1999 - 01   Για την Αγορά του Πυραυλικού Συστήματος S-300.

 

5 Ιανουαρίου, 1999

 

Το θέμα του πυραυλικού συστήματος S-300 ταλανίζει τον Κυπριακό Λαό εδώ και τρία σχεδόν χρόνια και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να μας συνοδεύει και να μας απασχολεί για αρκετό ακόμη καιρό. Κι αυτό γιατί, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι θα απογίνουν οι πύραυλοι που αγοράστηκαν και πληρώθηκαν με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Το θέμα έχει πολλές πτυχές. Εγώ θα περιοριστώ σε μερικές μόνο και σας καλώ όπως τις προσέξετε ιδιαίτερα.

Τα όσα ακούονται από τις διάφορες κυπριακές και ελλαδικές πηγές πληροφόρησης (πολιτικούς, ΜΜΕ κ.ά), παρόλο που δεν είναι αρκετά σαφή για να διαμορφώσει κανείς καθαρή εικόνα του όλου θέματος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας συνοπτικής εικόνας, η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί ως ακολούθως:

Το 1996 ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά από συμβουλές της στρατιωτικής ηγεσίας, χωρίς να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο ώστε να παρθεί μια γενικά αποδεχτή απόφαση από τις συμμετέχοντες σ' αυτό πολιτικές δυνάμεις, και με μόνο την συγκατάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης, πήρε την απόφαση και προχώρησε και παράγγειλε τους πυραύλους γνωρίζοντας ότι θα στοίχιζαν στον Κύπριο φορολογούμενο κάπου 300 εκατομμύρια λίρες.

Η απόφαση του Προέδρου για την αγορά των πυραύλων υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους ΝΟ και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Η θέση του ΑΚΕΛ δεν ήταν αρκετά καθαρή, ενώ η θέση των ΝΔ ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην αγορά.

Η αγορά του πυραυλικού συστήματος έγινε τόσο για πολιτικούς όσο και για αμυντικούς σκοπούς. Οι σκοποί αυτοί είναι καλά γνωστοί στον Κυπριακό λαό, γιατί τόσο ο Πρόεδρος όσο και αυτοί που υποστήριζαν την αγορά του συστήματος τους είχαν διατυμπανίσει κατ' επανάληψη με κάθε δυνατή ευκαιρία τόσο από τον έντυπο όσο και από τον ηλεκτρονικό τύπο. Λόγω του γεγονότος αυτού δημιουργήθηκε και μια καινούργια λέξη: η πυραυλολογία.

Γνωστές είναι επίσης και οι αρνητικές αντιδράσεις πολλών ισχυρών χωρών (εξόν από την Τουρκία) προς την αγορά του πυραυλικού αυτού συστήματος.

Προς το τέλος του 1998 ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά από διαβουλεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση και πιθανώς με τους ηγέτες του κόμματός του (του ΔΗΣΥ) αποφάσισε να μην φέρει τους πυραύλους στην Κύπρο. Για να γνωστοποιήσει στο λαό την απόφασή του έβγαλε γραπτή ανακοίνωση στην οποία γράφει ότι συμφώνησε "να διαπραγματευθούμε με τη Ρωσική Κυβέρνηση την πιθανή εγκατάσταση τους στην Κρήτη". (βλέπε: Ο Φιλελεύθερος της 30/12/98)

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα εγκατασταθούν ή όχι οι πύραυλοι στην Κρήτη. Το μέλλον των αγορασθέντων πυραύλων, που δεν έχουν μόνο αξία στρατιωτική, αλλά και αξία ανταλλακτική (δηλαδή ως εμπόρευμα δυνατόν να πωληθούν και να υπάρξει είτε κέρδος είτε ζημιά) είναι αβέβαιο και ζοφερό.

Μετά την παρουσίαση της γενικής αυτής εικόνας, που αντανακλά πιστεύω μια σχετική αλήθεια γύρω από το θέμα, τίθενται ορισμένα ερωτήματα.

  1. Ήταν σωστή η απόφαση για αγορά των πυραύλων;

  2. Στο ερώτημα αυτό δίδονται δύο αντίθετες απαντήσεις: Ο Πρόεδρος, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι ΝΟ και ορισμένοι άλλοι πολιτικοί παράγοντες λένε ότι ήταν σωστή εκείνη η απόφαση. Εξ όσων έχω αντιληφθεί τόσο το ΑΚΕΛ όσο και οι ΝΔ δεν είχαν ξεκάθαρη θέση ούτε καθαρά θετική ούτε καθαρά αρνητική. Όπως ανάφερα πολλές ξένες κυβερνήσεις θεώρησαν αυτή την απόφαση του Κύπριου Προέδρου ως λανθασμένη.

    Όπως έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων η απόφαση του Προέδρου για αγορά του πυραυλικού αυτού συστήματος ήταν πράγματι λανθασμένη, γιατί αλλιώς δεν θα έπαιρνε την απόφαση να μην τους φέρει στην Κύπρο, έστω και αν ο ίδιος αντιφάσκει με τον εαυτό του, όταν επιμένει ότι "δεν κακίζω τώρα ούτε αποκηρύσσω ως εσφαλμένη την απόφαση που λήφθηκε τότε".(βλέπε: Ο Φιλελεύθερος της 30/12/98)

    Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος μιλά στην παθητική φωνή αντί στην ενεργητική, με την οποία θα έπρεπε να πεί ξεκάθαρα ότι αυτός πήρε την απόφαση και τέλος να παραδεχτεί ότι η απόφασή που πήρε ήταν λανθασμένη. Αντί να πει σταράτα "την απόφαση που πήρα τότε" λέει "την απόφαση που λήφθηκε", λες και είναι τρίτος κριτής για απόφαση που λήφθηκε από τρίτους (πιθανό από Αριανούς) και δεν κάνει αυτοκριτική για απόφαση που πήρε ο ίδιος. Μ' άλλα λόγια ο Πρόεδρος μας λέει ότι δεν κακίζει αυτούς που πήραν την απόφαση για αγορά των πυραύλων. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι δεν κακίζει τον εαυτό του και επιμένει ότι η απόφασή του εκείνη ήταν σωστή. Εφόσον όμως η αγορά των πυραύλων ήταν σωστή, γιατί δεν τους φέρνει στην Κύπρο;

  3. Ήταν σωστή η απόφαση να μην έρθουν οι πύραυλοι στην Κύπρο;

  4. Εκτός από τον ΔΗΣΥ, όσοι άλλοι που φανατικά υποστήριζαν την αγορά των πυραύλων έρχονται σήμερα και κακίζουν τον Πρόεδρο που αποφάσισε να μη τους φέρει στην Κύπρο και ζητούν από τον Πρόεδρο είτε να ανακαλέσει την απόφασή του είτε να παραιτηθεί. Αυτό δείχνει συνέπεια στις θέσεις τους, αλλά και ανευθυνότητα στις πολιτικές τους επιλογές και αποφάσεις γιατί φαίνεται να είναι ανίκανοι να προσαρμοστούν στις ανάγκες του πολιτικού παιχνιδιού που παίζεται στη διεθνή σκηνή. Η απόφαση του Προέδρου να μην φέρει του πυραύλους στην Κύπρο ήταν σωστή απόφαση. Όποιος δεν βρίσκεται κλεισμένος μέσα σε εθνικιστικό καβούκι μπορεί να αφουγκραστεί ότι μετά την απόφαση του Προέδρου, ένας αέρας ανακούφισης πνέει ήδη στο κυπριακό και διεθνές πολιτικό πεδίο.

  5. Τι θα γίνει, όμως, με το τεράστιο οικονομικό κόστος που υποχρεώθηκε ο Κυπριακός Λαός να υποστεί, μετά την απόφαση του Προέδρου να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα;

Αυτό είναι κατά την άποψη μου το βασικό ερώτημα.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μερικές ψωροχιλιάδες λίρες αλλά για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Το EuroNews ανέφερε μισό δισεκατομμύριο.

Το παράξενο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι καθημερινά στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα και στους σταθμούς της τηλεόρασης παρελαύνει ο ένας πολιτικός μετά τον άλλο, είτε για να δικαιολογήσει και να υποστηρίξει τις αποφάσεις του Προέδρου είτε για να τον κακίσει και να ζητήσει την παραίτησή του. Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν ενδιαφέρθηκε να αναφερθεί στο τεράστιο ποσό χρημάτων που φαίνεται να πάει χαμένο.

-- Και ξέρετε γιατί;

Γιατί όλοι τους είχαν βάλει το δακτυλάκι τους στο να πάνε χαμένα όλα αυτά τα χρήματα. Επειδή ψήφισαν το ξόδεμα αυτών των χρημάτων στη Βουλή. Έμπηξαν τις χερούκλες τους στη τσέπη μας και πήραν 2000 λίρες περίπου (από την κάθε μια) υποστηρίζοντας ότι με αυτά τα λεφτά θα εξασφάλιζαν την ατομική και την εθνική μας ασφάλεια και ότι οι πύραυλοι θα αποτελούσαν καθοριστικό χαρτί στο να πεισθούν οι Τούρκοι σε παραχωρήσεις.

Κατά τη γνώμη μου, τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς στο να αναλάβουν τον ιστορικό τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα, λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση, αυτός που σπαταλάει τα χρήματα των άλλων καταλήγει στην φυλακή, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρόεδρος και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, παρόλο ότι σπατάλησαν μισό δισεκατομμύριο λίγες του Κυπριακού λαού για άχρηστα πράγματα, γλεντοκοπάνε σε βάρος του, λες και δεν συνέβη τίποτε. Τέτοια να σου τύχη αναλγησία. Και αν ήταν μόνο αυτό θα μπορούσε να το υπομείνει κανείς. Είναι φανερό ότι ετοιμάζουν σενάρια για αγορές νέων οπλικών συστημάτων, που θα καλύψουν λένε την έλλειψη των S-300. Ετοιμάζονται, δηλαδή, να επιβαρύνουν τις τσέπες του καθενός σας με ακόμα μερικές χιλιάδες λίρες. Κι όλα αυτά οφείλονται σε ένα γεγονός: στο γεγονός ότι εσείς ο λαός δεν ενδιαφέρεστε για τα κοινά. Είστε σαν τα άβουλα πρόβατα. Τα αφήνετε όλα στους επαγγελματίες πολιτικούς. Με τέτοια νοοτροπία που έχετε καλά να πάθετε. Αφήστε του πολιτικούς να βάζουν το χέρι τους στις τσέπες σας και να παίρνουν ότι γουστάρουν χωρίς να σας ερωτούν και μετά να τρέχετε από πίσω τους και να τους φιλάτε το χέρι. Αφού εσείς ο λαός εκδηλώνετε τέτοιαν αδιαφορία και ανευθυνότητα για τα κοινά, έπεται ότι και οι πολιτικοί θα κάνουν ότι γουστάρουν σε βάρος σας, χωρίς να το παίρνετε είδηση. Όπως λέει και το κυπριακό ρητό: "έτσι κελλέ έτσι ξιουράφι θέλει".

 

Χαμπής Κιατίπης

5/1/99


 Σημείωση: Γράφτηκε αποκλειστικά για την Εφημ. Ο Φιλελεύθερος, ο οποίος το δημοσίευσε στις 7/1/1999