλής ανοδικής ανάπτυξης του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία.

  • Η εξασφάλιση απρόσκοπτης συνεχούς επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη του Κινήματος.

  • Η εξασφάλιση από τα μέλη και από άλλες πηγές αληθινών γνώσεων για τον Κόσμο γενικά και για την Νοόσφαιρα ειδικά και αληθινών πληροφοριών για τα τρέχοντα ζητήματα. Τις γνώσεις και τις πληροφορίες που θα συλλέγει το Κεντρικό Όργανο θα πρέπει να τις συγκεντρώνει με συστηματικό τρόπο σε μια Ηλεκτρονική Τράπεζα Γνώσεων και Πληροφοριών και επίσης να τις έχει στη διάθεση των μελών και της κοινωνίας γενικά με τυπωμένη μορφή ή άλλη μορφή που πιθανώς να επινοηθεί στο μέλλον.

Κάθε μέλος του κινήματος και η κοινωνία γενικά θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στην Ηλεκτρονική Τράπεζα Γνώσεων και Πληροφοριών και στα Έντυπά του, για να μπορεί απρόσκοπτα και ελεύθερα να παίρνει τις αληθινές γνώσεις και πληροφορίες που χρειάζεται, για να διαμορφώσει ολοκληρωμένες αντιλήψεις και να διαμορφώσει ολοκληρωμένες απόψεις για κάποιο θέμα.

  • Να αρχειοθετεί με συστηματικό τρόπο σε μια Ειδική Ηλεκτρονική Τράπεζα Πληροφοριών και σε Τυπωμένη Μορφή, τις αποφάσεις που παίρνονται από το Κίνημα και τις δραστηριότητες που γίνονται για την υλοποίησή τους, καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα που θα έχουν οι δραστηριότητες του Κινήματος, έτσι ώστε να διαμορφώνεται βαθμιαία μια γραπτή Ιστορία του Κινήματος, την οποία κάθε νέο μέλος θα πρέπει να μελετά και να μαθαίνει και να σέβεται και από την οποία κάθε Μέλος να αντλεί επιχειρήματα για να υποστηρίζει τις απόψεις του.

  • Να οργανώνει, να συντονίζει και να ελέγχει ελεύθερες και απρόσκοπτες διαδικασίες (οι οποίες θα υιοθετηθούν από το Κίνημα με βάση απόφαση όλων των μελών) για το πάρσιμο και για την υλοποίηση αποφάσεων. Θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε μέλος να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σ' αυτές τις διαδικασίες.

 

6.  Για τα Μέλη του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία

 

Αναγνωρίζουμε ότι κατά τη Φάση Δημιουργίας της Αταξικής Κοινωνίας και των Αρχικών Οργανώσεων του Παγκόσμιου Κινήματος, κάθε Μέλος του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία θα βρίσκεται σε μιαν αντιθετική κατάσταση, δηλαδή θα πρέπει να ζει και να παίζει έναν άχαρο αντιθετικό ρόλο:

  • Από τη μια ως μέλος της Ταξικής Κοινωνίας θα πρέπει να εργάζεται σε μια επιμέρους κοινωνική οργάνωση που θα έχει ταξικό χαρακτήρα και θα νιώθει να πιέζεται για να ζει σύμφωνα με τις επικρατούσες πολιτισμικές και ηθικές αξίες της ταξικής κοινωνίας, για να υπακούει στις αποφάσεις των προϊσταμένων του και των ταξικών κρατικών οργάνων, μ' άλλα λόγια θα αισθάνεται πιεστικά την απαίτηση όσων δεν θα είναι μέλη του Κινήματος, να ακολουθεί τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας με όλα τα συνεπακόλουθα που συνεπάγονται αυτές οι αρχές.

  • Από την άλλη, ως μέλος του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία θα αισθάνεται πιεστικά την ανάγκη να ακολουθεί τις αντίθετες αρχές, τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία, να παίρνει μέρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων του Κινήματος, που θα τον φέρνουν αντιμέτωπο με τον εαυτό του ως μέλος της Ταξικής Κοινωνίας.

Συνεπώς στη συνείδηση και στη ψυχή κάθε Μέλους του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία θα διεξάγεται ένας αδυσώπητος αγώνας ανάμεσα σε δύο αντίθετες τάσεις: στη τάση για να υιοθετεί ή να απορρίπτει ιδέες και πρακτικές της Ταξικής Κοινωνίας, και στη τάση να υιοθετεί ή να απορρίπτει ιδέες και πρακτικές που θα προωθούν την επικράτηση των αρχών της Αταξικής Κοινωνίας.

Μια από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος είναι το γεγονός ότι αν αρνηθεί την Ταξική Κοινωνία, αυτό θα συνεπάγεται και την άρνησή του να γίνει κάποτε εκατομμυριούχος ή να κατακτήσει κάποια θέση εξουσίας σε μια επιμέρους ταξική κοινωνική οργάνωση ή στο κράτος για να εξουσιάζει άλλα άτομα και να απολαμβάνει τα οποιαδήποτε προνόμια, αγαθά και υπηρεσίες προβλέπουν οι αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας για τις διάφορες συγκεκριμένες θέσεις εξουσίας.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε μια Ταξική Κοινωνία, οι πιθανότητες που έχουν τα άτομα γενικά, και οι νέοι ιδιαίτερα, για να γίνουν εκατομμυριούχοι ή να αναρριχηθούν σε μια αξιόλογη θέση εξουσίας είναι ελάχιστες, για τον απλό λόγο ότι οι μεν ευκαιρίες για να γίνει κανείς εκατομμυριούχος είναι στατιστικά ελάχιστες και ο δε αριθμός των αξιόλογων θέσεων εξουσίας είναι πραγματικά πολύ περιορισμένος.

Αν όμως η παρούσα γενιά των Μελών του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία δεν θα θρέψει ή αλλιώς δε θα απολαύσει όλα τα καλά που θα προσφέρει στους ανθρώπους χωρίς εξαίρεση μια ολοκληρωμένη Αταξική Κοινωνία στο καθολικό επίπεδο οργάνωσης της ανθρωπότητας, (δηλαδή σε Παγκόσμιο Επίπεδο) θα απολαμβάνουν τουλάχιστον σε μερικό επίπεδο τα καλά που θα τους προσφέρει το Κίνημα για μια Αταξική Κοινωνία.

Οραματιζόμαστε πως κάθε άτομο, ως Μέλος του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία:

  • Θα νιώθει και θα γνωρίζει ότι μέσα στα πλαίσια οργάνωσης και λειτουργίας του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία, έχει στην πράξη και όχι στα λόγια, ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλα τα άλλα μέλη του Κινήματος, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνει και τη θέση που έχει στην ταξική κοινωνία. Ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις θα έχουν όλα τα μέλη τόσο για συμμετοχή στις διαδικασίες παρσίματος αποφάσεων όσο και στις διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων, καθώς και στις δυνατότητες πρόσβασης στα υλικά και πνευματικά μέσα που θα έχει στη διάθεσή του το Κίνημα για μιαν Αταξική Κοινωνία.

  • Κάθε Μέλος του Κινήματος, από τη μια, δεν θα έχει "ηγέτες" και "εκπροσώπους" για να τον εκπροσωπούν και να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό του, αλλ' ούτε και ο ίδιος θα είναι ηγέτης για να εκπροσωπεί και να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Ως εκ τούτου κάθε Μέλος θα σέβεται και θα εκτιμά κάθε άλλο Μέλος του Κινήματος ως ισότιμο συναγωνιστή σε μια μακροχρόνια πάλη για την πραγματοποίηση ενός πραγματικά ανθρωπιστικού οράματος, και από την άλλη, θα νιώθει το σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων Μελών. Η αμοιβαία συνεργασία, ανιδιοτελής βοήθεια και η αλληλεγγύη θα κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς και χωρίς υποκρισία ανάμεσα στα Μέλη του Κινήματος. Στο Κίνημα για μιαν Αταξική Κοινωνία θα γίνει πραγματικά πράξη η αρχή: "Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα".

  • Κάθε Μέλος θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Ηλεκτρονική Κεντρική Τράπεζα Γνώσεων και Πληροφοριών, στα έντυπα μέσα και στην ειδική ηλεκτρονική τράπεζα όπου θα φυλάγονται οι Αποφάσεις και το Ιστορικό των δραστηριοτήτων του Κινήματος, ώστε να αναπτύσσεται πνευματικά και να είναι πλήρης ενήμερος για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει.

  • Κάθε Μέλος θα νιώθει ψυχική ικανοποίηση όταν προσφέρει τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στην κεντρική τράπεζα γνώσεων και πληροφοριών και σε οργανωμένα σεμινάρια για να διαφωτίζονται πάνω στα θέματα της ειδικότητάς του και τα υπόλοιπα μέλη του Κινήματος, καθώς επίσης θα αισθάνεται ψυχικά και πνευματικά περήφανος που θα έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται πρακτικά με τα υπόλοιπα μέλη για την υλοποίηση των αποφάσεων τους που θα φέρνουν πιο κοντά την Αταξική Κοινωνία.

  • Ενώ, όμως, το κάθε Μέλος θα πρέπει να σέβεται και θα πρέπει να υιοθετεί όλες τις αποφάσεις που βγάζει κατά καιρούς το Κίνημα και να δρα συνειδητά με βάση τον κάθε φορά συγκεκριμένο οργανωμένο τρόπο που θα υιοθετεί το Κίνημα για την υλοποίησή τους, θα έχει παράλληλα και το δικαίωμα και την υποχρέωση να εισηγείται είτε αλλαγές στις παρμένες αποφάσεις είτε την ολοκληρωτική απόρριψή τους και την αντικατάστασή τους με νέες αποφάσεις, φτάνει να ακολουθεί τις υιοθετημένες από το Κίνημα διαδικασίες κατάθεσης εισηγήσεων για το πάρσιμο νέων αποφάσεων.

  • Το κύριο, κατά την άποψή μου, καθήκον κάθε Μέλους του Κινήματος θα πρέπει να είναι να πείθει με τις απόψεις και τις πράξεις του τα μέλη της κοινωνικής οργάνωσης στην οποία ανήκει και γενικά των μελών της κοινωνίας για να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κι αυτοί στην πράξη τις Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της Αταξικής Κοινωνίας, και αφού το κάνουν αυτό να τις πείθει να εισχωρούν στο Κίνημα, ως επιμέρους οργανώσεις του.

Όσο πιο πολλές και όσο πιο γρήγορα από τις υπάρχουσες κοινωνικές οργανώσεις υιοθετήσουν και εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της Αταξικής Κοινωνίας, τόσο πιο γρήγορα θα εγκαθιδρυθεί η Αταξική Κοινωνία σε Πανανθρώπινο επίπεδο. Αν οι υπάρχουσες κοινωνικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες και λειτουργούν με βάση τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας αρνούνται να υιοθετήσουν τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας, τότε τα Μέλη του Κινήματος που ανήκουν σε τέτοιες οργανώσεις θα μπορούν να ιδρύουν παράλληλα προς αυτές τις οργανώσεις, επιμέρους οργανώσεις του Κινήματος, που θα λειτουργούν με βάση τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας και να προσπαθούν να πείσουν τα απλά μέλη των ταξικών οργανώσεων να αποχωρούν από τις ταξικές οργανώσεις και να εντάσσονται στις οργανώσεις του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία.

 

7.  Για τις Ανάγκες Οργάνωσης και Λειτουργίας του Κινήματος

 

Για να επικρατήσει σ' όλη τη Γη ένα Πανανθρώπινο Κίνημα, θα πρέπει να αποκτήσει ένα κοινό μέσο επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας και μια κοινή γλώσσα.

  • Το κοινό μέσο επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας υπάρχει ήδη: είναι το Διαδίχτυ, (το Internet). Υπάρχουν επίσης: η τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, τα τηλέφωνα, τα φαξ και άλλα μέσα που επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τοπική ή και σε παγκόσμια κλίμακα.

  • Η ύπαρξη, όμως, πολλών γλωσσών αποτελεί το κύριο πρόσκομμα στην εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στα Μέλη ενός Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία που προορίζει τον εαυτό του να γίνει Πανανθρώπινο.

  • Θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή γλώσσα για το Κίνημα. Όταν βρεθεί και γίνει αποδεχτή μια κοινή γλώσσα, τότε θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες διευθετήσεις ώστε οι απόψεις, οι ιδέες, οι πληροφορίες, οι ειδικές γνώσεις κλπ που θα εκφράζονται στις διάφορες διεθνείς και εθνικές γλώσσες να μεταφράζονται στην κοινή γλώσσα και να καταγράφονται στις Ιστοσελίδες του Κινήματος, τις οποίες θα διαχειρίζεται το Κεντρικό του Όργανο και στα έντυπα που θα εκδίδει, έτσι ώστε να γίνονται γνωστές απ' όλους.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η αγγλική γλώσσα τείνει να επικρατήσει σε πανανθρώπινο επίπεδο ως η κοινή γλώσσα των ανθρώπων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αναγκαία θα αντικαταστήσει σύντομα όλες τις άλλες γλώσσες. Στον αγώνα για επικράτηση θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν για ακόμα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές διεθνείς και εθνικές γλώσσες. Συνεπώς όσο θα υπάρχουν πολλές γλώσσες τα άτομα που δεν θα μιλούν, δε θα διαβάζουν και δεν θα καταλαβαίνουν την κοινή γλώσσα θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι εκείνων που την μιλούν, την γράφουν και την καταλαβαίνουν.

Το θέμα μετάφρασης από τις διάφορες γλώσσες στην κοινή γλώσσα, που θα επιλεγεί από το Κίνημα, καθίσταται ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που θα καλεστεί να επιλύσει κατά το αρχικό στάδιο της λειτουργίας του το Κίνημα για την Αταξική Κοινωνία. Τα Μέλη του Κινήματος θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν την κοινή γλώσσα που θα αποφασίσει να υιοθετήσει το Κίνημα και το Κίνημα θα πρέπει να βρει τρόπους και μέσα που θα βοηθούν τα μέλη του να μαθαίνουν την κοινή γλώσσα.

 

8.  Γιατί η Μετάβαση από την Ταξική

στην Αταξική Κοινωνία είναι αναγκαία και δυνατή;

 

Η μελέτη της Ανοδικής Πορείας Ανάπτυξης της Ανθρωπότητας με βάση τη διαλεκτική λογική, δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας ότι, το ταξικό κοινωνικό σύστημα είναι προσωρινό και μεταβατικό και ότι, μπορεί να αντικατασταθεί από το αντίθετό του, από το αταξικό κοινωνικό σύστημα.

Όλοι οι αντικειμενικοί παράγοντες που καθορίζουν την ανοδική πορεία ανάπτυξη της κοινωνίας στο καθολικό επίπεδο οργάνωσης της ανθρωπότητας, τόσο στη βάση της όσο και στο εποικοδόμημα της, μας δείχνουν ότι οι δυνατότητες περάσματος από την ταξική στην αταξική κοινωνία ενισχύονται όλο και πιο πολύ σε βάρος της διατήρησής του ισχύοντος συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι στο σύντομο μέλλον η δυνατότητα αυτή μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα.

Από την άλλη είναι ολοφάνερο ότι όλο και πιο πολύ ενισχύεται η συνείδηση σε όλο και περισσότερους ανθρώπους ότι, η ρύθμιση των προτσές της παραγωγής και των ανταλλαγών και γενικά των κοινωνικών υποθέσεων που αναφύονται στα διάφορα επίπεδα οργάνωσης της ταξικής κοινωνίας, δεν μπορεί να είναι αποκλειστική υπόθεση ενός ή μερικών προσώπων. Είναι ολοφάνερο στον καθένα ότι σε σχέση με παλαιότερες εποχές όλο και περισσότερα πρόσωπα, όλο και περισσότερες επιμέρους οργανώσεις εμπλέκονται στις διαδικασίες εξεύρεσης λύσεων στα αναφυόμενα προβλήματα, είτε αυτά ανήκουν στην οικονομία, είτε στην πολιτική είτε στον λεγόμενο πνευματικό πολιτισμό. Θα πρέπει να περάσει ανεπίστρεπτα η παλαιά αρχή: "αποφασίζω και διατάσσω". Κανείς δεν αισθάνεται ευτυχισμένος όταν συνεχώς νιώθει ότι αποτελεί όργανο κάποιου άλλου ή άλλων που συνεχώς τον διατάσσουν τι να κάνει.

Η εμπλοκή όλων των μελών μιας επιμέρους κοινωνικής οργάνωσης σε διαδικασίες για το πάρσιμο αποφάσεων που αφορούν κοινούς στόχους και επιδιώξεις δεν είναι σήμερα αδιανόητη πρακτική και δεν είναι κανένα ακατόρθωτο εγχείρημα. Αντίθετα, με τη χρήση των σημερινών μέσων και μεθόδων επικοινωνίας και οργάνωσης και με τις αποκτημένες εμπειρίες, η καθολική συμμετοχή των μελών μιας επιμέρους οργάνωσης σε διαδικασίες παρσίματος αποφάσεων μπορεί να μετατραπεί σε μια εύκολη και γρήγορη ρουτίνα. Φτάνει να υπάρχει η θέληση και να γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η υιοθέτηση της αρχής για την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών μιας επιμέρους κοινωνικής οργάνωσης και γενικά της κοινωνίας στις διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων, δηλαδή στην πρακτική δουλειά, γεγονός που θα εξαναγκάσει τους σημερινούς προνομιούχους, δηλαδή αυτούς που σήμερα παίρνουν τις αποφάσεις ή αλλιώς που διαχειρίζονται τις παραγωγικές μονάδες και τις άλλες κοινές υποθέσεις στο εποικοδόμημα, στην ανάληψη χειρωνακτικών εργασιών.

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει λόγω του διαχωρισμού της πνευματικής από την χειρωνακτική εργασία. Η πνευματική εργασία είχε διαχωριστεί από την χειρωνακτική εργασία κατά την αρχική βαθμίδα της ταξικής κοινωνίας, πριν από πεντέξι χιλιάδες χρόνια και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες σε μια πολύ εκτεταμένη κλίμακα σε σχέση με προηγούμενες εποχές, στη βάση του κοινωνικού οικοδομήματος, δηλαδή στην παραγωγή. Ο διαχωρισμός της πνευματικής από την χειρωνακτική εργασία στη παραγωγή, υπονοεί ότι ο πνευματικά εργαζόμενος δεν εργάζεται χειρωνακτικά στα προτσές της παραγωγής. Έγινε δε δυνατός, λόγω του καταμερισμού της κοινωνικοποιημένης εργασίας σε γεωργία, σε κτηνοτροφία και σε βιοτεχνικά επαγγέλματα, που είχαν ως συνεπακόλουθο την εμφάνιση της ανάγκης για ανταλλαγές προϊόντων [αρχικά με φυσικό τρόπο (αγαθό με αγαθό) και αργότερα με τη διαμεσολάβηση του χρήματος (εμπόριο)] και λόγω της εμφάνισης της ατομικής μορφής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στα προϊόντα της παραγωγής, που έδινε τη δυνατότητα σε ένα ή σε μερικά άτομα - τους ιδιοκτήτες - μιας κοινωνικής παραγωγικής μονάδας ή μιας εμπορικής επιχείρησης να συγκεντρώνουν στα χέρια τους μεγάλες περιουσίες που τους εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να μην ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες (ιδιαίτερα στην παραγωγή υλικών αγαθών), αλλά να ασχολούνται αποκλειστικά με πνευματική εργασία, ήτοι με την διοίκηση ή διεύθυνση των χειρωνακτικά εργαζόμενων, οι οποίοι αρχικά ήταν δούλοι, μετά δουλοπάροικοι και μετά μισθωτοί εργαζόμενοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, βιομηχανικοί τεχνίτες και εργάτες και υπάλληλοι στις εμπορικές και τις χρηματιστικές επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες.

Με την εμφάνιση του ταξικού Κράτους και των άλλων επιμέρους ταξικών κοινωνικών οργανώσεων στις δουλοκτητικές κοινωνίες, επεκτάθηκε ο διαχωρισμός της πνευματικής από την χειρωνακτική εργασία και στις δομές του εποικοδομήματος, με τη δημιουργία της μιας θέσης εξουσίας μετά την άλλη, τις οποίες κατελάμβαναν άτομα που δεν εργάζονταν χειρωνακτικά, αλλά πνευματικά ως πολιτικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, κομματικοί ηγέτες, πρόεδροι, γραμματείς και σύμβουλοι στην μια επιμέρους κοινωνική οργάνωσης μετά την άλλη. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ικανών για εργασία ατόμων, που στις αναπτυγμένες χώρες κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του15%, εργάζεται χειρωνακτικά στην παραγωγή υλικών αγαθών και προμηθεύει υλικά αγαθά τόσο για τις δικές του ανάγκες όσο για τις ανάγκες των πνευματικά εργαζόμενων και γενικά όλης της κοινωνίας.

Η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη κατά τον 20ό Αιώνα εισήγαγε και εισάγει όλο και νέα ημι-αυτόματα και αυτόματα μηχανήματα στους διάφορους τομείς της παραγωγής και στις διάφορες δομές του εποικοδομήματος (κρατικές και ιδιωτικές) με αποτέλεσμα να ελαττώνεται βαθμιαία ο αριθμός των καθαρά χειρωνακτών εργαζόμενων και παραδοσιακών τεχνικών. Το σχετικό ποσοστό της πραγματικά παραγωγικής τάξης (της εργατικής τάξης στην παραγωγή) συνεχώς και ελαττώνεται.

Όσο και όπου η κοινωνική παραγωγή δεν θα διεξάγεται με αυτοματοποιημένες μεθόδους από μηχανήματα και θα απαιτεί χειρωνακτική εργασία, θα συνεχίζεται η ύπαρξη χειρωνακτικά εργαζόμενων ανθρώπων και ανθρώπων που θα εργάζονται μόνο πνευματικά, δηλαδή ανθρώπων που θα διαχειρίζονται τους χειρωνακτικά εργαζόμενους με κάποια μορφή διεύθυνσης, δηλαδή θα τους διοικούν, θα βγάζουν αποφάσεις για λογαριασμό τους και θα  τους εξαναγκάζουν να τις υλοποιούν, με το να χρησιμοποιούν εργαλεία και μηχανήματα στα παραγωγικά προτσές και στις υπηρεσίες ή όπλα και άλλα μέσα άσκησης κάποιας μορφής βίας ή εξαναγκασμού στην περίπτωση των δομών του εποικοδομήματος.

Παρόλο τούτο, το μεγάλο αυτό πρόβλημα του διαχωρισμού των ανθρώπων σε πνευματικά και σε χειρωνακτικά εργαζόμενους, δεν είναι αξεπέραστο. Η ίδια η ανοδική πορεία ανάπτυξης της κοινωνικοποιημένης παραγωγής τείνει να το ξεπεράσει και να καταργήσει τη αντίθεση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε πνευματικά και σε χειρωνακτικά εργαζόμενους. Η εισαγωγή στο ένα τομέα της παραγωγής και των υπηρεσιών μετά τον άλλο, υψηλής τεχνολογίας και διαδικασιών αυτοματοποίησης φέρνει μαζί της την ενοποίηση της πνευματικής με τη χειρωνακτική εργασία στο ίδιο πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή η χειρωνακτική εργασία των επιστημόνων, των τεχνολόγων και των τεχνικών που διαχειρίζονται και διευθύνουν αυτόματες μηχανές και εργοστάσια δεν ταυτίζεται ποιοτικά και ποσοτικά με την χειρωνακτική εργασία των εργατών που χρησιμοποιούν εργαλεία και μη-αυτόματες μηχανές.

Η ενοποιημένη, στο ίδιο πρόσωπο, πνευματική και χειρωνακτική εργασία που εισάγεται με τις νέες τεχνολογίες και η οποία θα καθιερωθεί πλήρως στην αταξική κοινωνία, δεν θα έχει καμιά σχέση είτε με την πνευματική εργασία που εκτελούν οι πνευματικά εργαζόμενοι είτε με την χειρωνακτική εργασία που εκτελούν οι χειρωνακτικά εργαζόμενοι στην ταξική κοινωνία. Παράλληλα ο πνευματικά και χειρωνακτικά εργαζόμενος στην αυτοματοποιημένη παραγωγή δεν θα έχει καμιά σχέση είτε με τον σημερινό πνευματικό εργαζόμενο που διαχειρίζεται ανθρώπους είτε με τον χειρωνακτικά εργαζόμενο που υλοποιεί τις αποφάσεις των πνευματικά εργαζόμενων προϊστάμενών του. Καμιά σύγκριση δεν θα μπορεί να γίνει ανάμεσα στους δύο τύπους εργαζόμενων ανθρώπων, γιατί δεν υπάρχουν κοινά κριτήρια. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ποιότητες εργασίας.

Συνεπώς όσο η εισαγωγή της ενοποιημένης στο ίδιο άτομο πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας σε όλο και περισσότερους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών θα επεκτείνεται, τόσο πιο πολύ θα καταργεί βαθμιαία μιαν από τις θεμελιώδεις αντιθέσεις της ταξικής κοινωνίας, την αντίθεση ανάμεσα στην χειρωνακτική και την πνευματική εργασία, η οποία χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο βασικά ανταγωνιστικά κοινωνικά στρώματα: στους πνευματικά και στους χειρωνακτικά εργαζόμενους.

Όπου η αυτοματοποιημένη παραγωγή θα αντικαθιστά υφιστάμενες μεθόδους παραγωγής, όπου δηλαδή οι αυτοματοποιημένες μηχανές θα αντικαθιστούν ολοένα την ανθρώπινη χειρωνακτική εργασία, η ανάγκη διαχείρισης ανθρώπων από άλλους ανθρώπους στην παραγωγή θα εκλείψει αντικειμενικά και στη θέση της θα εμφανιστεί η ανάγκη διαχείρισης αυτόματων μηχανών (ρομπότ) και πολύπλοκων αυτοματοποιημένων προτσές παραγωγής. Αυτές οι επαναστατικές αλλαγές στη βάση της κοινωνίας - δηλαδή στις σχέσεις παραγωγής - θα αντανακλασθούν αναγκαία και στα διάφορα επίπεδα οργάνωσης του εποικοδομήματος, επιφέροντας σ' αυτά ριζικές ποιοτικές αλλαγές στους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας τους, και θα επιβάλουν την κυριαρχία μιας νέας ποιότητας στις κοινωνικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης της κοινωνίας.

Η μεγάλη ευθύνη για την ανοδική πορεία ανάπτυξης της αυτοματοποιημένης παραγωγής πέφτει στους ώμους των επιστημόνων και των τεχνολόγων, που και στη δική τους περίπτωση φαίνεται ότι, η επιστήμη και η τεχνολογία θα ενοποιούνται στο ίδιο άτομο, μετατρέποντας το άτομο σε επιστήμονα-τεχνολόγο. Αν και όταν απ' αυτές τις δυνάμεις - τους επιστήμονες-τεχνολόγους - ξεχωρίσουν άτομα που θα αποφασίσουν να πάρουν πρωτοβουλία για την ίδρυση επιμέρους οργανώσεων του Κινήματος για μιαν Αταξική Κοινωνία, τότε είναι σίγουρο ότι το Κίνημα για μιαν Αταξική Κοινωνία θα εξαπλωθεί σύντομα σε Παγκόσμια Κλίμακα. Κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες ότι σε πολλές παραγωγικές μονάδες οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά από πολλά άτομα που έχουν επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση.

 

9. Δυσκολίες για το Πάρσιμο Προσωπικής Απόφασης

 

Μπροστά στην πρόκληση να επιλέξει κανείς ανάμεσα στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας και στις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας θα αντιμετωπίσει πολλά συνειδησιακά και ψυχικά προβλήματα.

Ο καθένας μας βρίσκεται συνδεδεμένος με διάφορους δεσμούς με ένα αριθμό προσώπων, που κι αυτά τα πρόσωπα, όπως εμείς οι ίδιοι, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν συνηθίσει να συμπεριφέρονται και να δρουν με βάση τις αρχές και τους κανόνες της ταξικής κοινωνίας και να διαμορφώνουν ατομικούς σκοπούς και οράματα που μπορεί με πολλή τύχη και πολλή προσπάθεια να πραγματοποιήσουν στα πλαίσια οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας.

Ο καθένας μας συνδέεται επίσης με επιμέρους οργανώσεις που έχουν ταξικό χαρακτήρα, που λειτουργούν δηλαδή με τις αρχές και τους κανόνες οργάνωσης της ταξικής κοινωνίας. Τέτοιες οργανώσεις είναι οι παραγωγικές μονάδες, οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, τα τραπεζικά και τα ασφαλιστικά ιδρύματα, τα πολιτικά κόμματα, τα κρατικά σώματα και όργανα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι επαγγελματικές οργανώσεις, τα αθλητικά σωματεία, οι εκκλησίες, τα ΜΜΕ, τα λεγόμενα φιλανθρωπικά ιδρύματα, κ.ά.

Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να αρνηθεί κανείς αρχές και κανόνες συμπεριφοράς καθώς και οράματα που του έχουν γίνει βίωμα και που θεωρούνται γενικά αποδεχτές νόρμες ζωής στη σημερινή ταξική κοινωνία.

Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να αρνηθεί κανείς πρόσωπα και οργανώσεις, με τα οποία και με τις οποίες συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς αλληλεξάρτησης.

Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να απαγκιστρωθεί κανείς από χρηματικές, υλικές, ηθικές και οικογενειακές υποχρεώσεις προς πρόσωπα και προς οργανώσεις, υποχρεώσεις που τον κρατούν δεμένο χειροπόδαρα και που καθορίζουν την συνείδηση και τις επιλογές του ως προς τη συμπεριφορά του, ως προς τις πράξεις του, ως προς τις δραστηριότητές του, ως προς τις προσδοκίες του, ως προς τα οράματά του, ως προς τις θέσεις του έναντι παλαιών και νέων καταστάσεων, έναντι παλαιών και νέων προκλήσεων.

Αναγνωρίζουμε ότι η άρνηση των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας και η υιοθέτηση των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας συνιστά για τον καθένα μια μεγάλη προσωπική επανάσταση, μιαν ατομική συνειδησιακή επανάσταση που θα ακολουθηθεί από μια σειρά ψυχολογικών διαταραχών τόσο για το ίδιο το επαναστατημένο πρόσωπο όσο και για τα συνδεόμενα μ' αυτό πρόσωπα και οργανώσεις. Ας μη ξεχνούμε όμως ότι, συνειδησιακές διαταραχές μας προκαλούν κάθε λίγο και λιγάκι οι πρακτικές και τα συμβάντα που πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ.

Αναγνωρίζουμε ότι ενδόμυχα ο καθένας θα αντιδράσει στην πρόκληση με διστακτικότητα, με πολλή κριτική σκέψη, με αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα οργάνωσης και λειτουργίας μιας Αταξικής Οργάνωσης. Πολλοί θα αντιδράσουν απερίσκεπτα με απλή άρνηση και πολλοί - ιδιαίτερα όσοι νιώθουν ότι ανήκουν στην κυρίαρχη τάξη - δυνατόν να αντιδράσουν με φανερή εχθρική διάθεση. Η υιοθέτηση των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας, υποθέτουμε ότι προϋποθέτει ψηλό βαθμό συνείδησης της ανάγκης για υλοποίησή τους, προϋποθέτει πολλές γνώσεις και επίσης το αίσθημα του δικαιώματος και της ικανότητας να παίρνει μέρος κανείς στις διαδικασίες παρσίματος αποφάσεων για τα κοινωνικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν τα στενά πλαίσια μιας επιμέρους κοινωνικής οργάνωσης, είτε του Κράτους είτε ολόκληρης της Ανθρωπότητας.

Αναγνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι οι άνθρωποι εύκολα αναγνωρίζουν κάτι το ανώτερο, κάτι το ευγενές, κάτι που απόκρυφα το έχουν επιθυμήσει πολλές φορές, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να το βιώσουν οι ίδιοι. Εκείνο, λοιπόν, που απαιτείτε στην αρχή είναι η πρώτη μικρή και απλή οργάνωση που θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει με βάση τις αρχές της αταξικής κοινωνίας. Μια αρχική οργάνωση, όσο απλή και μικρή κι αν θα είναι, που θα δώσει το παρών της στο κοινωνικό γίγνεσθαι και θα δώσει δείγματα γραφής της λειτουργικότητας της αταξικής κοινωνίας θα γίνει το παράδειγμα προς μίμηση. Πολλοί, που έχουν ήδη εκφράσει υποστήριξη στη προσπάθεια για τη μετάβαση από την ταξική στην αταξική κοινωνία, περιμένουν να δούν ότι πράγματι στην πράξη μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει κοινωνική οργάνωση με βάση τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της αταξικής κοινωνίας, προτού ενταχθούν σ' αυτή και δραστηριοποιηθούν.

Αυτό που ζητείται αρχικά είναι μια φούχτα πρωτοπόρων επιστημόνων, τεχνολόγων, φιλόσοφων, φοιτητών, τεχνιτών και καλλιτεχνών και άλλων ωφέλιμα εργαζόμενων ατόμων, που δεν έχουν διαμορφώσει τη φιλοδοξία να γίνουν εξουσιαστές άλλων ανθρώπων, και οι οποίοι αφού συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της εγκαθίδρυσης αταξικής κοινωνίας, θα οργανωθούν στην πρώτη μικρή απλή οργάνωση για την αταξική κοινωνία. Στην αρχή θα βρουν δυσκολίες. Στην πορεία όμως θα αποκτήσουν πείρα, θα διαμορφώσουν θέσεις, θα διαμορφώσουν στάσεις και θα ακολουθούν πρακτικές και συμπεριφορές που θα τους ανεβάσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης, σε ένα ανώτερο πολιτισμικό επίπεδο, σε ένα επίπεδο ύπαρξης και δράσης που θα τους κάνει να νιώθουν και πραγματικά θα είναι ανώτεροι πολιτισμικά άνθρωποι.

Η αταξική κοινωνία θα χαρακτηρίζεται από ανώτερους πολιτισμικά ανθρώπους. Οι ανώτεροι, όμως, πολιτισμικά άνθρωποι δεν γεννιούνται έτοιμοι. Το πολιτισμικό επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσουν οι άνθρωποι, κατά την ατομική τους πορεία ανάπτυξης, καθορίζεται από το πολιτισμικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η συγκεκριμένη οργανωμένη κοινωνία στην οποία ζουν, κατά τη δική της Ιδιαίτερη Πορεία Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο πολιτισμικό επίπεδο, στο οποίο έχουν φτάσει, τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ανώτερων πολιτισμικά ανθρώπων, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσουν να δρουν και να συμπεριφέρονται ως μέλη μιας κοινωνικής οργάνωσης που θα είναι οργανωμένη και θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της αταξικής κοινωνίας.

 

Τα πιο πάνω αποτελούν αρχικές συνοπτικές ιδέες και σκέψεις του Χαμπή Κιατίπη για μιαν Αταξική Κοινωνία που θα λειτουργεία απαραίτητα με βάση της αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας, καθώς και για την οργάνωση ενός πανανθρώπινου Κινήματος που θα αγωνιστεί για την πραγματοποίησή της. Οι ιδέες και σκέψεις αυτές έχουν βγει μετά από πολύχρονες μελέτες και μετά από πολύχρονη συμμετοχή σε οργανώσεις και κινήματα που σκόπευαν στην ανατροπή του παρόντος κοινωνικού συστήματος και την αντικατάστασή του με τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η αποτυχία των μέχρι τούδε προσπαθειών για την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος και την εγκαθίδρυση της αταξικής κοινωνίας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι οργανώσεις, τα κόμματα και τα κινήματα που αγωνίστηκαν γι' αυτό το σκοπό ήταν οργανωμένα με βάση τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας της ταξικής κοινωνίας και όχι της αταξικής κοινωνίας, και ως εκ τούτου, παρήγαγαν και αναπαρήγαγαν οι ίδιες ταξικές αντιθέσεις τόσο μέσα στις ίδιες τις δομές τους, όσο και στις κοινωνίες όπου είχαν επικρατήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να επιφέρουν μόνο επουσιώδες αλλαγές τόσο στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και των ανταλλαγών, όσο και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του εποικοδομήματος (του κράτους, των επιμέρους κοινωνικών οργανώσεων, τους τρόπου παραγωγής και διασποράς πνευματικών πολιτισμικών αξιών κλπ).

 

Χαμπής Κιατίπης,

Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου, 1998