1998 - 11.   Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

30 Δεκεμβρίου 1998

 

Γλαύκο Κληρίδη, 

Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, 

Λευκωσία - Κύπρος

 

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

 

ΘΕΜΑ: ΠΥΡΑΥΛΟΙ  S-300

Α. Απόφαση για αγορά των πυραύλων:

  1. Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει την άμυνα του με οποιοδήποτε πυραυλικό ή άλλο σύστημα.

  2. Ισχυρές εσωτερικές οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις, ισχυροί εσωτερικοί οικονομικοί και άλλοι παράγοντες, καθώς επίσης και ισχυρότατες εξωτερικές δυνάμεις διαφώνησαν με την απόφασή σας να αγοράσετε το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα, γιατί έκριναν ότι υπό τις περιστάσεις όχι μόνο δεν θα έπαιζε τον ρόλο για τον οποίο παραγγέλθηκε, αλλά αντίθετα θα προκαλούσε αχρείαστη ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών και θα παρεμπόδιζε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα. Οι θέσεις αυτών των δυνάμεων επιβεβαιώθηκαν ως ορθές από τα γεγονότα.

  3. Με την απόφασή σας επιβαρύνεται τις τσέπες των φορολογουμένων με το ποσό των 300 περίπου εκατομμυρίων λιρών Κύπρου και κατ' επέκταση εξασθενήσατε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Β. Απόφαση για μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο.

  1. Μη ισχυρές εσωτερικές και ελλαδικές εθνικιστικές οργανωμένες δυνάμεις θεώρησαν την απόφασή σας αυτή ως λανθασμένη.

  2. Ισχυρές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό καλωσόρισαν την απόφασή σας για μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο. Προσωπικά τη θεωρώ θαρραλέα και σοφή. Εύχομαι να βοηθήσει στο άνοιγμα του δρόμου προς συνομιλίες με απώτερο σκοπό την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα, έστω κι αν έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον τόσο Εσείς όσο και ο Ντενκτάς, που είστε δύο από τους πρωταγωνιστές που δημιουργήσανε το πρόβλημα, είστε σε θέση και να το λύσετε, προτού μας αφήσετε χρόνια.

Γ. Χρόνος ανακοίνωσης της απόφασής σας.

 

Ενώ όλα δείχνουν ότι η απόφασή σας για μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο είχε παρθεί εδώ και αρκετό καιρό, είχατε προγραμματίσει να την ανακοινώσετε κατά την περίοδο των εορτών, πιστεύοντας ότι ο λαός θα είναι απασχολημένος με τα γλέντια του και τα χαρτοπαίγνιά του και έτσι η απόφασή σας θα έπεφτε στα μαλακά. Αυτή είναι άσχημη τακτική κ. Πρόεδρε.

 

Δ. Αυτοκριτική.

  1. Η αυτοκριτική που κάνατε, λέγοντας επί λέξη: 

"Δεν κακίζω τώρα και ούτε αποκηρύσσω ως εσφαλμένη την απόφαση που λήφθηκε τότε για αγορά των πυραύλων S-300", αποδεικνύει ότι είστε ένας αδιόρθωτος πολιτικός της παλαιάς σχολής, που νομίζει ότι έχει δικαίωμα να περιπαίζει συνεχώς τον κόσμο.

  1. Το γεγονός ότι διακηρύξατε με στόμφο ότι αναλάβατε προσωπικά την ευθύνη για την μη έλευση των πυραύλων αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι εμπαίζετε τον ταλαίπωρο λαό. Γιατί ποιος άλλος, εκτός από εσάς που αποφασίσατε να αγοράσετε του πυραύλους και που έχετε την εξουσία να αποφασίσει για την τύχη τους, θα αναλάμβανε αυτή την ευθύνη;

Ε. Ερωτήματα:

  1. Αλλά πως εξαργυρώνετε αυτή σας η Ευθύνη; Σύμφωνα με Σας, πιστεύετε ότι η Ευθύνη σας εξαργυρώθηκε με την απλή ανακοίνωσή της!!! Πολύ πιθανό μετά που ανακοινώσετε στο λαό την Ευθύνη σας πήρατε ένα ελαφρό ύπνο και ετοιμάζεστε να γιορτάσετε τις χρονιάρες μέρες. Η απλή ανακοίνωση για την Ευθύνη σας, που κατά την άποψή μου είναι ασήκωτη, δεν εξαργυρώνεται με τη δημοσιοποίησή της Η Ευθύνη σας εξαργυρώνετε με οικονομικό και πολιτικό κόστος το οποίο θα πρέπει να πληρώσετε.

  2. Το οικονομικό κόστος. Έχετε την Ευθύνη για το ξόδεμα 300 εκατομμυρίων λιρών, που ανήκαν στο λαό. Θα επιστρέψετε αυτά τα χρήματα στο λαό και πως; Θα πωλήσετε τους πυραύλους για να επανακτήσετε τα χρήματα ή θα πληρώσετε τα χρήματα εξ ιδίων;

  3. Το πολιτικό κόστος. Η απόφασή σας για την αγορά και αργότερα για ακύρωση της αγοράς των πυραύλων θα πρέπει να έχει ως πολιτικό κόστος την παραίτησή σας από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί όπως και Εσείς παραδέχεστε στην Ανακοίνωσή σας, "…η υλοποίησή της θα έβλαπτε τα ουσιαστικά μόνιμα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας". Θα πρέπει όμως να παραδεχθείτε ότι τα ουσιαστικά συμφέροντα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας άρχισαν να βλάπτονται από την απόφασή σας να αγοράσετε τους πυραύλους. Τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσατε τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη πενταετία αποδεικνύει ότι είστε άτομο ανεπαρκές για το υψηλό αξίωμα που κατέχετε, και θα πρέπει να το αναγνωρίσετε αυτό το γεγονός και να παραιτηθείτε αμέσως.

Μαζί με σας θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από την πολιτική κονίστρα τόσο ο Κυπριανού και Λυσσαρίδης όσο και όλοι οι πολιτικοί της παλαιάς σχολής, ώστε να αναλάβουν νεώτεροι, ικανοί πολιτικοί με σύγχρονες αντιλήψεις.

Αντίο σας και καλή ιδιώτευση,

 

Χαμπής Κιατίπης

Λευκωσία

30 Δεκεμβρίου 1998


 Υ.Γ.  Είναι σίγουρο ότι αν κάνετε αύριο εκλογές δεν θα παίρνατε ούτε ένα 10% , ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα θα σας υποστήριζαν.

Αποστάληκε στις κυπριακές εφημερίδες. Δημοσιεύθηκε στην ΑΛΗΘΕΙΑ στις 3/1/1999