Έτος 2000 -Το τελευταίο έτος του 20ού Αιώνα μ. Χ. και της 2ης Χιλιετίας μ. Χ.

2000 - 02   Μια Επιστολή στην Εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ" 

 

Αναγκαία επεξήγηση

 

Στις 05.01.2000 είχα γράψει και αποστείλει στις κυπριακές καθημερινές εφημερίδες ένα σημείωμα με βάση το οποίο απεδείκνυα ότι ο νέος αιώνας και η νέα χιλιετία θα ξεκινούσαν την 01.01.2001 και όχι την 01.01.2000 όπως μέχρι τότε πιστευόταν από τους περισσότερους ανθρώπους. (Βλέπε προηγούμενο άρθρο)

Η εφημ. ΑΛΗΘΕΙΑ είχε δημοσιεύσει το σημείωμα μου στις 08.01.2000. Την ίδια ακριβώς μέρα, σε άλλη όμως σελίδα, δημοσίευε και μια φωτογραφία και ένα μικρό κείμενο που έφερε επικεφαλίδα:

"1/1/2000 ξεκινά η νέα χιλιετία"

Η επιστολή μου, που ακολουθεί πιο κάτω, γράφτηκε ως απόκριση στο κείμενο (λεζάντα) που συνόδευε τη φωτογραφία. Για να γνωρίζει, λοιπόν, ο αναγνώστης σε τι ακριβώς αναφέρεται η επιστολή μου θεώρησα σωστό, όπως προτού την δημοσιεύσω πιο κάτω, παραθέσω πρώτα τη φωτογραφία και το κείμενο που τη συνόδευε.


Φωτογραφία και ακολούθως το κείμενο που δημοσίευσε η εφημ. ΑΛΗΘΕΙΑ στις 8/1/2000Φάκας & Σία

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση επιστημόνων στα Φροντιστήρια Φάκα με θέμα συζήτησης «Πότε ξεκινά η νέα χιλιετηρίδα». Έλαβαν μέρος οι πιο κάτω:

  1. Κώστας Παναγιωτίδης, γιατρός, Πρόεδρος Κυπριακής Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου,

  2. Λάκης Χατζηνικολάου, πολιτικός μηχανικός, Μελετητής Αστροδυναμικής,

  3. Πέτρος Παπαγεώργης, φιλόλογος, Βοηθός Διευθυντής,

  4. Σάββας Ιωαννίδης, γυμνασιάρχης, Μέλος Δ.Σ. Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας,

  5. Δημήτρης Ιωαννίδης, μαθηματικός, Καθηγητής Λυκείου,

  6. Αντώνης Κωστή, μαθηματικός, Καθηγητής Λυκείου,

  7. Ιωάννης Φάκας, Επίτιμος Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου.

     Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φροντιστηρίων «Φάκας», στο τέλος της συζήτησης, που διήρκησε 90 λεπτά και υπήρξε έντονη, οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, σχεδόν ομόφωνα, ότι η νέα χιλιετία αρχίζει την 01.01.2000, θέση η οποία συνάδει και με το αίσθημα του κόσμου.


 Η Επιστολή μου στην ΑΛΗΘΕΙΑ

 

8 Ιανουαρίου, 2000  

 

Αλέκο Κωνσταντινίδη,

Αρχισυντάκτη,

Εφημ. Αλήθεια

Λευκωσία

   

Αγαπητέ κ. Κωνσταντινίδη,

 

Στην έβδομη σελίδα της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας σας – ΑΛΗΘΕΙΑ - φιλοξενείτε μια φωτογραφία «επίλεκτων Κυπρίων επιστημόνων». Στη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτό καταγράφονται τα ονόματα των επιστημόνων και αναφέρεται ότι κατά την ως άνω συνεδρία που διάρκεσε 90 λεπτά, οι επιφανείς επιστήμονές μας «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νέα χιλιετία αρχίζει την 01.01.2000, θέση η οποία συνάδει και με το αίσθημα του κόσμου».

     Στην 13 σελίδα της ιδίας έκδοσης φιλοξενείτε άρθρο μου με τίτλο «Συμβολή στην Κατανόηση της Χρονομέτρησης», στο οποίο αποδεικνύω με απλά μαθηματικά ότι ο 21ος αιώνας και η 3η χιλιετία αρχίζουν την 01.01.2001. Στο άρθρο εκείνο εξηγώ επίσης ότι το λεγόμενο «αίσθημα του κόσμου», ή αλλιώς η «κοινή αντίληψη» που είχε διαμορφωθεί, [ότι δηλαδή η 1.1.2000 σημαδεύει την έναρξη της 3ης χιλιετίας], ήταν το αποτέλεσμα της καθημερινής επίδρασης λανθασμένης απόφανσης στην οποία είχαν φθάσει ορισμένοι ανεγκέφαλοι ορισμένων ισχυρών κέντρων (ΜΜΕ) διαμόρφωσης «κοινής γνώμης».

     Αν οι «επιφανείς επιστήμονές μας» είχαν φτάσει στο πιο πάνω συμπέρασμα επειδή θεώρησαν ορθό ότι πρέπει να συμβαδίζουν με «το αίσθημα του κόσμου» ή ότι δεν έπρεπε να έρθουν σ’ αντιπαράθεση με το «αίσθημα του κόσμου», θα πρέπει να πούμε ότι, είναι αξιολύπητοι. Αν όμως έχουν φτάσει στο πιο πάνω συμπέρασμα μετά από ορθολογική εξέταση του θέματος, τότε θα πρέπει να δημοσιεύσουν το σκεπτικό τους και τα αποδεικτικά τους στοιχεία, με βάση τα οποία είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η 01.01.2000 σηματοδοτεί την έναρξη της 3ης χιλιετίας, και όχι να το ανακοινώνουν ως να είναι φιρμάνι, χωρίς δηλαδή να νιώθουν την ανάγκη να εξηγήσουν στον κόσμο, για το πως έφτασαν σ’ αυτό το συμπέρασμα. Η ανακοίνωσή τους "μυρίζει" μεσαίωνα, όπου κυριαρχικός τρόπος επιβολής αντιλήψεων, ιδεών, απόψεων κλπ, από τιτλούχους και αξιωματούχους ήταν το «αποφασίζω και διατάσσω».

     Αναμένουμε από τους ως άνω «διαπρεπείς επιστήμονες» να δημοσιοποιήσουν τα βασικά πρακτικά της συνεδρίασής τους, βάση των οποίων οδηγήθηκαν στο συμπέρασμά τους «σχεδόν ομόφωνα». Αν δε δεν τα δημοσιεύσουν τότε παραμένουν εκτεθειμένοι στα όμματα των ορθολογικά σκεπτόμενων ανθρώπων, που περιμένουν πειστικές εξηγήσεις και όχι συμπεράσματα που δεν συνοδεύονται με αποδείξεις.

     Αν όμως, μετά τις αποδείξεις που είχα παραθέσει στο άρθρο μου, παραδεχθούν ότι έσφαλαν, τότε θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν το λάθος τους δημόσια, βοηθώντας έτσι με την ισχύ των λόγων τους, στην αποκατάσταση της αλήθειας.

     Αναμένουμε,

 

Μετ’ εκτιμήσεως,

 

Χαμπής Κιατίπης


Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην ΑΛΗΘΕΙΑ στις 11/1/2000

 Δεν γνωρίζω αν υπήρξε οποιαδήποτε απόκριση στην πιο πάνω επιστολή εκ μέρους των "επιφανών επιστημόνων". Αν υπήρχε, όμως, πολύ πιθανόν να τη μάθαινα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Προτρέπω όσους ενδιαφέρονται για μια πιο βαθιά κατανόηση της έννοιας του "Χρόνου" όπως κατεβάσουν

το Κεφάλαιο 2.4  και να διαβάσουν το Υποκεφάλαιο 2.4.5.

Το Κεφάλαιο αυτό βρίσκεται στο Δεύτερο Τόμο

του έργου μου "Η Ορθολογική Κοσμοθεώρηση"

που τιτλοφορείται: ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ.