1997 - 01.2   Για το "Νόμο του Θεού" 

(Η 2η από 2 επιστολές).

 

24 Ιούνη, 1997

 

Εφημ. Ο Φιλελεύθερος

 

Αγαπητή σύνταξη,

Ο άγνωστός μου Ι. Φωτιάδης, παίζοντας το ρόλο θεολόγου, πιθανώς και να είναι τέτοιος, ανέλαβε την υποχρέωση να μας διαφωτίσει σχετικά με τον "Νόμο του Θεού". Ξεχνά ο Ι. Φωτιάδης ότι αυτά που έγραψε τα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές, ξεκινώντας από την πρώτη δημοτικού μέχρι σήμερα. Συνεπώς τίποτε το καινούριο δε μας λέει. Αυτό που κάνει με την επιστολή του είναι ν' αποκαλύψει ότι, όχι μόνο δεν έχει τίποτε το καινούργιο, αλλά και ν' αποκαλύψει για μια ακόμη φορά ότι ο λεγόμενος "Νόμος του Θεού", δεν είναι τίποτ' άλλο από "Νόμος των Ανθρώπων".

Συγκεκριμένα γράφει:

"Ο Θεός φρόντισε από αρχαιοτάτων χρόνων να επικοινωνήσει σε μας τον νόμο Του, μιλώντας συνήθως μέσα από ανθρώπους".

Άρα είναι άνθρωποι που παρουσίασαν τον λεγόμενο "Νόμο του Θεού" κι όχι ο ίδιος ο Θεός.

Ως τέτοιους ανθρώπους αναφέρει τον Μωυσή ως αρχικό αποδέκτη και τον Απόστολο Ιωάννη ως τον τελευταίο. Πιστεύεται ότι ο Μωυσής είχε ζήσει πριν από 3300 χρόνια και ο Ιωάννης πριν από 1950 χρόνια. Πέρα απ' αυτούς τους Ανθρώπους πολλά άλλα άτομα και πολλές οργανωμένες ομάδες (όπως λ.χ. οι Ιερές Σύνοδοι) έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση του περιεχομένου του "Νόμου του Θεού". Ενώ όμως οι συνηθισμένοι νόμοι των Ανθρώπων, ως οι αντιλήψεις δικαίου, έχουν ιδεολογικό/πολιτικό χαρακτήρα και επιβάλλονται στους ανθρώπους με τη χρήση ή την απειλή χρήσης διαφόρων μορφών βίας, στους λεγόμενους "νόμους του Θεού", αν και διαμορφώθηκαν επίσης από ανθρώπους, δόθηκε θρησκευτικός χαρακτήρας κι επιβάλλονται στους ανθρώπους με τη φοβέρα της τιμωρίας από την εκκλησία ή από τον Θεό. Η περίοδος της Ιεράς Εξέτασης υπήρξε η εποχή κατά την οποία κυριαρχούσε πλήρως στην ανθρώπινη κοινωνία ο "Νόμος του Θεού", και όλοι γνωρίζουμε τι μέσα χρησιμοποιούσαν οι εκκλησιαστικοί πατέρες για να τον επιβάλλουν.

Κλείνοντας θα έλεγα ότι ο λεγόμενος "Νόμος του Θεού", αποτελεί μια συλλογή ανθρώπινων άκαμπτων νόμων που δεν επιδέχονται μεταβολή (αναθεώρηση). Όσοι υποστηρίζουν ότι αποτελούν "Νόμο του Θεού", απλά εξαπατούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα οι νόμοι αυτοί συνομολογήθηκαν από ανθρώπους με σκοπό την επιβολή της θέλησης και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της εποχής τους και παρουσιάστηκαν στους ανθρώπους ως "Νόμοι του Θεού", έτσι ώστε οι πιστοί να υπακούουν σ' αυτούς με τυφλή προσήλωση. Σε τελική ανάλυση οι νόμοι αυτοί εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτριών τάξεων της ταξικής κοινωνίας. Θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των προνομιούχων, έστω και σε όλο και λιγότερο βαθμό, όσο θα συνεχίζεται το παρόν ταξικό κοινωνικό σύστημα. Ουσιαστικά στρέφονται ενάντια στις προσπάθειες των υπό εκμετάλλευση τάξεων ν' απελευθερωθούν από την πνευματική, οικονομική και πολιτική καταπίεση που υφίστανται μέσα στα πλαίσια του παρόντος ταξικού συστήματος. Πέραν τούτου, όμως, έρχονται και σε σύγκρουση με τα νέα κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ δεδομένα μιας διαμορφούμενης παγκόσμιας κοινωνίας, μέσα στα πλαίσια της οποίας θα συμβιώνουν και θα δρουν με βάση τους ίδιους νόμους, άνθρωποι από διάφορα έθνη, θρησκείες και κουλτούρες.

 

Χ. Κιατίπης


 Δημοσιεύθηκε στην Εφημ. Ο Φιλελεύθερος στις 26/6/97